JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
9437
View
32
Reply

Tepung goreng ayam paling sedap

[Copy link]

Author: sky8gurl    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-1-2017 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum..nak tanya. Sy n anak suka sgt makan ayam goreng kfc tp harga kfc skrg makin mahal n cekik darah betul...
Nak buat sendiri guna tepung goreng di pasaran..mudah n murah..tahu tak jenama tepung goreng ayam yg paling sedap?
Tq in advance ye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I goreng taklah rasa kfc tapi crispy ok jugak rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I goreng taklah rasa kfc tapi crispy ok jugak rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 8-1-2017 01:05 PM

Saya biasa pki tpg goreng ayam seri aji dlm kotak tu.. Celup ayam dgn telur pastu gaul tpg.. Goreng.. Anak2 ckp sedap cam kfc.. Tiap2 minggu leh buat.. Licin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:06 PM | Show all posts
amboi senangnya buka thread terus tnya.. nape x google je??

mcm ni la. i tlg jawab setakat yg tahu.

kalau nk ayam goreng pedas2 mcm mcD punya style (kerak2 dia kat luar mcm mekdi punya) silalah guna tepung cap bestari. dia ade perisa original, garlic, spicy, tomyam.

yg bestnya mmg sedap mcm ayam mekdi/kfc kerak2 kat luar tu. x perlu bancuh ngn telur dulu mcm sesetengah jenama. ikut step yg tertulis, insyaAllah jd mcm mekdi/kfc style. kalau ko wat x jd, means ko x pndai buat mcm yg diarahkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Malasnyer ko tt. Dalam ni ader jer resepi tepung ayam goreng ala kfc.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa mak i ade bukak restoran dia sendiri, diorang guna brand bestari..mmg sedap..tapi cook kitorang tu ade add extra ingredient bg lg sedap..mmg crunch sedap x cukup sekor..

Tp kalau i dok rumah terasa nak mkn ayam goreng, i guna seriaji punya..spicy..sbb pack bestari tu besar2 to cater for business

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 02:57 PM | Show all posts
Edited by hanamunir at 8-1-2017 03:05 PM

hi tt,

tepung goreng yang highly recommended ialah tepung goreng bestari,
cara biasa salut je terus, tapi nak lg cantik n crispy, celup ayam dlm telur,
dia punya coating nati nice je

my way is perap ayam yang dah potong tu dgn tepung bestari dan air sikit 30 min, ni nk bagi flavour tu terasa kat isi ayam, celup telur, celup tepung then goreng,kalau nk kerak tebal, celup telur, celup tepung skali lg

tak payah perap ayam dgn garam dah, sebab tepung bestari tu dah masin, dulu sangat2 masin, sekarang dorang da kurangkan kemasinan tepung tu

tepung bestari spicy tu memang pedas, tangan siap boleh pijar after goreng ayam, terbersin2 time nak celup ayam, untuk ank yang tak tak tahan pedas tt guna yang perisa garlic je

harga tepung bestari (850gm - 1kg, packaging dia plastik, ada yg dalam box 250gm tapi better amik plastic terus) kat tesco rm9.50, giant rm8.5, speedmart rm6.90-7.50 (ni kalau dorang x naik kan lagi la), lagi satu yg spicy dia not bad juga ialah tepung goreng adabi spicy, gud luck selamat menggoreng ayam, sekor ayam rm15 puas anak tt makan nati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 03:34 PM | Show all posts
Setakat yangi pernah cuba, tepung goreng cap Bestari tu memang tasty. Celup kat fillet ikan pun sedap. Try lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 04:18 PM | Show all posts
dewinter25 replied at 8-1-2017 01:14 PM
Dulu masa mak i ade bukak restoran dia sendiri, diorang guna brand bestari..mmg sedap..tapi cook kit ...

u tmbh ape dlm tepung bestari tu nk extra sedap?

ade je yg kotak kecik. RM2.70 kalau x silap. yg bungkus besar2 tu mmg sesuai nk wat jualan or goreng byk ayam.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
X tahulah.. cook mak i yg buat..sekarang mak i dah stop operating restoran tu..maybe grated halia and serbuk cili kot..nanti i cuba tanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2017 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai recommended tepung goreng bestari..i will try..tq..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
First time dengar brand bestari.
Selalu guna tepung kentucky dlm kotak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
KFC dh x sedap ls skrg.. Isi tebal muak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2017 02:26 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 8-1-2017 01:01 PM
I goreng taklah rasa kfc tapi crispy ok jugak rasanya..

goreng dalam periuk
bley jd juicy di dalam and crispy di luar
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2017 02:33 PM | Show all posts
first time dgr brand bestari
haruslah akan cari
sbb tepung brand Chickenlah yg pada iols sedap
tgh rebranding tuk dpt sijil halal oversea plak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2017 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru ja buat ayam goreng celup tepung brand bestari..mmg sedap...aku guna 2 perasa...pedas campur ngan original..ok lah..ikut step yg diberi mmg sedap la...
Selamat mencuba TT...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2017 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
aku_best replied at 11-1-2017 10:55 PM
Baru ja buat ayam goreng celup tepung brand bestari..mmg sedap...aku guna 2 perasa...pedas campur ng ...

Dah cuba dah..sedap...tq semua yg reply. I appreciate it
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggal comment untuk belajar
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu pakai bestari je..ritu ade food fest,beli yg japanese punya entah ape namanya tp pedas sikit..nnt nk try yg seri aji pulak
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Betol...brand bestari ok
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 08:08 AM | Show all posts
1. Campur Tepung KFC biasa atau jenis pedas + tepung beras + sedikit garam ( FC suka lebihkan tepung beras untuk lebih garing tapi kena tambah sedikit saja tepung jagung + tepung kunyit untuk colouring )

- perap dulu ayam dengan perasa.. FC suka guna sos Lea&Perrin
nak pedas .. FC tambah serbuk kari / serbuk cili
- pastu coating dengan tepung beras
- baru celup dengan telur yang dah d pukul
- baru coating balik dengan adunan tepung KFC diatas (1)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2017 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
tepung goreng jenama pak long

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 12:32 PM | Show all posts
pernah guna Pak Long..tak best..suka lagi Bestari..nak kurangkan masin tambah skit tepung beras...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 03:53 PM | Show all posts
chinta89 replied at 8-1-2017 01:06 PM
amboi senangnya buka thread terus tnya.. nape x google je??

mcm ni la. i tlg jawab setakat yg tah ...

Sebenarnya step 'bancuh telur' tu tak perlu buat pun. hehe. Fungsinya sekadar untuk bind tepung ayam melekat pada isi ayam saja.
# Saya bancuh susu tepung anak + setengah cawan air untuk gantikan telur. Menjadi juga, tak beza dari segi rasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052118s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list