Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4859
View
85
Reply

Sesat

[Copy link]

Author: syue86    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2016 07:31 PM | Show all posts
urm rasa lg mudah guna google maps + Lumia


tips nak pergi satu2 destinasi :

> google dulu nama tempat tu pastikan lokasi betul
>  lepas tu baru buka google maps dan letak nama tempat itu
> andai kata tak jumpa dalam google maps, luaskan search area atau bangunan berdekatan kawasan tu ( sekolah, bank, balai polis, masjid, stesyen minyak )
>OOpps jangan lupa refresh gps location, sbb sis pernah ada kt pahang tp gps tertinggal kt kuala lumpur
> dah dapat lokasi nak pergi cuba baca peta dan fahamkan sepintas lalu ( brape simpang, brape traffic light, brape roundabout)
> dah sampai lokasi , boleh start tanya orang direction nak pergi

gps paling mudah sekali nak guna lumia smartphone..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2016 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Penah dulu guna waze..masa buat family gathering kt melaka..kg.alai...dah la malam gerak balik..siap lalu laman rumah org...lalu kubur..bukan tepi..tp tgh kubur...kiri kanan jalan ada kubur..giler seriau...pastu waze suh kitorg jalan kt titi yg muat2 kete je...giler la...nasib 2 biji kete masa tu...pastu jalan kt tanah lapang..n kena buat pusingan kt tunggul bukit..ala2 roundabout gtu...hahaha...serik klau guna waze kt kawasan kampung..klau kt bandar mmg guna je waze tu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 01:56 PM | Show all posts
zameyla replied at 20-9-2016 11:27 AM
pernah guna waze masa nk jumpa member laki aku kat pej. pertanian Narathiwat.
Sekali dia bawak jala ...

mmg pn waze ngn google maps ni mmg susah btl nak caya

hr tu weols cari rumah kwn kenduri kawen.. dia bawa nth2 kemana siap kene u turn dr trafic lite padahal umah org tu tepi je sblm smpai trafic lite..nasib baik weols perasan kain rentang kawan ni..kalau x mmg ikut la arahan waze tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 02:08 PM | Show all posts
Edited by DayangKirana at 22-9-2016 02:09 PM

dulu masa mula2 pakai waze, pernah kena benda sama..
nak balik kampung tapi nak ikut short cut, sebab dah malam.. konon2 nak sampai kampung cepat.

memang follow jer direction tu.
Short cut kan, so memang masuk jalan dalam..lalu kampung2..
lampu jalan pun takde..hanya mengharapkan lampu kereta je..

until sampai kat lepas satu simpang ni, we were told to go straight..
padahal kat depan tu memang dah dead end.. and kat situ jugak ada banglo lama..looks abandoned.

masa tuh, memang macam terkedu..tergamam..seram pun yer.
bila tengok map tu, memang ada tunjuk jalan terus.. seolah2 kena go through banglo tu.. as if banglo tu dibina ditengah2 laluan jalan tuh..
haa..gitu le kalau nak explain kan..

end up we all berpatah balik, masuk jalan besar.
sepanjang jalan, me and hubby senyap tak kata apa.. masing2 dok layan pikiran kot..pikir pasal apa boleh boleh direct ke rumah banglo lama tuh..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2016 02:39 PM | Show all posts
DayangKirana replied at 22-9-2016 02:08 PM
dulu masa mula2 pakai waze, pernah kena benda sama..
nak balik kampung tapi nak ikut short cut, seb ...

aiyoooooooo
mcm sy kena la tu
as if ade jln bley tembus kan?
padahallllll
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2016 02:40 PM | Show all posts
erny81 replied at 21-9-2016 09:05 PM
Penah dulu guna waze..masa buat family gathering kt melaka..kg.alai...dah la malam gerak balik..siap ...

