Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
39410
View
888
Reply

[BEST]Koleksi seram dan misteri Sarawak

[Copy link]

Author: annabellaruz2       Show all posts   Read mode

Post time 16-6-2017 11:36 AM | Show all posts
Part tutup 'hijab' ni, it happened to my nephew.

Dia ada 'kawan' dari kecik, ko bayangkan budak tiga tahun bawak turun katil baby
dari tingkat atas turun bawah.

Dapat tuang 10kg beras masuk washing machine. Bancuh teh campur omo.

Baling mentega sampai ke siling.

My cousin memang puas cari orang untuk tutup hijab my nephew, bukan nak kata orang tu
tak pandai, sik ngasi kata orang Sarawak.

lastly jumpa jugak orang yang dapat tutup mata anak dia.

'Kawan' my nephew tu dari India, sebab  masa kita orang tanya dia, mana kawan dia,
dia bagitau, dah balik India.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2017 11:46 AM | Show all posts
Akoobabes replied at 16-6-2017 12:36 PM
Part tutup 'hijab' ni, it happened to my nephew.

Dia ada 'kawan' dari kecik, ko bayangkan budak t ...

weyh..nasib baik dah bertutup hijab...


Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2017 01:01 PM | Show all posts
annabellaruz2 replied at 16-6-2017 11:46 AM
weyh..nasib baik dah bertutup hijab...

kan...

I don't know if perkara2 yang berlaku to me, my nephew, my uncle or other family member
ada kaitan  ngan family belah bapak my mom.  Family kita orang adalah custodian untuk sebilah badik
warisan turun temurun yang berasal dari Sulawesi.

If follow my mom, I am 1/4 Bugis. Badik tu dah takda dalam simpanan as dah dijual oleh one of my uncle to one YB.
How we know, my mom mintak tolong ada seorang yang ada ilmu ni untuk cari kat mana badik tu, tak sure why, tapi ada
kaitan ngan one of my uncle (si tukang jual) who was sick masa tu.

Dari tilikan, badik tu bagitau dia dah lama tak mandi (kena asap), baju (kain lilitan) dah lama tak tukar, dia terperangkap
dalam kotak kayu yang disimpan oleh YB tu.

FYI, how badik tu terlepas dari tangan my family, sebab my paknek tak nak berkelahi ngan adik lelaki dia yang mati2
nak simpan badik tersebut sementara my paknek mengerjakan haji. It was in 1985, in Miri.

All I can remember, sempat tengok my youngest uncle to bertikam lidah ngan my paknek, dia bagitau, dia lebih tua, and
layak untuk simpan badik sedangkan, yang sepatutnya  pegang badik tu, is my mom's brother.

Semenjak hari tu, memang tak nampak dah badik tu. Bila my paknek gi tanya adik dia.. dia boleh2 marah kan abang dia
and bagitahu, it is his turn to jadi custodian.

Actually dia memang dah langgar cara2 mewarisi badik tu.

Yang kesian is my paknek, masa dia jatuh sakit, dia memang selalu tanya ngan my uncle (anak adik dia yang ambik Badik tu)
mana badik? Yang kita orang suspect, malam sebelum Paknek meninggal, he aka my uncle (si tukang jual), he finally come
clean and mengaku pa yang dah berlaku kat badik tu. And I believe, my paknek dah maafkan dia. The next day Paknek meninggal.

Bini YB tempat my uncle jual badik tu ada gi ziarah, but not the husband.

Anyway, sebelah tangan YB tu sampai sekarang tak leh lurus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2017 01:47 PM | Show all posts
Akoobabes replied at 16-6-2017 02:01 PM
kan...

I don't know if perkara2 yang berlaku to me, my nephew, my uncle or other family member  ...

badik tu pusaka keramat la kan nok??

sama macam pedang ilang yang bapa aku warisi dari keluarga dia.
pedang tu mesti diasapkan dan dipersembahkan ayam hitam untuk disembelih..
masa abah aku masuk askar dulu, rumah pusaka kami diceroboh oleh adik abah aku yang pemalas tak bekerja..
habis barang berharga dijual termasuk la ilang tersebut...
tetapi orang yang membeli ilang tersebut terpaksa pulangkan balik kat abah aku sebab orang tu sentiasa berasa panas dan asyik kena kacau..
pedang ilang tu hulu dia ada rambut keling dan burung kenyalang..
ilang tu ada penjaga..
bukan sembarangan orang boleh menyimpan ilang tersebut selain dari abah aku sebab memang dah diwasiatkan..
selain ilang, abah aku ada sebilah pedang samurai jepun...
moyang aku jumpa di atas bukit semasa dia menebang pokok untuk membuat papan rumah..
sampai skrg abah aku simpan cantik dalam frame..
setakat ni aku tak pernah dengar ada cerita pelik dari pedang samurai tersebut..
cuma pernah sekali sepupu aku bawa samurai tu pergi menyerang kampung melayu yang berhampiran..
punca pergaduhan sebab berebutkan perempuan..
pihak polis datang menyiasat sebab laporan mengatakan ada serangan senjata tajam berupa samurai..
tetapi tiada kematian...cuma yang kena serang tu putus jari..
nasib baik awal2 abah aku dah anta samurai tu ke pondok sawah..
so bila digeledah rumah sepupu dan rumah2 yang berhampiran, mmg takkan jumpa la samurai tu..
lepas tu mmg abah aku tak nak bagi sesiapa pinjam ilang dan pedang samurai pada sesiapa pun.
serik katanya....

