CARI Infonet

Title: Dato' Harun Idris: Kesan daripada 13 Mei 1969 [Print this page]

Author: Acong    Time: 10-9-2009 11:49 PM
Title: Dato' Harun Idris: Kesan daripada 13 Mei 1969
Selain daripada melayu & cina membunuh satu sama lain, yakni menang jadi arang kalah jadi abu..........


tapi sape yg untung? rakyat jgn laa jadik bengap dgn mainan ahli politikus.....! kalau malas nak baca, bacalah yg berwarna merah saje.....!




Kitaran politik ganas untuk MB Selangor
Oleh Samsuri Roslan

SHAH ALAM, Sept 9 ¨C Beberapa hari sebelum menjelang dialog isu kuil  tersebar risalah yang diedarkan oleh pimpinan Pakatan Rakyat negeri mengenai toleransi beragama kepada para penduduk Melayu Islam di sekitar Seksyen 23 Shah Alam.

Begitu juga tempat dialog yang dijadualkan pada September 5 lalu di Dewan Serbaguna Seksyen 23 Shah Alam turut diubah berikutan kemungkinan bibit-bibit ketegangan akan berlaku.

Menyedari hakikat ini dan berkemungkinan besar untuk meredakan keadaan, pihak kerajaan negeri telah mengubah tempat dialog di Dewan Bankuet Wisman Majlis Bandaraya Shah Alam.

Bagaimanapun keadaan sebaliknya berlaku. Risalah yang diedarkan dan tempat dialog turut diubah tidak memberi impak kepada penduduk sehingga menimbulkan suasana tegang di majlis tersebut. Berlaku kejadian maki hamun sehingga membabitkan Menteri Besar Selangor sendiri, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Selaku Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan PKR Negeri, Khalid terus menghadapi pelbagai cabaran untuk menguji kewibawaan beliau.

Sejak dari awal beliau mentadbir Kerajaan Negeri pelbagai isu timbul samada dari kalangan parti pambangkang mahupun dari rakan dalam kerajaan gabungan Pakatan Rakyat dan isu peribadi.

Sejarah kitaran politik ganas seolah-olah sudah menjadi sumpahan kepada mereka yang memegang jawatan Menteri Besar Selangor.

Dalam satu wawancara Datuk Chamil Wariya bersama mantan Menteri Besar Selangor mengenai isu ini, Datuk Seri Khir Toyo ada menjelaskan beliau mendengar kata orang kerusi Menteri Besar Selangor ini panas dan semacam ada sumpahan bagi penyandang jawatan.

¡°Sebenarnya tiada ada sumpahan. Cuma cara kita bawa diri kena betul. Kadang-kadang kita melakukan kesilapan-kesilapan dan kita kena belajar dari kesilapan itu. Kalau orang kata kerusi Menteri Besar ini panas, mungkin betul. Tetapi saya sendiri tidak rasa begitu kecuali kalau kita mungkin sukar ditegur atau sukar dirapati rasa panaslah. Bagi saya bila kita buat kerja betul kita akan teruskan dan kita tegakkan,¡± kata Khir dalam wawancara itu.

Termasuk Khalid, Selangor sudah mempunyai 15 orang Menteri Besar. Tujuh Menteri Besar yang awal adalah melalui lantikkan. Menteri Besar Selangor yang pertama adalah Datuk Hamzah Abdullah, Raja Tun Uda Raja Mohamad, Datuk Othman Muhamad, kembali kepada Raja Tun Uda, Tun Dr Abdul Aziz Abdul Majid, Muhamad Ismail Abd Latif dan Tan Sri Abdul Jamil Rais.

Jawatan Menteri Besar melalui Pilihan raya umum mahupun pemilihan parti Umno pula adalah Datuk Abu Bakar Baginda, Datuk Harun Idris, Datuk Hormat Rafie, Datuk Ahmad Razali, Tan Sri Muhamad Mohd Taib, Tan Sri Abu Hasan Omar, Khir Toyo dan kini Khalid.

Krisis kepemimpinan Menteri Besar disifatkan serius selepas jawatan mereka dilantik melalui pilihan raya umum.

Krisis Harun Idris berkesudahan pemecatan beliau pada awal 1976. Dia hilang jawatan parti dan kerajaan. Antara tuduhan adalah memiliki harta bernilai RM60 juta yang juga dikaitkan dengan pembabitan dalam mengagih kensesi balak di Bangi.

Pada November 24 1975, Harun disabitkan dengan salah guna wang hampir RM8 juta Bank Rakyat kerana membiyai perlawatan tinju Heavyweight Muhamad Ali dan Jeo Bugner. Dia juga menghadapi tuduhan rasuah RM250 ribu dari Hong Kong & Shanghai Bank Corporation sehingga membawa hukuman penjara.

Hormat Rafie mengundurkan diri sebagai Menteri Besar pada tahun 1982 apabila dikaitkan dengan tindak tanduk ¡®mencantas¡¯ orang-orang Harun sepanjang beliau memegang jawatan. Beliau yang dipilih sebagai pemimpin ¡®meredakan keadaan¡¯ terpaksa akur apabila peralihan kuasa berlaku di peringkat nasional dengan Tun Dr Mahathir Muhamad menggantikan Tun Hussien Onn. Dr Mahathir melantik semula Harun sebagai Pengarah Pilihan raya Barisan Nasional negeri yang memberi gambaran karier politik Hormat sudah berada di penghujung.

Perlantikan Datuk Ahmad Razali pada tahun 1982 sebagai Menteri Besar memberikan harapan baru kepada pengundi Selangor memandangkan hubungan keluarga beliau dengan Dr Mahathir.

