Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4488
View
146
Reply

Islam untuk orang berakal

[Copy link]

Author: atira    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2016 03:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 15-7-2016 12:00 PM

Mazhab al-Syafii, yang membolehkan bapa berkahwin dengan anak zinanya sendiri, barangkali tidak wajar untuk dipertahankan terutama ketika menerangkan Islam kepada dunia hari ini. Apakah Islam yang mengharamkan mengahwini seseorang wanita hanya kerana susuan akan menghalalkan anak zina?! (lihat: Al-Fatawa al-Kubra, 3/200, Beirut: Dar al-Kutub al-Ilmiyyah).

Ini berakhlak di dalam islam. Pada non believer di gelar immoral dan incesty. biological still biological nothing can change the fact
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 03:56 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 15-7-2016 06:27 PM
u tak mampu lawan hujan sam di board satu lagi , anda mencari perhatian di CI. so anda menjadi CI  ...

hujah apa si mereng @sam1528  bawa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:22 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 16-7-2016 04:28 AM
Dwdrum replied at 16-7-2016 03:05 AM
Mazhab al-Syafii, yang membolehkan bapa berkahwin dengan anak zinanya sendiri, barangkali tidak wa ...

Awak kena faham konsep khilaf atau pendapat mazhab syafi'e , awak faham dulu ye apa maksud mazhab dan prinsipnya.

okay , kalau nak digunakan hal kahwin anak tak sah taraf dengan bapa kandunganya dan ini dirujukkan pada mazhab syafie/  awak kena faham dulu prinsip mazhab ni dan apa pendirian imam syafie'

apakah awak ada mendengar pakar dalam mazhab tentang imam syafie ie? sebab tu kena dengar saluran agama radio atau siri siri  ceramah agama yg menyatakan kepelbagaiana mazhab.

saya ingin nyatakan siap ayg ikuti siri siri kuliah mingguan tentang mazhab ni  akan tahu bahawa

a) mazhab ni nak memudahkan bukan merumitkan
b) adakah kita ni faham konteks as in seeingthe whole forest not the trees? sebab kebanyakan pembenci islam di di CI seeing the trees highlighting the trees dan sumber mana kita tak tahu dan mereka ye sberasa berhak untuk berbahas dalam ilmu yg saya rasa tak setinggi imam syafie itupun.

c) siap ayg fahami sejarah mazhab atau ada mengikuti siri siri kuliah mazhab tu saya petik ye raduio ikim tu bagus tu bab bab ni - sarjana dalam bab mazhab akan sering berkata yg

imam syafie pun menyatakan bhaawa beliau pun berkata bahawa ini adalah hasil ijtihad dan rumusan based on quran , dan hadith.

so beliau pun kata kalau ada  pendpaat yg lebih baik dan lebih bernas sila ikuti pendapat itu.

so i nak nyatakan bahawa , anda kena faham mazhab itu apa, apa peripentingnya dan ap akena tahu  especiall babb istibat hukum.

ni apa yg berlaku ialah terdapat segolongan tertentu yg amat amat sensitif tentang isu kekanak wanita  especially yg liberal dan sering highlight secebis itu ini tetapi  nak berbahas tanpa dep atahu keseleuruhan pendapat imam syafie berkenaan rumusan beliau sendir.

imam syfie pun kata kalau silap  jgn ikuti dan kalau ada yg lebih baik silalah.

so - u know

wujudnya hadis dan kategori hadis, mazhab mazhab ni - semuanya membuktikan bahawa some parts of islam adalah ijtihad para ilmuan yg bertuujuan menjaga kebajikan dan kemaslahatan .
bab bab hukum ibdah / fiqh selalunya akan berkembang selaras dengan tuntutan masa , walau bagaimanapun ia hendaklah berlandaskan prinsip tertentu
nikena para pakar.

so - u know bukan sesenang saja nak kritik tanpa tahu ap aitu hormat kritis.

actually sapa yg tahu bab bab mazhab dan imam imam ni akan  mengkaji dan berbincang - bagaimana mengatasi hal hal ini.


menulis tentang bab bab mazhab di ruangan public hanya akan mengundang kekeliruan dan akan meberi ruang fitnah pada segolongan tertentu  yg kita susah biasa apa agenda mereka.

apa yg berlaku beginilah highlighting secebis satu perkara tapi tak highlight the whole context - adakah ini norms?


saya nak tergelak satu je benda

bab macam ni  a) nakatakah islam tu tak betul, kan?
b) bab aurat , bab akhlak , jaga pergaulan percampuran lelaki wanita kalau ada bab ba JAKIM , JAIS nak ambil tindakan - kita kecam
c) bab zina - lahirkan anak luar nikah atas dasar nafsu  - oh ini pejam mata?

so pada saya - sebab atas dasar dasar inilah islam tu mudah - prevention is better than cure
kalau tak ada zina - dan ikut tatacara  maka akan adakah anak luar nikah?
seba tu jgn lakukan zina.

itu je
tapi itu takleh highligtkan seba khalwat , zina dan perkara hampiri zina tu = personal sins so pihaklain takleh kacau, kan?

bab bab  khilaf  mazhab syafie pasal incet lah semua nak highlight ..
walhal imam syafie katakah = haram siap ayg tak ikut mazhab dia?
ni mazhab school of thoughts sahaja.



Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:29 AM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 16-7-2016 03:56 AM
hujah apa si mereng @sam1528  bawa?

that  you  cant even asnswer his questions.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:31 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 16-7-2016 03:05 AM
Mazhab al-Syafii, yang membolehkan bapa berkahwin dengan anak zinanya sendiri, barangkali tidak wa ...

pada non believer  perhaps adalah lebih bijak bertanya pada yg arif, imams kat islamic centre mana  yg ada authority belajar dulu konsep mazhab?  seeing the whole forest dulu , not the trees. tendency ialah bagi yg tak faham islam suka passing on judgement dan terus zoom in benda benda sebegini
samalah juga dengan isu basi mereka bawa hal tawanan perang walhal ada satuthesis highlightkan benda ni dan dinilai.


Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:36 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 15-7-2016 12:31 PM
pada non believer  perhaps adalah lebih bijak bertanya pada yg arif, imams kat islamic centre mana ...

I hendak tanya u tentang dna. What do u think ?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:38 AM | Show all posts
saya tak kisah pada memana mufti nak share pendapat dia, tapi apa yg berlaku ialah saya tahu yg dia tentu sedar yg

a) bukan semua public acquire the whole body of knowledge sebanyak dia barangkali
b) level dan tahap pengetahuan tu penting untuk menilai sesuatu , kita akan ignore benda yg kita tak tahudan tak aware benda yg kita tak tahu
c) kita mudah  saja terikut benda yg kita tak tahu konteks keseluruhannya kalau tanpa ilmu dan kita akan sering highlight benda yg  ' bersifat the trees ni ' while not seeing the whole context dan bagi musuh islam memang ini grey areas yg dihighlightkan dan menjadi fitnah pada Islam dan apatah lagi kalau bend ani kita senang senang bagi tahu pada public ...bagi yg ada asas ilmu figh , syariah etc depa senyum saja kot seba depa tahu kat mana angle nak tacle apa bentuk konsep yg kena tahu dulu
tapi public yg seantero dunia yg berbagai bagai rencam  - adakah ini adil ?adakah anda laukan justifikasi terhadap Islam

mungkin niat itu  baik tapi  apakah kalau islam terfitnah . imam imam ini terfitnah - sap ayg tanggung sahamnya ni ?

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:43 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 15-7-2016 08:29 PM
that  you  cant even asnswer his questions.

soklan apanya? dah berjaya buktikan kewujudan tuhan kaa?  
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 15-7-2016 12:56 PM

Just simple question di stamp sebagai islam hater.
Adakah fact boleh diubah ?
Every kids basically sharing 50% choromosomnal DNA from parent
Lari dari jawab soalan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2016 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 16-7-2016 12:57 AM
pada yg tahu faham islam pada yg hanya tahu islam < 10 years

pada yg lahir islam ?

mcm mana tak bincang pasal mazhab ni sis..
kat malaysia dipaksa ikut syafie.... sila rujuk statement mufti2
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 07:49 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 16-7-2016 04:49 AM
Just simple question di stamp sebagai islam hater.
Adakah fact boleh diubah ?
Every kids basically ...

btabah la....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 08:20 AM | Show all posts
sebagai seorang yang suka membaca thread seperti ini
FC rasa agak pelik
mengapa perlu jawap.. pergi belajar lagi .. pergi berguru lagi
tak boleh kah ilmuan Agama kat Forum ni menjelas kan persoalan dengan cara berhemah dan secara lebih mudah di fahami?
Adakah betul memperjuangkan Islam atau hanya berlagak holier than thou

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2016 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by atira at 16-7-2016 08:25 AM
mbhcsf replied at 16-7-2016 01:00 AM
apa isi u ?

apa konteks  about mazhab u nak highlight ? article maza ? okay = he is just a muft ...


bukan aku sj2 nak hilite la..
dah mmg selamanye dihilite kat malaysia.. espescially hal2 cabang dan remeh
ke uols shj buat2 buta..
bnyk isu yg dlm islam tak salah pon tapi kat sini dipandang salah sbb konon nye bertentangan dgn syafie.
cth paling aku ingat waktu meletop isu pegang anjing dulu. alasan ulama waktu tu sbb bertentangan dgn mazhab syafie
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:08 AM | Show all posts
atira replied at 15-7-2016 09:24 PM
dan siap ada servis transfer pahala.
cth seperti iklan di bawah.. tp bukan di malaysia lah
baca komen demi komen kat thread ni..
sampai kat sini..





Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:25 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-7-2016 02:27 AM
u tak mampu lawan hujan sam di board satu lagi , anda mencari perhatian di CI. so anda menjadi CI  ...
Board mana?

Rasa nya kalau reply kat thread C.I biar lah kat C.I sahaja
perlu ke nak ingatkan tentang Board lain?

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak blh ke taip betul2.. menyampah pulak aku yg baca ni.. menulis mcm mat salleh menulis bm jh.. :
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
finesse replied at 16-7-2016 09:42 AM
Tak blh ke taip betul2.. menyampah pulak aku yg baca ni.. menulis mcm mat salleh menulis bm jh.. :hu ...

hehe
pening aku baca ayat dia..

tulis panjang berjela
hujung2 maksud tak berapa nak sampai..

tu yg sistur @Orange1 hanginn memanjang..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
lobai lobainita ni lah golongan yg disebut quran sbg org yg melampaui batas..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau ikut pahaman lobai/nita.. hanya org berakal je boleh paham quran..

tapi AL quran diturunkan utk semua org dan golongan..

so.. lobai/nita golongan anti quran?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 15-7-2016 06:31 PM
no

agama perlu dihayatai sebagai satu cara hidup , dengan memahaminya secar aberguru bukan saja ...

Jadi kaka mhsbcd BOD agama yang kaka dan ibnur jaga tu tak perlu ada lagilah kan.Teda berguna lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.113271s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list