Sebagai bekas askar, sudah pasti abah aku tau peraturan memiliki senjata api..
sebab tu kat kampung tu hanya senapang abah aku jer yang berlesen..
yang lain semua pemilikan haram (senapang patah)
tapi nak beli peluru, dorang tumpang abah aku.

selama ni aku ingatkan boleh beli peluru penabur tu sesuka hati...
rupanya kena dapatkan kelulusan permit dari majlis daerah untuk setiap pembelian peluru..

Abah aku pun ada kemahiran membuat sendiri parang..

aku ni pun boleh tahan gak bab bertukang dan kraftangan..hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2017 02:39 PM | Show all posts
A'ah macam tu lah..

Cuma anak2 lelaki yang boleh mewarisi dari keturunan lelaki, maksud nya, anak2 lelaki mak tak boleh.

Tetapi disebabkan rasa tamak orang lain yang nak kaya cepat, harta warisan dah jadi milik orang.
To be honest, none of my uncle dari adik paknek tinggal kat mansion, rumah dua tingkat biasa jah.


Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2017 02:59 PM | Show all posts
Anyway nak sharing kisah bapak lak.

Sebelum dia bertukar ke Polis, dia lebih dulu jadi anggota Pasukan Polis Hutan (PPH) sekarang dipanggil PGA.

Dia pernah masuk hutan berlawan ngan komunis during 70's, pernah kena tembak & ada dua peluru masih dalam badan bapak.

One of the bullet lekat kat in between tulang dada, dekat ngan jantung, satu lagi lekat kat rahang bawah. If dia bukak mulut memang tak nampak, kena juihkan bibir baru nampak.

Reason doktor tak buang, peluru bukan diperbuat dari besi, and kalau nak buang peluru yang kat dada akan membahayakan nyawa dia.

Ooops Panjang lak explanation.. anyway, mak pernah cerita , senjata yang diguna untuk tembak komunis pernah bergoncang dalam almari dekat berek kita orang...

Mak punya lah marah kat bapak, sebab me and my kakak masih kecik, mak takut kalau terjadi apa2 hal, kot2 semangat komunis yang mati mintak ganti ker.

"Aku tak kisah engkau kena tembak" punya marah, asalkan anak2 aku tak ada apa2.

Lepas bapak hantar senjata ke tempat simpan senjata, barulah ok.

Bapak cerita, masa kejadian tembak menembak ngan komunis tu, pihak lawan memang ada guna ilmu kebal...
Si komunis tu mati  masa dia kena serang hendap lepas dia buang air besar..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2017 04:08 PM | Show all posts
Akoobabes replied at 16-6-2017 03:59 PM
Anyway nak sharing kisah bapak lak.

Sebelum dia bertukar ke Polis, dia lebih dulu jadi anggota Pa ...

abah aku dengan bapa kamu sama pulak bekas anggota keselamatan..hehe

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2017 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
hai anna... cerit seram dekat negeri rahsie xde ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 6-6-2017 02:33 AM
Baru dapat baca kisah Anna.  Dapat relate dengan kebanyakkan cerita2 Anna sebab saya pun berketuruna ...

Awak ni ada unsur humour...sempoi
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 16-6-2017 04:08 PM
abah aku dengan bapa kamu sama pulak bekas anggota keselamatan..hehe

Tak nak kalah jugak.....apak den bekas navy tau...TLDM...wakakak
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 13-6-2017 01:41 PM
Masa cuti-cuti hari tu, tengah duduk berborak dengan mak, tetiba adikaku yang bongsu call mak aku.
...

Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 05:23 PM
Awak ni ada unsur humour...sempoi

Hidup kena happy2 selalu...tak mau sedih2,  bila2 masa saja ajal menjemput.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 05:32 PM
Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?

Beras padi bukit, wangi.....kemerah2an..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:39 AM | Show all posts
hanisbunny replied at 18-6-2017 12:07 AM
hai anna... cerit seram dekat negeri rahsie xde ke?

hi CPM..

