Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2196
View
33
Reply

Tanda Bulan Sabit Putih Di Kukumu Menghilang? Aduh, Kena Berwaspada

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-12-2016 05:25 PM | Show all posts |Read mode
Sumber Foto: hidupsehatkangmaman.blogspot.com


Majoriti dari kita tidak mengambil peduli langsung tentang tanda semi bulatan putih yang ada pada kuku.


Ternyata tanda seperti bulan sabit atau dikenali sebagai Lunula ini tidak boleh diambil remeh ya!


Sebenarnya ia boleh dijadikan tanda untuk menilai sejauh mana tahap kesihatan anda dan orang yang tidak mempunyai tanda putih ini dikatakan mempunyai masalah kesihatan.

Sumber Foto: arbamedia.com


Menurut pakar kesihatan China, orang yang sihat pasti memiliki Lunula di pada ibu jari, jari tengah dan jari telunjuk, namun tidak mengapa jika jari manis tiada tanda tersebut kerana ia tidak memberi kesan apa-apa.


Orang yang sihat mempunyai tanda Lunula yang bersaiz 1/5 dari kukunya dan jika tidak ia bermakna anda kekurangan tenaga, atau usus besar tidak sihat.


Sumber Foto: kaltim.tribunews.com


Menurut Doktor Otniel Budi Kristya, ketiadaan Lunula pada kuku menandakan seseorang itu menghidapi anemia dan malnutrisi.


Manakala, Lunula yang berwarna biru pucat pula menandakan tanda-tanda diabetis. Warna kemerah-merahan biasanya menandakan penyakit jantung, tekanan dan strok.


Jadi apa yang perlu dilakukan sekiranya tiada langsung tanda bulan sabit ini ya?

Sumber Foto: health.liputan6.com


Jangan risau, jika Lunula menghilang, banyakkan pengambilan protein dan makanan yang berwarna gelap seperti cendawan dan beras perang.


Jaga kesihatan anda walau di mana sahaja anda berada kerana ianya satu nikmat yang sangat bernilai. -CARI

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 05:39 PM | Show all posts
Ooo kesahnya
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
macam mana punya boleh hilang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohh baru perasan..
Benda tu dah hilang dr kuku2 iols
Tinggal ciputtt je kt ibu jari
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 1-12-2016 05:56 PM
Ohh baru perasan..
Benda tu dah hilang dr kuku2 iols
Tinggal ciputtt je kt ibu jari

I punya kejap ada kejap takde. Paling seram orang kata kalau takde, means tak subur. Susaj jadi perempuan. Risau i sebab i punya kejap ada kejap takde. Kalau ada pun kecil je. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru tau... good info.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 06:39 PM | Show all posts
sis sihat walafiat la kalau camni.hihiks
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin menghilang...sket2 je nmpk..dulu nmpk byk gak....
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai langsung takder lunula. Memang dari kecik takder. Mksdnya?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 07:10 PM | Show all posts
cahaya_almas replied at 1-12-2016 06:52 PM
Makin menghilang...sket2 je nmpk..dulu nmpk byk gak....

dah boleh buat persiapan dah tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 09:03 PM | Show all posts
Ooo.. Dulu aku rasa macam ada banyak, tapi sekarang dah kurang.
Dekat ibu jari je masih elok. Jari telunjuk ada sikit je. Macam nak hilang dah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2016 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 1-12-2016 05:58 PM
I punya kejap ada kejap takde. Paling seram orang kata kalau takde, means tak subur. Susaj jadi pe ...

Wuu boleh lak kejap2 gitu..
Mungkin betul die ckp berkaitan pemakan..hihi
Bila u mkn byk zat, die ada..bila kurang zat dia hilang...

I punye ni xtau la sejak bila hilang...
Masa sekolah dulu rajin gk tgk die kt kuku ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 07:44 AM | Show all posts
pearl.silver replied at 1-12-2016 11:32 PM
Wuu boleh lak kejap2 gitu..
Mungkin betul die ckp berkaitan pemakan..hihi
Bila u mkn byk zat, di ...

Bila cakap pasal pemakanan i rasa lega lah. sebab i asyik baca berkaitan kesuburan je. risau tau i. tak memasal i suka tengok kuku orang and compare anak dia berapa. haha

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
mieymiey replied at 1-12-2016 07:08 PM
Ai langsung takder lunula. Memang dari kecik takder. Mksdnya?

Samala kita... Kuku ai memang dah kaler putih keseluruhannya, bukan kemerah2an mcm org lain
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 08:48 AM | Show all posts
sy ade kat ibu jari je... cam ne??????????
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 09:44 AM | Show all posts
info yang berguna
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 10:34 AM | Show all posts
kaychek_koksey2 replied at 2-12-2016 08:21 AM
Samala kita... Kuku ai memang dah kaler putih keseluruhannya, bukan kemerah2an mcm org lain

Syukur, ai ingatkan ai sorang jer takder anak bulan kat kuku.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 03:26 PM | Show all posts
ni cuma tafsiran 50/50 aje la.

serupa cam tanda simian lines , garisan tangan, ada dktor kata klu baby garisan tu, kbykknya ada down syndrom. tapi sbnrnya tak semo..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 03:39 PM | Show all posts
elok je terang menderang bulat sabit..tu la psal lalu je jadik..dlu la..hiks!
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 2-12-2016 07:44 AM
Bila cakap pasal pemakanan i rasa lega lah. sebab i asyik baca berkaitan kesuburan je. risau tau i ...

Berdasarkan pemerhatian u, relate x keadaan lunula tu dgn kesuburan..hehe..

Iols rasa klu kuku ni bab nutrien la..
Klu kuku cantik, cukup zat..
Klu kuku kusam kurang zat..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 2-12-2016 06:59 PM
Berdasarkan pemerhatian u, relate x keadaan lunula tu dgn kesuburan..hehe..

Iols rasa klu kuku  ...

I rasa macam tak je. Haha. My aunt dah buang rahim dia, tapi kat kuku dia kemain putih tu menggunung. Orang kata kalau putih tinggi tanda subur. Dia nak subur apa, rahim pun takde. Huhu.

iolls rasa berkaitan dengan kesihatan lah kot. Yang penting kuku iolls setiap bulan p mani pedi. Haha. Suka tengok kuku kilat. Nampak bermaya
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 2-12-2016 07:03 PM
I rasa macam tak je. Haha. My aunt dah buang rahim dia, tapi kat kuku dia kemain putih tu menggunu ...

Kuku kilat tu dia buffer ke..
Suka gak tgk kuku kilat..dulu buffer sendiri..
Tp pastu kuku jadi tajam sgt..klu garu sakit..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 2-12-2016 07:15 PM
Kuku kilat tu dia buffer ke..
Suka gak tgk kuku kilat..dulu buffer sendiri..
Tp pastu kuku jadi  ...

Yupe pakai buffer. Buffer sendiri susah you. Kalau kat saloon, dia sapu 1 cream and buffer sikit je dah licin and berkilat. Serta tahan lama. Kalau buat sendiri, tak kilat lama.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092980s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list