Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8262
View
135
Reply

Ustaz Azahar Idrus apa hukum 'left group' WhatsApp?

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-5-2016 11:44 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 31-5-2016 08:50 AM
Biar betul ustaz ni ada bideo romem?

ada....i yg bukak tered dulu..kena katup n bido kena remove dah

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=836237
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:49 AM | Show all posts

x dibenarkan....
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:54 AM | Show all posts
zhatul replied at 31-5-2016 08:50 AM
so true....

baik x de group kn

kdg2 i hairan..dyeall pnya sembang dlm group mcm no life gitu

ade jg admin group yg akn remove silent reader. mcm poyo kn




Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:56 AM | Show all posts
kentel replied at 31-5-2016 11:44 AM
ada....i yg bukak tered dulu..kena katup n bido kena remove dah

http://mforum.cari.com.my/fo ...

heshe kan acah2 nabi ummah melayu gitu..
di zaman kegemilangan heshe siap ramai yang post sabda2 heshe mengalahkan sabda elohim dan rasul pula konsep nya.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:02 PM | Show all posts
Bell replied at 31-5-2016 09:08 AM
"Leave group" bukan "left group". Left yg terdpt pada statement whatsaps adalah short statement utk  ...

grammar nazi betoii
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:03 PM | Show all posts
Aiyooo...bende remeh mcm nie pon nak kene tanya ustaz/ulama ke?Xde soalan yg lagi serius nak diperbincang kan dah ke?

P/S:  Err, iol xpernah aggap AI nie ustaz, coz lebih banyak cerita lucah memanjang
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:04 PM | Show all posts
winda_klose replied at 31-5-2016 11:54 AM
kdg2 i hairan..dyeall pnya sembang dlm group mcm no life gitu

ade jg admin group yg akn remove  ...

mmg xde la life la dek.
kalo x, xkan gigih bertenggek kat grup wasap semata nak tengok sape yg tgh ' typing typing... '
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai skrg i xde grup wasap pun.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Soalan apo nih? Nak stay or left grup watsek hak individu..those yg sentap lbh kalo ada org left grup, mohon terjun dlm kawah gunung berapi.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 31-5-2016 04:09 AM
Soalan apo nih? Nak stay or left grup watsek hak individu..those yg sentap lbh kalo ada org left gru ...

Mana celah nak carik kawah gunung berapi neng oiii hihih
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:11 PM | Show all posts
alinone78 replied at 31-5-2016 01:37 AM
Aku tak left..
Tapi kena remove tiba2...
Walhal aku x cakap apa pun..

ramai yg inginkan mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:12 PM | Show all posts
Edited by Maideen. at 31-5-2016 12:18 PM
saladin780 replied at 31-5-2016 10:11 AM
Adoila..soklan bleh guna lojik pemikiran akal sebagai seorang manusia pun nk kena tanya ustat ke?  ...

Yang ini epik! Hahahahahaha

KOTA BHARU: Islam tidak menghalang pasangan memperoleh keseronokan seks melalui hubungan kelamin ke tahap maksimum tetapi jangan melampaui batas sehingga melalaikan fardu yang dituntut agama.
Mufti Kelantan, Datuk Hasbullah Mohd Hassan, berkata penggunaan sebarang alat bantuan rangsangan seks seperti bebola, gelang dan bertindik diharuskan Islam asalkan tidak memudaratkan.

Bagaimanapun, katanya, penggunanya perlu memastikan peralatan itu boleh ditanggalkan apabila tidak digunakan kerana dikhuatiri membatalkan wuduk.


Menurutnya, merujuk kepada ayat al-Quran yang bermaksud: Datanglah kepada isteri kamu itu sebagai kebun dan taman untuk kamu selama tidak menyalahi hukum Allah dan hukum Rasul. Namun, jangan pula dalam berseronok untuk mencapai kepuasan (seks) sehingga kita lalai dan meninggalkan waktu solat atau amalan wajib yang lain...kerana ini membawa kepada haram.


Malah, perbuatan melampau dalam melakukan hubungan seks boleh membawa kepada amalan syaitan dan haiwan, katanya.


Semalam, Metro Ahad melaporkan kajian mendapati pasangan yang paling ramai menggunakan alat rangsangsan seks bagi mencapai kepuasan hubungan kelamin berasal dari Kelantan.


Kajian itu didedahkan pakar sakit tuan, Dr Ismail Thambi, di Simposium Kesihatan Mental Kebangsaan Ke-3 di Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, dekat sini, kelmarin.