Sarawak bukan negeri rahsia nok...sarawak bumi kenyalang...

itu tunggu 'jangan main2 sama saya. saya report pada pihak pengurusan forom.com" yang buka..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:42 AM | Show all posts
groundfloor replied at 18-6-2017 06:32 PM
Nak tanya apa beza padi sawah, padi huma dan padi bukit? Mana paling sedap?

klu padi bukit, biasanya beras dia klu dimasak agak keras..jadi sukatan air biasanya kena lebih dpd beras.

padi huma & sawah sama rasanya..ditanam dikawasan yang berair..kami panggil padi paya...
beras dia biasanya dimasak dengan air yg kurang sedikit dari beras sbb kebiasaannya nasi dia lembut.

Klu kat semenanjung, padi huma/sawah yg kat sekinchan dengan kedah..

susah nak jumpa padi bukit kat sini..ke mmg takde?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 10:44 AM | Show all posts
JDT replied at 18-6-2017 06:31 PM
Tak nak kalah jugak.....apak den bekas navy tau...TLDM...wakakak

ada persamaan disitu...hehehehe
tp abah aku pencen awal.. habis contract dia tak sambung pun.
dulu2 tak mcm skrg...
skrg pilihan pencen lebih bagus compare dgn dulu2..9based pada cerita kawan2 yg keje askar)


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 10:51 AM | Show all posts
@JDT  @annabellaruz2  

Hai geng anak pegawai keselamatan.. nama berita? manah?

Anna, wanna ask you something. Familiar ngan terms bajung/pajung kah??

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 11:22 AM | Show all posts
Akoobabes replied at 19-6-2017 11:51 AM
@JDT  @annabellaruz2  

Hai geng anak pegawai keselamatan.. nama berita? manah?

Manah....gerai semua...

nama utai pajung nyak u??
aduh2...kena tanya mak aku klu gitu..
klu tak silap terms tu guna kat sawah ker??

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi @Akoobabes @annabellaruz2
Manah, gerai magang..

Nadai aku nemu nama utai pajung@bajung..nadai kala ninga.

Anna, apak den pun tak sambung lepas abis sign dulu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 12:58 PM | Show all posts
JDT replied at 19-6-2017 01:42 PM
Hi @Akoobabes @annabellaruz2
Manah, gerai magang..

hehehhe...lepas habis sign, tu yg keje bawa bot tunda balak... lumayan pendapatan masa tu..
skrg dia keje ambk sub-con buat rumah..diiktiraf sebagai tukang kayu yang terbaik kat area aku tu..
byk rumah yang abah aku buat..
kebanyakkan sepupu yg dah bermastautin kat kampung akan minta abah aku buatkan rumah dorang..
hasil recommendation orang2 yang abah aku dah buatkan rumah..
even rumah kami sendiri pun abah yang buat (rumah batu yg 1st kat area situ)
Alhamdullilah.... murah rezeki abah aku sbb hasil kerja dia mmg terbaik



Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 19-6-2017 12:58 PM
hehehhe...lepas habis sign, tu yg keje bawa bot tunda balak... lumayan pendapatan masa tu..
skrg  ...

Wahh....patutlah Anna mahir kerjatangan sebab mewarisi bakat ayahnya.
Hahha...apak den buat business macam2 tapi dia jenis yg short attention span. Hangat2 tahi ayam...haishh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2017 02:15 PM | Show all posts
JDT replied at 19-6-2017 02:23 PM
Wahh....patutlah Anna mahir kerjatangan sebab mewarisi bakat ayahnya.
Hahha...apak den buat busin ...

aku bertukang mewarisi ayah..
merepair paip bagai tu pun aku tahu la sikit..
mengayam aku ikut mak..
tangan sejuk pun ikut mak..
asal campak jer benih mmg menjadi..
makcik aku cuba semai benih avocado, tak pernah menjadi
sekali aku semai, ada 2-3 pokok tumbuh, terus makcik aku ambik bawa tanam kat kampung felda...hhehe
skrg pokok kurma aku dah tinggi lebih sekaki..
biji kurma adik ipar bawa balik dari mekah

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 19-6-2017 02:15 PM
aku bertukang mewarisi ayah..
merepair paip bagai tu pun aku tahu la sikit..
mengayam aku ikut m ...

Bagusnya tangan hijau kata orang.
Mak saya pun macam ni, tanam apa saja menjadi saja.
Saya tangan panas, tanam serai pun hidup segan mati tak mau..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 04:25 PM | Show all posts
nice semua story...
jumaat ni saya balik beraya dikuching..
kampung sebelah hubby..
makin xsabar pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2017 11:49 AM | Show all posts
Back to my question on bajung/pajung, explaination dari my mom, sakit yang berpindah
tapi, orang yang kena akan lebih sakit dari yang original sakit..

Tapi kan... there was one time, ada sorang laki ni pi kacau my maknek sampai dia latah..
since my maknek ni berisi.. tau apa jadi ngan si tukang sakat tu...
Biji p***r dia kembang & dia menanggung kesakitan tu sampai maknek buatkan air 'tuarik'
bagi dia minum baru dia ok... yang tu pun bajung/pajung

@annabellaruz2 nuan udah nanya mak nuan kah, if bajung/pajung exist gak in Iban
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051353s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list