Ahmad yang merupakan abang ipar kepada Dr Mahathir hanya bertahan satu penggal berikutan tekanan dari individu tertentu di peringkat nasional yang mahukan beliau digugurkan sebagai calon pada pilihan raya umum 1986.

Beliau memberi watikah kepada semua calon yang bakal bertanding tetapi namanya sendiri tiada dalam senarai di saat-saat akhir. Keputusan ini mengecewakan para penyokong beliau memandangkan tekanan dari individu tertentu di peringkat nasional kini sudahpun menyertai gabungan Pakatan Rakyat.

Perlantikan Muhammad menjadi suatu anjakan baru kepada perkembangan politik, sosial, ekonomi dan pembangunan negeri Selangor. Walaupun Selangor disifatkan sebagai dinamik di bawah pentadbirannya, namun dia tidak sunyi dari pelbagai isu.

Krisis dengan Sultan Selangor, isu perlantikan timbalan menteri besar, isu tanah dan kes gagal istihar wang bernilai RM2.4 juta yang Muhammad bawa masuk ke Australia telah menjadi isu hangat. Pada April 14 1997, beliau kehilangan jawatan menteri besar walaupun didapati tidak bersalah.

Abu Hassan Omar yang menggantikan Muhammad dengan slogan Tunggak 10 turut menjadi mangsa kitaran politik ganas. Dia gagal memberikan jawapan yang memuaskan ketika penguabahsuaian kediaman Menteri Besar yang bernilai RM 5 juta. Semasa dalam pengubahsuaian ini, beliau diselar kerana menetap di Hotel Raddison, Shah Alam yang ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri.

Bagaimanapun isu dari akhbar Jawa Post yang mendedahkan beliau mempunyai anak luar nikah bersama adik iparnya gagal dijawab dengan baik sehingga membawa perletakkan jawatan pada Ogos 10 2000.

Begitu juga dengan berakhirnya karier politik Dr Khir Toyo yang menggantikan Abu Hassan apabila kerajaan BN tewas dalam pilihan raya umum ke-12 lalu. Dr Khir turut menghadapi pelbagai isu seperti isu tanah di Bukit Cerakah, isu jalan di Sekincan, isu pemberian penyapu dan lainnya sehingga menimbulkan kurang senang kepada kaki tangan kerajaan negeri.

Kini Khalid sedang menghadapi pelbagai isu dan tekanan politik mahupun pentadbiran. Segala-galanya bergantung kepada wibawa dan kebijaksanaan beliau dalam menangani pelbagai isu yang dijangka akan berlarutan sehingga menjelang pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Kerusi Menteri Besar di Selangor disifatkan ¡®unik¡¯ dan sentiasa panas. Negeri ini menjadi tumpuan kerana ia disifatkan sebagai ¡®nadi¡¯ kepada ekonomi negara dan tidak menghairankan Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak bersedia untuk menjadi Pengerusi Perhubungan Umno Negeri.

Berbeza dengan kedudukan Menteri Besar sebelum ini yang lebih dikaitkan dengan masalah ¡®politik dalaman¡¯, Khalid pula diuji yang membabitkan pengundi Selangor.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/bahasa/37313-kitaran-politik-ganas-untuk-mb-selangor-
Author: Acong    Time: 14-9-2009 01:25 AM
7 tahun lepas 13 Mei 1969, dapat kumpul RM60 juta........!


hebat.......!


Author: masterixs    Time: 14-9-2009 03:19 PM
Boleh kata dah jadi legen laa nie...Bukan calang2 org boleh buat...
Author: Acong    Time: 15-9-2009 01:03 AM
haah..... mmg hebat dpt kumpul RM60 juta dlm tempoh 7 tahun sbg Menteri Besar....!

patut diterapkan dalam business study.....!
Author: Acong    Time: 15-9-2009 12:35 PM
mana dia ketuanan RM60 juta tu?



brape persen habuan yg keluarga si mati tu dapat?
Author: Acong    Time: 15-9-2009 12:36 PM
ayuh...! bangunlah semua rakyat malaysia...! jgn terus diperbodohkan...! :@
Author: Acong    Time: 15-9-2009 12:36 PM
mana dia selendang merah a.k.a. selempang merah? brape persen ko dapat?
Author: joyahglam    Time: 15-9-2009 01:10 PM
7 tahun lepas 13 Mei 1969, dapat kumpul RM60 juta........!


hebat.......!


Acong Post at 14-9-2009 01:25


mmg hebat..pandai org2 politik ni buat duit
Author: Acong    Time: 15-9-2009 03:28 PM
busuk2 pung org kita...............
Author: lanun_darat    Time: 16-9-2009 04:40 PM
upp............
Author: Acong    Time: 16-9-2009 10:11 PM
up...............
Author: HangtuHangpa    Time: 18-9-2009 03:49 PM
Apa la, orang kita banyak melarat
Makan xcukup pun ada
Depa senang2 ja RM 60 juta dalam tangan
HUHUHUHUHU
Nasib bangsa ku
Author: Acong    Time: 19-9-2009 01:30 AM
mana daa pigi pejuang kepala lembu?
Author: Acong    Time: 19-9-2009 04:07 PM
dah standby asah parang & keris terbang utk pertahankan RM60 juta?
Author: Acong    Time: 22-9-2009 12:12 AM
cis.......... bacul rupanya?!
Author: Acong    Time: 27-9-2009 11:11 PM
Apa la, orang kita banyak melarat
Makan xcukup pun ada
Depa senang2 ja RM 60 juta dalam tangan
HUHUHUHUHU
Nasib bangsa ku
HangtuHangpa Post at 18-9-2009 15:49
tu laa manusia join politik sbb nak isi tembolok memasing........ haram jadah........  
Author: Acong    Time: 30-9-2009 06:10 PM
takde kaa yg nak tegakkan benang basah kat sni?
Author: Acong    Time: 2-10-2009 01:08 AM
Muhammad Ali vs Joe Bugner Autograph

A Large 16x20 Inch Photograph of Muhammad Ali against Joe Bugner in Malaysia. Signed in Blue Sharpie and comes complete with Online Authentics Certificate. Nice clear Signature. So you can be rest assured that you are getting a genuine autograph from the greatest boxer of all time - Muhammad Ali.


