CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 13203|Reply: 149

[Jenayah] Jeneral pun hidup bling-bling: selepas datuk seri, kini giliran tan sri

[Copy link]
Post time 29-8-2016 10:02 AM | Show all posts |Read mode
Edited by dizzzek at 29-8-2016 01:35 PM

Tan Sri terajui bank dicari SPRM

MASZUREEN HADZMAN  |  27 Ogos 2016 11:47 PM



KUALA LUMPUR 27 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenal pasti seorang Tan Sri menerajui sebuah bank yang dipercayai terlibat dalam kes salah guna kuasa dan penyelewengan projek penerbitan buku bernilai RM15 juta.

Menurut sumber, siasatan awal mendapati, suspek menggunakan akaun dua buah firma guaman bagi menyimpan wang yang diperoleh hasil kegiatan tersebut.

Ujarnya, individu terbabit te-lah bersekongkol dengan peguam membuka dua firma guaman bagi mendapatkan tender melibatkan penerbitan buku berkaitan seorang tokoh pemimpin negara.

“Sebaik sahaja wang diperoleh, wang terbabit akan dima-sukkan ke dalam dua akaun firma guaman yang terlibat sebelum wang itu dipindahkan ke beberapa akaun yang lain.

“Difahamkan, ketika firma guaman itu ditubuhkan, di dalam akaun firma terbabit hanya mempunyai wang bernilai RM2,000. Namun semakan terkini mendapati akaun terbabit mempunyai wang berjumlah ratusan ribu ringgit,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, lapan individu termasuk seorang Pengarah Urusan sebuah bank bergelar Datuk direman bagi membantu siasatan kerana dipercayai terlibat dalam kes salah guna kuasa dan ra-suah melibatkan penerbitan buku berkaitan seorang tokoh pemim-pin negara.

Kesemua mereka ditahan dalam beberapa serbuan di ibu negara sejak kelmarin.

Turut dirampas iaitu enam buah jam ta-ngan yang setiap satunya bernilai RM20,000 serta wang tunai sebanyak RM30,000 daripada Datuk terbabit.

Siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 atas kesalahan menggunakan kedudukan atau jawatan untuk suapan pegawai institusi awam.

Sementara itu, pengarah siasatan SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Katanya, siasatan sedang dijalankan untuk mencari bukti kes berkenaan.

jawapan teka teki di post #37
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2016 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Buku tokoh pemimpin negara. Siapa tokoh tu?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:12 AM | Show all posts
key word :
MD bank
bank terbitkan coffee book table
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:15 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 29-8-2016 10:12 AM
key word :
MD bank
bank terbitkan coffee book table

sebut jela terus terang...ber key word bagai
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:16 AM | Show all posts
antara bank yg penah buat coffee book table

standard chartered.........tapi tema nya Passage: Our Story Through The Centuries, which chronicles its history and milestones in Malaysia.

tapi dlm kes ni, x sure la foreign bank or local bank..takde tulis dlm news pun
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:32 AM | Show all posts
money laundring sgt kan

elok la tu..

sepandai2 tupai melompat akhirnye jatuh jua

dpt bygkan anak2 bini tan sri pasni nak makan pn payah la kalau akaun dh kene freeze

mampu berhuhuhu je laaa
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-8-2016 10:38 AM | Show all posts
kenapa kalau nama ada datuk seri or tan sri selalu nama disorokkan, tapi kalau nama tu drp pihak sebelah sana, satu M'sia cepat tau.  Wartawan pun  takut2 ke nak tulis  nama atas paper.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Fark la...rasuah terang terangan tak usik pulak....:zz
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2016 10:47 AM | Show all posts
nolya replied at 29-8-2016 10:38 AM
kenapa kalau nama ada datuk seri or tan sri selalu nama disorokkan, tapi kalau nama tu drp pihak seb ...

kalau org biasa, even kes dlm siasatan tak sabit lg pun dah keluar nama, muka even alamat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:48 AM | Show all posts
teringat bc thread anak siapa diisytiharkan bankrup tu, org kaya2 kena freeze akaun ke hape tak sama cm org kebanyakan. Hidup mewah gak  
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Tan sri @zekMR datuk seri @bioessence dijembut beri sepatah dua kata
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2016 10:53 AM | Show all posts
dodolgemok replied at 29-8-2016 10:50 AM
Tan sri @zekMR datuk seri @bioessence dijembut beri sepatah dua kata

cacai bawahan:
@Simunggu
@kakiselit
@rnrpagoh


Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dizzzek replied at 29-8-2016 10:53 AM
cacai bawahan:
@Simunggu
@kakiselit

@tobby @silencekiller @Skuau @shamsadis
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 29-8-2016 10:12 AM
Buku tokoh pemimpin negara. Siapa tokoh tu?

Buku saper weiiii?komik ka biograpi ka?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 11:17 AM | Show all posts
aku pelik btol chairman bank tapi dok sebok nak tulis buku tokoh negara.

kejadahnya babi sangat? so much pree taim ah?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 11:17 AM | Show all posts
Edited by gadis_tulip at 29-8-2016 11:18 AM
idakamaruddin replied at 29-8-2016 10:32 AM
money laundring sgt kan

elok la tu..

Akaun bini anak2 pon kena freeze jugak ke? Susah betol gamaknyeee. Anak bini kena prepare simpan duit dalam tin biskot seng heng.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2016 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
gadis_tulip replied at 29-8-2016 11:17 AM
Akaun bini anak2 pon kena freeze jugak ke? Susah betol gamaknyeee. Anak bini kena prepare simpan d ...

hu2..biskot hup seng la..sen heng  xda jual biskot..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 11:29 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 29-8-2016 10:16 AM
antara bank yg penah buat coffee book table

standard chartered.........tapi tema nya Passage: Ou ...

bank rakyat pun ada coffee table book...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 11:43 AM | Show all posts
Jadahnya..lain kali topik gini bukak dekat bod teka teki hokeh..sapa jwb tepat dpt kekacang..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2016 11:49 AM | Show all posts
gadis_tulip replied at 29-8-2016 11:17 AM
Akaun bini anak2 pon kena freeze jugak ke? Susah betol gamaknyeee. Anak bini kena prepare simpan d ...

akaun dalam negara freeze tak apa
ada lagi puluhan juta di luar negara
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 230695 Replies : 4175
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 16017 Replies : 40
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 18535 Replies : 114
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 32177 Replies : 172
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 50172 Replies : 87
Lagi kejam dari Ifan. Lelaki Gen Z kata perempuan 24 tahun ke atas sudah dikategorikan sebagai Andartu
mojarean_XLagi kejam dari Ifan. Lelaki Gen Z kata
Views : 12372 Replies : 2
HILANG kawan, sakit ke?
fahdramliHILANG kawan, sakit ke?
Views : 43935 Replies : 85
Update: Ada  yang menjumpai anak lipas dan rambut di dalam makanan yang dibeli di kantin sebaliknya Kiosk Lebih Murah Dan Bersih’ – Pelajar Pertahankan Cikgu Jual Pelbagai Makanan Di Sekolah
YgBenarUpdate: Ada yang menjumpai anak lipas d
Views : 28704 Replies : 92
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 35641 Replies : 35
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92354 Replies : 1008

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 10:19 PM GMT+8 , Processed in 0.408414 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list