Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
33812
View
847
Reply

[BEST]Koleksi seram dan misteri Sarawak

[Copy link]

Author: annabellaruz2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 6-6-2017 02:33 AM
Baru dapat baca kisah Anna.  Dapat relate dengan kebanyakkan cerita2 Anna sebab saya pun berketuruna ...

Awak ni ada unsur humour...sempoi
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 16-6-2017 04:08 PM
abah aku dengan bapa kamu sama pulak bekas anggota keselamatan..hehe

Tak nak kalah jugak.....apak den bekas navy tau...TLDM...wakakak
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 13-6-2017 01:41 PM
Masa cuti-cuti hari tu, tengah duduk berborak dengan mak, tetiba adikaku yang bongsu call mak aku.
...

Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 05:23 PM
Awak ni ada unsur humour...sempoi

Hidup kena happy2 selalu...tak mau sedih2,  bila2 masa saja ajal menjemput.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 05:32 PM
Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?

Beras padi bukit, wangi.....kemerah2an..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:39 AM | Show all posts
hanisbunny replied at 18-6-2017 12:07 AM
hai anna... cerit seram dekat negeri rahsie xde ke?

hi CPM..

Sarawak bukan negeri rahsia nok...sarawak bumi kenyalang...

itu tunggu 'jangan main2 sama saya. saya report pada pihak pengurusan forom.com" yang buka..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:42 AM | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 06:32 PM
Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?

klu padi bukit, biasanya beras dia klu dimasak agak keras..jadi sukatan air biasanya kena lebih dpd beras.

padi huma & sawah sama rasanya..ditanam dikawasan yang berair..kami panggil padi paya...
beras dia biasanya dimasak dengan air yg kurang sedikit dari beras sbb kebiasaannya nasi dia lembut.

Klu kat semenanjung, padi huma/sawah yg kat sekinchan dengan kedah..

susah nak jumpa padi bukit kat sini..ke mmg takde?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:44 AM | Show all posts
JDT replied at 18-6-2017 06:31 PM
Tak nak kalah jugak.....apak den bekas navy tau...TLDM...wakakak

ada persamaan disitu...hehehehe
tp abah aku pencen awal.. habis contract dia tak sambung pun.
dulu2 tak mcm skrg...
skrg pilihan pencen lebih bagus compare dgn dulu2..9based pada cerita kawan2 yg keje askar)


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 10:51 AM | Show all posts
@JDT  @annabellaruz2  

Hai geng anak pegawai keselamatan.. nama berita? manah?

Anna, wanna ask you something. Familiar ngan terms bajung/pajung kah??

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 11:22 AM | Show all posts
Akoobabes replied at 19-6-2017 11:51 AM
@JDT  @annabellaruz2  

Hai geng anak pegawai keselamatan.. nama berita? manah?

Manah....gerai semua...

nama utai pajung nyak u??
aduh2...kena tanya mak aku klu gitu..
klu tak silap terms tu guna kat sawah ker??

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi @Akoobabes @annabellaruz2
Manah, gerai magang..

Nadai aku nemu nama utai pajung@bajung..nadai kala ninga.

Anna, apak den pun tak sambung lepas abis sign dulu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 12:58 PM | Show all posts
JDT replied at 19-6-2017 01:42 PM
Hi @Akoobabes @annabellaruz2
Manah, gerai magang..

hehehhe...lepas habis sign, tu yg keje bawa bot tunda balak... lumayan pendapatan masa tu..
skrg dia keje ambk sub-con buat rumah..diiktiraf sebagai tukang kayu yang terbaik kat area aku tu..
byk rumah yang abah aku buat..
kebanyakkan sepupu yg dah bermastautin kat kampung akan minta abah aku buatkan rumah dorang..
hasil recommendation orang2 yang abah aku dah buatkan rumah..
even rumah kami sendiri pun abah yang buat (rumah batu yg 1st kat area situ)
Alhamdullilah.... murah rezeki abah aku sbb hasil kerja dia mmg terbaik



Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 19-6-2017 12:58 PM
hehehhe...lepas habis sign, tu yg keje bawa bot tunda balak... lumayan pendapatan masa tu..
skrg  ...

