Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
11729
View
332
Reply

Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

[Copy link]

Author: Hatida       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-8-2016 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ipo replied at 27-8-2016 09:10 PM
Alhamdulillah........saya turut gembira dgn  berita ni
subhanallah...semoga baby hatida bertambah ...

alhamdulillah... t.kasih ipo. ari ni injek bby bby umur sebulan kt klinik kesihatan. semua ok xuma berat badan kurang sikit. insha Allah semoga bertambah sihat lepas ni.   ooh ye ke? adik ida pon ade gak yg sakit lama aritu. mulanya dia jatuh basikal je n then handle basikal tu kena kt dada dia. ada la luka melecet sikit n dia mengadu sakit dada. esoknye dia demam panas. bila 2 hari demam tak kebah, tros bwk g hospital pastu kene warded. berminggu duk kat hospital, demam up & down. doc plak xtau apa puncanya. sekali doc pakar turun checkup. bila buat xray kt paru2 rupanya paru2 sebelah kanan ada mslh, jd bernanah. hampir nk transfer ke hkl utk operate buang paru2 yg rosak tu. last2 buang je nanah tu melalui tiub, tebuk kt dada. sebulan jugak la berkampung kt hospital. alhamdulillah lepas tu dah bertambah sihat... skrang ni umur 19 tahun dh, boy.  
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2016 03:44 AM | Show all posts
Hatida replied at 29-8-2016 04:06 PM
alhamdulillah... t.kasih ipo. ari ni injek bby bby umur sebulan kt klinik kesihatan. semua ok xuma ...

Ini org panggil Empyema; tebuk pleural cavity utk kuarkan.
selalu jugak berlaku. teruk jugak tau kes empyema ni.

baby hatida kaki panjang, alhamdulillah.
saya gembira sangat dia dah mula ok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2016 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-8-2016 03:44 AM
Ini org panggil Empyema; tebuk pleural cavity utk kuarkan.
selalu jugak berlaku. teruk jugak tau  ...

ohh ye ke? ms dia kena tu umur dia 8@9 tahun gitu. sy dulu pn ms lahir ada mslh paru2 berair.. mcm2 jenis penyakit wujud sekarang ni kn. sy dh mcm takut nk hamil lg lepas ni. kalau sy hamil lg lepas ni, adakah bby yg sy kandung tu terima nasib yg sama mcm bby sy yg ni?    bkn nk bersangka buruk pd Allah.. tp tu semua kn di tgn Allah. Dia lebih tahu apa baik buruk utk umatNya.. lg 3 4 tahun br fikir nk tmbah anak lg ke tak. tu pn kalau umur pjg, sihat tubuh badan..

t.kasih ipes.. hihihi. tgk dedi dialah. sado! tubuh besar dan tinggi.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2016 05:10 PM | Show all posts
Edited by Hatida at 11-10-2016 05:13 PM

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya dah 77 hari ni. Next month appointment wif peads. Tapi saya tak sihat sikit... batuk2. Risau ibu saya dibuatnya... Doakan saya ye auntie & uncle yg ada kat sini.


132728y3mzkbw5fqfaddwf.jpg     132748xcdhs41isltl4igp.jpg     IMG-20160922-WA0003.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 09:49 AM | Show all posts
Hatida replied at 11-10-2016 04:10 AM
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya dah 77 hari ni. Next month appointment wif peads. Tapi say ...

nama sapa bujang  ni, nampak cam dah besar pula...
harap semuanya dipermudahkan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2016 04:38 PM | Show all posts
faraway1 replied at 13-10-2016 09:49 AM
nama sapa bujang  ni, nampak cam dah besar pula...
harap semuanya dipermudahkan...



nama saya Muhammad Nur Iffad.
Tu abang saya, Muhammad Nur Adam.. suka menempel kat saya tido.
Insha Allah, amin.. semoga dipermudahkan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2016 02:13 PM | Show all posts
ipes2 replied at 31-8-2016 03:44 AM
Ini org panggil Empyema; tebuk pleural cavity utk kuarkan.
selalu jugak berlaku. teruk jugak tau  ...