adui..ketor lutut klu kena
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 03:55 PM | Show all posts
aku tak tau nape ramai yang suka guna waze, even bapak aku sendiri suka guna. padahal nak naikkan rating profile aje. haha. aku pon penah kena dengan waze ni. cukup la sekali je kena, sekarang ni pakai google map je. and so far tak penah mengecewakan. amboi dah jadi macam forum sembang applikasi telefon pulak.


dulu pon penah aku sesat camni. masa tu dengan gf (sebelum bergelar bini). kitorang baru balik dating daripada pangkor (pegi balik hari). masa nak sampai ke selangor tu tak tau kitorang masuk jalan mana. yang pastinya kiri kanan ada parit besar, dan belakang parit tu ladang sawit. masuk jalan tu pulak time2 maghrib. bini aku masa tu senyapppppp je. dalam hati aku dah tau, cuak la tu. padahal aku sendiri dalam hati duk terkumat-kamit baca macam2


last2 alhamdulillah kitorang keluar kat highwat guthrie. aku tak tau dari mana, & camne boleh sampai sana. hahahah. pelik bin ajaib.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2016 04:08 PM | Show all posts
angahsmart replied at 22-9-2016 03:55 PM
aku tak tau nape ramai yang suka guna waze, even bapak aku sendiri suka guna. padahal nak naikkan ra ...

ehhhhhhhhhhh...aku tkena pn after balik pangkor
lepas pangkor g kenduri kt hutan melintang jap
dan bbrpa org kwn2 pn ckp penah sesat situ tp wktu siang
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku guna tomtom dengan bantuan waze. Kalau route yg dibawa tomtom sama denga waze,baru fully guna waze. Sebab dengan tomtom/garmin kita boleh set up nak ikut fastest route ke or shortest route,nak avoid motorway/toll..sume bule adjust kat setting.waze x sure boleh ke tak setting gini,tak rajin lagi nak klebek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2016 09:21 AM | Show all posts
Clover_Hill replied at 23-9-2016 07:58 AM
Aku guna tomtom dengan bantuan waze. Kalau route yg dibawa tomtom sama denga waze,baru fully guna wa ...

rasanya boleh je
google maps pn bley pick nk jln ape
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 23-9-2016 09:21 AM
rasanya boleh je
google maps pn bley pick nk jln ape

Google maps ada sgt..tpi x pnh teragak nk guna..awat x tau.. bagusla kalu bule setting gitu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 11:36 AM | Show all posts
tu la..serik jugak nak guna waze ni..

waze ni berguna time jam teruk.. nak tengok jam from which point to which point jer.. nak cari direction tu mmg serik la.. alih2 guna google map jer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2016 12:04 PM | Show all posts
DayangKirana replied at 23-9-2016 11:36 AM
tu la..serik jugak nak guna waze ni..

waze ni berguna time jam teruk.. nak tengok jam from which ...

mmg xde waze
guna google maps time ni
lepas ni guna map kertas je la..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 02:51 PM | Show all posts
iols penah hadapi masalah dengan gugel maps, masa tu iols kt putrajaya
bese iols guna GPS kereta je, tp kat GPS ade 1 je percint kt putrajaya tu,
so terpakse guna gugel maps kt hp, ms tu iols 1 pamili bawa kawan seben yg datang dr pahang
weols bawak diaorg jalan2 kt ioi putrajaya, then kwn seben iols nk tapau la makanan utk seben n anak2 die
weols ni tlg la gugelkan restoran2 melayu/tomyam kt putrajaya. mmg ade tp kt percint 9 kot klu x silap
then dr ioi mall nk menuju ke percint 9 tu smpi 2 kali weols masuk jalan yg tutup
hampir bertekak la jugak dgn seben, last2 seben cari pki waze baru jumpa
fengsan iols tawaf putrajaya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2016 03:11 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 23-9-2016 02:51 PM
iols penah hadapi masalah dengan gugel maps, masa tu iols kt putrajaya
bese iols guna GPS kereta je ...

putrajaya n cyberjaya pnye line internet mmg hazab
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pernah terkena.