Wahh....patutlah Anna mahir kerjatangan sebab mewarisi bakat ayahnya.
Hahha...apak den buat business macam2 tapi dia jenis yg short attention span. Hangat2 tahi ayam...haishh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 02:15 PM | Show all posts
JDT replied at 19-6-2017 02:23 PM
Wahh....patutlah Anna mahir kerjatangan sebab mewarisi bakat ayahnya.
Hahha...apak den buat busin ...

aku bertukang mewarisi ayah..
merepair paip bagai tu pun aku tahu la sikit..
mengayam aku ikut mak..
tangan sejuk pun ikut mak..
asal campak jer benih mmg menjadi..
makcik aku cuba semai benih avocado, tak pernah menjadi
sekali aku semai, ada 2-3 pokok tumbuh, terus makcik aku ambik bawa tanam kat kampung felda...hhehe
skrg pokok kurma aku dah tinggi lebih sekaki..
biji kurma adik ipar bawa balik dari mekah

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 19-6-2017 02:15 PM
aku bertukang mewarisi ayah..
merepair paip bagai tu pun aku tahu la sikit..
mengayam aku ikut m ...

Bagusnya tangan hijau kata orang.
Mak saya pun macam ni, tanam apa saja menjadi saja.
Saya tangan panas, tanam serai pun hidup segan mati tak mau..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 04:25 PM | Show all posts
nice semua story...
jumaat ni saya balik beraya dikuching..
kampung sebelah hubby..
makin xsabar pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2017 11:49 AM | Show all posts
Back to my question on bajung/pajung, explaination dari my mom, sakit yang berpindah
tapi, orang yang kena akan lebih sakit dari yang original sakit..

Tapi kan... there was one time, ada sorang laki ni pi kacau my maknek sampai dia latah..
since my maknek ni berisi.. tau apa jadi ngan si tukang sakat tu...
Biji p***r dia kembang & dia menanggung kesakitan tu sampai maknek buatkan air 'tuarik'
bagi dia minum baru dia ok... yang tu pun bajung/pajung

@annabellaruz2 nuan udah nanya mak nuan kah, if bajung/pajung exist gak in Iban
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2017 12:08 PM | Show all posts
Akoobabes replied at 20-6-2017 12:49 PM
Back to my question on bajung/pajung, explaination dari my mom, sakit yang berpindah
tapi, orang ya ...

oo.. i see....
bedau ku nanya mak ku..

tp aku ada satu cerita...
dulu kat rumah panjang mak aku..kat hujung rumah panjang tu adalah rumah nenek sedara mak aku...
rumah dia ada sepokok pokok jambu bol...
tengah berbuah lebat..
yang empunya pokok tu adalah nenek sedara mak aku..
nenek sedara tu pulak kedekut yg amat..
tiap pagi dia boleh kira jambu bol tu berapa biji kat dahan2..
takut sangat orang panjat pokok jambu bol dia..
lagi pun mmg terkenal kat kampung sebagai seorang yg sangat kedekut..
pokok2 buah dia semua bergantungan botol2 ubat..
sesapa yang curi, mmg tak akan dapat balik dari pokok tu..
sampai la nenek tu sendiri yang lepaskan..
jadi mmg budak2 kampung tak berani nak dekat dengan kebun dan pokok jambu bol tu...
aku syak nenek tu membela...
masa dia nak mati dulu, azab sungguh..
nazak berminggu2..
dah tak bernafas sejam dua, hidup balik, minta makan...
biasala.. orang iban akan simpan mayat dirumah selama 3 hari 2 malam untuk memberi peluang kepada sedara mara yang jauh pulang memberi penghormatan yang terakhir..
malam yang pertama tu, bunyi anjing memang hinggar bingar dibawah rumah...
berdiri bulu roma kalau dengar bunyi anjing tu menyalak..
bunyi macam 'sesuatu' uang tengah makan dengan lahapnya dibawah lantai yang menempatkan mayat..
hanya bertemankan lampu gasolin dan pelita jer masa tu..
mana de letrik lagi..
jadi suasana seram tu mmg tak yah cerita la...
aku bercerita ni pun berdiri bulu roma bila teringat balik...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2017 12:21 PM | Show all posts
annabellaruz2 replied at 20-6-2017 12:08 PM
oo.. i see....
bedau ku nanya mak ku..

