Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123
Return to list New
1163
View
74
Reply

[Pelbagai] Kata2 ahli psikologi ....

[Copy link]

Author: arinn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 28-8-2017 03:15 PM | Show all posts
aku penah keje ngan geng2 kaunselor...ada la satu kata2 dr arwah kaunselor senior ni yg aku akan ingat tiap kali aku bersedih....dia cakap...

"hidup ni terlalu indah untuk dibazirkan, so nikmatilah selagi nyawa dikandung badan"....lebih kurang gitu la.

so...jgn buang masa dalam idup kita utk melayan perasaan sedih n dendam terlalu lama...kejap2 sudah...selebihnya nikmatilah hidup dengan perasaan yg positip. hehehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:20 PM | Show all posts
ni lak kata2 arwah ayah aku (bukan lah ahli psikologi) bila aku rasa down n x confident...

"awat nak malu...awat hang xleh nak buat...hang xdak mata ka...xdak hidung ka...ada kan...sama ja macam org lain...tuhan bagi semua orang sama....kalo org boleh buat...hang pun kena la boleh buat jugak...."

pastu aku pun meleleh la air mata sebab touching ayah aku ckp gitu....ni perbualan tepon la sebab aku dok asrama time tu...slalunya ni time nak exam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 04:51 PM | Show all posts
' Wanting to be someone else is a waste of the person you are. I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not'...




- Kurt Cobain-
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 04:53 PM | Show all posts
'The aim of Positive Psychology is to catalyze a change in psychology from a preoccupation only with repairing the worst things in life to also building the best qualities in life'.....

C Martin Seligman-

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 10:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 10:18 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 10:20 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts


TARBIAH GURU SUFI:

Sekiranya kita mengarahkan pusatan pandangan kita kepada Nur Allah yang kita imani, maka :

Kita tidak akan punya waktu untuk melihat kesalahan orang lain

Kita tidak akan punya waktu untuk menilai dan mengkritik orang lain.

Kita tidak akan punya waktu untuk bergosip ria dengan orang lain

Kita akan menolong orang lain dan fokus pada langkah kita menggapai Nur-Nya

Direndahkan tidak mungkin jadi sampah, disanjung tidak mungkin jadi rembulan.

Maka jangan risaukan omongan orang, sebab setiap orang membacamu dengan pemahaman dan pengalaman yang berbeda.

Teruslah melangkah selama engkau di jalan yang benar, meski terkadang kebaikan tidak selalu dihargai.

Tidak usah sibuk menjelaskan tentang dirimu, sebab yang menyukaimu tidak perlu itu dan yang membencimu tidak percaya itu.

Hidup bukan tentang siapa yang terbaik, tapi tentang siapa yang mahu berbuat baik.

Jika dizalimi orang jangan berpikir untuk membalas dendam, tapi berpikirlah cara membalas dengan kebaikan.

Jangan mengeluh, teruslah berdoa dan ikhtiar. Sibukkan diri dalam kebaikan hingga keburukan lelah mengikutimu.

Semoga menjadi lebih baik dan lebih bermanfaat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
jika ragu dalam melakukan sesuatu, sebaiknya tanya kepada diri sendiri, apa yang kita inginkan esok hari dari apa yang telah kita lakukan sebelumnya
oleh Jonh Lubbock- pakar boilogi Inggris.

kita hidup untuk saat ini, kita bermimpi untuk masa depan, dan kita belajar untuk kebenaran abadi

oleh Chiang Kai Shek-pemimpin nasionalis Tiongkok.






pengetahuan diperoleh dengan belajar, kepercayaan dengan keraguan, keahlian dengan berlatih, dan cinta dengan mencintai
oleh Thomas Szasz-psikiater asal Hungaria.





esensi menjadi manusia adalah ketika seseorang tidak mencari kesempurnaan
oleh George Orwell-Novelis Inggris.





pekerjaan hebat tidak dilakukan dengan kekuatan, tapi dengan ketekunan dan kegigihan

oleh Samuel Jhonson-kritikus Inggris.




ada keberanian yang terlibat jika anda ingin menjadi benar
oleh Jallaludin Rami-penyair sufi.





terkadang pada momen terbaik, sepatah kata atau satu pandangan saja sudah cukup berarti

oleh Honore de Balzac-novelis Prancis.




hari depan dunia lebih banyak ditentukan moralitas keputusan kita sekarang
oleh Soedjatmoko-intelektual Indonesia.



