Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1034
View
66
Reply

[Pelbagai] JANGAN PUTUS ASA UNTUK BERILMU....

[Copy link]

Author: arinn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-5-2017 03:18 PM | Show all posts
Banyak jenis ilmu yg boleh dituntut. Dan semuanya Akan membawa manfaat pada penuntutnya jika di gunakan dgn betul. Belajar culinary, kemudian boleh bukak kedai sendiri, belajar jahit boleh buat baju sendri and one day maybe boleh jadi tailor pulak. No boundaries with your knowledge. It's up to yourself

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 03:32 PM | Show all posts
Betulkan niat apabila kita ingin menuntut ilmu
Niat yg baik akan sentiasa dipermudahkan akhirnya
Selalu kena tanam niat yg ilmu yg dituntut ni adalah utk membantu org lain suatu hari nnt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
arinn replied at 31-1-2017 01:15 PM

Aduhaiii....ini mmg sgt tepat!
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 03:48 PM | Show all posts
During my degree study, i pernah giveup and rasa taknak teruskan sebab masa tu macam serabut sangat dengan course i yg banyak kena buat programming plus time tu duit pun satu masalah juga.
yelah nak survive kat shah alam, family pulak bukan org senang sgt.
tapi nasib baik ada kawan2 yang advise, and i pun fikir byk kali, fikir mak ayah.
i teruskan jugak, tempuh je semua masa2 sukar tu. and now, i bangga dgn diri sendiri.
i buat keputusan yg tepat untuk habiskan belajar.
tu lah cabaran dlm menuntut ilmu. jgn giveup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 08:51 AM | Show all posts
Kerja yang sama tapi hasil berbeza apabila ianya dilakukan oleh orang berilmu dan orang tiada ilmu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:29 AM | Show all posts
good things come to those who believe, better things come to those who are patient, and the best things come to those who Don't Give Up!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 06:07 PM | Show all posts
bak kata pepatah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 06:09 PM | Show all posts
Tanpa Ilmu, Amal Tidak Mungkin Diterima oleh Allah Swt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 06:12 PM | Show all posts
bercakap tentang ilmu, teringat apa yang ex-lect cakap dalam kelas, bila pelajar datang ke kelas ade bebepa jenis

- jenis yang faham dan dapat ilmu yang diajar
- jenis yang dapat separuh sahaja dan perlu ulangkaji bila balik
- jenis yang tak dapat apa langsung, tak kira dalam kelas atau diluar
- ada yang jenis tak belajar tapi dapat dan faham...entah laa..istimewa yang ini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 06:40 PM | Show all posts
ilmu tu tinggi martabatnya. so org yg berilmu pun automatically naik martabat kan.

tapi tak semua org minat / nak timba ilmu.

why? sebab tak menarik. sebab ada benda lain lebih menarik - hiburan. padahal yg menarik itulah melalaikan, xde manfaat.

kita ni manusia, ada akal. boleh fikir mana baik dan buruk. kalau rasa ilmu tu tak best, cuba cari sampai jumpa 'ilmu yang best pada diri kita'. kadang2 just sebab tu bukan minat kita, tak bermakna kita boleh stop struggling.

contohnya budak engineering tp sebenarnya minat baking. kalau betul2 passionate dan xleh go on langsung dgn engineering, go for it. (read: i bukan nak galakkan korang berhenti study, i sarankan kejar passion lepas dh ada sijil at least) dan passion tu pun, still perlu ilmu. korg still kena gi kelas2 baking, berguru dgn yg pakar. belajar psl marketing, yelah mesti nak jual kan kek tu, xkan nk makan sorang2 je..

utk yg rs belum jumpa passion, trust me, inshaAllah one day nnt korg akan jumpa. myb time tu korg x sedar. so mcm mana nk sedar? bila rasa minat even sikiiit je kat suatu benda / area tu, start looking for knowledge. timba ilmu byk2 psl bidang tu. dalam menimba tu lah korg akn tersedar if that's truly your passion.. tp jgn sesuka hati claim passion just sbb something tu sounds cool, or trendy. tu yg ramai org stuck..

kena terapkan kat diri, org2 sekeliling, anak2, ilmu tu penting sangat. tp ilmu x dtg bergolek, kita yg kena korek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
An expert is one who knows more and more about less and less until he knows absolutely everything about nothing
~unknown~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 10:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2017 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
I am doing my phd now
It is definitely not bed of roses. Lots of down than up
Need lots of determination, will n power
There are many times I wanted to quit and let everything go
But I keep on going because I know that there will be sunshine at the end of this journey
Everytime i felt demotivated I put one step back and try to remind myself why did I choose this path

You need to push yourself because no one will do it for you

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2017 04:04 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 11:54 AM | Show all posts
Menuntut Ilmu Wajib bagi setiap Muslim.

Keutamaan manusia dari makhluk Allah lainnya terletak pada ilmunya. Allah bahkan menyuruh para malaikat agar sujud kepada Nabi Adam as karena kelebihan ilmu yang dimilikinya. Cara kita bersyukur atas keutamaan yang Allah berikan kepada kita adalah dengan menggunakan segala potensi yang ada pada diri kita untuk Allah atau di jalan Allah.

