Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
4685
View
68
Reply

[Tempatan] Wow! JAIS Keluarkan App Untuk Mudah Sekodeng & Tangkap Orang Sedang Beromen

[Copy link]

Author: Mat.Rock       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-10-2016 11:43 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Mat.Rock at 6-10-2016 12:28 AM

Jais launches mobile app for easy reporting of syariah crimes                           
Wednesday, 5 October 2016 | MYT 8:50 PM


PETALING JAYA: The Selangor Islamic Religious Department (Jais) has recently released a mobile app that allows the public to easily report any crimes that contravene syariah laws.

Its director Datuk Haris Kasim told The Star that Jais lunched the app to make the Department more approachable to the public.

"The application, which was launched Tuesday, is simple and easy to use.

"Once installed on a smartphone, people can send over information and make reports to Jais very easily," he said.

The Hotline JAIS app is currently only available for Android devices and can be downloaded from the Google Play store.

Haris said the app would enable the public to reach Jais easily, in turn making it more difficult for wrongdoers to carry out their "activities".

However, he pointed out that complainants would need to provide substantial information before their report was acted on.

"They will need to fill up a form which requires certain details. If the form is incomplete, we cannot go ahead with the inquiry," he said.

Haris added that proof of any alleged crime needed to be provided as well.

"Take for example they want to report on deviant teaching C they need to give us the location, the actual time and when it happened," he said, adding that photographic proof would also be accepted.

Haris emphasised that the app was not only for lodging complaints, and could also be used to obtain information on anything related to syariah law and Islam.

"Even if you have syariah-related questions which we cannot answer or act on, the app provides a list of bodies and organisations one can approach to get the answer," he said.

"We just want to be more approachable. We are doing our best to reduce and eventually eradicate activities that are wrong, and by the launch of this app, we hope people who intend to do wrong will think twice.

"Once a complaint is submitted via the app, we can immediately deploy a team to the location," he said.

Haris added that the application would continually be upgraded and improved over time.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:58 PM | Show all posts
ohhhh bulih repot apa saja yg bertentangan dgn undang2 syariah yer?
kalu ramai2 pakat spam report n gambo kilang carlsberg agak2 jais akan buat apa?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
So pathetic
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 12:27 AM | Show all posts
hzln replied at 5-10-2016 11:58 PM
ohhhh bulih repot apa saja yg bertentangan dgn undang2 syariah yer?
kalu ramai2 pakat spam report n ...

of course aaa buat intipan sekiranya ada maklumat org nk beromen dikilang tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 12:30 AM | Show all posts
boleh report org ponteng kerja? gaji tak halal tu........   


rasuah?  report org mengumpat/fitnah?  


kecelaruan agama?  
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Sonok lah dorang buat serbuan. Dpt tgk free2 belaka. Pastu snap gambar. Harap2 anak dorang kene balik satu hari nti
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 12:59 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 6-10-2016 01:01 AM

oh baguslah

as deterrent perbuatan yg ke arah zina - kalau buang bayi semua , semua org bising tapi langkah pencegahan institusi islam  kecam hebat

mengapa lihat dalam ruang lingkup yg sempit?


kalau ada kumpulan ajaran sesat ke yg menyimpang boleh juga dilaporkan - tu yg dalam artcile tu nyatakan , or suspicious activity ke.


tapi begini lah dimomokkan  sesuatu langkah pencegahan dari institusi islam atau apa sebagai  sesuatu yg 'dagang' , cuba dibuat diremehkan untuk dikecam. tajuk  pun misleading.

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Jais buat kerja ke tak?

Berpuluh kali macik repot pasal jiran macik buat maksiat..ustaz tu boleh bantai jawab kami busy...siap suruh org taman pergi pejabat agama bincang dgn ustaz2 sana dulu

Payah lah kalau ustaz jais pn memilih nak wat keje...semoga engkau kenyang makan duit gaji bebulan tapi x pantas memantau aduan masyarakat
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
mziskandar replied at 6-10-2016 12:27 AM
of course aaa buat intipan sekiranya ada maklumat org nk beromen dikilang tersebut.

      
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Usaha baik yg patut dipuji. Mmg boleh jadi platform pencegahan. Tp bakal digunakan dgn sewenang2 oleh makcik mesyuarat tingkap, makcik tudung peridah n lain2 kaki sikit2 viral tu. Silap2 me solat x pakai telekung lengkap pon jadi mangsa aduan
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 05:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 6-10-2016 12:59 AM
oh baguslah

as deterrent perbuatan yg ke arah zina - kalau buang bayi semua , semua org bising t ...

Kat negara bukan islam..xyah pun skodeng skodeng..xde pun buang bayi macam kat malaysia..

Nak elak buang bayi bukan suruh semua orang jadi tukang skodeng..tapi ajar safe seks etc
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 05:15 AM From the mobile phone | Show all posts
she replied at 6-10-2016 01:42 AM
Jais buat kerja ke tak?

Berpuluh kali macik repot pasal jiran macik buat maksiat..ustaz tu boleh  ...

Macamlah kerja pegawai jais pergi serbu rumah yang diadu sahaja..kalu xserbu = xwat kerja..sempit betul mentaliti..

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 05:51 AM | Show all posts
ok lah tu .. usaha pencegahan ..

tapi ..

memandangkan ramainya rakyat yang tersangat fanatik
harap tak pening kepala lah nanti menerima beratus-ratus aduan yang mungkin hanya aduan yang mengikut emosi

dan harap dah fikir macam mana nak menjawab bila di viralkan lambat buat kerja bila aduan demi aduan dah di buat. Tak mustahil sebab rakyat sekarang ramai dah pandai main ugut viral memviral

dan harap bukan sekadar report rakyat biasa buat maksiat sahaja cepat di terjah.. moga ada report maksiat dari pihak kenamaan pun sama adil dan saksama

Semoga dipermudahkan urusan


Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:00 AM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 6-10-2016 05:13 AM
Kat negara bukan islam..xyah pun skodeng skodeng..xde pun buang bayi macam kat malaysia..

Nak e ...

sistem nilai yg baik ialah yg mencegah.


Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:06 AM | Show all posts
kalau dibacakan article tu - bukan sahaja maksiat -  malah crimes yg lain juga macam perkumpulan ajaran sesat.

so - tak baik ke?

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:22 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 6-10-2016 06:06 AM
kalau dibacakan article tu - bukan sahaja maksiat -  malah crimes yg lain juga macam perkumpulan aja ...

tak baik sebab akta syariah ni patut dimansuhkan jer terus..syariah = jaga tepi kain orang..xgi sembahyang jumaat pun kesalahan syriah..xpuasa pun kesalahan syariah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:40 AM | Show all posts
Kalau nak report ada orang Isle cukor bulu kening kena hantar gambar dia sekali ke kat lobai lobai kaki skodeng ni?

Takbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:42 AM | Show all posts
hmmmmmmmmmmmm

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:42 AM | Show all posts
nak gambar yaaa
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 06:44 AM | Show all posts
kau report aku.. aku report keluarga / saudara mara kauuuu

kau ingat keluarga / saudara mara kau baik sangat???

gituuuuu

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092008s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list