Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
5566
View
64
Reply

Jalan Di Perancis Ini Akan 'Hilang' Dua Kali Sehari, Menarik Tapi Ngeri!

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-9-2016 11:05 AM | Show all posts |Read mode
oleh Adib Za

Jika anda merancang untuk melancong di negara Perancis pada masa akan datang, pastikan mengambil jalan betul ya ketika di sana.


Kalau nak tahu, jika tersalah jalan, anda mungkin melalui jalan yang mungkin hilang pada waktu tertentu!


Jalan yang menghubungkan kawasan Gulf of Burnef dengan kepulauan Noirmoutier ini memang unik dalam masa yang sama sangat berbahaya juga!


Dipanggil sebagai Passage du Gois, ia merupakan jalan sepanjang 2.58 batu atau bersamaan 4.1 km dibina pada aras 13 kaki di bawah paras air laut.










Jadi, anda hanya boleh melalui jalan ini pada waktu air surut, iaitu sebanyak dua kali sehari selama beberapa jam sahaja.


Jika anda terlewat, mungkin akan terperangkap di tengah jalan yang akan ditenggelami air laut.


Jangan terkejut ya memang ada banyak kejadian di mana pemandu terperangkap ketika air semakin naik, namun di situ di bina menara keselamatan yang boleh dijadikan tempat untuk menanti bantuan daripada pihak berwajib.


Menarik, dalam masa yang sama menakutkan, bukan?  - CARI



















Foto: Carian Google


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 11:21 AM | Show all posts
wowwww.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 11:45 AM | Show all posts
scarynyaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 11:53 AM | Show all posts
fuhh..scarrynya...tapi menarik la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 11:53 AM | Show all posts
Bole je lalu jalan lain.. tp mungkin jalan tu lagi dekat kot nk cross ke pulau tu

Bila aku search kat google map

Bila aku search kat google map
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 12:52 PM | Show all posts
da la takut tgk air laut...mmg tak lah aku nak lalu sini.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 01:43 PM | Show all posts
wow...cantiknya tempat..macam syok je nak redah air tu..kalo kat kl ni cam rendah banjir la kot feelingnye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 01:44 PM | Show all posts
Menakutkan kalau salah timming
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 02:18 PM | Show all posts
pernah pergi kat satu castle on the way nak ke newscatle upon tyne , ada jalan yg mcm ni. Bila air pasang jalan dah lesap, tapi castle dia agak terperuk kedalam.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 02:35 PM | Show all posts
wow

magnificent
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 02:38 PM | Show all posts
klau bru surut boleh la lalu, kang xpsl je dihanyutkan
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Err.. buatnya air naik secara tiba2 & ramai pulak yang lalu situ masa tu... ngeri!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 04:40 PM | Show all posts
Cemana agaknya diorang bina jalan tu...tak hanyut pulak concrete tu bila air pasang masa pembinaannya dulu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2016 08:08 PM | Show all posts
x ada warning ke bila air nk start pasang. kalu ada monitoring pasang surut air boleh bg warning or letak palang yg akan bukak/ tutup based on data pasang surut laut
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Cam magik kan..nice idea...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ala2 citer the shallow,air naik je keta yang terperangkap bakal diserang great white shark gitu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_Kimmy replied at 22-9-2016 02:18 PM
pernah pergi kat satu castle on the way nak ke newscatle upon tyne , ada jalan yg mcm ni. Bila air p ...

ape nama castle tu?apsal aku x pernah tau
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 09:22 AM | Show all posts
tgh terkedek-kedek jalan kat situ tetiba jalan hilang i kenot brain this
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 10:11 AM | Show all posts
eizarz replied at 23-9-2016 08:23 AM
ape nama castle tu?apsal aku x pernah tau

aku tak tahu nama castlenya, tapi masa tu aku on the way nak ke newscastle upon tyne, kami satu family singgah sekejap.  Bertahun dah pergi masa tu.
Castle tu agak tinggi kedudukannya, dan didepannya kalau tak silap ada tasik dan kelilingnya dipenuhi macam lalang yg tinggi ada cam bulu putih kat hujungnya. Jalan yg akan dipenuhi air tu tak lah besar sangat pun jalan, muat untuk sebuah kereta je.

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau lah terbabas sikit ke tepi..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 12:07 PM | Show all posts
ok. sangat menarik. next trip mgkn boleh cuba
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 04:49 PM | Show all posts
kereta lalu air masin?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Allah...inilah rupa jalan yg byk kali pernah msuk mimpi aku dulu2
Byk kali aku mimpi aku lalu satu jln yg kiri kanan air laut..dn ada ketika jalan tu mask dlm laut.rupanya inilah jalannya....
Wahhh..x sangka roh aku jauh mengembara smpai france
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
mcm dlm cerita women in black,yg cerita hantu tu. mmat harry potter yg berlakon. castle jugak
ke tmpat yg same?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 11:25 AM | Show all posts
nak gi mana pun kena ada ilmu penuh di dada


isi petrol penuh ke kereta ko , then jalannnnnnnnnnnnn laju2


org bodoh yg mengembara selalunya tersangkut di perjalanan ataupun mati dilanggar.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093029s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list