Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
11225
View
331
Reply

Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

[Copy link]

Author: Hatida       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-1-2017 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 20-1-2017 01:43 PM
insyAllah...

          
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-1-2017 03:14 AM
alhamdulillah, indeed Allah is the Doer, kan Ida?
besar kuasa Dia


alhamdulillah... alhamdulillah
Allah Maha Besar... rs hepi sgt tgk dia mcm tu
sekejap je ms berlalu... 6 bln dh
mcm br je semlm ida lahirkan dia..  

moga2 lepas ni ada peningkatan yg baik dan berterusan
insha Allah mudah mudahan
tq ipes.. tunggu ms nk jumpa ipes je ni
jika ada jodoh pertemuan, umur pjg.. insha Allah kita jmpa ye  
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:21 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-1-2017 03:11 AM
kan?
harap harap kita ni selalu org yg bersyukur lah
dan jenis yg membantu org lain

insyAllah..aamin..aamiinn
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai ida. Anak sy lahir with cleft lip. Did her cleft lip repair at HKL masa umur 4 bulan lebih. Masa tu ada sorang anak ni came for cleft palate repair, dia dah besar jugak macam 3/4 years. Awak jangan risau, doctor would advise you when is best to have his repair surgery
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2017 03:48 PM | Show all posts
blythes replied at 25-1-2017 01:32 PM
Hai ida. Anak sy lahir with cleft lip. Did her cleft lip repair at HKL masa umur 4 bulan lebih. Masa ...

hai blythes..
i see... kt GH sini mybe lmbt sikit kot
mcm anak kwn sy.. umur dh 7 bln dh still xde feedback lg
nk repair lip palate... staf GH ckp tunggu dia call, tp xde pn.
yg anak sy ni doc dh bgtau, mgkn lmbt lg nk repair cleft palate
dia tu. cuma sy takut2 sikit la nak suapkan dia solid food.
hope lepas ni okey2 sajaa..
hehehe... insha Allah, mudah mudahan. tq so much blythes..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 08:53 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2017 05:25 AM | Show all posts
Hatida replied at 21-1-2017 01:20 PM
alhamdulillah... alhamdulillah
Allah Maha Besar... rs hepi sgt tgk dia mcm tu
sekejap je ms berl ...

alhamdulillah, kan?
suka dpt tau dia hepi dan tgh doing very well

ha ye, jumpa je nak ida belanja kopok leko yg kau kau nyer
umah sy still ada sos kopok leko
kopok nye dah abis hi hi
so, sy microwave je kopok biasa dan mkn dgn sos tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2017 03:34 PM | Show all posts
ipes2 replied at 27-1-2017 05:25 AM
alhamdulillah, kan?
suka dpt tau dia hepi dan tgh doing very well

hehehe,, suka tau ipes
happy tgk dia membesar dgn sihat, ceria dpn mata
dah boleh meniarap melentang,
ko dang gamit.. ipes tau tak ape ni?
mesti pening kan? ala.. tgn kita yg dikepal, pastu bukak blk
tunjuk la depan dia, sambil nyanyi..
ko dang gamit.. tanam cekur gali kunyit, nasik dapor abis hangit..
hahaha!! kelakar bunyinye kan.. lagu2 org dulu2 nak hiburkan bby
dia dh pndai buat.. tepuk amai2 blom pndai lg.. ekekek
ohh btw, ida dh suapkan dia bubur ngan nestum..
berselera dia mkn.. hehehe.. alhamdulillah

ahaa... insha Allah ipes.. nnt ida bwk ipes satu family g mkn keropok lekor ye
nak bwk blk pn boleh.. lg? ipes nk mkn apa?
laksam? laksa terengganu? masi dagang? satar? otak2?
semua boleh makan... ikan bakar pon best gak..
alamak... terliur la plak.. ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 12:39 AM | Show all posts
Hatida replied at 31-1-2017 03:34 PM
hehehe,, suka tau ipes
happy tgk dia membesar dgn sihat, ceria dpn mata
dah boleh meniarap melen ...

alhamdulillah
happy mendengar update nya
dah ada words ke bunyi bunyi ke yg dia bleh buat?

=========================
nasi dagang nasi dagang nasi dagang!! kat sini ramai gak org tenggagnu dan ada yg buat nasi dagang dan kitorang oder
also, laksa tengganu..laksam..memang kaw kaw nyer

also, ada org buat kopok lekor tapi bermusim
depa gi ngail kat Cork atau Sale sana..situ, buang je tali yg penuh dgn mata kail tanpa umpan pon penuh bergayut mackerel
sepetang mamat mamat melayu tu depa dapat 500-700 ekor tau
buat sambal ikan, kopok leko..memang saya order byk byk la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2017 10:43 AM | Show all posts
Assalamualaikum semua...

