Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4796
View
14
Reply

Sulaman Berkomputer

[Copy link]

Author: amirmir       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-6-2016 04:35 PM | Show all posts |Read mode
Edited by amirmir at 8-6-2016 04:38 PM

Ramai ke yang berbisnes sulaman berkomputer ni. ?? Tak kira dari rumah atau ada kedai. Asalkan ada mesin sulam Brother ke Janome, Singer dan lain-lain.. Boleh la sharing-sharing problem..
Sedikit info saya - Sulaman berkomputer dari rumah je. Ada 4 mesin sulam single head. Belum masanya sewa kedai sebab ada office khas untuk letak mesin kat rumah. Mesin single head ni bukan la panjang sangat 8 head yang ada kat kedai or berbelas head macam kat kilang..skang online je banyak order.  selalunya jenis nametag pelajar. nametag institusi, logo patches. sulam tuala. sulam tuala pulak ada jenis2 dia. sulam tuala untuk hantaran kahwin/tunang.. sulam tuala untuk hadiah. offline ni selalunya sulam logo baju. sebab kastemer selalu datang bawak baju dia..
dsign sulam pun ada jual jugak.. kerawang, kartun. tapi bukan yang dah siap sedia tu.. ni kalau kastemer nak baru saya buat dsign blok.
Khidmat Sulam Online
facebook.com/eyangdcraft

Video Design Sulam

Video Design Sulam
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 01:16 AM | Show all posts
Hello tt...

Kita ada mesin sulam biasa je..NV950..huhu...

Ada 4 mesin sulam single head.

mesin yg mcm  ini ke?



mahal woo mesin ni...around RM35k  ~  RM40k  utk sebuah kan..

tapi best sebab takyah tukar2 benang..hehe,,,..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 01:18 AM | Show all posts
Kalau boleh bisnes dari rumah, better teruskan  je..sebab kalau nak sewa kedai mahal kan....lagipun sekarang mmg trend bisnes home based..as long as ada internet okay je kat mana2 kita nak bisnes...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2016 09:20 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 9-6-2016 01:16 AM
Hello tt...

Kita ada mesin sulam biasa je..NV950..huhu...
mahal woo mesin ni...around RM35k  ~  RM40k  utk sebuah kan..

memang mahal tapi pelan-pelan buat inshaallah boleh..
Elle_mujigae dah lama niaga jahitan ni? sulaman jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 12:31 AM | Show all posts
amirmir replied at 9-6-2016 09:20 AM
memang mahal tapi pelan-pelan buat inshaallah boleh..
Elle_mujigae dah lama niaga jahitan ni? s ...

kita takde perniagaan dlm bidang jahitan.. menjahit suka2 je..

tt ada buat kelas sulam ke? kita tgk kat fb tinggi juga permintaan utk kelas2 sulam ni...sebab ramai yg beli mesin sulam tapi tak pandai guna...huhu..




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2016 12:23 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 10-6-2016 12:31 AM
kita takde perniagaan dlm bidang jahitan.. menjahit suka2 je..

tt ada buat kelas s ...

saya takde buat kelas jahitan. Tapi saya cadang nak buat video cara senang buat paten sulam guna software..
Sebab saya tengok ramai jugak yang mencari software dan nak belajar buat paten sendiri. Elle_mujigae ada software sulaman?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2016 04:05 PM | Show all posts
amirmir replied at 11-6-2016 12:23 PM
saya takde buat kelas jahitan. Tapi saya cadang nak buat video cara senang buat paten sulam guna ...

bagus tu nak buat tutorial...... kita ada software utk edit je....sew what pro....

kalau nak buat paten sendiri, kena guna software yg boleh digitize kan?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2016 05:56 PM | Show all posts
kalau nak buat paten sendiri, kena guna software yg boleh digitize kan?
ya dan tak..  paten sendiri memang kena guna software digitize. Tapi ada jugak yang guna khidmat orang lain. Sebab software digitize ni mahal kan... Kesian saya tengok akak-akak yang masuk kursus menjahit tu. Mesin kena beli, lepastu software lagi. Last last tak faham cara guna sebab software ni teknikal sket. Umur 40 ke atas ni dah slow skit nak klik sini sana. Lepastu software ni mana ada bahasa melayu. Semua in english....

Alhamdulillah saya ada software dan selalu gak tolong usahawan sulam ni. Bila ada je usahawan nak paten logo ke paten kerawang ke, saya boleh buatkan. Tapi saya ni bukan jenis yang jual design siap tu..
Sape nak dia tunjuk gambar saya buatkan ikut gambar tu. Tak kira la kerawang, logo institusi, or design tuala. So bila ada kastemer datang nak buat tempahan baru usahawan ni inform saya jenis design yang nak kena buat. Dalam 2-3 hari lepas tu diorang dapat design baru dan dah boleh jahit tempahan kastemer.
ok la macam tu kann?



Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2016 10:16 PM | Show all posts
amirmir replied at 13-6-2016 05:56 PM
ya dan tak..  paten sendiri memang kena guna software digitize. Tapi ada jugak yang guna khidmat o ...

ohh faham faham,....sbb cikgu sulam kita pun buat macam tu..beliau ada bisnes jahit set tilam baby... untuk digitize, create logo,  beliau sub kat orang lain..kerja beliau sulam je...lebih efficient macam tu....  kalau nak buat dari A to Z jenuh la utk org berbisnes ni...    kalau suka2 nak belajar takpe la kan..hehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2016 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 16-6-2016 10:16 PM
ohh faham faham,....sbb cikgu sulam kita pun buat macam tu..beliau ada bisnes jahit set tilam baby ...

Boleh je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 02:20 AM | Show all posts
adaa tengok mesin brother sampai RM10 ke RM15K kalau tak silap. yang murah punya pun ada jugak
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:00 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2016 03:40 PM | Show all posts
munchkin replied at 16-7-2016 02:20 AM
adaa tengok mesin brother sampai RM10 ke RM15K kalau tak silap. yang murah punya pun ada jugak

cer tunjuk gambar. 5k pun ada. Tapi boleh buat jenis kecil je la.. Mesin untuk hobi je tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2016 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
amirmir replied at 15-9-2016 03:40 PM
cer tunjuk gambar. 5k pun ada. Tapi boleh buat jenis kecil je la.. Mesin untuk hobi je tu.

Gambo kat website lsn tu ada. Kadang takde gambo.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:10 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-9-2016 05:16 PM
iols tengah gigih upload video kat Youtube..
ni video ambil masa belajar kat kelas Sulam tahun lepas...



sulam atas towel atau kain Minky kena guna water soluble stabiliser....




hasil sulaman..







Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.527200s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list