Author: Acong    Time: 9-10-2009 01:58 AM
up...................................
Author: shazman73    Time: 9-10-2009 05:39 PM
belum ape-ape terjadi belajar dari keadaan umat islam di pelastin. kenapa jadi bergitu?
Author: Acong    Time: 10-10-2009 02:36 AM
adakah umat islam di palestin dijual oleh pemimpin mereka sepertimana yg berlaku di m'sia?
Author: rempo    Time: 10-10-2009 03:54 AM
Lu punya tajuk misleading la cong.Apa kena mengena dengan dato' haron & 13 mei pulak?Artikel yang ko tepek tu kan cerita pasal kerusi panas MB Selangor drp dulu sampai sekarang
Author: alahai    Time: 10-10-2009 09:43 PM
7 thn 60 juta...wow!!!

khir toyo???
Author: Acong    Time: 13-10-2009 02:51 AM
Lu punya tajuk misleading la cong.Apa kena mengena dengan dato' haron & 13 mei pulak?Artikel yang ko tepek tu kan cerita pasal kerusi panas MB Selangor drp dulu sampai sekarang
rempo Post at 10-10-2009 03:54

kaitan tetap ada...........
Author: Acong    Time: 25-11-2010 07:53 PM
7 thn 60 juta...wow!!!

khir toyo???
alahai Post at 10-10-2009 21:43
pe hasil siasatan SPRM? kaa semua kebal sbb cop UMCO?
Author: asher    Time: 25-11-2010 08:51 PM
agak2 brp plak khalid dpt kumpul pasni..?
Author: jualtshirt.com    Time: 25-11-2010 10:21 PM
Dunia Dah akhir zaman........
Banyak2la beringat pada Allah S.W.T
Author: roroPo    Time: 26-11-2010 04:15 PM
oit tt kilang carlsberg ada kaitan x?

harun idris tu zaman umno..zaman pkr skang ni pn akan dok ulang benda sama jgk
Author: cmf_king_kong    Time: 26-11-2010 07:03 PM
Post Last Edit by cmf_king_kong at 26-11-2010 19:05

-edited-----------------
Author: shahaizat    Time: 27-11-2010 01:42 AM
Datuk Harun tu memang lar bersalah.....tapi dia pon ada jasa gak....udah2 ler tu bende dah lpas.....
Author: rastablank    Time: 27-11-2010 02:48 AM
Semudah tu dimaafkan, yerlah, busuk2 pun orang kita, pffftttttttt~
Author: Acong    Time: 27-11-2010 03:26 AM
Reply 31# rastablank


redha je laa............. kena lelong, jual, tipooo, rogol pun takpe...... org kita kan..........
Author: gegulagetah    Time: 27-11-2010 07:39 AM
abu hassan senyap dah ek? mana pegi skarang? at least mike tyson berani masuk politik balik.. kira tebal kulit muka setebal kulit hippo
Author: vionna007    Time: 29-11-2010 02:54 PM
tajuk tak kena la......tukar la tajuk len....
Author: shahaizat    Time: 29-11-2010 03:24 PM
Semudah itu jugak lupakan jasa? Ntah2 jasa dia pon korang tak tau aper. Citer la skit apa jasa dia....baru la boleh nilai salah dia lagi besar atau jasa dia lagi besar.....
Author: mnaa    Time: 1-12-2010 01:29 AM
aku pernah baca satu risalah yang ditranslatekan dari bahasa cina.. diedarkan oleh DAP. masa tu aku sekolah menengah lagi which is abt 20 years ago.. tajuk dia lebih kurang "bakal kuasai malaysia dalam masa 40 tahun lagi".. dalam risalah tu tulis macam mana cara untuk tundukkan melayu n agenda2 yang dah dilaksanakan (ada dekat 4 pages). salah satunya part yang aku ingat ialah kejayaan mereka menjatuhkan Datuk Harun yang satu ketika orang yang paling digeruni.. mereka berjaya fitnah dia sampai dia jatuh. Lain2 cite ialah convert to Islam, since melayu pandang tinggi golongan mualaf maka mereka sanggup masuk Islam untuk dapat penghormatan itu. Ingat lagi ayat dia "kalau itu dapat tangkap hati mereka (utk peluk agama Islam), lakukanlah" (terus aku ingat buku The Art of War). Selain itu kemasukan pendatang yang banyak kerana nak beli taraf kerakyatan malaysia hanyalah beberapa ratus (lupa sama ada ia merujuk kepada sogokan yang perlu diberi kepada pegawai2 utk memudahkan proses). Itu yang aku in gat. translator dia tu cite dia ikut kawan gi perhimpunan itu and kebetulan muka dia tak rupa melayu sgt n boleh berkomunikasi bahasa cina..
Author: shahaizat    Time: 1-12-2010 07:14 AM
Dato Harun nih dulu antara orang yang disayangi rakyat tapi skang nih citer yang tak baik pasal dia jer orang citer.

