Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5761
View
33
Reply

Pintu isi minyak Perodua x bole tutup

[Copy link]

Author: Naatasha    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-12-2016 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum..

Maaf aku bukan x nk smbung kat thread lama, tp ini masalah lain. Boleh cmtu momod? Ok masalahnya td bawak keta g isi minyak. Pintu minyak yg kecik molek tu boleh buka, tapi nak tutup tak boleh.. sepanjang jalan tu ade la beberapa org naik moto hon2 tegur pintu minyak tu terbuka..l

Last2 aku selotep je dulu.. ahad workshop x buka. So sapa ada experience atau ada knowledge pasal ni, kenapa jadi cmtu eh. Nak kata patah, rasa x patah pun.. biasa repair berapa rm ye?
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2016 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kereta viva aritu ke? Hjg pintu minyak yg kau cakap tu ada besi tu, kau tolak skit. Adjust2 skit 'selak' tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2016 01:19 AM | Show all posts
jangan tukar pam minyak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2016 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
rioster replied at 12-12-2016 12:52 AM
Kereta viva aritu ke? Hjg pintu minyak yg kau cakap tu ada besi tu, kau tolak skit. Adjust2 skit 'se ...

A ah keta sama.. nt aku tgok
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2016 09:12 AM | Show all posts
cable pembuka minyak tu dah masuk air aritu, so dh mula naik karat, spray WD40 kat penarik minyak/cable....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2016 09:14 AM | Show all posts
rioster replied at 12-12-2016 12:52 AM
Kereta viva aritu ke? Hjg pintu minyak yg kau cakap tu ada besi tu, kau tolak skit. Adjust2 skit 'se ...

bukan tu sebabnya...cable dh naik karat sebab masuk air, so spring cable tu tak bleh nk return.....ibarat mcm throtle minyak moto, pulas boleh tapi taknak patah balik...camtu la

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2016 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 13-12-2016 09:12 AM
cable pembuka minyak tu dah masuk air aritu, so dh mula naik karat, spray WD40 kat penarik minyak/ca ...

Sat lg balik sy amek gambar keadaan pintu tu.. nk tuan tgok macam mana
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 11:44 AM | Show all posts
oh, boleh jugak takleh tutup ek
last time kereta saya takleh bukak
nasib lah ada orang advise cara kat google
hal kecik je pun
nyaris2 gi hantar bengkel
kalau gi hantar bengkel time tu
wat kena gelak je lah
mentang2 pompuan kan...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 12:10 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 14-12-2016 11:44 AM
oh, boleh jugak takleh tutup ek
last time kereta saya takleh bukak
nasib lah ada orang advise cara ...

so apa masalahnye yg menyebabkan takleh buka? spring patahke? hehe  
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 12:29 PM | Show all posts
zulka replied at 14-12-2016 12:10 PM
so apa masalahnye yg menyebabkan takleh buka? spring patahke? hehe

saya check google
dia advise mintak sorang tarik picu pembukak tutup yang tepi seat tu
sorang lagi umpil pintu tempat minyak tu
senang je bukak
tengok2, benda alah cam spring besi tu tercabut keluar
so saya pasang balik dan ikatkan dengan cable tie
next time tak tercabut lagi dah
rasa bangga pulak setel masalah kereta sendiri
walaupun benda kecik ciput cenggini
tapi kalau dah tak pandai
ke bengkel jugak perginya
so pape hal, saya check google je
pastu baru hantar bengkel, kalau perlu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2016 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 13-12-2016 09:12 AM
cable pembuka minyak tu dah masuk air aritu, so dh mula naik karat, spray WD40 kat penarik minyak/ca ...

Dah letak wd40. Alhamdulillah ok. Hopfully xde masalah lg. Terima kasih unt tips tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2016 09:53 AM | Show all posts
Naatasha replied at 14-12-2016 10:03 PM
Dah letak wd40. Alhamdulillah ok. Hopfully xde masalah lg. Terima kasih unt tips tu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2016 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 15-12-2016 09:53 AM

Bonet pun xleh buka dr dalam. Kena pakai kunci.. kena letak wd40 jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2016 10:08 AM | Show all posts
Naatasha replied at 15-12-2016 10:00 AM
Bonet pun xleh buka dr dalam. Kena pakai kunci.. kena letak wd40 jugak ke?

yup, problem yg sama tu, sembur semua
- tmpt tarik minyak
- bonet (depan/blakang)
- pedal minyak/brek/clutch (kena membongkok sket la no..)
- gear deliver (selak sket cover kulit tu), spray kt lubang byk 2 sket

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2016 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 15-12-2016 10:08 AM
yup, problem yg sama tu, sembur semua
- tmpt tarik minyak
- bonet (depan/blakang)

Tq     nt mlm sy try lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2017 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 15-12-2016 10:08 AM
yup, problem yg sama tu, sembur semua
- tmpt tarik minyak
- bonet (depan/blakang)

Encik zulka, now x boleh bukak plak    mcm mana ye?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 08:44 AM | Show all posts
Naatasha replied at 2-1-2017 06:56 PM
Encik zulka, now x boleh bukak plak    mcm mana ye?

apa yg takleh buka? bonet ka penutup minyak?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2017 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 3-1-2017 08:44 AM
apa yg takleh buka? bonet ka penutup minyak?

Tutup minyak  
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 03:01 PM | Show all posts

chek cable..
putuih tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2017 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 3-1-2017 03:01 PM
chek cable..
putuih tak?

Kalo putuih mcm mana? Mhl x nk repair?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.418549s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list