assalamualaikum @ipes2..
sy cuba google penyakit bby sy ni a.k.a holoprosensefali & hidrosefalus ni
tapi tak faham sangat. kt wiki pn ada yg versi english punya.. heuheuheu
aritu bwk bby ida jumpa pead (temujanji).. alhamdulillah, bby ida sihat.
yang kromosom study dia pn menunjukkan xde tanda apa2 sindrom/normal.
alhamdulillah syukur sgt. lega rasanya..
cuma dia cakap kesan dari penyakit dia ni, perkembangan bby ida agak lambat
or bermasalah sikit la. dari segi tindakan dia kot.. xikut perkembangan
macam baby normal yang lain.
setakat ni (nak masuk 3.5bln dh..) bby ida dah pndai keluarkan bunyi aa ee oo ii
(mengagah org yang bercakap dgn dia) membalas senyuman, ada eye contact
bila ida bercakap dgn dia.. dia jugak penggeli orangnya. hehehe...
ida risau yang tu mmg dah sifat semulajadi perlakuan bby di usia dia.
boleh tak ipes bagi ida web yang boleh jelaskan kesan/akibat dari penyakit ni?
kalau boleh ida nak tahu lebih detail psl penyakit holoprosensefali & hidrosefalus ni.
yang hidrosefalus tu mmg doc dh sahkan cuma setakat ni nampak ok lg.
dia punya ukurlilit kepala tak besar sgt. just 1cm setiap bulan.
doc pakar tu tak plan apa2 just jumpa blk lg 3 bln.. insha Allah harap baik2 saja nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2016 05:31 AM | Show all posts
Hatida replied at 6-11-2016 02:13 PM
assalamualaikum @ipes2..
sy cuba google penyakit bby sy ni a.k.a holoprosensefali & hidrosefalus ...

waalaikumussalam ida,
alhamdulillah good to know that baby dan ida sihat sihat.
holoprosencephaly dan hydrocephalus (HC) adalah dua benda berbeza; baby yg ada holoprosencephaly boleh dapat hydrocephalus; hydrocephalus (yakni, kitaran CSF dalam otak tersekat) pulak, boleh terjadi dari pelbagai penyakit. dalam kes baby ida ni, dia dapat HC kerana holoprosencephaly.

holoprosencephaly ni adalah jarang berlaku, dan mcm sy tulis sebelum ni, spectrum nya luas, dari yg sgt teruk (mati 2-3 hari selepas lahir) hinggalah ke yg agak mild (kecacatan yg agak kecil tetapi rasanya IQ memang affected, nauzubillah); ini bergantunglah kepada seteruk mana holoprosencephaly itu dan paeds ida akan tahu lebih sikit. Tanyalah mereka outlook baby ida macam mana. ida kena belajar pasal kecacatan ini agar ida dapat terima hakikatnya. Allah ada aturanNya dan plan Nya, dan tiada yang dapat menggagalkan planNya (senanglah org yg tak melalui nya berkata kata, namun saya harap ida dan hubby cekal).

cubalah baca website ini:

http://www.cafamily.org.uk/medic ... /holoprosencephaly/
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2016 10:09 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-11-2016 05:31 AM
waalaikumussalam ida,
alhamdulillah good to know that baby dan ida sihat sihat.
holoprosencephal ...

terima kasih ipes sudi berkongsi maklumat dgn ida. ida dah faham sikit2 penyakit ni.
oo maknanya hidrosefalus ni berpunca dari holoprosensefali la ye.
yang artikel ipes bg tu, ida dah baca dah. tq so much ipes.
nnt ida tny dgn lebih lanjut kt pead bby ida. bln 2 plak jumpa pead.
tgk macam mana nanti perkembangan bby ida tu.
bby ida ni mmg pernafasan dia bermasalah sikit. kdg2 berbunyi..
dada dia berlekuk time bernafas (bernafas laju) tp setakat ni ida pantau takde lah teruk sangat
or dada dia berombak sangat. buat masa sekarang dia minum susu ikut ryles tube.
tujuan insert RT utk naikkan berat badan (for PS baiki cleft palate).
batuk dia kadang2 on off.. doc dkt klinik kesihatan yang cek dia every month says
itu perkara biasa n payah nak hilang sbb RT tu... ida refuse ke hospital sbb kesian kat bby.
duk kat umah dia lg selesa. lagi pn ida terima apa saja yang akan berlaku, ida redha.
lgpn ida dah setuju untuk tidak membenarkan doc 'tekan dada' (if tiba2 bby ida tak bernafas)
mcm org buat cpr tu. andai kata sampai masa dia, biarlah dia pergi secara tenang or semulajadi.
semoga bby ida baik2 saja lepas ni. terima kasih sekali lg ya ipes. insha Allah, mudah mudahan ida
sekeluarga cekal dan tabah harungi ujian yang Allah bagi ni.. aminn..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2016 06:58 PM | Show all posts
Hatida replied at 7-11-2016 10:09 AM
terima kasih ipes sudi berkongsi maklumat dgn ida. ida dah faham sikit2 penyakit ni.
oo maknanya  ...

