Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4839
View
99
Reply

Amaran untuk anti hadis

[Copy link]

Author: kemaruk       Show all posts   Read mode

Post time 28-5-2016 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tajuk amaran anti hadis. Tapi tengah baca kisah hukum hadis. Dah seharian membaca yg akhirnya timbul ??? aje.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2016 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
kucing_2016 replied at 28-5-2016 05:05 AM
woi!!!!!!!apahal kau jinjing anak buah aku..........ni yang menyebabkan marah ni.......samdol,badi ...

Camtu la cara paling sesuai bawak kucing
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2016 04:04 AM | Show all posts
tu dia
seangkatan dgn aku le ni
anti hadith
memang pun, aku betul2 anti hadith




tapi
jangan berprasangka yg bukan2 ya
bersangka baik aja ye
kerana kau memang anti hadith setan

maklumlah hidup ni, samada
nak ikut HADITH ALLAH DAN RASULNYA atau pun ikut HADITH SETAN
dua je kan tarak yg ketiga
maka.....pilihlah sendiri dan jawablah nanti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2016 08:09 PM | Show all posts
@ibnur jangan pertikaikan hadis sahih

Menolak hadis yang sahih sebagai sumber hukum Islam jika dilakukan dalam keadaan waras dan sedar membawa individu berkenaan terkeluar dari Islam. Inilah yang disebut oleh as-Sayuti r.h (w 911H): Ketahuilah Csemoga Allah merahmati kamu- bahawa sesiapa yang membantah bahawa hadis Nabi s.a.w , -samada perkataan atau perbuatan baginda dengan syarat-syaratnya yang diketahui dalam ilmu Usul (iaitu yang digariskan dalam Ulum al-Hadith dan Usul al-Fiqh) sebagai hujah maka dia menjadi kafir. Dia terkeluar dari daerah Islam dan dihimpunkan bersama Yahudi dan Kristian, atau bersama sesiapa yang Allah mahu daripada puak-puak kafir (Al-Sayuti Miftah al-Jannah fi Ihtijaj bi al-Sunnah, m.s 140. Mesir: Dar as-Salam)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2016 10:22 PM | Show all posts
thread yang dibuka oleh ibnur yang ada ciri2 seorang anti hadis:

http://mforum.cari.com.my/forum. ... &extra=page%3D1
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:05 PM | Show all posts
kemaruk replied at 28-8-2016 08:09 PM
@ibnur jangan pertikaikan hadis sahih

Menolak hadis yang sahih sebagai sumber hukum Islam jika ...
Inilah yang disebut oleh as-Sayuti r.h (w 911H): Ketahuilah Csemoga Allah merahmati kamu- bahawa sesiapa yang membantah bahawa hadis Nabi s.a.w , -samada perkataan atau perbuatan baginda dengan syarat-syaratnya yang diketahui dalam ilmu Usul (iaitu yang digariskan dalam Ulum al-Hadith dan Usul al-Fiqh) sebagai hujah maka dia menjadi kafir. Dia terkeluar dari daerah Islam dan dihimpunkan bersama Yahudi dan Kristian, atau bersama sesiapa yang Allah mahu daripada puak-puak kafir (Al-Sayuti Miftah al-Jannah fi Ihtijaj bi al-Sunnah, m.s 140. Mesir: Dar as-Salam)

woi....  kau baca dan faham ke yang kena bold atas ni?  kalau tak faham pergi main tangkap pokemon.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ibnur replied at 29-8-2016 05:05 PM
woi....  kau baca dan faham ke yang kena bold atas ni?  kalau tak faham pergi main tangkap pokem ...

Apa maksudnya??  

Who are you to question such book??  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:09 PM | Show all posts
kemaruk replied at 28-8-2016 10:22 PM
thread yang dibuka oleh ibnur yang ada ciri2 seorang anti hadis:

http://mforum.cari.com.my/forum. ...

kau tag la seluruh cari forum geng kau....  meh sini aku tunjuk kekurangan ilmu kau....  kalau kau boleh bagi apa yang aku boldkan di bawah.

Inilah yang disebut oleh as-Sayuti r.h (w 911H): Ketahuilah Csemoga Allah merahmati kamu- bahawa sesiapa yang membantah bahawa hadis Nabi s.a.w , -samada perkataan atau perbuatan baginda dengan syarat-syaratnya yang diketahui dalam ilmu Usul (iaitu yang digariskan dalam Ulum al-Hadith dan Usul al-Fiqh) sebagai hujah maka dia menjadi kafir. Dia terkeluar dari daerah Islam dan dihimpunkan bersama Yahudi dan Kristian, atau bersama sesiapa yang Allah mahu daripada puak-puak kafir (Al-Sayuti Miftah al-Jannah fi Ihtijaj bi al-Sunnah, m.s 140. Mesir: Dar as-Salam)


Nah....  mai sini kelasifikasikan hadith-hadith samada sahih, hassan, maudhu, dhaif, dan sebagainya....  sila nyatakan sekali jumlah kategori dalam kumpulan hadith dhaif.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:11 PM | Show all posts
kemaruk replied at 29-8-2016 05:08 PM
Apa maksudnya??   

