Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
5790
View
59
Reply

Nak saman Pegawai Bank. Mcm mana procedure?

[Copy link]

Author: Nayzu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-11-2016 03:58 PM | Show all posts |Read mode
Hai semua. nak tanya opinion sikit.
Things cut short, i ada buat trading business sikit dari USA.
One of the customers refused to pay deposit, then tetiba cakap,
balance dlm my account lebih dari cukup utk cover brg dia. whats the problem pon?
and it turns out dia tulis figure sebijik2 dlm my account even yg sen sen pon semuanya btol.
im really mad sbb my acc balance is my privacy. customer ni bukan pegawai bank but i guess dia minta kenalan dia etc kot.
so how do i take action?
igt nak proceed with layer tp bukan la nak saman yg claim duit tu.
enough kalau officer bank tu dilucutkan jawatan. please help me
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 04:07 PM | Show all posts
buat report polis dan bagi bukti conversation tu..
then hantar ke bank awak dan cc kepada bank negara supaya mereka siasat..
ingat suka suki je boleh check dan dedahkan maklumat pelanggan..
bank boleh check kat system kot sapa access ke akaun sekian sekian..
kan tiap staff ada id sendiri..
dan bagitau pembeli tu yang awak dah report polis..
then ignore je beliau totally..
tak payah amik order kalau nak suruh bayar pun tak nak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak paham. Dia refuse to pay deposit. Balance dlm ur akaun lebih dari cukup vs harga barang dia. tulis balance bank akaun you di mana?  

Serius tak paham. Kalau you nak ambil action 1st you kena tulis kronologi. Short and precise. Make other people understand what is the underlying problem.

Tulis in points berserta tarikh conversation you dgn that person. Conversation you dengan bank people.
Tapi cerita you kat atas tu pun i baca tak paham. Sorry.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 18-11-2016 04:47 PM

Tak perlu lawyer. Proceed saja dengan bank manager/kemudian naik peringkat hq bank cfrm

Sila mengadu tengok website bank negara di mana setiap bank ada unit komplen. Ada disertakan email/contact number bagi setiap bank (complaint unit) -cfrm

http://www.bankinginfo.com.my/04 ... ing_a_complaint.php

http://www.bnm.gov.my/?ch=li_ban ... type=CB&lang=en

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2016 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 18-11-2016 04:39 PM
Tak paham. Dia refuse to pay deposit. Balance dlm ur akaun lebih dari cukup vs harga barang dia. tul ...

Sorry. Td tulis masa tgh marah.

Okay thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
You boleh saman under BAFIA act, revealing personal info on others, fight for your right yea! Haul sgt officer bank gini, lepas tu proceed bank negara, good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
*to others, *hauk bukan haul, hahhahaha typo nok
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 18-11-2016 05:00 PM
Sorry. Td tulis masa tgh marah.

Okay thank you.


No prob. Take time tulis balik satu persatu kronologi and facts tu. Read reread balik. Minta yg terdekat proof read.

Lepas tu proceed bank manager and cfrm and bnmtelelink tu.

I wish you the best of luck. And please share experience

Saya punya experience mengadu kat hotline tak jalan. Saya mengadu cfrm ttg statement bank lambat keluar. Dari 2 tahun (hotline tak buat apa2) vs 3 bulan action taken. Solve masalah bila dengan cfrm.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Yup go with Bafia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2016 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 18-11-2016 05:16 PM
No prob. Take time tulis balik satu persatu kronologi and facts tu. Read reread balik. Minta yg  ...

Hmmmm td i call officer maybank yg selalu uruskan buku cek i. Minta nasihat  dia.
He told me i kena report dkt bank negara.
Sbb maybank ada audit law. Nnt auditor akan check and bila dah tau dkt waktu& tarikh akaun i di access without my permission, pegawai bank tu akan kena teruk. Silap2 masok penjara.

Dia advice i saman duit sekali tp i ckp enough kalau lucut jawatan aje. Kalau saman duit, x sure lg pegawai tu ada duit nak bayar. And officer nie ckp, kalau i saman, maybank yg akan bayar i, bukan pegawai yg i saman tu. And dah tentu akan menang bila kes mcm nie.

I bengang sbb kes takde intergriti. simply check account kita . Ceroboh our privacy.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2016 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 18-11-2016 05:16 PM
No prob. Take time tulis balik satu persatu kronologi and facts tu. Read reread balik. Minta yg  ...

Nanti i akan update pasal my case nie.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 18-11-2016 04:39 PM
Tak paham. Dia refuse to pay deposit. Balance dlm ur akaun lebih dari cukup vs harga barang dia. tul ...

1. Customer order brg.

2. TT mintak deposit.

3. Customer tanak bayar deposit sbb balance dlm akaun TT cukup utk cover kos barang.

4. Sbg seller, TT tertanya tanya mana tau cukup? You only know the acc num maa. Gitu aku buat ayat

5. Customer bagi exact figure balance dlm akaun TT sbg bukti balance dlm akaun cukup dan deposit dia x diperlukan.

Jd, unless customer hacker ataupun dpt info dr pegawai bank, mana dia bole tau balance dlm akaun ye tak?

6. TT marah sbb :
i. Mcm mana boleh akses akaun?
ii. Dh deposit tu SOP, byr je la. Nak ngelat tanak byr kenapeee.

Sekian kronologi dr sy
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
adheq replied at 18-11-2016 05:47 PM
1. Customer order brg.

