Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
15108
View
271
Reply

Tales From The Abyss: My Paranormal Stories and Experience [Updated] 17.02.2017

[Copy link]

Author: Fienomenology       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-12-2016 02:14 PM | Show all posts
pin0t replied at 8-12-2016 01:52 PM
Jawab bagi pihak yee.
Dam tu salah satu forumer dlm nie jugak.
Nama penuh Dammerung. Sila la ca ...

apesal femes giler si Dammerung ni?kena stalk ni.huhu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 02:37 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 8-12-2016 10:03 AM
Hahahaha!damn! tau jugak!

hehehe.saya skodeng skit2 je sis.ampunkan saya adik nubis.

hahaha! tade hal lah...

sila tag/update kalo ada cite baru eh


Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 02:40 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 8-12-2016 02:13 PM
kak ida,share skit story hantu aussie tu.Hantu kak ida tu hantu redneck racist kot tuh psl dia gar ...

cite dia pasal mamat ni kene keje kt aussie..tp dia dtg awal kt sana sbb nk cari rumah..terjumpa rumah ni tp x igt kt area mana..dia masuk dlm umah tu dh fully furnish then semalaman dia kt dlm umah tu kene gangguang teruk... siap kene campak dr katil lg masa tdo.. bila dia nak lari dr rumah pintu dia bersusun ngn kerusi x bg dia keluar...

pastu mcm2 la gegaran atas lantai smpai dia lari nyorok bwh meja..paling seram bila benda tu merangkak keluar dr bilik hujung nk g terkam dia..last dia pengsan...


Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 02:42 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 8-12-2016 02:14 PM
apesal femes giler si Dammerung ni?kena stalk ni.huhu.

nah link cite dam

http://mforum.cari.com.my/forum. ... &extra=page%3D2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2016 04:37 PM | Show all posts
Edited by Fienomenology at 30-12-2016 10:32 AM

Tales From The South (Johore)


Intro
Family aku berasal dari Johor Bahru, Johor. Parents aku asal satu kampung yang bernama Tarom. Aku lahir kat KL dan dibesarkan di Selangor.most of childhood spent in Subang Jaya. So, yes! aku mmg city boy. Tapi aku dibesarkan dengan cara2 Melayu Johor. Aku pulak di jodohkan dengan orang Johor.Wifey aku duk Larkin.Tu pasal aku compile kan cerita2 dari Johor.

P/s: Jgn tanya aku psl sejarah Johor.Tu korang pegi tanya Uneks. Dan aku tak support JDT.


Story 1: The Girl From Mahmodiah

Cerita ni aku dapat dari Kecik* sebab dia mmg asal JB.

*member aku di dalam Second Misadventure ler.

Kisahnya pada satu malam mereka nak ke bandar so diaorang pun lalu Jalan Ayer Molek.  While driving along that road, diaorang nampak la seorang gadis tengah tunggu di bus stop.  Boys will be boys, so diaorang pun berenti la (dengan harapan bole berkenalan) dan bertanya,

hai!you nak ke mana ni?seorang je kat bus stop malam2 ni bahaya kata si A.

I nak ke bandar nak jumpa my friend.Dah setengah jam tunggu cab*,tak sampai2 dari tadi

*ni sebelum zaman ada Uber or Grab!

Oohh.its okay.I tumpangkan.kebetulan kami pun nak ke bandar

Gadis tuh pun senyum kegembiraan dan terus masuk pintu belakang. Mereka pun tanya lagi; You duduk mana? tanya si Kecik.

I duduk kat Jalan Mahmodiahjawab Gadis tuh.

Oohh dekat dengan kawasan kubur tuh ke?tanya A.

Haah!betul la tu!jawab awek tu sambil senyum.

Setelah tiba di simpang jalan Ayer Molek- Dato Onn, tiba-tiba Si B (belakang driver:A) tanya; wei A,bila masa ko turun kan awek tu?

Hah?!bila masa pulak awek tuh turun?jawab A.

Masing2 pandang sama sendiri dalam kehairanan. Sekali mereka toleh kedepan,mereka nampak gadis tuh dah kat depan simpang lagi satu!
Gadis tuh pun mengukir senyuman sambil terkeluar taring dan menjelir lidahnya yang panjang! Dari gadis ayu terus tukar jadi Pontianak!


