Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4639
View
146
Reply

Islam untuk orang berakal

[Copy link]

Author: atira       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2016 11:34 AM | Show all posts
Sepatutnya ada badan khas untuk mengawalselia hadis-hadis ni sahaja. sekarang dah bercampur-campur la....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:51 AM | Show all posts
kan aku pernah bagi analogi hadis ni sama macam ko main permainan Chinese whisper  atau di malaysia org panggil radio buruk, dimana seorang akan cirita kat orang kedua dan seterusnya org kedua cerita kat orang ketiga dan seterusnya........so akan ada perkataan yg ditokok tambah atau yang terkurang menjadikan maksud asal benda yg disampaikan tu lari.......so kita kena nilai balik hadis2 ni termasuklah dalam sahih bukhari tu, ada satu hadis aku baca kat thread anti vaksin tu si porumer satrianaga ke tepek pasal hadis org kampung nak kawinkan pokok tamar supaya boleh berbuah banyak, tapi nabi bagi cadangan yg tak perlu kawinkan pokok tamar tu untuk berbuah lebat, then betul, cadangan nabi menyebabkan pokok tamar tak berbuah lebat sampai org tanya balik nabi, then nabi eksplain yg dia juga seorang manusia kadang2 ada tersalah pencaturan, macam tulah lebih kurang maksudnya.


sama jugak dengan hadis yg kata kekuatan sex nabi bersamaan 30 org lelaki, hadis nabi kawin dgn safiya dan sebagainya ....



selalu jadi bahan org yg kununnya islam haters ni

persoalan aku pernah tak kita2 ni gunakan lah sikit akal yg diberi tuhan tu untuk analyze balik hadis2 ni walau perawinya kuat or sebagainya.........oh ya, nanti kena chop anti hadis.....see, how olamak dictate org bias yg IQ rendah ni.......


baiklah pintu ijtihad dibuka kembali dalam donia islam ni selepas ditutop pada tahun 1258. dah dekat 1000 tahun ummh hidup dalam zaman gelap, bilalah nak berlaku Renaissance dalam islam ni??????

oh ya nanti ummah kata sekular la liberal la apa la......quran pun kena ditafsir semula dan tafsiran2 golongan patriarchy ni mungkin boleh dikaji terutama 4:3 .......... oh ya nanti dikatakan kita kita sesat ....... anyway elok kalau ada 'martin luther' versi islam ..... then islam will rise again
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
shi_jewel replied at 15-7-2016 10:01 AM
takde satu agama yg beri kebenaran utk menala tawanan perang melainkan kumpulan fanatik yg gila is ...

Islam benarkan lerrr

Isis taliban semua tu islam lerr. Ummah meleis je malu2 kambing nak ngaku
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:53 AM | Show all posts
finesse replied at 15-7-2016 11:21 AM
Tp knp ramai yg x berakal.. org kena bunuh siap beralhamdulillah lg... pastu acah2 penganut x mencer ...

Soalan yg same nk ditanye. Byk dah org mcm ni, acah2 alim.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:53 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 15-7-2016 11:51 AM
kan aku pernah bagi analogi hadis ni sama macam ko main permainan Chinese whisper  atau di malaysia  ...

bongok lu...tulis panjang2 konon nak nampak pandai...

tetap juga akal lu tarak kelihatan sebab lu memang tarak akal.






Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:55 AM | Show all posts
OmJualGas replied at 15-7-2016 11:34 AM
Sepatutnya ada badan khas untuk mengawalselia hadis-hadis ni sahaja. sekarang dah bercampur-campur l ...

Dah bercampur2 tu satu hal. Kdg2 tu bile bace, mcm was was je pn ade.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:56 AM | Show all posts
abangbikerz replied at 15-7-2016 11:53 AM
Islam benarkan lerrr

Isis taliban semua tu islam lerr. Ummah meleis je malu2 kambing nak ngaku  ...

yang benar..muka lu bergerutu sampai terpaksa pi cari skin laser...

kasihan lu, muka berlopak cam jalan tanah merah lepas hujan.








Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:58 AM | Show all posts
aik gary coleman dah muncul....



mengerutu katanya
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 11:58 AM | Show all posts
abangbikerz replied at 15-7-2016 11:53 AM
Islam benarkan lerrr

Isis taliban semua tu islam lerr. Ummah meleis je malu2 kambing nak ngaku  ...

homaigad...ok2, ye diorg islam atas nama shaja, semata2 nak kejar syurga sekelip mata. tp nan hado
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2016 12:01 PM | Show all posts
lavafriday replied at 15-7-2016 11:53 AM
bongok lu...tulis panjang2 konon nak nampak pandai...

tetap juga akal lu tarak kelihatan sebab  ...

nah pejue...
baca ni..
kajian ilmiah...

http://www.academia.edu/5078210/ ... _Satu_Analisis_Awal


Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 12:02 PM | Show all posts
geng anti islam memang tarak akal...

mak tarak akal..pak tarak akal...

anak tarak akal.

cucu cicit dorang semua nanti tarak akal.




Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 12:04 PM | Show all posts
atira replied at 15-7-2016 12:01 PM
nah pejue...
baca ni..
kajian ilmiah...

kesian lu...tarak akal...
kalau ada jual kat supermarket, wa belikan sekilo akal kasi lu...free.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2016 12:05 PM | Show all posts
lkick2113 replied at 15-7-2016 11:51 AM
kan aku pernah bagi analogi hadis ni sama macam ko main permainan Chinese whisper  atau di malaysia  ...

ulamak2 kita juga yg tak kasi..
diorang sendiri suka mengangkat hadis2 palsu...
cth




Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 12:13 PM | Show all posts
Kepercayaan hanyalah alat untok mengakal-akalkan manosia berakal rendah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
shi_jewel replied at 15-7-2016 11:58 AM
homaigad...ok2, ye diorg islam atas nama shaja, semata2 nak kejar syurga sekelip mata. tp nan hado ...

Tapi islam benarkan kan?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
atira replied at 15-7-2016 12:05 PM
ulamak2 kita juga yg tak kasi..
diorang sendiri suka mengangkat hadis2 palsu...
cth

Apabila haram sana sini bersuara
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 02:32 PM | Show all posts
dijemput lobai @kakiselit  untuk bagi sedikit tazkirah ilmiah dalam thread ni

lobai cecirit a.k.a @cecari pun boleh turut serta
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 03:03 PM | Show all posts

Ak x tau sama ada ini bkaitan atau off topik...

Aku perasan..org Islam dekat FB selalu buat kempen...apa yang dinamakan kempen mari mengumpul pahala..

Secara peribadinya, abagi aku tidak perlu la sampai mcm tu....membuat kebajikan sebab niat nak membuat pahala dan pahala tsebut dng niat dpt digunakan untuk masuk surga.

Klu ditanya, sapa yang tak nak masuk surga. Tp mmbuat kebajikan semata2 nk dtpkan pahala utk masuk surga..mcm lari dr tujuan asal kenapa kita perlu buat kebajikan.Bagi aku la, lebih baik kita buat kebajikan atas dasar kemanusiaan tanpa mengira kelompok manusia....Sama ada Tuhan akan memberi merid atau tidak, itu adalah hak DIA...tapi tidak perlu kita memikirkan...if aku memberi derma..aku akan mendapat pahala, atau sekiranya nak dapat pahala..maka aku perlu menderma...

Btw...ini pandangan ak sebagai org luar......maaf juga if off topic...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 04:20 PM | Show all posts
rimas tgk ummah syurga sebok sgt hal peribadi manusia lain..

kening cukur/ xcukur
sunat/x sunat
tudung/x bertudung
tetk besar/kecik

macam2 lagila

hal2 jenayah xpela nak tegur kutuk cerca, xpe..

tapi hal2 yg pelik cm i senarai atas tu, kepoh sungguh..

pastu paling pelik aritu ada kes myanmar mampus kna tetak.. ramai gila menyokong suh bunuh tetak semua myanmar sbb kes sami myanmar yg kejam sekor tuh..

cmne kalau sbb sekor muslim gila yg kejam semua muslim plak diserang tetak kt malaysia nih?

gila ke?

i benci kt org jahat pun x tergamak nk apa2kan lain2 manusia berkaitan dgn dia yg x bersalah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 06:04 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 15-7-2016 03:03 PM
Ak x tau sama ada ini bkaitan atau off topik...

Aku perasan..org Islam dekat FB selalu buat kem ...

Memang kebanyakkan orang yang menaku Isle ni hidop bertujuan untuk mengumpul pahala Shalom. Tapi ada juga yang menggunapakai konsep " Seorang hamba yang sayangkan tuannya tidak pernah mengira upah yang akan diberikan oleh tuannya itu." Namun ini sangat jarang kita temui - mungkin ada tiga empat orang sahaja dalam dunia pada sesuatu masa.

Ada juga yang berpegang bahawa konsep "mengumpul pahala" ini adalah suatu dosa besar dan termasuk dalam dosa yang tidak akan diampunkan oleh Tuahan i.e. "Syirik". "Syirik" ini ialah menyamakan Tuhan dengan apa apa jua pon dan tuhan telah mengatakan bahawa ini lah satu satunya dosa yang Dia tidak akan sesekali ampunkan.

Di dalam amalan mengumpulkan pahala ini mereka menganggap seseorang itu menyamakan Tuhan dengan towkay besar sebuah supermarket di akhirat. Supermarket ini hanya menerima "pahala" sebagai medium pertukaran dengan barangan di dalamnya. Siapa yang banyak pahala, macam macam lah barang yang dia boleh tukar kelak. Mereka mengklasifikasikan nya sebagai "Syirik halus".

Of course kebanyakkan orang yang manaku mereka Isle akan takajut besar apabila ada orang Isle yang berfahaman begini. Dan apabila mengetahuinya mereka akan mengatakan orang itu sesat!

Memang betullah apa yang Shalom observe itu: Mari kupol palaha, buat ni berapa pahala, buat tu berapa pahala.

Bila mendengar orang berkata bahawa setiap langkah yang diambil ke masjid akan dapat satu pahala misalnya, mereka akan ke Masjid dengan langkah yang amat pendek untuk mendapatkan pahala........

Dan orang begini senantiasa mahu mengira dosa pahala orang dan gigih mahu membimbing orang lain, menjadi seperti mereka.....

Wallahualam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080026s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list