CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7298|Reply: 29

Kaki Ayam Empuk Dan Tidak Hamis, Ini Rupanya Tips Mudah Yang Ramai Tak Tahu

[Copy link]
Post time 31-1-2017 03:07 PM | Show all posts |Read mode
Foto: daydaycook.com


Siapa yang pernah menikmati kaki ayam pasti tidak dapat menafikan lagi rasanya yang enak, bahkan ianya juga baik untuk kesihatan.


Kaki ayam mengandungi banyak kolagen yang membantu meremajakan kulit namun kadang-kadang baunya hamis dan untuk memasaknya juga agak leceh.



Jangan khuatir lagi, guna tips ringkas ini untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Foto: www.reformationacres.com


1. Buang kotoran di kuku dan kulitnya
Pastikan anda membuang segala kotoran yang ada pada kaki ayam sebelum mula memasaknya. Rendam dahulu dalam air panas untuk memudahkan proses mengupas kulit kakinya.



2. Lumur dengan air limau nipis atau cuka.
Rendam kaki ayam dalam air limau nipis atau cuka selama 15 minit sebelum dibilas bersih dengan air. Gunakan air paip atau air yang mengalir supaya kotoran dan sisa lain tidak melekat atau membuatkan rasanya menjadi pahit.


Foto: www.piasthaikitchen.com


3. Rebus dengan aneka rempah
Bagi mempercepatkan proses rebusan, sebaiknya gunakan periuk tekanan tinggi kerana ia cuma akan memakan masa selama 10 minit sahaja. Masukkan halia, serai, dan daun limau bagi menghilangkan bau hamis. Aroma dan rasa rempah ini akan memberikan citarasa yang tersendiri pada kaki ayam yang dimasak.



4. Masak dengan rempah pedas
Selain dari sajian sup kaki ayam, boleh juga cuba sajian yang dimasak pedas. Kelebihannya adalah ia akan menghilangkan bau hamis serta merta.


Foto: life.viva.co.id


Nah, senang sahaja bukan? Sekarang anda sudah mengetahui rahsia untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan tidak hamis.


Jadi boleh mula praktikkan di dapur sendiri ya. Selamat mencuba! -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2017 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap,kalo dbuat sup & sambal kicap
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa i buang je terus jari2 ayam tu...tinggal betis dia je......tk reti nak mkn kaki ayam...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 06:14 PM | Show all posts
sedapnya kaki ayam. lembut gila kalau masak sup. tak payah kunyah
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 06:28 PM | Show all posts
xreti makan kaki ayam..tah celah mana dihisap dikunyahnya...haha
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
sedap kaki ayam ni. sangai kasi kecut kulitnye then pressure cook then masak
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-2-2017 11:34 AM | Show all posts
i pengemar kaki ayam..tapi tengok pic di atas tu tak buang kuku kaki ayam buat aku marah jer..
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Grengo replied at 1-2-2017 08:00 AM
sedap kaki ayam ni. sangai kasi kecut kulitnye then pressure cook then masak

Yup..pakai pressure cooker mmg terbaaaoikkk la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2017 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
DeeHanania replied at 31-1-2017 03:45 PM
Sedap,kalo dbuat sup & sambal kicap

Dee, cer try buat kerabu kaki ayam...mabeles juga tau
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
siskepoh replied at 31-1-2017 06:14 PM
sedapnya kaki ayam. lembut gila kalau masak sup. tak payah kunyah

Sis...kaki ayam ni pon elok utk org yg sakit dkt sendi or joint tu...kalau beli ubat pil tu mahal...so makan sup kaki ayam ni pon ok dah n murah
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 02:02 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 1-2-2017 12:04 PM
Sis...kaki ayam ni pon elok utk org yg sakit dkt sendi or joint tu...kalau beli ubat pil tu mahal. ...

sbb kt kaki ayam tu la byk kolagen khenn..x perlu beli kolagen memahai dh

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 02:51 PM | Show all posts
Teringat kesedapan mak masak sup kaki ayam aku kecik2 dulu. Sekarang dia tak masak dah sebab makin tua anaknya ngengade banyak benda tak boleh masuk
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MistrezHermanaz replied at 1-2-2017 02:02 PM
sbb kt kaki ayam tu la byk kolagen khenn..x perlu beli kolagen memahai dh

Betul2...lagi satu,slalunya org yg suma makan rangka ayam sure suka kaki ayam
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
terus teringin nk mkn sup panas.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
nak masak kaki mayam masak lomak cili api esok
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2017 10:44 AM | Show all posts
sup kaki ayam ni elok utk orang sakit..dia naikkan selera makan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2017 12:48 PM | Show all posts
saya buang kuku kakinya , tinggalkan sikit je dan satu lagi yg mesti saya buang..bawah tapak kaki dia,,,yg byk lemak tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2017 01:47 PM | Show all posts
cmna kalau kat thailand/kelate tu jadi puith betul yer

mcm x logik pulak
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2017 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kaki ayam...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Xpnh mkn kaki ayam..adik ipar den suke beno kaki ayam..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 08:27 AM GMT+8 , Processed in 0.632310 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list