Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1705
View
13
Reply

Wanita Lebih Sukar Turunkan Berat Badan Berbanding Lelaki?

[Copy link]

Author: CARI-IIN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-9-2016 11:40 AM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Betul ke wanita lebih sukar turunkan berat badan berbanding lelaki? Hal ini disahkan pada satu kajian yang telah dilakukan di United Kingdom dan mendapati bahawa lelaki dan wanita dalam mengurangkan berat badan adalah tidak sama. Menurut pakar, faktor utama kemungkinan adalah hormon.

Pengkaji daripada Universiti of Aberdeen dan Cambridge United Kingdom serta Michigan di Amerika Syarikat telah setuju dengan kajian yang telah dilakukan dan mendapati bahawa tingkah laku terhadap hormon tertentu yang dihasilkan di dalam otak boleh membuatkan penurunan berat badan yang lebih sukar bagi golongan wanita.

Foto : victoriajohnson




Manakala data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa golongan wanita gemuk daripada golongan lelaki lebih tinggi di seluruh dunia.

Dr Lora Heisler bersama rakan-rakannya dari Institusi Pemakanan dan Kesihatan Rowett telah berusaha untuk memahami mengapa berat badan wanita mudah bertambah berbanding lelaki. Mereka dapati penurunan berat badan terhadap golongan wanita merupa satu cabaran besar.

Kajian mendapati, hormon yang dikeluarkan adalah untuk mengawal deria selera makan, aktiviti fizikal, penggunaan tenaga fizikal dan berat badan yang merupakan salah satu bahagian ransangan dalam otak.

Lebih tepat lagi, hormon yang dihasilkan di panggil Pro-Opiomelanocortin (POMC) Peptida yang merupakan perbezaan kelakuan di antara lelaki dan wanita.

Jadi, para wanita jagalah pemakanan dengan baik sebelum badan anda berterusan gempal dan sukar untuk kurus. - CARI  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 04:17 PM | Show all posts
Betul... pompuan cepat naik berat tapi lambat turun berat
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 06:55 PM | Show all posts
Biasa le mesti hormon juga akan disebut sebagai salah satu penyebabnya
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2016 10:12 AM | Show all posts
metabolisma lelaki mmg tinggi dari pompuan kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 03:24 PM | Show all posts
ini tidak adil tidak adil tidak adil..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2017 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Metabolism rate lain2 kan between male and female
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2017 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
So xheran la.. Umur pun mainkan peranan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki takpe kalau gemuk tak nampak tua sangat cuma kurang la sikit tapi kalau perempuan badan besar susah sikit, muka cepat tua dan nampak selekeh
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 10:31 PM | Show all posts
Nak kurangkan berat badan, memang susah jika pratik seorangan.
Tapi, sekiranya bersenam kumpulan, commitment dan dedikasi akan menjadi lebih kuat dan membawa maanfat secara keseluruhan.

Mesin timbang berat badan yang saya rekomen ini dapat mengeratkan hubungan bersenam kumpulan dalam satu team dan membawa motivasi kepada team. Sebab ia boleh generate bacaan berat badan, lemak badan dan  bacaan kompsisi badan lain-lain yang menarik. Ia berjenama PICOOC.

Penggunaan mesin PICOOC ini tidak terhad kepada bilangan ahli pengguna. Ia juga mempunyai aplikasi yang mudah guna sama ada iOS ataupun android.

Kunjung laman web Appewise untuk matlumat lanjut
http://appewise.com/fitness-device/picooc.html

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 08:56 AM | Show all posts
takde isitilah menurunkan berat badan sebenarnya..ia adalah satu proses yg memeritkan.. pastikan berat badan yg ideal dan cara hidup yg sihat..makan pada kadar yg minimum dan mementingkan khasiat bukan semata nafsu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 02:26 PM | Show all posts
Pengambilan makanan berkurangan berkadar dengan penambahan umo..tapi berat tetap susah nak turun. .  Tapi kalau nak di kirakan..ahkak ni beruntung lagi. Ramai kawan sebaya, nak pakai seluar jeans pun dah tak ada saiz dah..mcmana tu...?? Penangan metabolisma yang semakin menurun...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 11:56 AM | Show all posts
betul tu... kita punya la diet bagai and exercise.. liat betul nak turun... penat, tgk adik lelaki x exercise, cuma kurang makan nasi (lauk hbs dia bedal) cepat jer dh turun... x haci. anyway, siapa nak beli barang sukan bleh try sini yer... https://bazaraya.my/sport-goods-store senang nak cari
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 12:48 PM | Show all posts
Kalau I tgh diet time paling tak best adalah time pms sbb masa tu la rasa teringin nak mkn mcm2. Kalau hari2 biasa I mmg fokus diet, alhamdulillah dah 12kg turun
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 01:41 PM | Show all posts
i setuju faktor umur memainkan peranan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.100750s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list