Diaorang bertiga tak sempat nak pikir dan terus keluar kereta and lari ke arah bangunan MBJB! Kereta? Esok siang pagi baru amek kat simpang tu!


.End.

p/s: aku tau agak klise, but yeah, kalo korang yang kena confirmed terkencing jugak kan?

..
Sorry para pembaca/forumers sekalian. Aku actually not in the mood to write due to one of my close friends past away last night.
Sorry kalo entry kali ni agak membosankan. Akan aku up kan cerita lagi power next time.sorry peeps.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 04:44 PM | Show all posts
Layan baca cerita TT.
Syabas TT..teruskan bercerita
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 04:49 PM | Show all posts
TT, baru aku perasan takde pon kesinambungan cerita kawan ko yang ter"duplicate" tu. cer citer cer citer.


Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
bbalik replied at 8-12-2016 08:49 AM
bagus tt..

sangat polite dengan hencapan akak2 sentap nak monopaus...

Aduhaiii komen....  

Btw tt... Enjoy baca stories frm aussie tu asik layan citet antu local jer.

Anyway sorry to hear about ur friend looking forward to hear next stories frm u...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
pin0t replied at 8-12-2016 01:52 PM
Jawab bagi pihak yee.
Dam tu salah satu forumer dlm nie jugak.
Nama penuh Dammerung. Sila la ca ...

Thanks chuolls, baru tau sape itu dam.. Ade sape ntah paste link kat thread ni, Skang baru nak gi bace   Muahhhhhhciked untuk chuolls tolong jawab kan soalan hamba    
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Fienomenology replied at 8-12-2016 04:37 PM
Intro

Family aku berasal dari Johor Bahru, Johor. Parents aku asal satu kampung yang bernama Taro ...

   jadi keje gi lari kuar tinggal kete nape tak pecut je kete tu... Hehe ni kes terlalu panic le ni.

My condolences to you TT.. Semoga arwah kawan TT tenang dan di tempat kan bersama para kalangan yang beriman and soleh..amin
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2016 09:24 AM | Show all posts
Fienomenology replied at 8-12-2016 02:14 PM
apesal femes giler si Dammerung ni?kena stalk ni.huhu.

Once u read his story, u'll know it.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2016 09:26 AM | Show all posts
babyleo68 replied at 8-12-2016 07:38 PM
Thanks chuolls, baru tau sape itu dam.. Ade sape ntah paste link kat thread ni, Skang baru nak gi  ...

Ur welcome
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 09:21 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 8-12-2016 02:40 PM
cite dia pasal mamat ni kene keje kt aussie..tp dia dtg awal kt sana sbb nk cari rumah..terjumpa r ...

pergh!mcm citer the conjuring ganas dia...
tq akak for the story.best!best!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 09:24 AM | Show all posts
angahsmart replied at 8-12-2016 04:49 PM
TT, baru aku perasan takde pon kesinambungan cerita kawan ko yang ter"duplicate" tu. cer citer cer c ...

bukan aku tak sambung,mmg aku bagi ending dia mcm tu sebab nak ada kan elemen misteri.
ko kena buat ending sendiri.budak tuh balik jalan kaki ke?dia tunggu kat bas stop ke?dia kena culik?
budak2 dalam van kena sampuk ke?
its all up to you!huhu

spoiler: member aku patah balik pegi amek dia.wahahahahaha!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 09:29 AM | Show all posts
are_you replied at 8-12-2016 04:44 PM
Layan baca cerita TT.
Syabas TT..teruskan bercerita

tq for the feedback are_you.appreciate.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 09:31 AM | Show all posts
kancilku_biru replied at 8-12-2016 05:34 PM
Aduhaiii komen....   