Rasa2nya orang Malaysia nih  berjasa 1000 tahun pun boleh lupa kalau dah buat salah skali........
Author: vandal    Time: 1-12-2010 09:49 AM
Reply 36# mnaa

aku pernah baca satu risalah yang ditranslatekan dari bahasa cina.. diedarkan oleh DAP. masa tu aku sekolah menengah lagi which is abt 20 years ago.. tajuk dia lebih kurang "bakal kuasai malaysia dalam masa 40 tahun lagi".. dalam risalah tu tulis macam mana cara untuk tundukkan melayu n agenda2 yang dah dilaksanakan (ada dekat 4 pages). salah satunya part yang aku ingat ialah kejayaan mereka menjatuhkan Datuk Harun yang satu ketika orang yang paling digeruni.. mereka berjaya fitnah dia sampai dia jatuh. Lain2 cite ialah convert to Islam, since melayu pandang tinggi golongan mualaf maka mereka sanggup masuk Islam untuk dapat penghormatan itu. Ingat lagi ayat dia "kalau itu dapat tangkap hati mereka (utk peluk agama Islam), lakukanlah" (terus aku ingat buku The Art of War). Selain itu kemasukan pendatang yang banyak kerana nak beli taraf kerakyatan malaysia hanyalah beberapa ratus (lupa sama ada ia merujuk kepada sogokan yang perlu diberi kepada pegawai2 utk memudahkan proses). Itu yang aku in gat. translator dia tu cite dia ikut kawan gi perhimpunan itu and kebetulan muka dia tak rupa melayu sgt n boleh berkomunikasi bahasa cina..
mnaa Post at 1-12-2010 01:29


tahniah, anda dah kene klentong dek risalah tu hidup2...

ingat mata2 gelap nak biar je ker risalah2 camtu lepas camtu jer..??? confirm2 masuk ISA & DAP diharamkan 100% kalu risalah tu benar2 datang dari DAP...

sedangkan risalah propaganda Komunis pun kantoi tak boleh edar...saper edar confirm kena tangkap masuk penjara..

cuma ada satu jer parti yang kebal, bagi apa2 propaganda pun, buat black ops camana pun, biar racist tahap mana pun, tak akan kena tangkap..lepas camtu jerk

paham2 la parti apa tu
Author: moteto    Time: 1-12-2010 02:56 PM
Reply  mnaa



tahniah, anda dah kene klentong dek risalah tu hidup2...

ingat mata2 gelap na ...
vandal Post at 1-12-2010 09:49


Serius ke? Kalau betul bagi bukti, jgn main tangkap muat jer bang...

mnaa, kalau ade risalah tuh sila scan dan tunjuk...nak gak bace same2..
Author: mnaa    Time: 1-12-2010 08:26 PM
Reply  mnaa



tahniah, anda dah kene klentong dek risalah tu hidup2...

ingat mata2 gelap na ...
vandal Post at 1-12-2010 09:49


hey u never know whats DAP can do.. hehehe
risalah tu saya tak simpan.. but rasanya takde risalah pon kita dah tahu cita2 DAP tu kan.. dah terang bersuluh pula..
tapi yang nak ditekankan kat sini, tetibe nama Datuk Harun Idris diperkatakan.. tu pon dalam 2 ayat je, saya dengan kawan2 pon tak pernah tahu nama beliau, then one of my friends tanya parents dia and bagitahu Datuk Harun Idris tu memang jenis tak takut orang, so mungkin DAP rasa ancaman pada mereka.. mustila ada sebab musababkan ia tetibe diperkatakan, ia menjadi kebanggaan mereka bila mereka dapat memfitnah dia sampai dia jatuh..;) renung2kan..
Author: Acong    Time: 2-12-2010 01:47 AM
aku pernah baca satu risalah yang ditranslatekan dari bahasa cina.. diedarkan oleh DAP. masa tu aku  ...
mnaa Post at 1-12-2010 01:29
patut laa mr-ridhuan-teh-bekas pemakan-babi tu masuk islam.......... ghupernya nak jajah melayu...........
Author: Acong    Time: 2-12-2010 01:48 AM
hey u never know whats DAP can do.. hehehe
risalah tu saya tak simpan.. but rasanya takde risal ...
mnaa Post at 1-12-2010 20:26
DAP nak jajah mesia? depa dah kontrol 2/3 parlimen kaa???? ko fail math kaa? :re:
Author: john_pablo    Time: 2-12-2010 02:19 AM
Reply 42# Acong

awat hg anti umno?hahahahaha
Author: Acong    Time: 2-12-2010 03:50 AM
Reply 43# john_pablo


bila aku anti UMCO?
Author: bangcak    Time: 2-12-2010 08:38 AM
agak2 brp plak khalid dpt kumpul pasni..?
asher Post at 25-11-2010 20:51

berbanding MB dulu... MB skang nih "SENTIASA DIPERHATI" media. kubor org kg tak dibersih adik beradik pon siri tv "aduan rakyat" gi serang mb. ntah2 kalo jamuan dalam meeting karipap 2bijik sorang pon bleh keluar muka depan utosan meloya "MB SELEWENG; makan karipap lebih dari peruntukan meeting"
Author: mnaa    Time: 2-12-2010 08:48 PM
DAP nak jajah mesia? depa dah kontrol 2/3 parlimen kaa???? ko fail math kaa?
Acong Post at 2-12-2010 01:48