2. TT mintak deposit.

Okeyyyy now paham
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 18-11-2016 06:01 PM
Nayzu replied at 18-11-2016 05:43 PM
Hmmmm td i call officer maybank yg selalu uruskan buku cek i. Minta nasihat  dia.
He told me i k ...


Tq for the info. Dia boleh bayar or maybank boleh bayar it is not you punya problem. Kalau kata dia kena bayar nak celau duit mana pun it is NOT YOUR PROBLEM. Berani buat berani tanggung ye!!!  

Apabila diberi peluang and tak tegas dia pindah tempat lain dia akan buat yg sama sebab customer very forgiving. Orang kita cepat forgiving hence 'orang tak baik' akan terus berbuat tak baik sebab pada mereka takpelah mangsa akan kesian kita punya.

Biarlah tegas keras supaya orang lain tidak kena begitu.

Proceed saja nayzu. Apa nasib dia peduli hapa. Masa buat tak de pun dia pikir consequences. Lepas buat nak suruh orang lain pulak pedulik consequences perbuatan jahat dia. Dia la lalalala mangsa maafkan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 06:34 PM | Show all posts
adheq replied at 18-11-2016 05:47 PM
1. Customer order brg.

2. TT mintak deposit.

Customer u tu la pegawai bank nye. Sengal. Dia pegawai bank yang check account u untuk pastikan bisnes u betul. Mystery solved.

Regards
Conan

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 18-11-2016 06:34 PM
Customer u tu la pegawai bank nye. Sengal. Dia pegawai bank yang check account u untuk pastikan bi ...

Dalang sebenarnye customer tu sendiri..diela pegawai bank yg tahu balance acc u...     i setuju dengan u
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 18-11-2016 06:34 PM
Customer u tu la pegawai bank nye. Sengal. Dia pegawai bank yang check account u untuk pastikan bi ...

I pun rasa benda yang sama.. dia lah pegawai bank tu.
Ok u boleh report bafia. I tak rasa dia akan kena penjara sebab dia tak curi duit u. Kalau ikut bafia act, dia akan kena buang kerja dan bank negara akan remark dia.

Tapi ada je kawan i kena bafia act, sekarang aman je kerja standard chartered
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zuri154 at 18-11-2016 11:35 PM
Lagubestbest replied at 18-11-2016 06:34 PM
Customer u tu la pegawai bank nye. Sengal. Dia pegawai bank yang check account u untuk pastikan bi ...


TT ckp customer tu bkn pegawai bank tu la....

tapi mcm mana TT konpiden customer dia & pegawai bank bkn individu yg sama?

adakah bila customer beli barang; kita akan tanya apa pekerjaan customer kita?

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2016 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 18-11-2016 09:50 PM
I pun rasa benda yang sama.. dia lah pegawai bank tu.
Ok u boleh report bafia. I tak rasa dia ak ...

kalau customer tu adalah pegawai bank tu.... dia bgtau baki akaun TT kt TT sdri. bkn org lain. akan jd bafia kalau bgtau kt org lain tp kalau bgtau kt TT sdri, apa yg bafianya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 18-11-2016 05:44 PM
Nanti i akan update pasal my case nie.

Update ur case.berminat nak tahu.mana tahu kena batang hidung sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 18-11-2016 11:40 PM
kalau customer tu adalah pegawai bank tu.... dia bgtau baki akaun TT kt TT sdri. bkn org lain. aka ...

Hurm betul juga..

So bafia act kena pada bank officer yang reveal pada orang yang no.2 tu lah since tt cakap makhluk tu bukan bank officer.

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab masa kursus bank dulu ada lawyer bagi cth 1 kes.. customer saman bank officer sebab print out statement dia dan tak cover. Tapi bank statement tu dapat kat tangan customer (customer datang bank minta print out statement dan customer duduk... bank officer tu print dan letak saja atas meja dan customer nampak kelakuan bank officer tu).. then bawa kes ke mahkamah under bafia act.. tapi lawyer ni cakap no 3rd party involve so no bafia issue... bank officer tu lepas. Nothing happened!

In case kalau customer tu bank officer lah... kalau dia bukan bank officer so bolehlah saman banker yang reveal info tt tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 09:31 AM | Show all posts
wow menarik, pastikan update cita ok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2016 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 19-11-2016 08:58 AM
Sebab masa kursus bank dulu ada lawyer bagi cth 1 kes.. customer saman bank officer sebab print out  ...

Customer tu bukan bank officer. 100% sure. Customer nie colleague kepada senior i. Thats why i tau apa kerja dia.

Most probably dia mmg minta kenalan kerja bank checkkan. Sebab dia teka 7angka semua btol,  7 angka nie termasuk 2 digit sen dkt belakang.
Rm xx,xxx.xx . Mcm mana dia boleh teka setiap satu 7 angka ni secara coincidence. Sgt tak Logik.

And kalau boleh ambil tindakan, pegawai bank tu saja kena lucut jawatan pon xpe. Sebab dah la takde kena mengena, rajin plak ye dia tolong2  ceroboh privacy org lain.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2016 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Update:
So far i dah call hotline maybank and buat report.
Also, i dah buat aduan ke crfm mcm di suggest oleh forummer dkt sini.

I akan update any progress dkt sini.
Hati masih panas & sakit dgn kelakuan org mcm nie.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075915s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list