Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4346
View
58
Reply

Nak saman Pegawai Bank. Mcm mana procedure?

[Copy link]

Author: Nayzu    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-11-2016 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 18-11-2016 11:40 PM
kalau customer tu adalah pegawai bank tu.... dia bgtau baki akaun TT kt TT sdri. bkn org lain. aka ...

Pegawai bank reveal my acc balance to my customer.
Geddit?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 19-11-2016 09:36 AM
Customer tu bukan bank officer. 100% sure. Customer nie colleague kepada senior i. Thats why i tau ...

Ok i dah refer my husband.. banker tu akan kena bafia act dan kalau bawa court akan kena denda rm500k dan penjara.. kalau u nak bawa courtlah.. kalau u sekadar advice bnm untuk pecat... bnm akan pecat je lah... ikut ur advice.

Kawan u aka customer u yang sebuk nak tau amount dlm bank u tu tak kena apa-apa tapi harap dia kena sumpahan 7 keturunAn dek banker yang kena pecat tu nanti...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2016 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 19-11-2016 10:48 AM
Ok i dah refer my husband.. banker tu akan kena bafia act dan kalau bawa court akan kena denda rm5 ...

Husband u banker or lawyer? denda rm500k nie kalau banker tu tak boleh bayar, dia akan muflis kan? This one means i kena hire lawyer la kan?

I take this matter seriously sbb takleh hadam org yg takde intergrity.

So far, i refer dkt pegawai bank yg selalu settle my cheque book, dia ckp i xperlu appoint lawyer. Enough report dkt bank negara. Bila dah audit, pegawai tu mmg kena teruk.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 19-11-2016 11:09 AM
Husband u banker or lawyer? denda rm500k nie kalau banker tu tak boleh bayar, dia akan muflis kan? ...

My husband banker and previously i pun banker.. weols tiap tahun akan pergi kursus bafia act.

Yap u kena report pada bank negara dulu, then report pada bank.. then baru report polis. U kena bawa semua evidence cth macam msg. Kalau u nak bawa naik court, u kena bawa lawyer. Macam kes u ni banker tu yang akan kena bayar denda. Nothing to do with bank sebab bukan bank yang suruh dia check account u pastu terrr reveal kat orang lain. This case, org luar yg suruh dia check.

Action semua tu depends pada damage.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2016 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 19-11-2016 11:24 AM
My husband banker and previously i pun banker.. weols tiap tahun akan pergi kursus bafia act.

...

Kejap i pm you yea
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 19-11-2016 09:45 AM
Pegawai bank reveal my acc balance to my customer.
Geddit?

ok i faham.

customer you pi minta tolong kenalan dia yg keje banker check kan balance akaun you.

selain customer you bgtau balance akaun you, apa lagi info yg dia bgtau. dia bgtau ke nama bank officer & bank officer tu punya cawangan sekali?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 19-11-2016 10:48 AM
Ok i dah refer my husband.. banker tu akan kena bafia act dan kalau bawa court akan kena denda rm5 ...

customer tanpa niat telah perdajal bank officer. dah la minta bank officer reveal baki akaun org lain pastu bole plak pi bgtau nama bank officer kt tuan punya akaun.

perlakuan customer mendorong org lain buat salah & bersalah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 19-11-2016 01:48 PM
customer tanpa niat telah perdajal bank officer. dah la minta bank officer reveal baki akaun org l ...

Tulah pasal.. thats why i cakap semoga dia di sumpah 7 keturunan..

Tapi banker tu kenalah amanah dalam bekerja. Dah kenapa sukahati nak reveal info kat kawan. I pun pernah kerja bank dan boleh access semua sebab i buat processing tapi takde gatal nak cerita kat orang lah... sekali kantoi habis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2016 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 19-11-2016 01:42 PM
ok i faham.

customer you pi minta tolong kenalan dia yg keje banker check kan balance akaun you ...

No. dia tak ckp pon nama kenalan banker or cawangan etc.

She just simply state my acc balance dgn tepat. Terkejut i. Huhu

Tp tu la nak report ke bank negara. Nanti boleh tau id officer mana yg access my account & cawangan mana.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 19-11-2016 01:52 PM
Tulah pasal.. thats why i cakap semoga dia di sumpah 7 keturunan..

Tapi banker tu kenalah aman ...

aku rasa customer dgn bank officer tu mmg kwn baik & mgkn ni bkn pertama kali bank officer reveal maklumat bank kt customer kawan baik dia ni. dia pun mgkn tak terpikir yg one day akan diperdajal oleh kawan sendiri secara tak sengaja.

perbuatan bank officer tu mmg salah & tak amanah.  TT pun masih marah. nk pastikan bank officer tu dipecat baru TT puas hati.

apa kata TT pi jumpa bank officer tu dgn manager tu bincang dulu sblum ambik tindakan.

mgkn bank officer tu ada byk tanggungan keluarga. atau org susah. TT mmg nk bank officer tu dikenakan tindakan sebab tak amanah. tp khuatir tindakan yg TT ambil ada effect kat ahli keluarga bank officer tu. mana la tau bank officer tu ada anak 2 kecik yg perlu ditanggung. atau ibu bapa yg perlu ditanggung.

