Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2861
View
41
Reply

Tahukah Anda, Langkah Pengasingan Sisa Pepejal Yang Betul?

[Copy link]

Author: CARI-LTS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-6-2016 10:27 AM | Show all posts |Read mode





Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Danny Ng | Suntingan Visual Oleh Ling Angie








Sejak 1hb September 2015, usaha pengasingan sampah telah berkuatkuasa sepenuhnya di semua negeri yang menerima pakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembesihan Awam 2007 atau Akta 672.


Antaranya adalah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan Kedah.


Dan bermula 1hb Jun 2016, hukuman denda akan dikenakan kepada mereka yang gagal memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh akta tersebut di atas.


Menurut Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam ( SWCorp), untuk tempoh 6 bulan pertama pengasingan sisa pepejal dilaksanakan, sekiranya dalam beg sampah didapati terdapat 5 barangan yang tidak ada melakukan pengasingan, pemilik beg sampah terbabit akan dikenakan denda.


Manakala selepas tempoh 6 bulan itu, jika dalam beg sampah didapati terdapati 3 barangan yang tidak melakukan pengasingan, hukuman denda turut akan dikenakan.




Hukuman denda seperti berikut :




Kediaman yang bertanah :
Kesalahan awal : RM50
Kesalahan berulang: RM100
Kesalahan kali ketiga dan seterusnya: RM500




Kediaman di bangunan tinggi:
Kesalahan awal : RM100
Kesalahan berulang: RM200
Kesalahan kali ketiga dan seterusnya: RM500




Jadi, tahukah anda bagaimana melakukan pengasingan sampah sarap atau sisa pepejal ? Jom saksikan video yang disediakan untuk keterangan yang jelas.- CARI Infonet
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 10:53 AM | Show all posts
Bahan2 yang tidak boleh dikitar semula.. harap2 penguatkuasa pon tahu laa..

Kertas

    Kotak pizza atau apa-apa yang disaluti dengan minyak/bekas makanan
    Pinggan kertas
    Tisu muka
    Kertas carbon
    Lampin
    Buku berkulit tebal
    Kotak susu
    Kertas disaluti lilin/plastik
    Bekas makanan beku
    Tuala kertas

Kaca

    Gelas minum
    Kaca tingkap
    Cermin Mentol
    Kaca tingkap yang pecah dan cermin kereta.
    Kaca tahan suhu tinggi - Pyrex, Corning Ware, Vision Ware
    Botol legap putih
    Kaca yang digunakan di makmal atau hospital untuk kajian dan perubatan.
    Cermin tingkap, Mentol, Cermin muka, pinggan mangkuk yang pecah, kaca untuk ketuhar, gelas minuman, kaca kristal, seramik dan tiub lampu berwarna.

Aluminium

    Tin aerosol
    Tin cat
    Penggantung baju
    Bahan perubatan
    Penapis minyak

Plastik

    Bahan plastik yang bukannya botol seperti bekas yogurt dan bekas marjarin
    Bekas makanan yang dibuat dari plastik
    Botol plastik yang ada sisa minyak, racun serangga atau bahan-bahan beracun

Lain-lain

    Bahan letupan
    Asbestos
    Lampu kalimantang
    Bateri
    Bahan perubatan
    Bahan-bahan radioaktif
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa utk laksana akta ni, pihak terlibat knala sediakan facility & educate dgn btl. Letak tong2 sampah yg ada label di satu tpt biar sng org p buang sampah. Ini terus nk denda tp facility yillek
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:05 AM | Show all posts
Innrukia replied at 6-6-2016 10:58 AM
Aku rasa utk laksana akta ni, pihak terlibat knala sediakan facility & educate dgn btl. Letak tong2  ...

tp start dari diri sendiri dulu la kan..... klau alam flora ambik depan rumah tu kena asing2 sendiri la....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 6-6-2016 11:05 AM
tp start dari diri sendiri dulu la kan..... klau alam flora ambik depan rumah tu kena asing2 sendi ...

Aku mmg bt skit2 la... Food compose, plastic, paper.... Tp kemarin ada last bag plastic aku pi campur food compose dgn plastic . Kalau kna denda br aku pi ckp kt company kutip smpah tu... Btw aku kategori depa collect dpn rumah
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:11 AM | Show all posts
Innrukia replied at 6-6-2016 11:09 AM
Aku mmg bt skit2 la... Food compose, plastic, paper.... Tp kemarin ada last bag plastic aku pi cam ...

attitude most susah nak ubah... tmbh2 yindon mari...lg la susah.... ngan bangla...
klau melayu yg jenis tong smph sblh pun tak reti nak buang dlm tong
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 6-6-2016 11:11 AM
attitude most susah nak ubah... tmbh2 yindon mari...lg la susah.... ngan bangla...
klau melayu yg ...

