Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
16992
View
269
Reply

[Jenayah] Bahasa Melayu, English Dan Bahasa Indonesia Baku Sahaja Dibenarkan Di Forum CARI. Muktamad

[Copy link]

Author: admin6       Show all posts   Read mode

Post time 16-11-2016 04:50 PM | Show all posts
berat nang nang
admin6 pun celaru jantina
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2016 05:45 PM | Show all posts

Untuk pengetahuan kalian, admin6 bukanlah seorang. Jadi kadang2 dia jadi kakak lah.. kadang2 dia jadi abang. Tapi bukan isu jantina saya yang nak kita bincangkan disini ya
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih di atas penjelasan ukhti admin6

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 05:49 PM | Show all posts
admin6 replied at 16-11-2016 05:45 PM
Untuk pengetahuan kalian, admin6 bukanlah seorang. Jadi kadang2 dia jadi kakak lah.. kadang2 dia j ...

bolehlah kalau tajuk dalam bahasa melayu

tapi artikel dalam mana mana bahasa melayu atau inggeris

selalunya banyak sumber berita yang ada adalah dalam bahasa inggeris dan belum diterjemahkan lagi dalam bahasa melayu

kalau nak suruh forumer / thread starter yang terjemahkan, ambil masa pula
kalau guna google translate, memang cepat tapi transalation dia sangat melucukan kadang2

bukankah forum cari mahu terus kekal top 10 malaysia
kalau buat banyak peraturan yang menyusahkan orang
lama lama orang akan tinggalkan forum ini dan beralih ke tempat lain


ringkasan cadangan saya
i) tajuk thread mesti dalam bahasa melayu
ii) artikel boleh dalam bahasa melayu / bi
iii) sekiranya artikel dalam bahasa inggeris , tuan tanah wajib meletakkan sedikit ulasan dalam bahasa melayu mengenai artikel ini

harap admin6 terima cadangan saya


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 05:59 PM | Show all posts
Setuju dengan cadangan mek @Voyagers .
Peraturan yang ditetapkan hanya akan melambatkan warga CI daripada terdedah kepada maklumat isu semasa, melainkan forum CARI sendiri ada kumpulan penterjemah beritanya untuk mengatasi masalah ini. Jika tidak, sedialah untuk bahagian Isu Semasa ini menjadi sendu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:00 PM | Show all posts
@dodolgemok

Selamat menterjemah ya mek.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Leceh sikit lah kalau nak kena translate admin.ulasan pendek x boleh ke kalau yg english?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 16-11-2016 06:16 AM
nak harap Wartawan Cari mcm @CARI-LTS  ?
baik tak payah!
thread dia selalu tertinggal keretapi

Tan siew loo memang!  
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:43 PM | Show all posts

I lap you too.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 16-11-2016 10:43 AM
I lap you too.

I is nak menyelit too  
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:53 PM | Show all posts
Tak setuju dgn cadangan admin..biarlah tred di buka samada BM atau English. Tetapi bahasa2 lain tu tak perlulah.

Kebanyakan berita yg terkini adalah dlm bahasa english...berita bahasa malaysia agak lambat, kalau cepat pun pasal isu2 seks, tangkap khalwat, artis bogel, etc...itu hakikat kita kena terima di malaysia, bahasa melayu has no commercial value.

Ada tred bahasa inggeris pun bagus juga, dpt improve bahasa forumer2 yg ingin membaca and have interest to do so.

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 06:57 PM | Show all posts

You go where sis? Why long time never open thread?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 16-11-2016 10:57 AM
You go where sis? Why long time never open thread?

Been busy a bit dear bro M  
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 07:02 PM | Show all posts

Ohhh ...like that.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 16-11-2016 04:19 PM
Much obliged Tira

Nota:" Much obliged" adalah expressi cara lama untuk menyatakan perhargaan ...

suka post maideen
at least kita tahu kan perkataan.english yang betul naj guna kena dgn caranya
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 07:13 PM | Show all posts

dialek melayu bangla boleh kah.   
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:13 PM | Show all posts
Maaf Admin..

Rasa nya tak setuju dengan cadangan Admin.

Seperti yang FC terangkan dalam Thread Kaunter Aduan ..
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=883814&page=26#pid63639726
selama ni B.M dan B.I adalah di benarkan dalam Forum Cari kecuali bahasa lain yang di mestikan ada sarikata selepas artikel / berita tersebut.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:19 PM | Show all posts
shernazz replied at 16-11-2016 07:11 PM
suka post maideen
at least kita tahu kan perkataan.english yang betul naj guna kena dgn caranya : ...

Terima kasih shernazz.......
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:23 PM | Show all posts
Jika benar nak kuatkuasakan rules ini maka saya pun kurang berminatlah nak post.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
post je la artikel english pon..admin nak boleh buat apa..so bosan
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:45 PM | Show all posts

labiu tu bam gosh
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:49 PM | Show all posts
admin6 replied at 16-11-2016 10:55 AM
Tak kisah dah beralih ke portal international pun. Dalam forum ni sila guna bahasa Malaysia. Janga ...

Nak cadang, kalau guna google translate untuk main article, sila paste versi ori dalam BI boleh tak?

Aku yakin 90% akan stress nak baca versi alih bahasa tu....



Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
finesse replied at 16-11-2016 06:00 PM
@dodolgemok

Selamat menterjemah ya mek.

Kosser lah mek. Tepek gugel translte lepastu paste jah sini. Sapa xpaham tu boleh merepot dlm gua konsepnya     sebab tu org2 tua jaman dolu cakap pentingnya inglis edukesyen. Sekarang baharulah cash sorang2 khenn??
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 09:02 PM | Show all posts
admin6 replied at 16-11-2016 05:45 PM
Untuk pengetahuan kalian, admin6 bukanlah seorang. Jadi kadang2 dia jadi kakak lah.. kadang2 dia j ...

Ha ha kang dah kena sound dengan Admin6.. hantar lagi thread bahasa Indon, tulisan jawi bagai

Oh begitukah? Jadi admin6 ni sekelompok 7-8 orang dok pantau semua orang dalam cari ni? Hmmm

tentu ada admin 7, 8 mcm otroman
admin6 sepuluh orang.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 09:08 PM | Show all posts
MeghanK replied at 16-11-2016 04:36 PM
admin stress tengok perangai porumer ci..terus tukar jantina

sebelum ni dengar stress boleh jadi mati pucuk.... ini first time dengar boleh tukar jantina terus....



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063846s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list