Masa tu jalan-jalan kat Melaka guna trip advisor. Kat trip advisor kan dia ada suggestion tempat best yang berdekatan kita kan. So cadang nak pergi 3D art museum. Klik lah kat maps yang memang ada dalam trip advisor tu
Google maps rasanya.

Sekali dia bawa pergi kubur pula. Keluar ke jalan besar balik dan start over. Pun pergi kuburan yang sama. Tak takut cuma geramlah sebab dah bazir minyak. Last2 tak pergi pun situ, pergi jonker street dan yang berdekatan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2016 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena jugak time nk gi kenduri kawan dia dduk di besut..cekgu cek in hotel di kota bharu..pagi tu waze la nk ke besut nk jadi cerita ada jmbatan runtuh di bachok so waze la jln lain..ikut pnya ikut waze ni suruh belok kanan naik jmbatan kayu hehe nasib suami berfikiran waras dia patah balik ikut la jln lain lurus tdi nasib baik smpai ke destinasi..kalau ikutkan waze tu tak tau jd apa hehe..tp cekgu skrg ni waze je lgi tp hubby lebih selesa google maps je
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2016 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls perasan waze or any navigation apps ni berfungsi dengan jayanya kalau kat area bandar mcm kl or selangor compare dgn rural area. Kalau kt kwsn kg2 waze ni mmg minta maki je la huhu byk kali terkena kalau pakai kt area kg2 mcm felda2 ke like luar kl la nanti tiba2 uve reach your destination tp kt tgah2 jalan kiri kanan takde apa2 pon :::
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah guna google maps kat jepun, pun dia lead ke kubur dan jalan mati. Hampeh memang tak boleh percaya sepenuhnya apps2 ni, gune sikit2 je boleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2016 08:51 AM | Show all posts
husie91 replied at 25-9-2016 08:42 PM
Iolls perasan waze or any navigation apps ni berfungsi dengan jayanya kalau kat area bandar mcm kl o ...

bukan nk kata mistik
tp rasanya sbb line internet tak kuat
tp pelik gak dan2 reach destination
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 26-9-2016 08:51 AM
bukan nk kata mistik
tp rasanya sbb line internet tak kuat
tp pelik gak dan2 reach destination

Sebetulnya mmg sebab line slow tapi sebab masa tu kena pukul 1-2 pagi dan tempat dia bwk sunyi gila hutan kiri kanan terus fikir mistik  
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 11:53 AM | Show all posts
nak share jugak....
tahun 2013 awal tahun...konon nak cari tempat makan seafood atas air kat pasir gudang

jarang sampai sana...so guna la papago...padah la kot...maghrib2 cari tpt makan...heheh

masuk sampai ke pokok klapa sawit...hehehe...las2 buat uturn dalam kaw pokok2 tu

sebab ada anjing kat ladang tu dok perati je...heheheh...da la ari nak gelap...seriau je

papago tu mmg bwk g tpt makan seafood...tp seafood cina gaknye...

sebab ada juga berselisih dgn jeep...hujung-hujung tu nampak la cahaya....

tp sebab jalan tu menakutkan...so tak apalah...cari la seafood tempat lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2016 02:24 PM | Show all posts
husie91 replied at 26-9-2016 09:06 AM
Sebetulnya mmg sebab line slow tapi sebab masa tu kena pukul 1-2 pagi dan tempat dia bwk sunyi gil ...

sama la masa memula masuk tu
still fikir positif lagi
sekali die suh patah balik tu
terus mistik aje terfikir
plastik baja pn nmpk mcm langsuir
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 05:13 PM | Show all posts
miz_butcher replied at 20-9-2016 02:31 PM
Aku pon ade la pengalaman tak berapa baik dengan waze ni. Google maps so far x penah lagi sesat. Kal ...

beranis. cuba bayangkan kereta buat hal time tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2016 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Haiyooo...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062350s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list