Haaa mmg susah la...
Kesian aku dgn pekerja2 yg duk kutip sampah ni... Patut kna byr depa mahal, sbb profession depa tak semua org snggup bt.

Aku tggu depa update bab denda tu... Nk tgk gak initial rate success utk program ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:23 AM | Show all posts
Innrukia replied at 6-6-2016 11:21 AM
Haaa mmg susah la...
Kesian aku dgn pekerja2 yg duk kutip sampah ni... Patut kna byr depa mahal, ...

nak taknak mmg kena latih gak buat mcm ni.... klau tak sampai sudah tak maju2 la kita....
asas peradaban la bab bersih2 ni... jaga alam sekitar ni... tanggungjwb tu kena pupuk dr kecik....
ni most mmg tak peduli.... sbb pikir...ala nanti ade la tlg kutip smph tu seme....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 11:48 AM | Show all posts

kalau ikut video atas tu...ranting2 kayu, daun2 kering, pelepah semua tu boleh d kitar semula tapi tak jelas nak letak beg sampah colour apa..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 03:38 PM | Show all posts
Minded org mesia masih tahap pprt@sakai

tu susah nak berubah smpai perlu di enforce
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 04:49 PM | Show all posts
dino replied at 6-6-2016 11:11 AM
attitude most susah nak ubah... tmbh2 yindon mari...lg la susah.... ngan bangla...
klau melayu yg ...

Kat kampung masih ada yg bakar sampah


Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 04:50 PM | Show all posts
ultra78 replied at 6-6-2016 04:49 PM
Kat kampung masih ada yg bakar sampah

pampers pun bakar skali
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2016 05:35 PM | Show all posts
bodoh bahlol sesiapa yg tak tahu kemas rumah....bodoh lagi sutun bahlol  yang kawin dgn bahlol malas kemas dapur..

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 6-6-2016 10:58 AM
Aku rasa utk laksana akta ni, pihak terlibat knala sediakan facility & educate dgn btl. Letak tong2  ...

Tp I notice tong2 3 warna yg kat dlm mall tu pun sampahnye campur aduk jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 6-6-2016 11:23 AM
nak taknak mmg kena latih gak buat mcm ni.... klau tak sampai sudah tak maju2 la kita....
asas pe ...

Attitude di public toilet pun x tau la bleh past x sblum 2020  
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:20 PM | Show all posts
rakyat kena beli 3 warna plastik sampah la khenn?
guna plastik recycle yg kita dpt time shopping dkt mydin,giant etc...tu x bolehkah?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:29 PM | Show all posts
cmf_conan replied at 6-6-2016 10:53 AM
Bahan2 yang tidak boleh dikitar semula.. harap2 penguatkuasa pon tahu laa..

Kertas

aiyooo.. pening iols nak mengasingkan

seblum ni ada tiga jer.. ni dah banyak plak
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:33 PM | Show all posts
Innrukia replied at 6-6-2016 10:58 AM
Aku rasa utk laksana akta ni, pihak terlibat knala sediakan facility & educate dgn btl. Letak tong2  ...

Incentive instead of denda..Dah bg incentive pun tak jalan, baru la denda.
Yang dah dpt incentive, terus la diberi incentive.
Incentive nya cukup la dpt diskaun few % utk cukai pintu ke.

Btw, ada isi rumah yg dah lama praktis asingkan sampah.Dah bertahun2 pun. Niatnya biar mudah org pungut sampah asingkan dan jual semula.
Orang kt padang dah tahu, orang yg duduk office sejuk pula baru sehari dua selongkar sampah turun padang siap bertutup mulut & hidung pula.
Betul menghina pekerja pemungut sampah gayanya.




Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:33 PM | Show all posts
penuh tong sampah kat luar rumah
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 12:34 PM | Show all posts
pakupayung21 replied at 8-6-2016 12:20 PM
rakyat kena beli 3 warna plastik sampah la khenn?
guna plastik recycle yg kita dpt time shopping dk ...

Tak perlu sis.. Pakai je plastik mana yg ada.
Pandai la nnt yang amik sampah tu pilih.
Side income dia orang juga.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.112762s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list