Btw tt... Enjoy baca stories frm aussie tu asik layan citet antu loc ...

tq for the feedback and support kancilku_biru.appreciated it.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 05:55 PM | Show all posts
Edited by Fienomenology at 30-12-2016 10:34 AM

Story 2: Tales from The Garden
Intro
Cousin2 aku dulu duduk dengan atok mereka (aunty aku punya mak) di nama dia Tok Wer kuaters pekerja di Jalan Kebun (a.k.a Garden dikalangan family aku). Arwah husband TokWer ni keje dengan Istana Johor zaman Almarhum Sultan Iskandar. Kazen2 aku nienam adik beradik (JJ, Apek, Yaya, Kinki, Kudut and Minmin) diaorang ni mmg dibesarkan dengan di garden dari kecik sampai la tahun 2010/2011.
Sebenarnya ramai ahli2 family aku (belah wife aku especially) yang keje dengan istana Johor. Maka cerita2 dari Istana sampai ke telinga aku. huhu.
Kuaters nipulak situated belakang Taman Botani Zaharah so ada a few times cousin2 aku bawak ak naik ke kebun istana ni. Kuaters ni dikelilingi oleh pokok2 besar,tinggi dan tebal so bila time malam mmg agak seram la sebab macam dalam hutan.Cousin aku penah bagitau yang kat garden ni ada nenek kebayan.wallahualam.akupun pelik apesal nenek kebayan tu ada kat situ. urban legend gamaknya.

Story 2a: Flightof The Pontianaks
i) Padasuatu malam, tengah arwah Tok Wer lena tido dia terdengar bunyi mcm bunyi kain mengibas. Dalam hati kecilnya pula berkata saper pulak yang sidai kain malam ni?.

Dia pun pergi la ketingkap nak menjenguk keluar. Masa dia nak ke tingkap tu dia perasan keadaankat luar tu terang satu mcm, sampaikan cahaya bole tembus daun tingkap tu.

Kenapa terang sangatni?tanya Tok Wer. Lalu dibukaknya tingkap.

Astagfirullahalazim!teriakTok Wer.

Rupa-rupanya ada Pontianak tengah berterbangan di laman rumahnya sambil meringai! Pontianak tu merah menyala dan terang bederang macam api dan mcm biasa arkitipikal rupa Pontianak; rambut panjang and bertaring!
Tok Wer tak pikir panjang, dengan lajunya dia tutup tingkap and baca ayat suci dalam selimut.Terus Tok Wer tertidur dan sedar2 dah pagi.
Sekian.kikiki.

ii)  Cerita kedua ni kena kat kazen aku, siApek. Kejadian ni berlaku di rumah Tok Wer jugak. Belakang rumah Tok Wer nisebuah rumah residen untuk penjawat awam yang berpangkat tinggi.

Menurut Apek, dulu ada satu awek cun pernah bertandang di rumah residen ni.Tambahan lagi dia penah la usha awek ni dan katanya ada response. Dalam masa beberapa minggu kazen aku ni stalk awek ni, satu hari masa dia lepak di pangkin belakang, dia dapat tahu yang bilik awek ni menghadap pangkin tersebut. Happy gila dia masa tu,mcm menang loteri* "wa cakap lu!"

*Berjudi tuh haram!

Satu malam dia dgn seorang member dia (kita panggil dia P) tengah melepak dipangkin tersebut. Maka macam2 la diboraknya sambil isap rokok. Tiba2 Apek ternampak lampu bilik awek ni bernyala.

Baru balik dari bandar kot bisik hati Apek. Dia terus perhatikan gerak geriawek tu.Si P ni pun pelik apa yang kusyuk sangat sampai si Apek ni terdiam pandang ke arah lain (residen). Bila P ni nampak apa yang Apek nampak, maka bermula lahsesi skodeng* mereka.

*skodeng tuh tak bermoral!
Mereka perhatikan awek tuh bukak bajunya dan tinggal pkai bra dgn panties!excited mereka berdua!dah mcm2 fantasi bermain dlm kepala.
Tgh syok mereka skodengawek tu, tiba2 awek tu berhenti.

Apesal awek tuhberenti,pek? tanya P.

Mana la gua tau.tgk jela!jawab Apek.

Mereka terus skodeng.Tiba2 awek tuh toleh ke arah mereka! Kantoi! Awek tuh dah perasan dia kenaskodeng. Awek tuh terus tenung mereka berdua dgn tajam! Ah!sudah! bisik Apek.