Banyak jenis ilmu yg boleh dipelajari dan semuanya akan membawa manfaat pada penuntutnya jika di gunakan dgn betul. Jangan cepat putus asa dalam menuntut ilmu

Tuntutlah ilmu walau sampai ke negeri China

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 11:56 AM | Show all posts
Dulu masa belajar, rasa susahnya cari ilmu ni...nak sangat cepat-cepat habiskan dan cari kerja
....tapi bila dah kerja..kita akan rindu zaman belajar tu dan nak kembali ke zaman tu balik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepentingan-Ilmu-Di-Dalam-Kehidupan.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
optimized-man-salaka-toriqon2-crop.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
APAKAH kelebihan menuntut ilmu berdasarkan hadis Nabi SAW? Menuntut ilmu adalah kewajipan dan tuntutan terhadap setiap insan. Ini kerana, ilmu berperanan sebagai kayu ukur dalam kehidupan kita dalam menentukan sama ada perkara tersebut baik atau tidak.

ALLAH SWT juga mengangkat orang yang berilmu dengan beberapa darjat berdasarkan firman-Nya dalam Surah Al-Mujadalah ayat 11. Berdasarkan firman-Nya, ia menunjukkan wujudnya ganjaran di akhirat dan karamah di dunia. Diangkat orang yang beriman daripada orang yang tidak beriman dan orang yang alim daripada yang bukan alim.

Faedah menuntut ilmu

Antara kelebihan dijelaskan dalam hadis Nabi SAW bagi orang yang menuntut ilmu ini, hadis dalam Sahih Muslim menceritakan dalam sebahagian matannya kelebihan orang menuntut ilmu. Daripada Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda: "Barang siapa yang menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu maka ALLAH akan memudahkan baginya jalan ke syurga. Tidaklah satu kumpulan berkumpul dalam sebuah rumah di antara rumah ALLAH, membaca kitab ALLAH (al-Quran) dan mempelajarinya sesama mereka melainkan akan turun kepada mereka ketenangan, diliputi ke atas mereka rahmat dan dinaungi oleh malaikat serta ALLAH akan menyebut mereka pada malaikat yang berada di sisi-Nya." (Riwayat Muslim)

Maksud hadis

Di dalam hadis ini mengandungi pelbagai jenis ilmu, kaedah dan adab. Antaranya, ia menceritakan kelebihan keluar menuntut ilmu dan sentiasa sibuk dengan ilmu syar'ie dengan syarat niatnya kerana ALLAH. Walaupun syarat ini adalah syarat untuk setiap ibadat tetapi telah menjadi adat ulama mengikat masalah ini dengannya kerana sebahagian manusia mengambil mudah dan lalai terhadapnya terutama golongan permulaan dan seumpama dengan mereka. Selain itu juga, maksud sabda Nabi SAW: "Tidaklah satu kumpulan berkumpul di dalam sebuah rumah di antara rumah-rumah ALLAH, membaca kitab ALLAH (al-Quran) dan mempelajarinya sesama mereka melainkan akan turun kepada mereka ketenangan, diliputi ke atas mereka rahmat" adalah dikatakan yang dimaksudkan dengan sakinah di sini adalah rahmat. Ini yang dipilih oleh Al-Qadhi 'Iyadh tetapi ia dhaif disebabkan rahmat telah di'athafkan dengan sakinah. Dikatakan juga ia (yang dimaksudkan dengan sakinah) adalah thoma'ninah dan kemuliaan. Ini adalah lebih baik dan ia juga mempunyai dalil atau petunjuk akan kelebihan berkumpul untuk membaca al-Quran dalam masjid. (Lihat: Al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, 17/21)

Kata-kata hikmah

Telah berkata Ibn Abbas RA: "Aku merendah diri ketika menuntut ilmu maka aku dimuliakan ketika diminta mengajarkan ilmu."

Telah berkata Abu Darda' RA: "Aku mempelajari satu masalah ilmu itu lebih aku suka daripada qiamullail."

Telah berkata Ibn Al-Mubarak RA: "Aku hairan dengan orang yang tidak pernah menuntut ilmu. Bagaimana dia boleh mendakwa dirinya mulia?."

Telah berkata Imam Syafi'e RA: "Menuntut ilmu itu lebih baik daripada melakukan ibadah sunat."

Kesimpulannya, banyak lagi hadis lain yang menceritakan kelebihan orang yang menuntut ilmu. Tambahan pula, kita perlulah sentiasa membetulkan niat dalam setiap perkara yang kita lakukan terutamanya dalam menuntut ilmu. Akhirnya, semoga ALLAH memberi kita ilmu yang bermanfaat dan memberi kefahaman dalam agama ini agar kita dapat sampaikannya kepada orang lain.

Mufti Wilayah Persekutuan, Sahibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri Hukum

Sumber: Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan
Sumber: sinar harian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 04:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Org yg berilmu akan dipandang tinggi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
jangan berputus asa untuk mencari ilmu..
malu lah dgn diri sendiri mnjadi org yg jahil dan bongkak utk di beri ilmu..
quotes.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai ni bab encourage  ppl to study mmg kedepan.  Pung pang pung pang mmg berkobar bab mempelajari sesuatu ilmu.  I manage to advice my kesayangan tuk belajar sampai master,  support  them,  ada yg dah berumur 60 tahun. I suka keyakinan tinggi mereka , ilmu tak hanya di tuntut di peringkat muda saja,  ai percaya selagi kita hidup ilmu harus di tuntut even u dah 70an minat membaca harus ada untuk menajamkan minda.  Tak kisah lah bidang apa yg kita minat.  Yang penting semua cabang minat n aktiviti harian kita ada lah ilmu pengetahuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 09:45 AM | Show all posts
PUSH YOURSELF BECAUSE NO ONE ELSE IS GOING TO DO IT FOR YOU...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056520s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list