Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
9616
View
326
Reply

Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

[Copy link]

Author: Hatida       Show all posts   Read mode

Post time 27-6-2016 02:31 PM | Show all posts
Semoga dipermudahkan semua urusan. Insha Allah ada hikmah yang kita belum sedari kenapa Tuhan beri dugaan ini kepada kita.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2016 02:53 PM | Show all posts
Hatida replied at 27-6-2016 12:20 PM
hurmmm mungkin dia terlalu sedih kot.. selama kami kenal.. xpernah saya tgk dia menangis mcm tu. l ...

ok no problem...

mebi sebab tak boleh kawal perasaan kann
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2016 02:54 PM | Show all posts
rienafaiz replied at 27-6-2016 01:30 PM
macam mana keadaan anak puan sekarang? dah 4 tahun ya? nak tengok pic dia boleh?

alaaa...tak taw nak tepek cemana..nengok kat fb ja la...

hahhahaha..jap ai pm link ya
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2016 11:47 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 24-6-2016 08:10 PM
Selamat berpuasa doc.saja tag doc sng sikit nk bg kefahaman kat tt.insyaAllah smg anak tt lahir si ...

Ameen ya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2016 11:49 PM | Show all posts
Hatida replied at 25-6-2016 02:35 PM
terima kasih doc... yep, fetal hydrocephalus. kiranya usia kandungan saya dah masuk 32w tapi saiz  ...

semoga semua nya berjalan lancar dan doa hatida dimakbulkan, ameen ya Allah
apa apa pun, maybe hanya besar sikit saje dan bukannya hydrocephalus
actually sy yakin ianya hanya size discrepancy sahaja dan bdan akan catch up dan semuanya turn out normal insyaAllah

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2016 10:41 AM | Show all posts
kenapa yer saya tak bleh baca reply post? dekat notice ada bagitau tapi bila bukak tred, takde plak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2016 10:44 AM | Show all posts
page #26 hingga #31 hilang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2016 10:46 AM | Show all posts
kenapa jadi macam n? please ada saper2 bleh tolong saya? encik mod?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2016 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 29-6-2016 11:49 PM
semoga semua nya berjalan lancar dan doa hatida dimakbulkan, ameen ya Allah
apa apa pun, maybe ha ...

insha Allah doc... harap2 mcm tulah. agaknya lebih kurang mcm abg dia dulu. insha Allah amin ya rabb.. terima kasih doc. selamat hari raya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2016 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 27-6-2016 02:53 PM
ok no problem...

mebi sebab tak boleh kawal perasaan kann

agaknya la kot... insha Allah moga Allah makbulkan doa2 saya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2016 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kaksarah66 replied at 27-6-2016 02:31 PM
Semoga dipermudahkan semua urusan. Insha Allah ada hikmah yang kita belum sedari kenapa Tuhan beri d ...

insha Allah...  terima kasih kaksarah..  
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2016 06:49 PM | Show all posts
Hatida replied at 3-7-2016 02:10 PM
insha Allah doc... harap2 mcm tulah. agaknya lebih kurang mcm abg dia dulu. insha Allah amin ya ra ...

And selamat hari raya to you and family too
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2016 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-7-2016 06:49 PM
And selamat hari raya to you and family too

salam doc.. terima kasih. nak tny ni. sy lupa plak nk tny doc pakar yg rawat sy tu. dkt result scan bby sy, dia ada tulis 'fetus - bilateral vnetriculomegaly'. bahaya ke utk bby sy? lg 1w sy kene admitted ward for LSCS. takut tak lepas utk lahir secara normal memandangkan tubuh sy bersaiz kecik. nnt bila bby dh lahir, adakah saiz kepala dia tu akan ikut membesar jugak?   anak pertama dulu ms lahir ukur lilit krpala dia 35cm. ikut pd detail scan bby yg kedua ni (maaf sy xreti nk tepek gmbo sbb guna telefon) GA(EDD) 35w6d, GA(AUA)36w6d, BPD(Hadlock) 9.82cm, HC 36.16cm, AC 32.22cm,FL 6.62cm. harap boleh bg penerangan ye doc. terima kasih banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 03:26 PM | Show all posts
Hatida replied at 14-7-2016 09:14 AM
salam doc.. terima kasih. nak tny ni. sy lupa plak nk tny doc pakar yg rawat sy tu. dkt result sca ...

sorry lambat reply!!
i sebok dgn lab work ari tu..
tu ventriculomegaly je, bukan confimed hydrocephalus .. should be ok je..
jap i nak tampal info ukuran ni semua kat neonatologist yg kawan i kat sini..
i will update u insyaAllah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2016 05:26 PM | Show all posts
ipes2 replied at 19-7-2016 03:26 PM
sorry lambat reply!!
i sebok dgn lab work ari tu..
tu ventriculomegaly je, bukan confimed hydroc ...

