Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
909
View
17
Reply

"Makan Aiskrim Waktu Sarapan Tingkatkan Gelombang Otak" - Kajian Di Jepun

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-12-2016 12:03 PM | Show all posts |Read mode
"Tak nak lah. Nanti gemuk kalau makan aiskrim."



Sumber foto: Vinogradov Illya/Shutterstock





Ada yang berpendapat makan aiskrim boleh menggemukkan. Namun, itu semua hanya mitos semata-mata kerana aiskrim sebenarnya mengandungi lemak tidak tepu yang tidak mengemukkan jika diambil dalam kuantiti yang tidak berlebihan. Malah, sebenarnya makan aiskrim banyak khasiatnya:


1. Bantu Pertumbuhan Tulang dan Gigi
Menurut portal Pa&Ma, aiskrim kaya dengan kalsium yang juga berperanan menjaga
kepadatan jisim tulang, mencegah osteoporesis, kanser dan hipertensi daripada berlaku.


2, Bertindak Sebagai Antibodi
Aiskrim mengandungi kandungan susu sebanyak 20-30% yang berperanan sebagai zat pertahanan tubuh terhadap pathogen iaitu agen penyebab penyakit.


3. Merawat Tonsil
Anda tahu, aiskrim berperisa Vanila mampu mengubati tonsil selain menenangkan saraf, mengurangkan berat badan dan menaikkan mood anda.




Sumber foto: Yahoo Lifestyle



4. Tingkatkan Tahap Kecerdasan
Profesor Yoshihiko Koga dari Universiti Kyorin, Tokyo, Jepun mendapati, makan aiskrim semasa sarapan menjadikan seseorang lebih bijak kerana ia membolehkan anda memproses maklumat baru lebih baik dan tindak balas yang lebih cepat.


Menurut portal Telegraph, Yoshihiko mendapati aiskrim membantu meningkatkan frekuensi gelombang otak yang dikaitkan dengan pengurangan rasa kejengkelan mental dan tahap kewaspadaan tinggi.




Wah, pasti ramai yang tidak tahu mengenai khasiat makan aiskrim ini, bukan? Kini tiada lagi alasan untuk tidak memberikan anak anda menikmati kelazatan ais krim. Selamat menikmatinya! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 05:15 PM | Show all posts
info yg bagus
rasanya minum susu lagi byk khasiat berbanding ais krim
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 05:35 PM | Show all posts
info menarik
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 05:48 PM | Show all posts
Info menarik,  melegakan kalau sakit tekak
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 06:36 PM | Show all posts
owh realllllllllly ...hmm....which flavour ?

okay cool news ....hahahahah
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 12:32 PM | Show all posts
ok...boleh makan ice cream lepas ni......
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 12:40 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 20-12-2016 05:48 PM
Info menarik,  melegakan kalau sakit tekak

ada orang cakap kalau demam makan ais krim nanti cepat sembuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 02:35 PM | Show all posts
dalam banyak2 junk food, aiskrim la makanan yang i xleh elak...fav all the time hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 10:27 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 10:16 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2016 07:29 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2016 09:57 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 09:21 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 10:20 AM | Show all posts
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 10:20 AM | Show all posts
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 10:25 AM | Show all posts
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 08:33 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Pistachio ice cream.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056332s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list