Renungan tajam tuh diukir dengan senyum dan disusuli oleh taring yang panjang! Apek dan P tergamam!badan diaorang kaku! Kemudian benda yang tak disangka terjadi, awek tadi menyeringai dan terus terbang dari tingkap tersebut ke arah mereka berdua!
Hheeeheheeehheeeeee..~!Pontianak tuh menyeringai!
BLAAAHHH WEIII!!jeritApek.

Sepantas Watson Nyambek mereka berlari ke arah pintu rumah, dan cepat2 tutup pintu! Mereka menarik nafas lega walaupun masih cuak!
Tiba2 diaorang terdengar bunyi dinding belakang mereka kena cakar! Pontianak tuh macam cuba nak menggali masuk!
Makin lama makin kuat! Diselangi bunyi hilaian Pontianak tu. Lama juga mereka dengar bunyi cakaran tu,sampai masing2 tertidur di ruang tamu.
By morning, mereka tak dengar suara or bunyi Pontianak tuh! Dedua syukur takder apa2 terjadi kat mereka. Lepas insiden tu,terus Apek taubat tak nak skodeng lagi.kikikikiki!
Sekian.

Story 2b:Head Banger
iii)Apek ni ada abang nama dia, JJ. Menurut Tok Wer, JJ ni lemah semangat so JJ ni bole la kadang2 nampak/terkena kacau dengan makhluk2 halus ni. Byk kali si JJ ni kena kacau tapi yang ni antara paling epic.
Pada suatu petang, JJ nakberjogging keliling garden tapi hujan panas turun renyai2 (masa ni Jj umur 7-8tahun kalo tak silap). So dia decided utk berjogging pakai *payung. Lepas berlaridalam 10minit tiba2 dia terdengar bunyi macam ada orang tepuk payung dia.

*aku pun pelik macamana method ni but hey,this is  according toJJ himself.

Dia berenti and toleh belakang.Tiada siapa. Dia teruskan berjogging, sekali lagi bunyi yang sama kedengaran.
JJ toleh kembali. Masih tiada siapa. Di pandang keliling, tiada orang lain selain dia. Jogging disambung. Kali ni bunyi tersebut makin kuat!
JJ berenti and decided utk tengok atas payung dia. Sekali, tuh diaaaaa bak hang!!
Hantu Penenggal tengah hentak kepala dia kat atas payung tuh!!Penenggal tuh siap bole toleh ke muka JJand senyum! Hodoh yang amat muka hantu tu kalo dah senyum!
JJ baling payung tersebut ke tanah dan pecut habis balik ke rumah. Payung tu dibiarkan kat taman tersebut. Pasal insiden tuh, JJ tak pasal2 kena libas dengan tali pinggang sbb hilangkan payung mama dia.kesian.
Kekekeke!

Story 2c: The Long Way Back Home
iv)Kali ni Kudut pulak mengalami pengalaman paranormal di kawasan garden ni. Kat bawah garden ni ada medan selera bersebelahan dengan banguan Tabung Haji. Dulu femes medan selera ni,sbb pslnasi goreng ayam berlada and ABC dia (perghh!terliur bak hang!).

Al-kisah pada satu malam, kazen aku ni pegi la makan dengan kawan dia. Lepas makan tu,dia diaorg berjalan la balik ke arah rumah Tok Wer ni. Nak ke rumah tok Wer ni, ko kena lalu pokok besar dan menebal, so kalo waktu malam mmg ko tak nampak la cahaya bulan. Untuk menambahkan lagi perisa, jalan ke rumah tok wer ni jalan sempit and takder lampu jalan.huhu.

Sambil berjalan tu,mula-mula mereka rancak berborak, penuh dgn gelak tawa. Tibadi satu simpang tuh, Kudut tiba2 terdiam. Kawan dia terperasan dgn perangaikudut ni pastu dia tanya, ko kenapa tiba2 senyap ni Dut?nak terberakke?kahkahkah!tanya si member.