Kata Bijak Albert Eisntein

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2017 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Fahami orang
IMG_9462.PNG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 04:17 PM | Show all posts
Very true & absolutely agree bak kata pepatah melayu  " kalau tidak dipecahkan  ruyung,  manakan dapat sagunya"   yang membawa erti..............  Sesuatu kejayaan itu tidak akan dicapai tanpa usaha &   jgn sekadar mengharapkan rezeki datang bergolek atau durian runtuh sahaja

Antara himpunan  motivasi dari ahli pschologist yang boleh memberi semangat kpd manusia sejagat:-


*     "  The greatest discovery of  my generations is that human beings can alter their lives by altering
            their attitudes of mind "   -  William James

*     "  Life can show up no other way than that way in which you perceive it " - Neale Donald Walsch

*     "  I have not failed. I have just found 10,000 things that do not work."  -  Thomas Edison  

*     " Great spirits have often overcome violent opposition from mediocre minds."  - Albert Einstein

*    "  I can't change the direction of the wind, but I can adjust my sails to always reach my
         destination "  -  Jimmy Dean

*    " Every human has four endowments - self awareness, conscience, independent will and
         creative imagination. These give us the ultimate human freedom... The power to choose, to
         respond, to change "  -  Stephen Covey

*    " When we are no longer able to change a situation - we are challenged to change ourselves "
          -  Viktor E. Frankl

*    " Without a struggle, there can be no progress " -  Frederick Douglass

*    " The reason people find it so hard to be happy is that they always see the past better than it
         was, the present worse than it is, and the future less resolved than it will be C Marcel Pagnol.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
well said..#quotesoftheday #laotzu
laotzu.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by marla69 at 6-9-2017 02:46 PM

No matters what
Our parents deserve our honor and respect for giving us life itself. Beyond this they almost always made countless sacrifices as they cared for and nurtured us through our infancy and childhood, provided us with the necessities of life, and nursed us through physical illnesses and the emotional stresses of growing up.
Before nak jadi ahli bijak pandai,  tengok lah root kita,  ketegasan n kekuatan mental , kesabaran our  parent  penyumbang besar kejayaan seseorang bijak pandai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 02:55 PM | Show all posts

Your victory is around the corner...please don't give up

-Nicki Minaj-
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 02:59 PM | Show all posts
When you get into a tight place and everything goes against you never give up then, for that is just the place and time that the tide will turn...

-Harriet Beecher Stowe-

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 01:42 PM | Show all posts
umpama agi hidup agi ngelaban, slgi nyawa di badan truskan berjuang walau pelbagai cabaran

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
   .      
21557966_297850464028952_7480371940213540811_n.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Crying is good for your health C Flushing unhealthy bacteria out of your body, strengthening the immune system and relieving stress.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 03:06 PM | Show all posts


kekadang hidup ni kena ambil risiko. Macam poem the road not taken ni. kekadang bila kita cuba sesuatu yang baru, yang kita rasa takut nak buat, kat situlah kita akan jumpa potensi sebenar kita, yang akan made the difference in our life. gituh.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 04:42 PM | Show all posts
tak hidup dipuji, tak mati dikeji...
jadi buatla sesuatu dengan ikhlas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 10:25 AM | Show all posts
Psychology says:

'Always go with the choice that scares you the most, because that's the one that is going to help you grow'

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 10:27 AM | Show all posts

' Humor is associated with intelligence and honesty. This is why we are more attracted to people with a sense of humor'

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058165s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list