Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
866
View
16
Reply

Tiga Cara Paling Mudah Lembutkan Ayam Kampung

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-1-2017 04:38 PM | Show all posts |Read mode


Enaknya ayam kampung dimasak gulai atau goreng kosong sahaja. Namun, masalah muncul kerana ayam kampung terkenal dengan dagingnya yang liat.


Jika terus dimasak, nanti tak sedap pula. Bagaimana cara untuk melembutkan dagingnya sambil tidak menghilangkan rasa manisnya?


Ini dia beberapa cara dan petua ringkas yang dipetik daripada beberapa blog masakan. Sengaja dipilih cara yang paling mudah agar anda dapat melakukannya dengan jayanya! Selamat mencuba!


Foto: hungrygowhere.my




1. Rendam ayam kampung dengan air nanas untuk 2-5 minit sahaja. Kalau terlalu lama daging akan berkecai atau hancur.




2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan ayam kampung kira-kira setengah jam. Kemudian bilas dengan air dan bolehlah dimasak seperti biasa.




3. Rebuskan atau masakan ayam dalam air kelapa sehingga lembut, toskan ayam dan boleh dimasak ikut kesukaan. Daging ayam menjadi lembut dan rasa manis. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
ayam tua xkisah ayam kg or ayam bandar mmg lah liat. ayam muda xyah sbb x liat. mcm manusia gak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 05:46 PM | Show all posts
paling minat ayam kampung
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 06:38 PM | Show all posts
baru je mkn ayam kg lunch td yummmy
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
dah try yang rebus dengan air kelapa tu,tak menjadi...tapi bole la nak makan ayamnyer,liat jugak tapi masih boleh digigit kunyah n telan
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 01:26 AM | Show all posts
Air nenas tu macam leceh je. nak kena kopek nenas. Lepas tu kena blend. Tambah air. Lepas tu rendam 3 minit je. GGilalah orang yang kaji cara ni.

Jadi saya pilih 2 je, sebab air kelapa saya nak minum.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2017 02:15 AM | Show all posts
i see...thanks  tapinya  kalau saya  saya masukkan natural yogurt je...i mean fat free preferable , ini kalau nak buat tandoori  , campur dengan  rempah tandoori sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2017 11:40 AM | Show all posts
oh yake menjadi ek letak yogurt tu...nnt nk try lah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
nenek selalu letak garfu besi dlm lauk tgh masak..lembut je ayam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahhhh tq tq good tips
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 05:06 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 01:14 PM | Show all posts
berapa banyak air nanas tu? ada nisbah untuk per kg daging ayam?

biasa aku sembelih ayam kampung dara je, umur 3 bulan. Jadi takde isu liat.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 03:25 PM | Show all posts
abgmar replied at 12-1-2017 01:14 PM
berapa banyak air nanas tu? ada nisbah untuk per kg daging ayam?

biasa aku sembelih ayam kampung  ...



Lunch tadi saya tapau nasi kukus ayam dara
Macam mana nak tau ayam tu betul2 DARA??
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 10:21 PM | Show all posts
owner ayam tu je yang betul2 tau
kalau ayam kampung biasa yang dara kecik je, daging pun mulus lembut
yang mak dara dah kembang dan liat
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:15 AM | Show all posts
ada yang cakap letak panadol masa rebus tu. tapi iols tak pernah try lagil. takut nak try chuols
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Strong sungguh panadol...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Hehe tringat dulu2 kalau masak ayam kg..lama btol nk tggu masakknya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065318s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list