ko ni spm lingkup ke?.. ade aku cakap DAP dah menjajah?.. risalah tu cerita tentang cita2 DAP nak menjajah malaysia dalam masa 40 tahun.. haiyohhh.. where ur brain?? ilang ka?
Author: Acong    Time: 3-12-2010 11:53 AM
ko ni spm lingkup ke?.. ade aku cakap DAP dah menjajah?.. risalah tu cerita tentang cita2 DAP na ...
mnaa Post at 2-12-2010 20:48
where's ur brain? brape populasi cina kat mesia? otak takde? :re:
Author: benign    Time: 3-12-2010 12:40 PM
ni ada kes kat Mahkamah ke? Dah ada keputusan yang mendapati mamat tu bersalah ke?
Author: mnaa    Time: 3-12-2010 09:40 PM
where's ur brain? brape populasi cina kat mesia? otak takde?
Acong Post at 3-12-2010 11:53


its not my brain, its their brainla yang buat risalah tu..bodo kan diaorg tu..
Author: Acong    Time: 4-12-2010 01:07 AM
org yg caya risalah tu pung sama je takde otak........ cam lembu kat padang.....
Author: unekspekted_III    Time: 4-12-2010 01:16 AM
org yg caya risalah tu pung sama je takde otak........ cam lembu kat padang.....
Acong Post at 4-12-2010 01:07


tu yang kene buat pamplet tu edar satu negeri.. klu tak orang tak tau.. tak boleh tengok tv laa katekan.. hahahaaa
Author: Acong    Time: 4-12-2010 04:41 AM
tu yang kene buat pamplet tu edar satu negeri.. klu tak orang tak tau.. tak boleh tengok tv laa  ...
unekspekted_III Post at 4-12-2010 01:16
nape tak tayang kat tv3suku? boleh gak cetak kat utusan meloya........ biar lebih ramai melayu sedar yg cina nak jajah mesia......
Author: s@s@    Time: 29-1-2011 02:36 PM
Iye ke dato harun tu salah? Sape org zaman tu yg boleh confirmkan? Kalau takat tgk tv, baca paper, apa beza ng skrg. Bukan semua ble caya.... (aku xde pro mana2 k)
Author: B.K    Time: 6-2-2011 09:35 PM
pernah bca pasal kes dato harun kt mastika, di mana tuduhan dia gelapkan wang itu adalah fitnah and x salah yg menyebabkan dia masuk penjara sbb tuduhan kt parlimen oleh ahli parlimen tionghua, x salah dri DAP
Author: Acong    Time: 16-5-2011 06:03 AM
up...... sempena 13 Mei yg baru lalu......
Author: sekngucing    Time: 16-5-2011 08:43 AM
acong pasal apa kau minat dgn 13 sept ni?
Author: Acong    Time: 17-5-2011 12:28 AM
acong pasal apa kau minat dgn 13 sept ni?
sekngucing Post at 16-5-2011 08:43
13 mei laa.........
Author: masa_lalu    Time: 8-9-2011 08:17 PM
cara nak kuasai malaysia adalah dengan mencari perbezaan kaum yg paling utama dahulu, biarkan mereka bermusuh sesama mereka..
aku pernah juga baca risalah tu, kalau tak silap tajuk dia risalah bukit cina.

pergerakan mereka kearah itu agak ketara sekarang ni, jika kita perhatikan secara teliti, mca sanggup melepaskan kuasa mereka supaya dap mendapat sokongan yg jitu, manakala orang melayu lebih terpecah kepada bahagian kecil.
Author: Acong    Time: 9-9-2011 01:24 PM
sape laa bangang dlm MCA tu nak lepas kuasa pada DAP?


MCA makin lemah sbb makin ditolak org cina......
Author: Ibnu_Sina01    Time: 10-9-2011 06:33 PM
Reply 59# Acong

Ilmu mantik dah jadi lembu.. dah memang betullah.. benda tu boleh berlaku..
Author: Acong    Time: 11-9-2011 01:23 AM
Reply  Acong

Ilmu mantik dah jadi lembu.. dah memang betullah.. benda tu boleh berlaku..
Ibnu_Sina01 Post at 10-9-2011 18:33
kalu gitu, elok laa korg sokong PAS drpd UMNO yg dah nak mampus tu.......
Author: Ibnu_Sina01    Time: 11-9-2011 12:20 PM
kalu gitu, elok laa korg sokong PAS drpd UMNO yg dah nak mampus tu.......
Acong Post at 11-9-2011 01:23


aku maksud ko tuh.. jangan tuduh orang lembu.. karang pemikiran kau tuh yang jadi lembu.. kita di sini bukan taksub sembarangan.. aku pun tak ada nyatakan aku pihak UMNO.. aku cuma boleh kata.. parti politik hanya berminat untuk kuasa.. untuk dapatkan kuasa mesti dapatkan perhatian rakyat.. jadi samada kau nak jadi lembu mana2 parti politik itu kau punya pasal.. aku tak berminat dengan produk parti kau tuh.. tak dapat ketenangan jiwa pun.. tiap2 hari mengadu domba.. mengaibkan orang.. banyak penyakit hati.. nauzubillah..
Author: Acong    Time: 11-9-2011 05:58 PM
aku maksud ko tuh.. jangan tuduh orang lembu.. karang pemikiran kau tuh yang jadi lembu.. kita d ...
Ibnu_Sina01 Post at 11-9-2011 12:20
sapa makan cili, dia laa terasa pedas......... ko nie lembu UMNO kaa?
Author: dpsa    Time: 11-9-2011 08:36 PM
sapa makan cili, dia laa terasa pedas......... ko nie lembu UMNO kaa?
Acong Post at 11-9-2011 17:58