Kudut diam membisu lalu dia memuncung kan mulut ke depan.korang tau apa dianampak?ada sebujur lembaga putih seakan pocong dicelah2 pokok tuh!
Mereka berdua dah cuak.langkah mereka nak dipercepatkan tapi terasa slow sgt kaki ni nak memecut. Mereka semakin hampir dengan entiti tu tapi badan terasa slow sangat. Bak kata arwah Kudut*, macam masa tu di perlahankan!

*Yes, Kudut dah arwahdah. Dia meninggal tahun lepas due tu health problem. Al-fatihah.

Dengan perlahan2 kaki mereka melangkah ke arah lembaga tu.mulut mereka terkunci rapat nak berdoa atau membaca ayat2 suci.peluh jantan makin byk. Mereka pun tiba dipokok tersebut,lalu mereka tak pandang pun entiti tersebut! (ko dah takut lepas tu ko nak pandang lg benda tu buat apa syaiton!kalo aku pun buat bodo je!hahaha!)

Lepas je mereka dari pokok tuh,langkah mereka semakin pulih.Dalam beberapa saat saja mereka dah jadi pelari pecut olimpik dan terus redah masuk rumah! Orang2 dalam rumah semua pelik apesal budak2 tu lintang pukang.
Esok hari diaorang berdua demam seminggu. Masa demam tu, jiran kat situ ada berborak dengan mama si Kudut ni, malam yang diaorang kena kacau tu,pakcik sebelah tu nampak kesemua insidentuh.Lalu mama Kudut ni tanya;

Pakcik dah nampakdiaorang kenapa tak tolong?

Aku memang nak tolong, tapi kat pokok sebelah motor aku tu ada pontianak pulak tengah bertenggek!macamana aku nak amek motor? jawab pakcik tuh dengan selamba.

.End.

p/s: @bottombikini saya dah tag kamu as requested

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 06:06 PM | Show all posts
Hope Uolls enjoys cerita baru!Jgn lupa tdo dgn lampu malam ni...kekeke!
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Medan selera dkt tabung haji dah tutup time pergi bebaru ni mungkin nak diupgrade kot. Banyak pulak entiti dekat garden tu rupanya... Padan nampak macam sesuatu jer walaupun time siang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2016 10:45 AM | Show all posts
Inezkhalidi replied at 14-12-2016 01:42 AM
Medan selera dkt tabung haji dah tutup time pergi bebaru ni mungkin nak diupgrade kot. Banyak pulak  ...


tuh la.aku skrg beli nasi goreng ayam berlada kat kedai diaorg di Tepian Tebrau sebelah pdg E.C.
damn!terliuq plak!

Uish!nampak entiti belah ptg?cer citer skit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2016 11:13 AM | Show all posts
Giloz!Citer Dammerung ni power betei!pdn la korang suruh aku baca citer dia!

#AbamDamIdola
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Fienomenology replied at 14-12-2016 10:45 AM
tuh la.aku skrg beli nasi goreng ayam berlada kat kedai diaorg di Tepian Tebrau sebelah pdg E.C. ...

Tak nampak apa2 pun, cuma terasa macam ada sesuatu aje. Yang aku pernah nampak sesuatu time tunggu bas dekat PO. Nampak maknyah angkat skirt pendek nan ketat sebab lari Dari kena angkut time  raid. Relevan tak??    
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2016 12:01 PM | Show all posts
Inezkhalidi replied at 14-12-2016 11:57 AM
Tak nampak apa2 pun, cuma terasa macam ada sesuatu aje. Yang aku pernah nampak sesuatu time tunggu ...

ok mak nyah angkat skit lari lintang pukang mmg scary AF!
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 12:38 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 14-12-2016 11:13 AM
Giloz!Citer Dammerung ni power betei!pdn la korang suruh aku baca citer dia!

#AbamDamIdola

Kennnnnn. Superb wa kata sama luu.
Btw TT, cite awk pon tak kurang best nyee. hehee. Lagii lagiii
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2016 12:49 PM | Show all posts
pin0t replied at 14-12-2016 12:38 PM
Kennnnnn. Superb wa kata sama luu.
Btw TT, cite awk pon tak kurang best nyee. hehee. Lagii lag ...

Giler beb!melekat kejap dpn PC ni baca thread dia.hahaha
Thanks pinOt! tq for support!

in sha Allah!more to come...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074658s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list