Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
15442
View
270
Reply

[Jenayah] Bahasa Melayu, English Dan Bahasa Indonesia Baku Sahaja Dibenarkan Di Forum CARI. Muktamad

[Copy link]

Author: admin6       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-11-2016 10:10 AM | Show all posts |Read mode
Salam sejahtera buat semua,

Kak min dimaklumkan bod Isu Semasa semenjak dua menjak ni ada forumer mula buka thread dalam macam-macam bahasa selain bahasa Malaysia. Memandangkan ini adalah forum CARI versi bahasa Malaysia, jika nak berforum sila ikut rules di pintu masuk bod ini iaitu gunakan bahasa Malaysia sahaja.  

Jangan cakap kak min tak warning. Terima kasih



P/s - Mod, mulai hari ini jika ada yang buka thread dalam bahasa English (dan mana-mana bahasa selain bahasa Malaysia), suruh mereka edit artikel itu dan translate semula ke bahasa Malaysia. Jika tiada action tutup saja thread tersebut.



@spiderman80 @perang_sivil @Muntz

Setelah bermesyuarat besar dengan Supermod dan Moderator, kami bersetuju hanya artikel dalam bahasa Malaysia, Bahasa English dan Bahasa Indonesia baku sahaja dibenarkan di forum CARI ini.


Untuk bahasa Indonesia baku (bukan bahasa jawa dsb) dan english, pembuka thread perlu membuat sedikit ulasan dalam bahasa malaysia mengenai artikel yang dibuka. Jika ada kerajinan, terjemahkan semua artikel ke dalam bahasa Malaysia sepenuhnya dan anda akan mendapat ganjaran mata kredit sebagai habuan.


Sebagai bukti artikel telah diterjemahkan, artikel asal Bahasa English atau bahasa Indonesia hendaklah dikekalkan di bahagian atas manakala yang telah diterjemah ke bahasa Malaysia hendaklah diletakkan diperenggan bawah. (Jangan direct Google Translate jika tidak pandai terjemahan, hanya buat ulasan ringkas sahaja)

(sila tag moderator untuk kelim kredit).

Komen hanya dibenarkan dalam tulisan rumi sahaja. (BM/English)


Harap kerjasama terbaik dari kalian, mudahkan perkara yang mudah agar keharmonian dunia forum ini dapat kita kecapi bersama-sama hingga ke hujung nyawa.



Salam sejahtera..

From CARI with love,
Kak Min
















Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:11 AM | Show all posts
Komen pun mesti dalam BM juga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:13 AM | Show all posts
harap sangat poremer mendengar kata ye
kak min da warning tu. ingat taw
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:14 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-11-2016 02:11 AM
Komen pun mesti dalam BM juga ke?

akak setuju komen juga dalam bm. akak belajar tak tinggi. susah nak hadam bila foremer guna bi. google translate akak kadang tak akuret
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:15 AM | Show all posts
kan kak min. jangan kata kak min tak payung
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:16 AM | Show all posts
fox. replied at 16-11-2016 10:14 AM
akak setuju komen juga dalam bm. akak belajar tak tinggi. susah nak hadam bila foremer guna bi. go ...

Sama la kita kak.
Belajar tak tinggi, SPM cukup2 makan je.
Sedih bila orang reply post kita bkn dlm BM.
Tak tahu nak reply mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:18 AM | Show all posts
bang kalau bahasa melayu tapi tulisan nya jawi macam mana plak tu? still gak bahasa melayu
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:18 AM | Show all posts
yang da bukak bahasa jawi tu, ban je
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:18 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-11-2016 02:16 AM
Sama la kita kak.
Belajar tak tinggi, SPM cukup2 makan je.
Sedih bila orang reply post kita bkn  ...

akak pun sedih nak
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:22 AM | Show all posts
Goshhhhhhhhh......
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:24 AM | Show all posts
goshhhh....
bahasa london pon tak boleh ka?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Ummah western kan selalu uptodate bab berita terkini, jenuh lah tt kena translate. Jangan tunggang langgang plak nanti kena troll
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:30 AM | Show all posts
mace mace la mung nim
guano lagu nih
kawe klik dulu ahhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2016 10:35 AM | Show all posts

Artikel wajib dalam bahasa Malaysia. Mesti take responsible untuk translate ke bahasa Malaysia jika mahu buka thread disini. Komen tu macam biasa lah boleh rojak2 bm english.. jangan buat benda baru pulak contohnya reply komen dalam bahasa Hebrew  
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:38 AM | Show all posts
admin6 replied at 16-11-2016 10:35 AM
Artikel wajib dalam bahasa Malaysia. Mesti take responsible untuk translate ke bahasa Malaysia jik ...

google translate je laa   
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:38 AM | Show all posts
KAWE SOKONG SOKMO ( KELATE DIALEK ) MASIH MELAYU ....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:42 AM | Show all posts
cariforum tanak jadi mcm buzzfeed malaysia ke? Tp taktaula kalau portal cari tu dh mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:44 AM | Show all posts
umat ci udah lama beralih ke portal berita  intenasional la admin..
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:45 AM | Show all posts
admin6 replied at 16-11-2016 10:35 AM
Artikel wajib dalam bahasa Malaysia. Mesti take responsible untuk translate ke bahasa Malaysia jik ...

boleh tak nak cadangkan bahasa Malaysia dan english dibenarkan..
dah la ci sendu..
korang limit lak macam2
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
God_Eater_5 replied at 16-11-2016 10:38 AM
google translate je laa

Adan uke...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:49 AM | Show all posts
Noted kak min
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
kentel replied at 16-11-2016 10:18 AM
yang da bukak bahasa jawi tu, ban je

Aku setuju. Aku boleh ja baca jawi tapi janganlah buka thread dlm bahasa jawi. Mual lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2016 10:55 AM | Show all posts

Tak kisah dah beralih ke portal international pun. Dalam forum ni sila guna bahasa Malaysia. Janganlah malas sangat nak translate kalau teringin nak sharing pada forumer... cubit  kang
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 10:56 AM | Show all posts
Mak tak kisah, yang. Kalau hade indon giler masuk memang mak maki jer guna bahasa java temphe supaya lebih tuntasss melepekkk ke hidung pesek deyouls
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 11:01 AM | Show all posts
nak harap sumber Utusan
mereput la nak tunggu berita terkini
tu sebab aku paste sumber bahasa London
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078501s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list