Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12557
View
18
Reply

Jenis-jenis benang jahit tepi

[Copy link]

Author: aciklola       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-11-2016 04:59 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua, boleh ke saya nak mintak information tentang benang-benang jahit tepi.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2016 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Wassalam.. setahu kita ada dua jenis yg biasa diguna.. satu benang spun polyester.texture nampak mcm benang cotton.. satu lagi benang 100% polyester atau dipanggil benang gebu.. utk jahit tepi halus utk shawl selalu gabung guna benang spun polyester dan benang gebu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2016 10:25 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 12-11-2016 09:28 PM
Wassalam.. setahu kita ada dua jenis yg biasa diguna.. satu benang spun polyester.texture nampak mcm ...

thanks elle. maknanya cuma ada dua jenis lah kan? sebab confuse ada yang sebut benang cotton, gebu & apa ntah sekali lagi. kalau saya nak jahit guna kain knit, better guna benang apa?

dan apa yang membezakan tiap benang tu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 03:22 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 24-11-2016 03:28 PM
aciklola replied at 17-11-2016 10:25 AM
thanks elle. maknanya cuma ada dua jenis lah kan? sebab confuse ada yang sebut benang cotton, gebu ...

untuk jahit tepi, setahu kita guna dua jenis tu je...  untuk industrial use tak tahu la kalau ada benang khas ke kan..

yg kata benang cotton tu rasanya dia maksudkan benang spun polyester iaitu benang biasa yg kita guna utk jahit lurus...
kalau baca kat pembungkus benang jahit biasa tu ada tulis spun polyester....



kalau saya nak jahit guna kain knit, better guna benang apa?


jahit tepi untuk kain knit, boleh guna benang biasa....just adjust tension je kat mesin jahit tepi tu...


apa yang membezakan tiap benang tu?

Bezanya, texture benang lain.. benang jahit biasa (spun polyester) lagi kukuh dari benang jahit tepi halus (100%polyester) ...yg benang jahit tepi halus atau juga dikenali sebagai benang gebu ni texture benang dia terburai//loose gitu....

Benang putih ni benang jahit biasa...(spun polyester)



Benang ungu ni benang jahit tepi halus/benang gebu... texture dia terburai like that....dan shiny... sesuai utk jahit tepi halus utk material chiffon...

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 03:39 PM | Show all posts
Kalau nak ringkaskan..

Untuk jahit tepi boleh guna benang biasa yg kita guna jahit lurus.



Cuma untuk jahit tepi halus/rolled hem kain lembut dan jarang macam chiffon, special sikit sebab  kita akan tambah benang gebu supaya jahit tepi halus kita nampak cantik dan gebu..hehe like this..



kalau tak tambah benang gebu ni nanti rolled hem kita nampak jarang..so kegebuan benang ini akan menutup ruang2 yg ada ..so tepi tudung kita nampak kemas dan smooth je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2016 12:23 PM | Show all posts
oh benang biasa je,tq for info
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq for the info
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 04:42 PM | Show all posts
tq elle. sangat2 membantu. saya baru je beli mesin jahit tepi. masalahnya tak tau macamana nak matikan jahitan tu. kalau mesin jahit biasa kita boleh reverse kan kalau mesin jahit tepi ni tak boleh. bila potong ngam2 terburai pula. biasa elle buat macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 05:52 PM | Show all posts
aciklola replied at 16-3-2017 04:42 PM
tq elle. sangat2 membantu. saya baru je beli mesin jahit tepi. masalahnya tak tau macamana nak matik ...

yeay!! bestkan ada serger...    

nak matikan jahitan  kita overlap dengan jahitan tepi sebelumnya pastu jahit keluar sikit..then trim....macam dalam gambar ni..







http://www.makeit-loveit.com/2011/02/using-serger.html

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 05:56 PM | Show all posts
hari tu try jahit rolled hem guna benang gebu kat bahagian tengah, tak tahu napa kali ni asyik putus je..huhu..last2 guna benang biasa kat semua bahagian..baru takde putus2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2017 10:56 AM | Show all posts
tak taulah elle, rasa give up je nak guna mesin jahit tepi ni. tak cantik masa part penyudah tu. tu hari bila benang putus rasa siksa betul nak sambung2 benang kat mesin jahit tepi. rasa mcm complicated sangat

sorry jadi thread luahan perasaan pula
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 11:16 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 31-3-2017 11:18 PM
aciklola replied at 30-3-2017 10:56 AM
tak taulah elle, rasa give up je nak guna mesin jahit tepi ni. tak cantik masa part penyudah tu. tu  ...

lola tgh jahit baju apa ya?  baju kurung ke...kalau ada gambar part yg tak kemas tu, maybe boleh kita examine sikit..........part penyudah tu mmg susah nak dapat kemas  tapi sebab dia kat bahagian dalam baju so still okay....    

ramai juga kita baca yg give up masa mula2 dapat mesin jahit tepi ni,  tapi sayang kalau give up sekarang sbb mesin ni banyak kegunaannya....dan sangat memudahkan kerja2 menjahit......just kena praktis banyak2 pastu mesti boleh dapat 'irama' untuk handle dia, Insyaallah.....


takpe..just relaks relaks dulu...  nanti mood dah bersemangat balik, lola boleh try lagi...






Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 11:34 PM | Show all posts
lola guna mesin jenama Brother ke...

nak threading serger, alat yg kena ada tweezer dan gunting kecik utk potong2 benang...

pastu masuk benang ikut  color coded path yg rajahnya ada kat bahagian dalam mesin..

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 10:28 AM | Show all posts
kelim tepi...yang guna tangan mmg terbaik arr...seni krja yg kreatif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat ms blaja kat skolah dlu..bab2 jahitan..kelas ert

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 09:48 AM | Show all posts
KuewTeuwKungFu replied at 7-4-2017 10:28 AM
kelim tepi...yang guna tangan mmg terbaik arr...seni krja yg kreatif

kelim Betawi..jahitan tangan utk kemasan tepi...so kreatifkan..... so far kita tak pernah tengok depan2 lagi baju kelim Betawi ni..teringin juga nak tengok..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 09:50 AM | Show all posts
cheergirlz replied at 7-4-2017 04:01 PM
teringat ms blaja kat skolah dlu..bab2 jahitan..kelas ert

haha... nostalgia betul...projek ert, jahit baju kurung kedah dgn sulaman tangan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-4-2017 09:50 AM
haha... nostalgia betul...projek ert, jahit baju kurung kedah dgn sulaman tangan...
...

hahhaa btol kn..zmn inecent giteww..cikgu ajr byk kali..x ingt jgk jnis jahitan da brape..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm mna nk bt ye klo guna benang gebu utk jahit tepi biasa bukan jahit tepi halus benang gebu tu selalu jd kusut dan terputus huhu...rasa give up dah bila setting dah ok pas tu jahit kejap je benang jadi kusut or terputus...asyik kena threading benang jee huhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101212s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list