ameen ya Rabb. ya, saya pon rasa yg demikian ie jika baby dah stop pernafasan dia, biarlah dia pegi, jgn CPR etc, sebab kesian dia dgn semua yg dia akan lalui. saya harap ida juga paham, bahawa, ikut pada spectrum holoprosencephaly ni, jika yg moderate to severe tu, ida tahu selama mana mereka boleh bertahan, ie jangka hayat mereka. sedih sy dgr cerita ini, tetapi ianya bukan cerita malah satu episode kehidupan. hasbunAllahi wani'mal wakeel. Allah itu cukup utk ida, utk baby ida utk sesiapa pon.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2016 10:47 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-11-2016 06:58 PM
ameen ya Rabb. ya, saya pon rasa yg demikian ie jika baby dah stop pernafasan dia, biarlah dia peg ...

tulah ipes2.. ida pn dh bincang ngan asben psl tu. apa gunanya kalau dia idop
guna bantuan alat/mesin? lagi terseksa dia ida rasa. ida pn tak sanggup
tgk dia dalam keadaan mcm tu. ida dh lama redha, terima sebarang kemungkinan
since doc pakar obgyn yg cek ida ms pregnant aritu bgtau bby ada mslh
n not sure bleh survive ke tak. alhamdulillah Allah masih pjgkan usianya..
doc paed sendiri tak sure jangka hayat dia. 6bln? setahun? 2tahun?
wallahu'alam..
ikut pada spectrum holoprosencephaly ni, jika yg moderate to severe tu, ida tahu selama mana mereka boleh bertahan, ie jangka hayat mereka.
maksud ipes? ida kurang jelas..hurmm betul tu ipes.. ni sebahagian dari episod duka dlm idop ida sekeluarga.
ujian buat ida.. hasbunAllahi wani'mal wakeel wani'mal mawla wani'man nasir.
terima kasih ipes.. ipes ni doktor bhgn apa ek? keje kt hospital mana?
sori.. bnyk tny plak. hehehe..

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:15 AM | Show all posts
faraway1 replied at 13-10-2016 09:49 AM
nama sapa bujang  ni, nampak cam dah besar pula...
harap semuanya dipermudahkan...

Ohh ada pix.. tak perasan pun..sebelum ni takde pon.. hmm maybe ida patut tag mereka mereka yg tulis dalam thread ida ni, mereka tentu nak tengok Iffad ni; sy tgk faraway1, lestari etc etc. Alhamdulillah dia sehat . ya Rahman, berilah kebahagian dan kegembiraan juga kesihatan kepada Muhammad Nur Iffad, ameen ya Rabb.

(anak bongsu saya nama Adam jugak)
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:30 AM | Show all posts
Hatida replied at 8-11-2016 10:47 AM
tulah ipes2.. ida pn dh bincang ngan asben psl tu. apa gunanya kalau dia idop
guna bantuan alat/m ...

Ya, terseksa nnt..tapi sy harap dia boleh hidup sebagai org normal yg lain...
maksud saya tentang longevity tu, ida tentu sudah tahu jangkahidup yg doctors letak pada penyakit ini (sebab sy yakin ida sudah baca tentang berapa panjang umur bayi bayi yang ada isu yang sama); tetapi mungkin Iffad ni masaalah nya mild saja, nampak ok je dia alhamdulillah, membuatkan saya rasa lega dan berharap.

takpe bertanya; tak tanya maka tak tahu. oh bidang saya ialah endocrinology ie yg tgk hormones, diabetes, pituiotary, thyroids, ovaries, etc etc tu).
sy kerja di Dublin

ari tu dok baca kisah hantu yg awak tulis tu..sekarang teringat nak sambung baca balik..

oh, saya nak tag mereka mereka yg penah jawab thread ni nak bagi tau ada pix Muhammad Iffad; depa tentu nak tahu.. harap awak beri kebenaran..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:44 AM | Show all posts
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terbaru. Saya sendiri sendiri je tag org, moga Tuan Tanah tidak marah

To @sally03tomato  @mokcikKSKB  @bunga_lestari  @cantleyi  @sabar_sabariah  @Genkidesuka  @rienafaiz  @kaksarah66  @hijau_serindit  @Ipo  @tompok78  @Super-M  @FeRRaLie  @zuri154
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 06:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 11-10-2016 05:10 PM
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya dah 77 hari ni. Next month appointment wif peads. Tapi say ...

ya allah dah deliver rupanya.smg adik sentiasa sihat walafiat kuat.tahniah ida..comel baby awak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 6-11-2016 02:13 PM
assalamualaikum @ipes2..
sy cuba google penyakit bby sy ni a.k.a holoprosensefali & hidrosefalus ...