    wei acong..
nak kampen bia berhemah sikit..nanti krn ko sorng..org yg baru nak masuk PAS..abis lari..rugi je..
takyah lah nak guna bhasa kasar2..bincang elok2
Author: Acong    Time: 12-9-2011 02:09 AM
wei acong..
nak kampen bia berhemah sikit..nanti krn ko sorng..org yg baru nak masuk PAS. ...
dpsa Post at 11-9-2011 20:36
lahabau tu org UMNO Baru laa...... geng IQ rendah........
Author: anmz76    Time: 12-9-2011 03:13 PM
BIOGRAPHY DATO' HARUN IDRIS

NAME
Dato' Harun bin Idris
(SPMS, SMS)
(Died on October 19, 2003)
DATE OF BIRTH
21/07/1925
PLACE OF BIRTH
Petaling, Selangor
RACE
Malay
RELIGION
Islam
NAME OF SPOUSE
Datin Salmah binti Sulaiman (age 63 at 2003)
NO. OF CHILDREN
6 (3 sons and 3 daughters)

EDUCATION (PENDIDIKAN)
YEAR
PRIMARY
(SEKOLAH RENDAH)
       
Sekolah Melayu Petaling

Batu Road English School
       
SECONDARY
(SEKOLAH MENENGAH)
       
Victoria Institution, Kuala Lumpur
       
HIGHER EDUCATION
(PENDIDIKAN TINGGI)
1953 - 1955
Barrister-at-Law, Middle Temple, London

CAREER (KERJAYA)
YEAR
(TAHUN)
GOVERNMENT
(KERAJAAN)
       
Field Officer, Information Services
1948
Joined Malay Administrative Service
1948 - 1952
Assistant District Officer, Gemas and Tampin
1953 - 1955
Went to read law at Middle Temple, Britain
1955 - 1957
Joined Judicial Service and served as:-
Magistrate in Kuala Lumpur, Taiping and Klang
1957
Deputy Public Prosecutor, Selangor
1961
Registrar of Societies
1961 - Mar 1964
State Legal Adviser, Selangor
March 1964
Resigned as Legal Adviser of Selangor to contest in the 1964 General Election
19/03/1964 - 27/03/1976
Menteri Besar, Selangor (the second Menteri Besar)
27/03/1976
Resigned as Menteri Besar of Selangor
       
PRIVATE
(SWASTA)
Early 1972
President, Bank Kerjasama Malaysia Bhd
01/02/1983
Chairman, Koperasi Usaha Bersatu Malaysia Berhad (KUB) till May 5, 1991
       
Chairman, Idris Hydraulic (M) Bhd until he resigned on 10/0l/1991
March 1985
Chairman, Talasco Insurance Sdn Bhd
15/11/1986
Called to the Bar
       
POLITICS
(POLITIK)

       
An active member of the Persatuan Melayu Selangor which was later absorbed into
UMNO at the time of the struggle against the Malayan Union
Apr 1964 General Election
(2nd)
Selangor State Assemblyman for Morib
Beat Aziz Ishak (SF) by a majority of 1,937 votes (first term)
Sept 1964
Member, UMNO Supreme Council
May 1969 General Election
(3rd)
Selangor State Assemblyman for Morib
Beat Mohd Shahid Arshad (PAS) by a majority of 2,116 votes (second term)
Jan 1971- 1976
Head, UMNO Youth
1972
Nominated to stand for UMNO Vice-Presidency post (declined as he had just been elected unopposed for a second term as UMNO Youth Head which automatically made him an ex-officio Vice President)
Aug 1974 General Election
(4th)
Selangor State Assemblyman for Morib
Beat Idrus Idris (DAP) by a majority of 3,010 votes (third term)
1975
Contested in the UMNO Vice Presidency post Failed to be elected
19/03/1976
Expelled by the UMNO Supreme Council
(while his corruption case was being heard in the High Court)
Sept 1976
Re-admitted by the UMNO Supreme Council
1977/1978
Head, Kanchung Darat Barat UMNO branch
1978
Member, UMNO Supreme Council (contested while in prison)
June 1981
A Vice-President, UMNO (obtained 757 votes)
01/04/1982
Acting Head, Selangor UMNO
(in the absence of Dato' Haji Hormat Rafei who was overseas for eye treatment)
08/08/1982
Head, Kuala Langat UMNO Division (returned unopposed)
Apr 1982 General Election
(6th)
Director of Election, Selangor and Federal Territory
22/04/1984
Head, Kuala Langat UMNO Division (returned unopposed)
25/05/1984
Lost in his bid for UMNO Deputy Presidency's post (obtained 34 votes)
24/04/1987
Failed in his bid for an UMNO Vice Presidency's post
(obtained 398 votes and placed last among the six contenders)
07/05/1988
Launched a signature campaign appealing to Datuk Seri Dr Mahathir to revive the
old UMNO
1988
Joined Semangat 46 when the old UMNO failed to be revived
28/01/1989 Selangor Parliamentary By-Election
Stood as an Independent candidate for the Ampang Jaya seat
Lost the seat to Ong Tee Keat (BN) by 4,250 votes
1989
Member, Semangat 46 Supreme Council