Hasil kajiannya juga mendapati ramai pasangan dari Kelantan menggunakan alat bantuan rangsangan itu seperti gelang, subang dan bertindik.Dr Ismail berkata, perbuatan itu berpunca daripada sifat semula jadi pasangan dari negeri itu yang begitu prihatin terhadap amalan seks terutama dalam rumah tangga.


Hasbullah berkata, walaupun di zaman Nabi tidak menyebut peralatan canggih bantuan untuk rangsangan seks tetapi penggunaan alat berkenaan diharuskan dalam Islam. Yang pastinya, jika benda itu bukannya najis dan tidak memudaratkan, ia boleh digunakan, katanya.


Bagaimanapun, beliau mengingatkan pihak berwajib supaya mengelak alat itu disalahgunakan pihak tidak bertanggungjawab seperti remaja untuk mencubanya dalam kegiatan tidak bermoral.//HM 12 Sept



Dengan penjelasan ulamak ini maka kini ummah bolehlah menggunakan alat ransangan seks tanpa was-was. Jika tidak pastinya lobai dan lobainita pakar aurat dan hukum cukur bulu akan merasa was was bila menggunakan vibrator mereka...


Harus di puji ialah penerangan lengkap ulamak ini termasuk mengingkat sesama ummah (pastinya peringatan itu untuk dirinya sundri juga ) supaya ummah tidak lupa menanggalkan alat alat seperti gelang dan bebola zakar sebelum mengambil wuduk.

Bayangkan jika peringat itu tidak di beri, sudah sembahyang dan berdoa menadah tangan dengan kusyuk dan tawaduk dengan mengalirkan air mata sekali tetiba terdengar lobai berkata, " Aisehman bebola zakar ambo lupo pulok bukak!"

Kan dah kena ambik wuduk lagi sekali....

Maideen~Takbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.



Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
GhostWalking replied at 31-5-2016 12:10 PM
Mana celah nak carik kawah gunung berapi neng oiii hihih

Kawah gunung berapi lbh afdhal,  kalo tak de,  uolls boleh suruh org2 sentap ni terjun dlm kawah air mendidih je  
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 31-5-2016 04:12 AM
Kawah gunung berapi lbh afdhal,  kalo tak de,  uolls boleh suruh org2 sentap ni terjun dlm kawah a ...

Hahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling lawak bila ade grup family yg kt real life dpan mata pun ignore x tegur tiba2 add rg msuk grup family.. pstu buat ignore jugak bila org post mnde2.. bemgong... bkn i yg kna la.. orglain..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 31-5-2016 12:15 PM
Paling lawak bila ade grup family yg kt real life dpan mata pun ignore x tegur tiba2 add rg msuk gru ...

Onggile je mcm ni uolls,  mak mmg left grup,  hatta grup family pon.  Kosser.  Ni kat opis mak lbh dr 5 grup wasap.  Bila mak nak berambus nanti,  mak akan left semuanya.  Kalo nak keep in touch watsek mak one to one jahh
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pelicano replied at 31-5-2016 09:36 AM
Kadang2 left group lah boleh menghalang putusnya silaturrahim.... Too much negativities boleh membua ...

Yup betulx3.. Sebelum perang terbesar meletus....ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:23 PM | Show all posts

Use proper english....

Cuba google - how to leave whatsapps group, not how to left whatsapps group!!!

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 12:40 PM | Show all posts
Bell replied at 31-5-2016 12:23 PM
Use proper english....

Cuba google - how to leave whatsapps group, not how to left whatsap ...

aye cikgu!
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by GincuPurple at 31-5-2016 05:06 AM
pumpkingirl replied at 31-5-2016 12:39 AM
Walau ipar duai bukan satu rahim seperti yg u ckp tu..tp once kita dah kahwin dgn suami/isteri kit ...


Gincu nak nyatakan siapa golongan yang dipanggil hubungan silatul rahim. Supaya faham apa yg di panggil 'memutuskan silatul rahim'.

Selama ni org dok kata - gaduh ngan sesiapa je "tak baik tau kau tak kecik ati sampai tak nak kawan. Putus silatul rahim". Itu kurang tepat. Atau pun istilah 'Majlis Silatul Rahim' - yang datang ialah dikalangan alumni sekolah. Istilah itu kurang tepat juga.

'Takkan masuk syurga orang yang memutuskan silatul rahim' - Riwayat Bukhari.

Besar dosanya dan berat  hukumannya. Jadi kita takkan lah nanti salah faham dan membuat kesimpulan seseorang dah putuskan siratul rahim tanpa melihat siapa yang diputuskan.






Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104357s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list