Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4062
View
73
Reply

APA KELEBIHAN BUAH KURMA CHUOLS?

[Copy link]

Author: lavahensem    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-6-2016 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
BingkaUbi replied at 10-6-2016 03:49 PM
aku makan kurma petik terus dr pokoknya

Seronoknye.. ooo kurma dari pokok ye.. ingatkan telur unta
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Missfadh replied at 10-6-2016 07:01 PM
Eh sama menu kita bread pudding. Tapi letak kismis. Hehe. Cakap pasal teh kurma merah teringat teh ...

Dah banyak ari dah tgk kat astro satu chef kat finland ni buat bread pudding buh coffee n sprinkle serbuk kulit kayu manis.
Nampak sedap sgt...mkn dgn eskrim vanilla.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
muak dan  bosan.. semua isu pun golongan tu ada  mnyelit.. bosannnn  ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 10-6-2016 07:09 PM
kurma merah neh bukan kurma cina ke org panggil.tapikan skrg cina pun rajin beli kurma arab neh.di ...

Sy beli yg serbuk instant sachet. Ada campuran longan. Sedap n wangi. Senang nk bancuh pagi2.

Selamat berbuka puasa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 08:27 PM | Show all posts
catalina replied at 10-6-2016 07:25 PM
Sy beli yg serbuk instant sachet. Ada campuran longan. Sedap n wangi. Senang nk bancuh pagi2.

S ...

sis beli mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 08:29 PM | Show all posts
alesandra replied at 10-6-2016 07:09 PM
kurma merah neh bukan kurma cina ke org panggil.tapikan skrg cina pun rajin beli kurma arab neh.di ...

di China pun ada kurma heshe jugak sis... sedap dan selalu dijadikan ramuan Bak Kut Teh wangi, sedap dan gurih.. dalam lee che kang pun ada kurma china..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
lavahensem replied at 10-6-2016 08:27 PM
sis beli mana?

Kat supermarket Billion. Ada 20 sachet kot.  Tak perasan...supermarket lain pon ada jual ni...
Dekat2 nak puasa hari tu kena gastrik. Since then stop minum teh biasa n tukar minum teh kurma ni pulak sebagai ganti sbb kopi/choc/malt lain tak boleh minum.

Sedap minum panas2 atau sejuk. Mcm minum lai chi kang aje.
image.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku xsuka rasa  kurma too sweet..tapi mak aku punya paksa makan kurma time buka, mcmkan jatuh besar kalau x ambik..*stress*
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau buah durian tu wujud kat saudick arabica zaman dolu2. Dah lama ummah meleis bukak pose makan durian wehhhh
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sunat buka ngan benda manis termasuklah kurma.zaman nabi miskin yg mampu dpt kurma je. So kurma jelah dihdapnya. Klau kita mkn xde salah pon..dpt pahala sebab mengikut sunah. Kalau xmo x dosa pon..pegilah mkn vanilla ice cream janji ada glucose utk instant energy. Ape ada prg kerat leher hngpa semua ke kalau xmo mkn kurma? Fiber kurma pon agak tinggi lawaslah korang berak hri2 kalau mkn kurma. Tp kalau xmo xde sape paksa..berak keras kalu makan dulcolax lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 10:14 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 10-6-2016 09:32 PM
Sunat buka ngan benda manis termasuklah kurma.zaman nabi miskin yg mampu dpt kurma je. So kurma jela ...

thanks sis... harap hujah sis akan dibantu oleh lobainita @mbhcsf
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
lavahensem replied at 10-6-2016 10:14 PM
thanks sis... harap hujah sis akan dibantu oleh lobainita @mbhcsf

Xpayah nk provoke sgt.setakat benda petty mcm ni x payah jd lobai pon. Gugel pon x pandai ke dik?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu rengok gordon ramsey buat sticky date pudding. Tak pernah makan. Sedap ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:24 PM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 10-6-2016 02:48 PM

Saya suka makan kurma. Selalu beli dikedai Iran di Solaris mont kiara. Sati kotak bersaiz 6"x4" beharga RM9. Memang simpan stock kurma dirumah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:27 PM | Show all posts
lavahensem replied at 10-6-2016 02:56 PM
bangkem rasa, kalau nabi makan buah kiwi atau pelam harum manis masa berbuka, agak-agak jadi sunna ...

Semoga ada keikhlasan dlm pertanyaan kamu dan mencari jawapan yg bermanfaat lagi berilmiah, jgn ada unsur2 mau memperlekehkan.  Nak beragak2 samada buah kiwi atau pelam harum manis boleh menjadi sunnah nabi, bijak2lah berfikir apakah pokok buah2an trs boleh tumbuh subur di tanah gersang sana.  Allah swt telahpun mengatur geografi dan iklim sesebuah negara dgn kesesuaian tumbuh2an yg boleh dan tak boleh dijadikan hasil pertanian.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurma memang smua manis nk mati ke sis? Kalau ada masam2 sket mcm buah aprikot kan best sis..nih dah la rupa mcm lipas rasa cam ibu gula..saya syak rasulullah makn sebab instant energy source jah sebba gula bnyk..dan buah sah2 ada flavanoid dan phenolic compound lain2 yng biasanya berantioksidan tinggi...mayne ada sikit trace metals..selain fibre untuk pencernaah tahik..

Hipothesis jah sis..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kiranya kurma adalah buah suchi islamiyyah ke sis?

Laksana lawan kepada buah khuldi??

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:33 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2016 10:35 PM | Show all posts
famri7 replied at 10-6-2016 10:30 PM
Kiranya kurma adalah buah suchi islamiyyah ke sis?

Laksana lawan kepada buah khuldi??

akak syak buah kurma lawan kepada buah zakun.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
lavahensem replied at 10-6-2016 02:35 PM
akak syak buah kurma lawan kepada buah zakun.

Tersenyum sinis okkay teringt ummah claimed buah zakkun udah tumboh di middle east..tertukar dgn buah snapdragon.
    
screenshot-pohon-zaqqum.png
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list