Chief, Semangat 46, Selangor
Oct 1990 General Election
(8th)
Lost both parliamentary and state seats
Lost the Titiwangsa parliamentary seat to Dato' Drs Suleiman Mohamed (BN) by 12,071 votes
Oct 1990 General Election
(8th)
Lost the Morib state seat to Dato' Haji Abu Bakar Abdul Hamid (BN) by 3,915 votes
Feb 1991
Quit active politics to concentrate on business
11/05/1991
Stepped down as Selangor Semangat 46 Chairman but remained as a Supreme Council member
26/09/1991
Quit Semangat 46
04/05/2000
Accepted as a member of UMNO by Umno Supreme Council Member,
SS7 Sri Dagang Subang UMNO Division
       
OTHER POSTS HELD
(LAIN-LAIN JAWATAN DISANDANG)

1972
Chef-de-mission, Malaysian contingent to the 1972 Olympics Games in Munich
15/06/1994 - 31/12/1998
Member, Selangor Royal Council

MEMBERSHIP (KEAHLIAN)
YEAR
(TAHUN)
OTHERS (CLUBS, ASSOCIATIONS, ETC)
(KELAB, PERSATUAN DAN LAIN-LAIN)
       
Royal Selangor Golf Club

Kelab Darul Ehsan

Subang Royal Golf Club
10/09/1982 - Feb 1989
President, Malaysian Professional Golfer Association (MPGA)
1961 - 1979
President, Football Association of Selangor (FAS)
12/08/1984 - 10/07/1988
Vice-president, Football Association of Malaysia (FAM)

AWARDS/HONOURS (ANUGERAH/PINGAT)
YEAR
(TAHUN)
NAME OF AWARDS
(NAMA ANUGERAH)
       
STATE
(NEGERI)
07/03/1971
Seri Paduka Mahkota Selangor (SPMS) which carries the title "Dato'"
- Selangor State Government
       
OTHERS
(LAIN-LAIN)
18/10/1996
1995 SAM-Benson and Hedges Golden Dream Leadership Award
01/04/1997
1996 National Soccer Leadership Award
12/05/1998
Selangor State Personality Award


RECREATION/HOBBIES (HOBI/REKREASI)
YEAR
(TAHUN)

       
Motorbiking

MISCELLANEOUS (LAIN-LAIN)
YEAR
(TAHUN)

Mar 1976
Charged at the Kuala Lumpur Sessions Court with 16 counts of corruption and
other malpractices in the  Hong Kong and Shanghai Bank and the Bank Rakyat cases
Mar 1978
Began to serve a six-year prison sentence
(appeal for pardon was rejected)
31/07/1981
Given a seven month remission of his sentence by the Federal Territory Pardons
Board and was freed, just before Hari Raya Puasa
30/08/1982
Given a full pardon by the Yang di Pertuan Agong on the eve of the National Day
Silver Jubilee Celebrations
21/01/1989
Information Minister Datuk Mohamed Rahmat said Datuk Harun was paid $1 million in gratuity for his service in the government

(commented on reports quoting certain groups that Datuk Harun, who was
contesting as an Independent candidate in the Ampang Jaya parliamentary
by-election should be elected because of his contributions when he was
the Menteri Besar)
May 2000
Hospitalised in London following a stroke four months ago
19/10/2003
Died after suffering from a stroke. He was 79, became unconscious at about 8am and was taken to the Gleneagles Intan Medical Centre. He was pronounced dead at 2.45pm
Author: Ibnu_Sina01    Time: 12-9-2011 04:56 PM
lahabau tu org UMNO Baru laa...... geng IQ rendah........
Acong Post at 12-9-2011 02:09


dah bogel dah tu.. tu pasal terdesak cakap macam tu.. hehehehehe
Author: dpsa    Time: 12-9-2011 08:56 PM
lahabau tu org UMNO Baru laa...... geng IQ rendah........
Acong Post at 12-9-2011 02:09



    sabau acong..aku pn anti umno gak..tp kalu ko ckp kasar camni..yg susah kiter jugak..camne nk kampen org lain nanti..
ko teruskan perjuangan ko tue tp ubah ah cara ko tue..kalu tak menang kat dunia..kat sana kiter menang..janji ikhlaskan niat kiter..TAKBIR...
Author: Acong    Time: 13-9-2011 01:09 AM
dah bogel dah tu.. tu pasal terdesak cakap macam tu.. hehehehehe
Ibnu_Sina01 Post at 12-9-2011 16:56


apa yg bogelnya? lombu2 cam ko dpt pe? Dato Harun dah kena sabit kesalahan rasuah tetap dpt gratuiti RM1 juta, lombu2 dpt pe? :re:
Author: Acong    Time: 13-9-2011 01:10 AM
sabau acong..aku pn anti umno gak..tp kalu ko ckp kasar camni..yg susah kiter jugak..camne ...
dpsa Post at 12-9-2011 20:56
biar je lombu2 terus dgn UMNO Baru...... drpd depa join PR & menjahanamkan PR di kemudian hari........
Author: unekspekted_XII    Time: 13-9-2011 09:32 AM
Reply 70# Acong

bukan PR dah memang asal parti jahannamm ker???
Author: Ibnu_Sina01    Time: 13-9-2011 01:31 PM
Reply 70# Acong