Who are you to question such book??

kan kau ulamak hadith...  tak kan itu pun dah tak leh nak bahas?  pandai bawak pandai la kau bahas....  selamat tinggal.......  sila lah google sampai kiamat konfem ko biol sebab tak faham sepatah haram.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
ibnur replied at 29-8-2016 05:11 PM
kan kau ulamak hadith...  tak kan itu pun dah tak leh nak bahas?  pandai bawak pandai la kau bahas ...

Kitab sahih bukhari 100% sahih.. ko siapa nak sangkal kesahihannya?  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:40 PM | Show all posts
laa.. i  dianti hadiskan oleh Kem ke

isk isk....pi tangkap Pokemon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 29-8-2016 05:40 PM
laa.. i  dianti hadiskan oleh Kem ke

isk isk....pi tangkap Pokemon

Tak perlu bangkem yang cakap.. you patut paham2 sendiri  

So, nak bangkem buat arrangement dengan kassim ahmad tak  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:52 PM | Show all posts
kemaruk replied at 29-8-2016 05:42 PM
Tak perlu bangkem yang cakap.. you patut paham2 sendiri   

So, nak bangkem buat arrangemen ...

pi baca penerangan uncle burung antu tu..see? he called u Tuan Kemaruk, what a gentleman kan he is,....
u kem datang board ni haaa org panggil Tuan terus

hahaahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 29-8-2016 05:52 PM
pi baca penerangan uncle burung antu tu..see? he called u Tuan Kemaruk, what a gentleman kan he is ...

Penerangan panjang lebar tu hanya alasan je..

Dan tak perlu buktikan kat bangkem.. yang patut korang yakinkan ialah golongan pemimpin agama korang.. golongan ini la yang kata sahih bukhari TAKLEH DIPERTIKAIKAN..

Setakat yakinkan bangkem, buat ape sedangkan pemimpin2 Islam sendiri tak setuju dengan korang punya alasan  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 06:09 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 29-8-2016 05:40 PM
laa.. i  dianti hadiskan oleh Kem ke

isk isk....pi tangkap Pokemon

ooohhh  jangan risau sis....  sebab hari ni Isnin....  bukan Ahad.  Hari Ahad nanti baru ada pasar Ahad.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 06:39 PM | Show all posts
ibnur replied at 29-8-2016 06:09 PM
ooohhh  jangan risau sis....  sebab hari ni Isnin....  bukan Ahad.  Hari Ahad nanti baru ada pasar ...

hahahahhaahahahahah.........today is bank holiday here....hahahahhhahahhhaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 06:40 PM | Show all posts
ibnur replied at 29-8-2016 06:09 PM
ooohhh  jangan risau sis....  sebab hari ni Isnin....  bukan Ahad.  Hari Ahad nanti baru ada pasar ...

kalau hadis tu ahad pon, so what?

ianya sahih

ko kategorikan ahad atau mutawir bila hadis tu tak disahihkan oleh bukhari dan muslim sebab kita kena kaji siapa perawi dan berapa orang perawinya, contohnya hadis dhaif dan hadis hassan

kitab sahih bukhari, mana ada ahad bagai, semuanya SAHIH.. korang tak perlu kaji2 lagi sebab ianya sahih.. tak perlu ragui

bak kata ulama korang "WHO ARE YOU TO QUESTION THE AUTHENTICITY OF KITAB SAHEH AL BUKHARI?"
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 06:57 PM | Show all posts
cer korang pegi jumpa ustaz, korang cakap kat ustaz tu camni:

lobai : ustak, saya nak pertikaikan hadis umur aisha tu ustak

ustak : astaghfirullah.. kenapa?

lobai : hadis tu hadis ahad ustak

ustak : bodo mu ni.. kalau dah sahih tu, mana kesah ahad2 dah.. sahih dolll.. dah pegi minum air kencing unta!"
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 07:06 PM | Show all posts
kemaruk replied at 29-8-2016 06:57 PM
cer korang pegi jumpa ustaz, korang cakap kat ustaz tu camni:

lobai : ustak, saya nak pertikaikan ...
ko kategorikan ahad atau mutawir bila hadis tu tak disahihkan oleh bukhari dan muslim sebab kita kena kaji siapa perawi dan berapa orang perawinya, contohnya hadis dhaif dan hadis hassan
kitab sahih bukhari, mana ada ahad bagai, semuanya SAHIH.. korang tak perlu kaji2 lagi sebab ianya sahih.. tak perlu ragui


Menambahkan kecelaruaan kemaruk yang di bold kan.  dah namanya pun kemaruk......   kecelaruan sebelum ni yang bergaris....  

aku ingat dah google tu kira dah pandai kot....  rupanya ustaz goggle.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2016 07:09 PM | Show all posts
ibnur replied at 29-8-2016 07:06 PM
Menambahkan kecelaruaan kemaruk yang di bold kan.  dah namanya pun kemaruk......   kecelaruan  ...

apa yang salahnye? bangkem dari dulu tau pasal benda ni le
yang ketara buat salah ialah ko sendiri.. siap bukak thread kompang kat orang lain yang hadis tu hadis ahad

macam la kalau ahad, hadis tu boleh diragui kesahihannya.. sian ko, sampai bukak thread kunun nak kata hadis tu takleh pakai

dah2 la wahai anti hadis.. ulama ko dah label ko sesat dah kerana pertikai hadis sahih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083548s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list