aku yang membaca pun sama meremang bulu you...

aigoo... dia siap pi hitung buah jambu dia...

nang kedekut lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2017 12:27 PM | Show all posts
Akoobabes replied at 20-6-2017 01:21 PM
aku yang membaca pun sama meremang bulu you...

aigoo... dia siap pi hitung buah jambu dia...

mmg super duper kedekut...
klu buahnangka dia hitung, aku leh terima lagi sebab buah tak banyak..
ni jambu bol??
macamana dia kira??
dah la buah tu senang gugur..
rambutan pun dia kira nok..hadeh..
aku rasa dia sebenarnya tak tau pun apa yg dia kira..
tp buat2 kira supaya orang takut nak ambik..
tau la kekadang bbdk ni, nakal sangat..
bukan kira pokok orang ke apa, main redah jer petik..kiki

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2017 12:32 PM | Show all posts
I think so too, dia buat2 dia menghitung tu...

if yang buruk, masuk list tak...

hahahhaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2017 12:34 PM | Show all posts
kisah kematian juga......

hearsay yang aku dengar...

kat kampung sebelah ada sorang nenek yang kami panggil nenek kebayan...
nama sebenar makcik tu, sumpah aku tak tau..
dipanggil nenek kebayan sebab nenek ni pernah mati..
dah 3 hari 2 malam tak bernafas..
dah dimasukkan ke dlaam keranda..
tp, masa sampai kat tanah perkuburan,
sebelum dimasukkan ke dalam lubang kubur, pintu keranda dibuka untuk memberi peluang kepada sedara mara ,melihat wajah si mati..
keranda zaman dulu mana ada cermin kaca yang boleh nampak wajah mayat?
sebaik dibuka, nenek tu bangun menggeliat..
bertempiaran orang lari..
nenek yang terpinga-pinga tu bangun dan berjalan balik sambil mengomel kata dia tak mati lagi..
orang yang kat tanah perkuburan pula kecoh kata mayat hidup kembali..
sampai je kat rumah, orang yang dirumah pulak yang kecoh bila tengok nenek tu balik..
dorang ingatkan hantu nenek tu balik ke rumah..
beriaya2 nenek tu bagitau yang dia belum mati..
cuma tidur..nenek tu kata dia pergi ke panggau libau.. berjumpa dengan keling & kumang..
katanya sehari jer dia kat panggau libau..
tapi kat dunia ni, 3 hari 2 malam...
nasib baik tak di tanam hidup2..
bertahun lepas tu barulah nenek tu betul-betul mati..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2017 12:35 PM | Show all posts
Akoobabes replied at 20-6-2017 01:32 PM
I think so too, dia buat2 dia menghitung tu...

if yang buruk, masuk list tak...



at least menjadi la dia nyer action tu untuk melindungi buah2 kesayangan dia... haha

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2017 12:36 PM | Show all posts
sampai sekarang klu mak2 kat kampung tu suruh anak2 share makanan atau apa2 jer, tp anak2 enggan, mak2 akan cakap..kedekut mcm nenek sesanu... hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2017 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
kesah yang sya simpan lebih hebat tau.kesah benar yang bukan saperti cerita reka awak nih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
2.129592s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list