Dia tak faham kias aku tuh.. hehehe jangan jadi lembu cucuk hidung.. fikirlah sebaik yang mungkin.. banyak benar yang tersirat dari yang tersurat.. tetapi benarlah satu perkara.. allah mengurnia barang yang ia sukai.. maha suci allah..
Author: Acong    Time: 13-9-2011 03:17 PM
Reply  Acong

bukan PR dah memang asal parti jahannamm ker???
unekspekted_XII Post at 13-9-2011 09:32
UMNO tu partai haram.... tu jgn lupa........ skrg ni UMNO Baru......
Author: unekspekted_XII    Time: 13-9-2011 03:23 PM
Reply 73# Acong

parti roket dgn parti pas pis pus je tak haram. dia parti halal. parti PKR parti makruh... sume boleh.. depan blakang dia layan
Author: dpsa    Time: 13-9-2011 08:11 PM
acong..
skrg masa bekerja dan berjuang..da xlama da..tapi xbes ah cara ko tue..ubah ah sikit.tak ruginya..
Author: Acong    Time: 13-9-2011 11:58 PM
Reply 75# dpsa


aku takde ikatan dgn memana partai........
Author: mR_hUnt    Time: 14-9-2011 12:17 AM
ok la tu acong...
Mana la tau pasni PAS ambik hg ganti mat sabu...cara cakap dan pemikiran lebih kurang ja...

Tp aku heran la...
Dulu waktu aku berbual dengan YB taib azamudin,xde pulak ckp lebih kurang pasal politik dan agama.setiap tutur kata beliau beradab dan sopan walaupun aku ni cuma baya anak2 dia.xde pun dia nak letup sana sini.

Mungkin ini disebabkan perbezaan ilmu dan hala tuju perjuangan.
Author: Acong    Time: 14-9-2011 02:19 AM
Reply 77# mR_hUnt


awat ko emo semacam? datang bulan kaa?
Author: Ibnu_Sina01    Time: 14-9-2011 02:35 PM
Reply 76# Acong

heheh ular sawa pun kalah dengan belit ko.. ko yang jual fahaman politik ko dalam nih.. posting ko berapa banyak tu lagi mau kover.. hehehhehe..
Author: Acong    Time: 14-9-2011 04:06 PM
Reply  Acong

heheh ular sawa pun kalah dengan belit ko.. ko yang jual fahaman politik ko dalam n ...
Ibnu_Sina01 Post at 14-9-2011 14:35


bahlol, pe mau konar?
Author: Ibnu_Sina01    Time: 14-9-2011 05:46 PM
bahlol, pe mau konar?
Acong Post at 14-9-2011 16:06


dah marah nak bahlul kan aku.. apa punya manusia ar ko sengal.. baik ko fikir2 sikit mantik ko tuh.. dahsyat.. tu ar pandai naikkan marah orang.. tau plak rasa marah kena sound ngan aku.. baghal..
Author: mR_hUnt    Time: 15-9-2011 12:15 AM
eish,sian lak kt acong ni...dah sah2 aku ltk mr kt depan utk menunjukkan aku laki,dia leh kata lak aku dtg bulan...kena kaji anatomi manusia dulu la camni...
Author: Acong    Time: 16-9-2011 03:10 AM
dah marah nak bahlul kan aku.. apa punya manusia ar ko sengal.. baik ko fikir2 sikit mantik ko t ...
Ibnu_Sina01 Post at 14-9-2011 17:46
pesal aku nak marah kat geng IQ rendah cam ko?
Author: masa_lalu    Time: 16-9-2011 01:42 PM
tgk la korang dengar belah mana punya cerita..
Author: Ibnu_Sina01    Time: 16-9-2011 05:31 PM
Reply 83# Acong

Perhh ko dah ukur ke IQ aku ni rendah.. powerlah kau ye.. sedangkan ilmu mantik ko pun tak power lagi nak uji aku punya IQ.. IQ rendah ke tinggi ke aku bersyukur kerana allah anugerahkan kepada aku.. sedangkan kau benda yang tersirat pun tak nampak.. kesian.. memanglah betul.. allah memilih untuk mengurnia kepada sesiapa yang dikehendakinya.. dan aku bersyukur alhamdulilah..
Author: Acong    Time: 17-9-2011 03:29 AM
iye....... lembu nak apa?
Author: Ibnu_Sina01    Time: 18-9-2011 01:33 PM
Reply 86# Acong

Yang aku tahu YAHUDI sahaja yang gelar orang bukan yahudi itu lembu atau goyim.. ko ni acong dah ikut perangai yahudi pe? hebat ko...
Author: Acong    Time: 18-9-2011 04:26 PM
Reply  Acong

Yang aku tahu YAHUDI sahaja yang gelar orang bukan yahudi itu lembu atau goyim.. ko ...
Ibnu_Sina01 Post at 18-9-2011 13:33
aku blajar drpd si yahudi celup Ibnu_Sina01..........
Author: Ibnu_Sina01    Time: 18-9-2011 08:07 PM
Reply 88# Acong

Hehehe pandai plak kata aku yahudi celup.. pada asal siapa yang keluarkan isu lembu dahulu.. kau sendiri dengan lambang lembumno.. nampak sangat kau mendokong idea yahudi dengan melembukan orang yang tidak segolong dengan kau.. kalau kau nak berlainan pendapat jangan beri gelar yang bukan2.. aku tak suka ko gelar2 orang.. bila orang kenakan kau.. baru ko tahu marah.. hahaha memang yahudi beb..
Author: Acong    Time: 19-9-2011 12:39 AM
Reply  Acong

Hehehe pandai plak kata aku yahudi celup.. pada asal siapa yang keluarkan isu lembu ...
Ibnu_Sina01 Post at 18-9-2011 20:07
idup ketuanan yahudi celup idung tak mancung......!
Author: AbukRokok    Time: 23-9-2011 09:29 PM
ehhhh Mod.... sila pindahkan ke LP...v




Welcome to CARI Infonet (https://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.3