Alhamdulillah..smg baby awak sihat sentiasa dibawah lindungan Allah..jaga dia sehabis baik ok.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 7-11-2016 10:09 AM
terima kasih ipes sudi berkongsi maklumat dgn ida. ida dah faham sikit2 penyakit ni.
oo maknanya  ...

Penerangan awak buat sy sedih..gosh..semoga Allah beri kekuatan yg sgt tinggi utk awak dan baby.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

terima dokter @ipes2 tag saya.

saya tak ingat bila tapi kt tv3 kot rasanya pernah ada dokumentari pasal baby/kanak2 yg berkepala besar. dlm dokumentari tu kebanyakan mereka dah mencapai usia kanak2 & kelihatan sihat. berjalan ke sana ke mari dgn riang. nmpk mcm sama mcm kanak2 biasa bezanya kepala still besar skit dari kanak2 yg normal.

mcm ada pertubuhan NGO utk menyokong parents & baby/kanak2 yg ada masalah sebegini. mereka berkumpul & sharing tentang perkara ini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:39 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 03:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

terima kasih tag  saya, @ipes2
memang terharu tengok baby ida.
semoga Allah permudahkan segalaNya
dah tengok pix terbaru...comel...nampak si baby tu macam tak ada sakit apa2.
sebak pula..
jadilah kan..dari tak ada langsung zuriat macam saya ni...huhu..
apa pun, saya bersyukur juga, itu semua kehendak Allah jua..
ada hikmahnya..

untuk Ida, semoga tabah ya...berdoa dan jangan putus asa..

Comments

:)  Post time 9-11-2016 07:44 PM
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:41 AM | Show all posts
ipes2, thx for the tag.  Alhamdulillah.  Semoga semuanya menjadi ibu2 yg sabar dan cekal mendidik anak2.  Semoga Allah permudahkan perjalanan kita di dunia dan di akhirat.  

Comments

:) ameen  Post time 9-11-2016 07:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:48 AM | Show all posts
tq dr @ipes utk tag.. rupanya tt dah bersalin yer.. tahniah.. dan semoga urusan tt dipermudahkan.. semoga anak tt membesar dengan sihat sebagaiman anak @cantleyi.. aminn..

Comments

ameen :)  Post time 9-11-2016 07:24 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 12:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:30 AM
Ya, terseksa nnt..tapi sy harap dia boleh hidup sebagai org normal yg lain...
maksud saya tentang ...

oohh camtu. yup, buat masa sekarang mmg ida kene terima sebarang kemungkinan la.time tido mlm pn kadang berjaga-jaga. if anything happens la kan.. ida kalo boleh,
taknak fikir sangat pasal tu. ajal maut kan Allah yang tentukan.. sementara ada ni,
ida nak jaga dia, sayang dia sehabis mungkin. insha Allah moga dipanjangkan usianya,
aminn...

oohh... i guess ipes ni girl kan? ke bukan? kikiki.. tu avvy ipes ke? ke orang lain?
hehehe.. ida main agak2 je. mak ida pernah operate buang cyst, sekali ngan rahim.
dekat 5 tahun dh rsnya.. cyst dia berangkai, ada air. mcm buah anggur..
jauhnye lahai keje.. Dublin nun. ingatkan ipes ada kt mesia. hehehe..
semoga berada didalam rahmat Allah sentiasa.. duk kt negeri orang tuuu.

kisah hantu tu dah lama ida xhapdet. nantilah ada ms ida hapdet ye.
pasal nak tag kwn2 ipes tu, ida benarkan. takde masalah. silakan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 12:54 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

silakan ipes.. ida tak marah pon. hehehe...
terima kasih ya ipes.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:04 PM | Show all posts
ya allah dah deliver rupanya.smg adik sentiasa sihat walafiat kuat.tahniah ida..comel baby awak.
Alhamdulillah..smg baby awak sihat sentiasa dibawah lindungan Allah..jaga dia sehabis baik ok.
Penerangan awak buat sy sedih..gosh..semoga Allah beri kekuatan yg sgt tinggi utk awak dan baby.

terima kasih @mokcikKSKB  insha Allah, aminn.. selagi dia masih bernyawa, ida akan jaga dan sayang di sebaik mungkin. ini ujian buat kami sekeluarga, ida redha.. terima kasih sekali lg @mokcikKSKB  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:08 PM | Show all posts
zuri154 replied at 9-11-2016 09:38 AM
terima dokter @ipes2 tag saya.

saya tak ingat bila tapi kt tv3 kot rasanya pernah ada dokumenta ...

yup.. ida pn pernah tgk psl dokumentari tu. dalam paper pn ada.
ada yang sihat membesar smpai dewasa. tp mgkin dia takde masalah lain.
hope anak ida pn macam tulah. membesar sihat bagai sang juara!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068440s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list