TT bole jumpa manager bank officer tu berbincang. mgkn bank bole ambik tindakan ke atas stafnya sdri. mcm kena suspend atau tiada kenaikan gaji utk satu tempoh atau hukuman yg selain dibuang keje.

apa yg TT nak adalah bank officer tu dipecat baru TT rasa puas hati sb skrg hati TT tgh marah tp khuatir kemudian hari TT sdri rasa menyesal bila hati TT dah sejuk nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 19-11-2016 02:15 PM
aku rasa customer dgn bank officer tu mmg kwn baik & mgkn ni bkn pertama kali bank officer reveal  ...

So far as i know, once ada report terus bank akan claim under bafia. Knowing sekarang ni bank tengah kurangkan staff...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Nayzu replied at 19-11-2016 02:14 PM
No. dia tak ckp pon nama kenalan banker or cawangan etc.

She just simply state my acc balance  ...

biasa report ke bank negara mesti ada details. contoh nama bank, nama jabatan/cawangan yg ingin dituju sb nnt report tu akan diforward semula ke bank yg berkenaan utk dijawab dlm masa 14 hari bekerja.

kalau xde yg details, nnt bank negara forward report tu ke home branch ikut nombor akaun TT dibuka.  jenuh la manager cawangan tu nk jawab wpun mgkn bkn staf kt cawangan tu yg reveal  
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 02:25 PM | Show all posts
zuri154 replied at 19-11-2016 02:15 PM
aku rasa customer dgn bank officer tu mmg kwn baik & mgkn ni bkn pertama kali bank officer reveal  ...

kan... memang patut officer tu tanggung perbuatan pecah amanah..
tapi customer tu terlepas macam tu je?
tak adil la gitu.. padahal yg patut kena adalah customer tu..
sila report sekali customer tu ke polis atas alasan menceroboh data peribadi tt..

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 06:21 PM | Show all posts
Disclosed account no & other details to the 3rd party without permission tu mmg salah under Personal Data Protection Act 2010.  

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 07:42 PM | Show all posts
Edited by fairy_fairy at 19-11-2016 07:44 PM

Macam case someone I know, dia nak buat loan untuk buat satu building so she has to disclose her assets which happens to be beberapa properties to the bank officer. The next thing she knows, someone in her office knows about the loan and the number of properties she has. The person happens to know it from someone in the gym. Jatuh jantung bila your assets kena buat bahan gossip di gym!

So, she called the bank manager and the bank manager apologized and made the officer call her to apologize as well. The big mouth didn't get fired but she got demoted and transferred to another branch.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 08:57 AM | Show all posts
Peliknya customer.
Nak beli barang suruh bayar deposit tak nak.
Lepas tu sibuk bagi tau dia tahu baki duit dalam akaun penjual berapa
Jangan layan la customer macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 20-11-2016 08:57 AM
Peliknya customer.
Nak beli barang suruh bayar deposit tak nak.
Lepas tu sibuk bagi tau dia tahu b ...

Customer kepochi taraf pprt kan...
Tt sila maki customer tu.kawan tak kawan..
Motif beli barang lepas tu gatal biji check account orang kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
fairy_fairy replied at 19-11-2016 07:42 PM
Macam case someone I know, dia nak buat loan untuk buat satu building so she has to disclose her ass ...

Ur friend tak report pada bank negara ke? Maybe dia staff kesayangan dan management dia tak bawa ke HR..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dh kenaper xnak byr deposit plak..

dah beli brg tu byr je la...
peduli la dlm akaun seller ada duit berjuta berbillion pun...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 01:51 PM | Show all posts
saiko ape customer ni xnk bayo deposit pastu cek akaun org. bbnu ke ape customer ni. kalau aku jd tt harus aku bahasekan customer ni. wah
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 02:22 PM | Show all posts
Nayzu replied at 19-11-2016 09:38 AM
Update:
So far i dah call hotline maybank and buat report.
Also, i dah buat aduan ke crfm mcm di ...

go nazyu go... fight for ur rights... aku piun hangin kalo privacy kena reveal...  terus dah tak confident dah ngan bank tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 03:11 PM | Show all posts
Oh under BAFIA eh... Kalau PDPA tu pon bkn sme ke sbb reveal customer detail? ke lain2?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 04:51 PM | Show all posts
-electrifying- replied at 21-11-2016 03:11 PM
Oh under BAFIA eh... Kalau PDPA tu pon bkn sme ke sbb reveal customer detail? ke lain2?

dua2 boleh cas...bafia -info and secrecy | pdpa -personal data protection
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 05:59 PM | Show all posts
ch3ngkoy replied at 21-11-2016 04:51 PM
dua2 boleh cas...bafia -info and secrecy | pdpa -personal data protection

Ohh... Kk.. Noted.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 03:27 AM From the mobile phone | Show all posts
tu lah..jangan percaya sangat kawan2.. mungkin officer bank just bagi tahu kawan dia..sekadar  nak tolong kawan tak payah bayar deposit.. tapi kawan tu konon kononnya nak tunjuk aku lah paling teror ..tahu balance orang. memang kenalah officer tu..sebab kalau dah buat report to call center..memang bank akan check betul2 lah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065033s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list