Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8289
View
135
Reply

Ustaz Azahar Idrus apa hukum 'left group' WhatsApp?

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-5-2016 12:16 AM | Show all posts |Read mode




SHAH ALAM - "Bila kita 'left group' bukan kita putus silaturahim...putus silaturahim ini haram dosa besar, berat sangat itu sebagai contoh kalau putus silaturahim ini ada bapa saudara buang bapa saudara 'left group' bukan sampai tahap begitu," demikian penjelasan pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus ketika ditanya mengenai hukum seseorang yang bertindak 'left group' WhatsApp.

Azhar Idrus berkata, oleh itu jika seseorang itu hendak 'left group' mereka disarankan agar memberitahu terlebih dahulu agar tidak menimbulkan sebarang andaian yang negatif.

"'Left group' ini ada pelbagai alasan, kadang-kadang sebab kita tidak suka keadaan orang yang berbual dalam itu, kadang-kadang kita rasa grup itu tiada faedah, dan kadang-kadang terlalu banyak grup.

"Cuma sebaik-baiknya kalau kita tidak nyatakan sebab biarlah orang tahu sebabnya, bila orang sudah tahu mereka tidak tertanya-tanya... Bila kita nak keluar minta maaf, nyatakan sebab, jadi boleh 'left group' tiada masalah," katanya ketika menjadi panel dalam Program Bersama Ustaz Azhar Idrus, Aku, Ramadan dan Facebook di Dewan Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam.

Dalam pada itu, Azhar Idrus menyarankan agar pengguna media sosial menggunakan platform teknologi itu, untuk menyebarkan dakwah dan perkara-perkara yang baik melaluinya.

"Bukan perkongsian hadis dan dakwah-dakwah sahaja, perkongsian tentang ilmu semasa seperti 'bagaimana untuk memasak dengan baik' juga boleh dikongsi di media sosial," katanya.


http://www.sinarharian.com.my/nasion...tsapp-1.526778



Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:18 AM | Show all posts
meninggalkan jemaah...... hukumnya ke neraka  
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
tak suka group whatsapp even dah mute still rasa menyampah. nak left takut sentap pulak. pasrah je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Alamak...selalu left group x pre-inform sbb rimassss
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 31-5-2016 12:16 AM



SHAH ALAM - "Bila kita 'left group' bukan kita putus silaturahim...putus silaturahim ini h ...

Thank u for the info
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:39 AM | Show all posts
Atheis replied at 31-5-2016 12:18 AM
meninggalkan jemaah...... hukumnya ke neraka

sis, kan maksudnya boleh tinggalkan, left whatsapp groups...

cuma apa ustaz azhar nukilkan itu, kita buat cara bertamadun dgn nilai2 kemanusian yg tinggi..


Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:41 AM | Show all posts
kalau banyak pun tapi ntah ape ape je , datangkan fitnah dan etc , tak pa aih.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 31-5-2016 12:41 AM
kalau banyak pun tapi ntah ape ape je , datangkan fitnah dan etc , tak pa aih.

Yg sy mluatnya bila grup utk biz tp ada plk makhluk2 yg miang gatal dok usha2 lain jntina dlm tu,, xkira laki or pompuan. Pastu ada gak jnis birah yg post selfie brfuck face bgai harap pujian jantan, eewwww sgt. Org nk biz, dia sbuk nk mggelenyar,, post psal produk dah la, sick people
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak left..
Tapi kena remove tiba2...
Walhal aku x cakap apa pun..
Ke sebab pasif sangat?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 03:56 AM | Show all posts
Orang melayu, bila syok mendalami Islam, jadi macam robot la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 06:04 AM | Show all posts
Silatul rahim ni maksudnya hubungan dengan orang lain yang 'sama rahim' ; mempunyai pertalian darah. Maksudnya mak ayah (ayah yg menjadikan kita ada dlm rahim mak), anak,  atuk nenek, adik beradik, pak sedara, mak sedara.

Hubungan ngan kawan-kawan,  ipar duai bukan di kira 'silatul rahim'. Gaduh ngan kawan, putus sahabat bukan memutuskan silatul rahim.  Ini penerangan Ustazah arab, bukan penerangan Gincu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Lol..meleis and their absurd 'apakah hukum?'
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 07:29 AM | Show all posts
Atheis replied at 31-5-2016 12:18 AM
meninggalkan jemaah...... hukumnya ke neraka


Part mana yg UAI ckp dlm artikel " meninggalkan jemaah...... hukumnya ke neraka? "
cer tunjuk skit...
klu dah ateis tu...jangan tunjuk pandai la dlm ugama org lain...
jaga jer la ko punye pendirian elok-elok...
mudah2an ko bahagia...
Bak kata Azlina, ` baik diam-diam...'



Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 07:29 AM | Show all posts
@spiderman80

mohon move ke BOD AGAMA

terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 07:57 AM | Show all posts
motif bnda ni pun nak ditanya???!!!
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 08:20 AM | Show all posts
i can't believe i am wasting my time reading this article
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2016 08:31 AM | Show all posts
tongkatwaran75 replied at 30-5-2016 11:29 PM
@spiderman80

mohon move ke BOD AGAMA
Sekarang saya faham.


Patut lah ada forumer bahasakan you sebagai OKU! benda sampah seperti ni pun nak letak di bod agama?

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 08:34 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 31-5-2016 08:31 AM
Patut lah ada forumer bahasakan you sebagai OKU! benda sampah seperti ni pun nak letak di bod ...

u... jgn la p dgr ceramah ustaz azhar ni.... kelompok yg bertanya pun bkn standard soalan utk ustaz zakir tu ka... dr maza ka..... nmpk la cabang2 ilmu tu.... ceramah tahap kg jah.... ujung2 ade bideo beromen
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 08:39 AM | Show all posts
GincuPurple replied at 31-5-2016 06:04 AM
Silatul rahim ni maksudnya hubungan dengan orang lain yang 'sama rahim' ; mempunyai pertalian darah. ...

Walau ipar duai bukan satu rahim seperti yg u ckp tu..tp once kita dah kahwin dgn suami/isteri kita tetapla ipar duai jadi famili malah sepatutnya lebih rapat dpd pakcik n makcik yg serahim tu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 08:41 AM | Show all posts
aku pasrah dgn grup whatsap yg ada lebih 50 ahli, tapi yg aktif dok berbual 4,5 org
bila org lain mencelah, krik krik krik terus.

pasrah aku dgn rakyat begini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092935s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list