hehehe.. ingatkan sibuk beraya lagi... gurau je. doc tu tak mention sgt pasal air dlm kepala tu tp still ada lg la maknanya. cuma dia tulis dlm borang ventriculomegaly. yang hydropcephalus tu xde tulis plak.. konpius jap. heuheuheu... insha Allah harap2 tak teruk sgt la. moga2 Allah permudahkan segalanya nnt. ok doc. tenkiu2.. nnt sy follow up doc punya artikel/reply kat sini ye. tqsm..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 10:52 PM | Show all posts
Hatida replied at 19-7-2016 05:26 PM
hehehe.. ingatkan sibuk beraya lagi...  gurau je. doc tu tak mention sgt pasal air dlm ...

two of my friends, both specialist yg memang keje paeds, one in mesia one in ireland had replied kindly, dan dua dua kata ok je if its just ventriculomegaly; if hydrocephalus lainlah; also depa rasa, measurements tu cam ok je utk terus sebagaimana yg your docs plan kan.
semoga semua berjalan lancar, ameen ya Allah. Good luck
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2016 09:45 AM | Show all posts
ipes2 replied at 20-7-2016 10:52 PM
two of my friends, both specialist yg memang keje paeds, one in mesia one in ireland had replied k ...

ohhh macam tu... insha Allah harap2 begitulah. yg masalah air dalam kepala tu harapnya xdelah membimbangkan sgt. sbb doc pakar yg check sy tu xde pon bgtau kandungan air tu makin bertambah atau tak. terima kasih sekali lagi atas kesudian doc menolong sy. mudah mudahan Allah permudahkan segalanya nanti. amin ya rabbal 'alamin... nanti sy cuba tepek gambar anak sy kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2016 10:15 AM | Show all posts
moga dipermudahkan semuanya. mommy mesti kuat ye utk baby!!!!

all the best.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2016 10:44 PM | Show all posts
Ya Allah..sebak pulak..semoga dipermudahkan ya Hatida..

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2016 03:42 AM | Show all posts
Hatida replied at 21-7-2016 09:45 AM
ohhh macam tu... insha Allah harap2 begitulah. yg masalah air dalam kepala tu harapnya xdelah memb ...

Ameen ya Rabb..jazakillah atas doa saudari.. dah saya dah doakan saudari kemudahan urusan juga.
Im happy dgn rezeki yg Allah beri pada you, alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2016 11:19 AM | Show all posts

RE: Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

Edited by Hatida at 27-7-2016 11:25 AM

tq pada @Ipo @ipes2 insha Allah semoga ada keajaiban yg berlaku. ni gmbo latest my bby.. baby boy, born on 25/7/16 weight 2.945kg. ukur lilit kepala 40cm.
DSC04989.JPG


problem is (lepas jumpa pakar bayi & kanak2) otak dia sebenarnya bercantum. no separate (left & right), lelangit sumbing, terpaksa guna mesin oksigen utk bantuan pernafasan, dlm kepala still ada air. doc kata kemungkinan tak bleh bernafas secara normal. kene guna tiub yang ditebuk dikerongkong. tak sempat nak tny kenapa perlu tebuk dan tak boleh bernafas mcm biasa. masa tu dh blurr... takleh nak hadam apa yg doc explain. agak2 @ipes2 kenapa ye? mslah sumbing kan bleh dirawat. sy tertanya2 jugak. sbb ade je pesakit yg mempunyai penyakit bibir or lelangit sumbing boleh dirawat melalui pembedahan (cantumkan balik yg sumbing tu) mohon doa dari saudara semua doakan yg terbaik untuk anak saya. saya hanya nak tgk dia membesar dgn sihat. semoga berlaku keajaiban. insha Allah. Sesungguhnya Allah adalah sebaik baik Perancang dan hanya Dialah yang Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya..

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 11:39 AM | Show all posts
Hatida replied at 27-7-2016 10:19 AM
tq pada @Ipo @ipes2 insha Allah semoga ada keajaiban yg berlaku. ni gmbo latest my bby.. baby boy, b ...

Allahurabbi...semoga Hatida diberi ketabahan menghadapi ujian ni..
semoga dipermudahkan segalanya ya Hatida..
sebak tengok  baby tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2016 12:56 PM | Show all posts
itulah @Ipo... hati ibu mana tak tenteram tgk dia dlm keadaan mcm tu. sedih sgt. tp sy xnk sedih2... sy kene kuat utk bby sy. doakan ye @Ipo.. terima kasih. tak sabar nak bawak dia blk..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 01:20 PM | Show all posts
Semoga dipermudahkan yer Hatida.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2016 01:36 PM | Show all posts
tompok78 replied at 27-7-2016 01:20 PM
Semoga dipermudahkan yer Hatida.

terima kasih tompok... insha Allah, aminn..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067695s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list