CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: azzu_me1

Kek Bertingkat

[Copy link]
Post time 24-6-2012 11:46 PM | Show all posts
Reply 15# azzu_me1


    Thanks Azzu, sama2 la kita sharing.. ok selalunye saiz kek board tu kecik sikit dari saiz kek.  If sama pun boleh, just cover dgn deko border apa2.  Akak tak suka sgt guna cake board yg keras tu, akak selalunye beli pinggan kertas disposable tu, and potong saiz nye kecik dari kek.  If pakai kek board biasa, kek akan terangkat sikit sebab kek board tebal.  Jadi pastikan fondant kita tak potong singkat sgt sampai ternampak gap tu.  Thanx
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-6-2012 11:56 PM | Show all posts
Reply 19# serikandi_gurl


  OK utk kotak pulak, yg pillar takpe, kita just letak kek atas pillar later.  boleh letak kek dlm kotak asing2.  Tapi utk kek stack, selalunye kita siap stack kat rumah.  Boleh guna kotak keras yg ada tudung tu.  Rasanye ada jual byk saiz.  If nak senang, letak kek atas tudung kotak tu.  Then baru di tutup dgn badan kotak..  (payah betul nk explain, harap paham ye) Kira mcm terbalik la

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 12:18 AM | Show all posts
Reply  serikandi_gurl

Salam dik, kak tak faham sgt soalan dik tu. If kita buat stacked cake, kek ...
yasminz Post at 24-6-2012 23:41


Wsalam. Oic..paham2. Kalau stack cake tu takde benamkan kayu kat tgh2 kek yg menyambungkan kek atas Dan bawah. Takpe ke? Ke perlu kayu dowel kat tgh2?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 03:51 PM | Show all posts


Saya pernah buat kek Red velvet 2 tigkat (spt gambar atas)...sgt lembik cream cheesenya...saya pacakkan chopstick supaya kek atas tak tergelincir dgn kek bawah (setiap kek saya buat 3 layer - dilayerkan dgn cream cheese juga)...pastu sejukkan dlm chiller 1 malam sblm customer pickup kek....Alhamdulillah...kek maintain  kedudukannya sampai sesi pengantin potong kek....
Time siap jer deco tu, punyalah cuak masa nak angkat kek masukkan dlm chiller...bergoyang2 kek ni...rasa kalu bwk naik kereta, mau tsunami kek ni...heheheh....berat kek ni dlm 4kg++...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 04:38 PM | Show all posts
Saya pernah buat kek Red velvet 2 tigkat (spt gambar atas)...sgt lembik cream cheesenya...saya p ...
amy1977 Post at 25-6-2012 15:51

Bergoyang macam mana bila deliver ke customer eh? maksudnya kene gak cucuk dowel kat tgh kek tu dari kek yang belah atas sampai ke kek yang paling bawah la yer? Antara stack pertama dan kedua, pakai cake board jenis apa ye supaya dapat cucukkan dowel tu dari atas tembus ke bawah? Huhu...paham ke soklan ni?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 06:33 PM | Show all posts
Reply 25# serikandi_gurl


   saya cucukkan chopstick dari atas sampai bawah kek....saya tak lapik apa2 antara kek atas & kek bawah...letak mcm tu jer.....kek tu bergoyang2 sbb layer cream cheese tu lembik...so saya simpan dulu kek yg dah siap dlm chiller bagi cream cheese tu keras....kalau kek tak brapa tinggi...saya tak cucukkan apa2 pun...ni sbb nak bagi kek tu nampak cantik, saya tinggikan kek tu...sbb tu saya cucukkan chopstick...fungsi chopstick supaya kek x tergelincir....harap faham yer serikandi.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-6-2012 07:00 PM | Show all posts


Kek Red Velvet ni saya x cucukkan apa2 kat tengah kek tu...sbb kek ni comel jer...x berat...hanya 2kg jer beratnya....tapi still kena setkan cream cheese dlm chiller sblm deliver kat customer......
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 09:19 PM | Show all posts
Reply 23# serikandi_gurl

Takyah dowel rod tembus semua kek pun takpe.  Lagi byk stack, tambah lagi byk copstick dlm kek.  If nak gak taruk yg tembus semua kek, just guna kertas tebal jadikan kek board.  Supaya senang nak tembus.  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2012 09:19 AM | Show all posts
Reply  serikandi_gurl


   saya cucukkan chopstick dari atas sampai bawah kek....saya tak lapik  ...
amy1977 Post at 25-6-2012 18:33


Oic paham2..makacih amy
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 09:21 AM | Show all posts
Reply  serikandi_gurl

Takyah dowel rod tembus semua kek pun takpe.  Lagi byk stack, tambah lagi  ...
yasminz Post at 25-6-2012 21:19

Dah paham dah. Makacih kak min. Lagi satu kak min. Uih byk no soklan ni. Dowel kayu (chopstick bambu) dh jumpa tapi nak memikir caner la nak potong. Mesti keras tu. Tgk kat u tube potong pakai pemotong ranting tu. Kalau takde ada tips cara nk potong? huhu...kalao dowel jenis carboard lak mana la nak cari? Ada ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 01:56 PM | Show all posts
Kek tingkat guna pillars atau tanpa pillars. mana lagi best? Yang senang nak potong, senang nak siapkan..
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-2-2025 01:13 PM GMT+8 , Processed in 0.044549 second(s), 22 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list