CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2995|Reply: 8

Resipi Tak Halal? Jangan Risau, Ini Pengganti Wain Dalam Masakan

[Copy link]
Post time 23-12-2016 05:43 PM | Show all posts |Read mode
Ralit membelek resipi untuk dicuba, berkenan dengan satu resipi ni. Alamak! Ada bahan beralkohol pula. Kena cuba resipi lain la ya?


Jangan risau, dengan sedikit ubah suai dan menggantikan bahan beralkohol tersebut dengan bahan halal, anda masih boleh mencuba resipi baru itu! Walaupun rasanya mungkin lari sedikit, namun ia dijamin sedap!






Gunakan bahan-bahan ini bagi menggantikan wain merah dalam masakan:








1. Jus anggur, delima, atau kranberi
Jus ini kaya dengan perisa selain berasid yang menjadikan ia pengganti terbaik kepada wain merah. Anda juga boleh cuba campurkan satu sudu cuka bagi setiap cawan jus untuk menambah lagi kepekatan rasa.


2. Stok ayam, daging, atau sayur
Penggunaan stok ayam, daging, atau sayur adalah pengganti yang sangat sesuai untuk menambah rasa dalam masakan. Untuk lebih berperisa, campurkan satu sudu cuka bagi setiap cawan stok.






Gunakan bahan-bahan ini bagi menggantikan wain putih dalam masakan:


Sumber foto: http://www.limaywine.com



1. Jus lemon
Jus lemon memberi rasa masam dalam masakan sama seperti wain putih. Campurkan jus lemon dengan air secukupnya supaya rasanya tidak terlalu kuat.

2. Jus anggur putih
Gunakan jus anggur putih jika anda mahu menambah rasa manis pada masakan. Untuk rasa lebih kuat, tambahkan satu sudu cuka atau jus lemon bagi setiap cawan jus anggur.

3. Stok ayam atau sayur
Sama seperti bahan ganti bagi wain merah, anda boleh gunakan stok ayam atau sayur apabila anda mahu menambah rasa pada masakan.  Untuk rasa lebih kuat, tambahkan satu sudu cuka atau jus lemon bagi setiap cawan stok.




Jika anda rajin melayari internet, anda akan menemui pelbagai cara dan bahan bagi menggantikan sesuatu bahan lain yang digunakan dalam masakan. Mudah saja, bukan? - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2016 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg slalu guna jus delima utk ganti red wine n jus anggur hijau utk white wine.tp tula..xleh byk2 sgt sbb manis.

My friend ade bg petua bg melembutkn daging samada guna air coke or rendam daging dgn air yg d campur gula.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2016 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 23-12-2016 09:05 PM
Mmg slalu guna jus delima utk ganti red wine n jus anggur hijau utk white wine.tp tula..xleh byk2 sg ...

Tak ganggu rase daging tue ke rendam dengan mende manis ?
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2016 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ka6_jeram replied at 23-12-2016 10:36 PM
Tak ganggu rase daging tue ke rendam dengan mende manis ?

Xde..sbb nnt bilas sblm msk.dlm 20-30mnt..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2016 09:21 AM | Show all posts
betul air coke tu. atau masa masak daging tu rendam skalivsudu dua tiga batang.
tp skrng guna je periuk anova tu mmg lembut giler daging..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2017 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Good tips! Boleh cuba utk replace vanilla extract
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-1-2017 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Good tips ... blh laa lepas ni try
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 04:18 PM | Show all posts
Good tips!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2017 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq for the tips!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 06:52 AM GMT+8 , Processed in 0.084141 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list