Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3841
View
73
Reply

APA KELEBIHAN BUAH KURMA CHUOLS?

[Copy link]

Author: lavahensem       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-6-2016 02:45 PM | Show all posts |Read mode
Tubuh Sehat dan Bugar dengan Amalan Nabi
Rasulullah berbuka dengan kurma sebelum sholat maghrib
Rasullullah mengkonsumsi kurma pada saat Sahur
Rasulullah menganjurkan para suami memberikan kurma pada istri yang sedang hamil
Itu adalah beberapa penggalan riwayat tentang amalan Rasulullah seputar buah kurma
Salah satu amalan di bulan Ramadhan adalah berbuka dengan yang manis. Salah satunya adalah berbuka dengan kurma, seperti yang dilakukan Nabi Muhammad SAW. Selain melakukan amalan untuk membawa berkah dan kebaikan, anda tentu sepakat bahwa kurma sangat manis dan nikmat, bukan?
Kurma kaya akan kandungan gula, sehingga dianjurkan sebagai makanan pembuka saat berbuka puasa. Dengan kandungan gula yang tinggi, tubuh anda akan mendapatkan tambahan energi segera untuk melakukan sholat maghrib, sholat tarawih, dan ibadah lainnya. Selain itu, rasa manis pada kurma dapat menghambat minat anda untuk mengkonsumsi lebih banyak makanan.
Anda yang memiliki berat badan berlebih atau sedang menjalani diet rendah kalori mungkin menghindari kurma karena kandungan gulanya yang tinggi. Memang, kurma mengandung 50%-70% kandungan gula. Lalu, benarkah gula pada kurma berbahaya untuk kesehatan anda?
Jawabannya adalah TIDAK.
Zat gula di dalam kurma tidak sama dengan gula tebu, gula aren, atau gula pasir. Kandungan gula di dalam kurma hampir sama dengan kandungan gula buah-buahan lainnya. Nah, jika anda ingin melaksanakan amalan Nabi dengan mengkonsumsi kurma, maka kami adalah mitra yang sesuai untuk anda.
Memperkenalkan
Kurma Ajwa, Kurma Nabi
Kurma Sejuta Manfaat!

KENAPA KURMA SAHAJA MENJADI PILIHAN MASA BULAN REMDAN CHUOLS? KHASIAT KURMA PUN MENGELIRUKAN MEOLS JAH. KALAU ZAMAN MULA-MULA PUASA DULU, NABI TRY MAKAN MANGGIS KE, LAICI KE, DURIAN KE, KIWI KE, CHEMPEDAK KE, STRAWBERI, HARUM MANIS KE pasti buah kurma tak jadi pilihan masa bulan remdan..





KURMA KONPIUS

KURMA KONPIUS

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 02:46 PM | Show all posts
@Maideen. mohon memberi ucapan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 02:47 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen anak pelacur pariah tua
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
isu semasa lah sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 02:54 PM | Show all posts
tahla...aku mmg x suka makan kurma, sbb melekit kat gigi....
kalau kat rumah husb aku sorg je yg makan, aku dgn anak x sentuh pun
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang basuh tak dulu buah kurma sebelum makan?

Ke makan terus dengan debu dan bekas tapak kaki lipas?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 02:55 PM | Show all posts

bukan CI chuols.. biarlah isu ini didebatkan oleh pejuang liberal vs Lobai Lobainita CI sempena bulan remdan jah. meols rasa sepatutnya isu import kurma dari negara padang pasir ini perlu dibincangkan untuk kebaikan ummah sejagat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 02:56 PM | Show all posts
kemaruk replied at 10-6-2016 02:55 PM
Korang basuh tak dulu buah kurma sebelum makan?

Ke makan terus dengan debu dan bekas tapak kaki l ...

bangkem rasa, kalau nabi makan buah kiwi atau pelam harum manis masa berbuka, agak-agak jadi sunnah tak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 02:59 PM | Show all posts
hari tu sblm pose gi tecso..tgk kat area yg jual kurma, tgk habis semua kotak kena buka2 oleh customer..ada yg isi smpi tinggal separuh kena makan..gila lah x fikir halal haram ke apa..sori TT off topic plak
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Motip bukak thred ni?saja nk provoke ke nak bg nabi kena hina lagi?
Kalau betul nk bukak utk ilmu pegi board kesihatan sana lah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kagum dgn lava... Dlm pd kena ban & dikata bodoh, nick dia jgk yg forumer len suka clone
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
lava ori atau palsu ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 03:09 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 10-6-2016 03:04 PM
Motip bukak thred ni?saja nk provoke ke nak bg nabi kena hina lagi?
Kalau betul nk bukak utk ilmu p ...

diharap @Oren1 @Maideen. @kentel @Changa @M5 @Chazey @dodolgemok @FOTHER-MUCKER tidak memprovok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:13 PM | Show all posts
nak kupon tak? kupon merrybrown xde...domino's ade la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 03:13 PM | Show all posts
@kak_sue di temasik bagaimana dengan kehadiran buah kurma.. meols dengar chuols cuba jadikan Singapore Lychee sebagai juadah berbuka.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:22 PM | Show all posts
lavahensem replied at 10-6-2016 02:55 PM
bukan CI chuols.. biarlah isu ini didebatkan oleh pejuang liberal vs Lobai Lobainita CI sempena bu ...

rasul cekik korma sunni ke korma syiah sis??jangan sister tak tahu.. tak semua korma itu halal di makan iya...

bak kata pelampau sunni jangan makan korma syiah iran... haram kot chuolss?? korma iran salut dengan daging babi??
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
saladin780 replied at 10-6-2016 02:59 PM
hari tu sblm pose gi tecso..tgk kat area yg jual kurma, tgk habis semua kotak kena buka2 oleh custom ...

Omg. Jadah sakai betul.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:45 PM | Show all posts
eizarz replied at 10-6-2016 03:08 PM
lava ori atau palsu ni...

lava dlu kini dan selamanya maintain jah
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 03:46 PM | Show all posts
Innrukia replied at 10-6-2016 03:07 PM
Kagum dgn lava... Dlm pd kena ban & dikata bodoh, nick dia jgk yg forumer len suka clone

lava dah jadi brand skrg..korg mampu??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102467s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list