25 Feb 2017 lepas alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah...
Allah masih panjangkan usia Muhammad Nur Iffad, genap 7 bulan.
Syukran Ya Allah...

Jumpa pakar kanak2 last 15 Feb aritu... doc cakap Iffad aktif.
Bab kepala tu memang membesar tapi taklah membimbangkan,
Sama jugak dengan air dalam kepala dia tu.. doc tak bercadang untuk
buat MRI or CT Scan. Just berpandukan basic ultrasound masa dia lahir
haritu.. Alhamdulillah perkembangan Iffad postif.. Next Appointment
lagi 5 bulan. Tengok keadaan dia nanti.. jika ukur lilit kepala dia makin
membesar, mungkin buat CT scan. Sebagai ibu.. berharap agar tumbesaran
kepala dia tu terhenti. Ataupn cukup sekadar mengikuti perkembangan
semasa dia. Macam berat badan, ukuran ketinggan, BMI... setakat ni
BMI Iffad ok lagi..

Iffad dah pandai meniarap, guling2.. dongakkan kepala.. dah boleh berdiri
tegak. Buat bunyi aa eee ooo errmmm... Cuma batuk tu la tak hilang lagi.
Mohon doa kalian untuk kesihatan Iffad. To @ipes2 tq sebab banyak tolong
saya dapatkan maklumat pasal penyakit Iffad. Tazabar nak jumpa @ipes2..
bila agak2nya nak balik mesia ek? hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 10:54 AM | Show all posts
assalamualaikum semua..

terpanggil utk bercerita disini....

19/11/2016 - sy di masukkan ke ICU krn kandungan gula dlm bdan 26, calcium juga trllu tinggi..
5 hari di ICU,(24/11/2016)  sy dibedah utk kluarkan baby - baby boy...alhamdulillah...kndungan berusia 31weeks..ank trus dimasukkan ke NICU . bby seberat 2.25kg,,
26/11/2016 - sy baru sedarkan diri.
2 hari ank di NICU, ank diserang sawan...tekanan dikepala trlalu tinggi..
Doctor sahkan ank mnghidap pnyakit hydrocephalus, ujian Allah...wlupon dugaan trllu berat, sy yakin , Allah dh aturkan yg terbaik dlm khidupan saya...
15/12/2016 - ank dibedah utk dipasang  Ommaya Shunt - skli lg sy diuji...remuknya hati melihat ank yg sekecil tu dibedah...tp sy kuatkan smngat, dctr akn llkukan yg trbaik utk ank...& sy taw ank sy kuat...
alhamdulillah, pembedahan berjaya...Allah permudahkan segalaNya...ank msih di NICU utk dipantau..
05/01/2017 - ank dibenarkan kluar & pulang kerumah.....bermulalah kehidupan kami membesarkan ank syurga ini...semoga terus diberi kekuatan utk menghadapi hari2 yang mendatang..
Inshaa Allah...

27/08/2017 - MRI Brain.
stiap 2 mgu skli akn ke hspital utk membunag air yg berlebihan dikepalanya...

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 11:01 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2017 12:39 AM
alhamdulillah
happy mendengar update nya
dah ada words ke bunyi bunyi ke yg dia bleh buat?

assalamualaikum doktor,

mohon pencerahan, blh tak dctr explain berkenaan Ommaya Shunt?
CTh : jgka hyat, kesan smpingan etc.

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 04:43 AM | Show all posts
Hatida replied at 1-3-2017 10:43 AM
Assalamualaikum semua...

25 Feb 2017 lepas alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah...

waalaikumussalam,
alhamdulillah
semoga iffad terus progress dgn sebaik mungkin
happy to hear
dah 7 bulan
cepat nye masa berlalu
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 04:48 AM | Show all posts
srikandicintaku replied at 9-3-2017 10:54 AM
assalamualaikum semua..

terpanggil utk bercerita disini....

waalaikumussalam srikandi,

I am sorry to hear you had a stormy pregnancy.
macamana BSL sampai 26?
diabetic lah awak tu sebenarnya
kita sgt sgt tekankan agar BSL seelok mungkin, sampaikan BSL 7 -8 pon kita dah kalut, takut cacat baby
BSL nak naik sampai 26 tu, byk monitoring system had gone wrong

dan kenapa clacium u naik jugak? this one i tak biasa dgr in pregnancy
..maybe sebab metabolism u masa tu dah kacau sgt

semoga baby awak sembuh dgn baik
Ommaya reservoir tu membenarkan neurosurgeon utk terus dapat hisap CSF kuar dari dalam rongga dalam otak (baby ada HC, kan?)

bersabar, insyaAllah semua will be smooth
you are no longer a gestational DM ni, u dah clearly DM.




Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 04:49 AM | Show all posts
srikandicintaku replied at 9-3-2017 11:01 AM
assalamualaikum doktor,

mohon pencerahan, blh tak dctr explain berkenaan Ommaya Shunt?

ha, tgk jawapan kat atas tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 11:40 AM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2017 04:48 AM
waalaikumussalam srikandi,

I am sorry to hear you had a stormy pregnancy.


tq ats penerangan dctr,
utk pengetahuan , ank pertama juga lahir x ckup bulan...31 weeks...normal...alhamdulillah...dh 4 thun, sihat....

yg calcium tggi tu dktr2 pon ckp kes 1/1000.
suspek parathyroid, but scan result okey, alhamdulillah, dctr pon pelik, but bln 7 nti ad susulan utk parathroid ni, ambil drah...

smalam checkup kpla baby, dct x sedut air ....bln 4 nti pg smula, if membngkak, akn discan smula...sbb result last bln 12 hr tu,,,

Aaminn....Inshaa Allah, doa x pnh ptus utk melihat ank trus membesar dgn sihat.

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 01:33 PM | Show all posts
alhamdulillah, sy baru buka benang ni

sy yg anak asyik batuk selsema pun risau, pe lagi sakit mcm anak sis  ni.
syukur dia makin membesar ye.
moga dipermudahkan semua urusan utk sis dan baby iffad
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:48 AM | Show all posts
srikandicintaku replied at 13-3-2017 11:40 AM
tq ats penerangan dctr,
utk pengetahuan , ank pertama juga lahir x ckup bulan...31 weeks...norm ...

alhamdulillah, semoga awak sentiasa redho.
lemah sgt kita ni apa yg ada semuanya dari Allah
Allah lah yg akan tentukan untung nasib rezeki semua kita.. dan sy yakin rezeki baby awak amatlah baik , amen ya Allah
jgn jadi mcm sy yg selalu lupa pada Allah

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 05:46 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-3-2017 01:48 AM
alhamdulillah, semoga awak sentiasa redho.
lemah sgt kita ni apa yg ada semuanya dari Allah
Alla ...

Alhamdulillah, sy bersyukur & redha dgn apa yg berlaku,
Mgkin ad hikmah disebalikNYa..yg membuatkan sy semakin dekat denganNya...
Akn sy jga sebaik mngkin amanah dr Allah yg x ternilai ni..In shaa Allah...
Sy pon mnusia biasa yg x terlepas dr melakukan kesilapan...
Semoga kita sama2 muhasabah diri, berbalik pd fitrah yg SATU..
AllahuAkbar..







Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 07:39 PM | Show all posts
srikandicintaku replied at 29-3-2017 05:46 PM
Alhamdulillah, sy bersyukur & redha dgn apa yg berlaku,
Mgkin ad hikmah disebalikNYa..yg membuatk ...

ameen..dan sy harap high calcium dia tu (hypercalcaemia; ni agaknya from Congenital Primary Hyperparathyroidism la ek?) akan di baiki dan dipantau dgn baik. (kat belakang thyroid gland, ada 4 glands halus, di panggil Parathyroid Glands ie PTG; PTG ni produce Parathyroid Hormone, ie PTH; ha PTH ni lah yg tentukan level calcium dalam darah kita)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 04:25 PM | Show all posts
srikandicintaku replied at 9-3-2017 10:54 AM
assalamualaikum semua..

terpanggil utk bercerita disini....

waalaikumussalam @serikandicintaku


diharapkan agar bby serikandi sihat sentiasa.. mesti comel bby serikandi kan?

ingatlah, Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya.
Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita.
sesungguhnya sabar itu indah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 04:35 PM | Show all posts
cheezzy replied at 14-3-2017 01:33 PM
alhamdulillah, sy baru buka benang ni

sy yg anak asyik batuk selsema pun risau, pe lagi saki ...

hehehe...

insha Allah, amin... terima kasih cheezy.

sebenarnya kan, sy ada baca artikel psl cleft palate ni
selagi palate tu tak dibaiki.. selagi tu lah batuk & kahak lambat hilang.
sy rasa operation untuk baiki palate iffad ni mgkn lmbat lg..
takpelah lambat pn, asal dia sihat2 sokmo.. xde sakit demam.
alhamdulillah..syukur sgt iffad membesar dgn sihat..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 04:40 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2017 04:43 AM
waalaikumussalam,
alhamdulillah
semoga iffad terus progress dgn sebaik mungkin

alhamdulillah.. tq ipes.
insha Allah, amin ya rabbal 'alamin...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064329s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list