Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1943
View
25
Reply

Burger Malaysia, Kecil Dan Simple Tapi Sedap

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-9-2016 11:10 AM | Show all posts |Read mode


Kredit foto - iresipi.com





Pernah makan tak Burger Malaysia? Saiznya lebih kecil dari burger-burger lain namun sangat sedap dan mengenyangkan.


Kalau masih ingat, di kantin-kantin sekolah selalu jual Burger Malaysia ini. Tahun 90-an harganya hanya 20sen sebiji, sekarang tak pasti lah dah berapa pula harganya.


Menariknya, Burger Malaysia tidak menggunakan daging atau ayam tetapi hanya menggunakan inti sambal ikan bilis. Memang simple dan sedap.


Kepada yang nak cuba buat sendiri burger ini, ikut resipi dibawah ini. Resepi mudah dan cepat ini dipetik dari blogopsi.com.





Bahan-Bahan
- 200 gm tepung gandum
- 140 ml susu atau air
- 2 sudu kecil dry yeast
- 2 1/2 sudu besar gula halus
- 1/2 sudu kecil garam
- timun
- sambal ikan bilis
- minyak untuk menggoreng


Cara Membuat Burger Malaysia
1. Mula-mula campurkan tepung gandum, susu, gula halus, garam, dan dry yeast ke dalam mangkuk sesuai. uli campuran tadi hingga tidak melekat ditangan  kemudian bulat-bulatkan dan biarkan kembang 2 kali ganda


2. Tumbuk doh roti tadi supaya angin keluar kemudian bahagikan kepada 8 bahagian dan buat bentuk bulat.


3. Kemudian biarkan naik dua ganda lagi. panaskan minyak dan goreng bulatan tadi hingga berwarna kekuningan atau hingga masak.


4. Akhir sekali, belah roti tadi tapi ingat jangan sampai putus kemudian isi dengan timun yang dihiris nipis dan sambal ikan bilis. okay, burger siap untuk dihidangkan.


Note : sapukan tangan dengan tepung yang banyak sebelum angkat doh untuk dimasukan didalam kuali supaya doh tidak melekat di tangan. - CARI


Kredit foto - raihannavanilla.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 11:35 AM | Show all posts
indon lahnat nak claim x?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 12:23 PM | Show all posts
ok baru aku tau benda ni panggil burger malaysia
selalu panggail pau sambal je
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 01:27 PM | Show all posts
bestnya..kuih favourite zaman sekolah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ai panggil pau sambal,kalau sambal sedap 100 biji ai mampu makan..hahahaha :p
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 02:05 PM | Show all posts
Ya Allahhh, favorite niiiii...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 02:28 PM | Show all posts
nyum2....kalau sambal dia sedappp...sedap la jadi nya
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Antara kuih wajib kat kantin sekolah dulu2...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 12:45 AM | Show all posts
Kat shah alam mana nak cari yang best and tak oily sangat? Tingin dah lama  tak makan burger kecik ni ;D
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 01:54 AM | Show all posts
cute, nak try
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 03:37 AM | Show all posts
Iolss sarankan klu forumer nk try pau sambal ne..jgn lupe add slice boiled eggs dkt dlm die..seriously mmg sedap...iolss xtipu..highly recommended!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 04:17 AM | Show all posts
skrg ni susah nak jumpa yg sedap.. either sambal masin or roti keras...
dulu zaman sekolah beli sebiji & air secawan pun dh kenyang sbb besar portion nya.. sekarang alahai..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 11:23 AM | Show all posts
sedapnyaaaa. kalau sambal sedap roti lembut mmg marvelous
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 12:15 PM | Show all posts
Kuih fav aku masa sekolah dulu, pau lembut sambal sgt sedap. Dah tak jumpa lagi sesedap tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 02:32 PM | Show all posts
Thank you for the info
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2016 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kecik2 dulu x suka
Dah dewasa ni suka plak kuih ni
Nak2 klu sambal sedap, rotinya lembut, timun masih rangup
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2016 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
sedap ke dgn sambal ikan bilis... kalau ikan bilis dgn nasi panas.. yg tu bru sedap... tak psl2 craving haha
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2016 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedap zmn sekolah2 dulu selalu makan
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2016 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Nnt mst ad yg bubuh cheese.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2016 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Feveret kuih ni!
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
favoriteeee
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2016 08:26 PM | Show all posts

Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih sebab share . Nak cuba .
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih favorite mase sek dulu.. sanggup blik lmbt sbb nk beli kuih ni sbb kantin jual time sesi ptg, so tunggulh smpai kul 2 demi burger msia ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2017 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Lollipop111 replied at 2-10-2016 12:27 PM
Nnt mst ad yg bubuh cheese.....

jgn la wei. cukup2 la.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057167s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list