Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
5439
View
6
Reply

Berapa Banyakkah Anda Menyimpan Setiap Bulan?

[Copy link]

Author: admin6       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-10-2016 06:08 PM | Show all posts |Read mode

Berapa peratuskah dari pendapatan anda diperuntukkan untuk simpanan setiap bulanan?



Multiple Polls: ( Max 2 choices ) , Show Result after voted, Total 38 Users voted
 
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 03:01 PM | Show all posts
25% daripada gaji simpan dlm tabung haji
dan kalo dapat note rm5 terus simpan dlm tabung
banyak dah... nanti ujung tahun nak tengok berapa dah kumpul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 05:37 PM | Show all posts
ASB loan bulan2 potong RM300++
separate duit RM5 & RM20
sebulan tak kurang RM250++
nak simpan sampai 25% tu tak mampu kot..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2016 09:22 AM | Show all posts
ASB loan: rm75 jek..
ASB anak2: RM100 seorg jek (anak ada dua)
Insurance + saving anak2 :RM300 sorang.
Hibah Takaful: RM200 (ni kalau aku dah xde la - semua nama anak2)

x mampu nak lebih 10%...huhuhuhu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2016 03:24 PM | Show all posts
50% dari gaji. Masih mampu buat begini sebab masih bujang dan belum beli rumah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2016 12:57 PM | Show all posts
duit rm5 mmg wajib simpan ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2016 09:48 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 26-11-2016 09:50 AM

aku simpan 700 sebulan, or suku gaji.

pada bebudak muda baru grad,
aku nasihatkan elakkan berhutang, elak semampu yg boleh.
pakai kereta 2nd hand, ada jer bawah 10k yg masih ok.
jangan buang duit kat aweks, dating selalu ni menghabiskan duit.
jangan tunjuk ko berduit, jangan bagi orang pinjam duit.
jangan guna kad kredit, jangan buat personal loan.
even niat ko baik nak tolong family. itu duit bank, bukan duit sendiri.
jangan join mana2 MLM, jangan join pelaburan haram.
jangan mudah2 labur duit bagi kat orang.
jangan buat loan untuk simpan di ASB, korang boleh simpan sendiri.
buat apa loan 10 tahun utk labur ASB, esok nak buat loan rumah dah susah.
dah termasuk dalam komitmen, kalau sangkut dah ada rekod ccris.

pedulikan kata orang. hidup low profile jer.
jangan menunjuk2. saving berapa pun jgn cerita kat orang.
tapi bayar zakat n banyak kan sedekah.
bayar ptptn ikut ujrah, interest dia rendah 1% kalau bayar minimum.
kalau ada duit, tak payah bayar lebih, baik simpan ASB.
dari dividen tu, kalau cukup jumlahnya, ko bayar lump sum habiskan ptptn.
dapat diskaun lagi 15%.

harta pertama kalau korang nak beli, beli la rumah dulu.
buat sewa or investment, lepas 5 tahun harga dia selalunya jadi double.
kalau taknak duduk pun, berbaloi jual balik.
dari duit tu terpulang la ko nak beli apa yg ko idam kan.
jangan berhutang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050185s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list