Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4545
View
77
Reply

Nak galakkan anak bertutur dalam Bahasa Inggeris di rumah

[Copy link]

Author: surideena       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2017 03:42 AM | Show all posts
Aiyooh berlapang dada saja lah...
Budak2 yg kau tgk keliling kau yg magically pandai speaking walau x pernah ckp english tu dah tentu x sama kes anak tt ni...dah dia nk yg terbaik utk anak dia tak salah pun nak tanya tips segala tu


Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 07:57 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 4-2-2017 02:51 PM
Haiyoo manak.....

Entah knp aku geli tgok org ber english sgt dgn anak...dulu aku kagum...tapi  ...

The logic is this....


Communication is about understanding.....

Hang nak berbual jerman kah bual Dayak Kah bual inggeis Kah with  others....at the end of the day......kalau apa Yang hang nak sampaikan tidak dapat difahami....bukankah lebih baik hang bual aja dgn tembok....??? Kurang kurang hang aja Yang sakit hati??? Sebab Tak dapat respond????

Yes??? NO?????


Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye. Tgk disney tiap ari boleh je pick up cepat english
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
fishcracker replied at 3-2-2017 10:06 AM
Parents kena start bertutur dalam bahasa yang dikehendaki secara konsisten


Agreed.

But if parents x fasih, boleh hantar anak ke kelas bahasa. Bagi tengok cartoon (yg ckp good english n jelas sebutannya), bacakan buku english. Pendedahan tu kena ada. Anak x akan automatically cakap dlm bahasa yang dia xtahu or x pernah dengar. Even with the exposure anak still x fasih pun xpa. It is a gradual process. So just continue what you're doing.

Nway bagus dedahkan belajar bahasa awal2 ni. They absorb like sponge n diorg x malu in case ada tersalah cakap. Unlike bila dh besar baru terkial2 nak mula, nanti rasa teragak2 n segan nk bercakap. Plus not easy to be in a supportive learning environment coz org kita suka perlekeh n very judgemental.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts

Smua budak x sama cara menerima ilmu so jangan samakan dgn anak sendiri yg dimurahkan rezeki utk terang hati mudah pick-up berbanding dengan budak2 lain yang perlu diberikan extra attention.

Cara kita terima ilmu ni pun berbeza dengan individu lain. Biasa tengok budak yang fasih english siap ada slang lagi hanya dengan tengok english cartoon sedangkan the parents x fasih pun english@ x cakap english pun dengan anak. Tp cara yang sama x terpakai pulak utk other siblings. Why. Sebab budak jenis ni terima ilmu secara auditori (unlike other siblings). Yg jenis cikgu mengajar dia boleh lelap pejam mata tp ilmu masuk je. Dengar saja dah boleh tangkap. Ada budak pulak belajar secara observation + auditory.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Wakefield replied at 5-2-2017 05:48 PM
Smua budak x sama cara menerima ilmu so jangan samakan dgn anak sendiri yg dimurahkan rezeki utk t ...

Iol setuju dengan uol...lain budak lain cara belajar,tak bole nak kondem mana2 method mengajar/belajar

Kite ni parents lebih tau kot apa keperluan anak2,apply mana2 method yang suited n kalau berjaya bagusla..kalau tak berjaya bole try method lain
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:16 AM | Show all posts
language acquisition ni bergantung kepada umur anak tu dan pendedahan.
tapi budak-budak bawah 6 tahun memang mudah absorb apa sahaja (termasuk bahasa),
kalau TT nak balance bahasa malaysia dan bahasa inggeris punya proficiency suapaya seiring,
saya cadangkan TT berbahasa inggeris, manakala pasangan TT pula berbahasa Malaysia,
try to be consistent.

Dengan itu, TT dan pasangan, sebagai ayah dan ibu akan dapat bagi exposure kepada kedua-dua bahasa kat anak tu. Dan mudah-mudahan anak TT dapat acquire both languages respectively bila dia masuk sekolah.
Dan ingat, jangan sebut pelat-pelat, sebut atau cakap dengan proper language.

Bila dia dah master 2 bahasa, bolehlah pula hantar dia ke sekolah jenis kebangsaan supaya dia exposed kepada bahasa ketiga, kemudian hantar sekolah/kelas bahasa Arab sebagai bahasa keempat, dan seterusnya....

Selamat berjaya TT.
Oh ya, buku Peter and Jane tu sesuai juga, tapi kalau ada buku yang lain dan sesuai dengan culture kat Malaysia ni lagi bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:16 AM | Show all posts
language acquisition ni bergantung kepada umur anak tu dan pendedahan.
tapi budak-budak bawah 6 tahun memang mudah absorb apa sahaja (termasuk bahasa),
kalau TT nak balance bahasa malaysia dan bahasa inggeris punya proficiency suapaya seiring,
saya cadangkan TT berbahasa inggeris, manakala pasangan TT pula berbahasa Malaysia,
try to be consistent.

Dengan itu, TT dan pasangan, sebagai ayah dan ibu akan dapat bagi exposure kepada kedua-dua bahasa kat anak tu. Dan mudah-mudahan anak TT dapat acquire both languages respectively bila dia masuk sekolah.
Dan ingat, jangan sebut pelat-pelat, sebut atau cakap dengan proper language.

Bila dia dah master 2 bahasa, bolehlah pula hantar dia ke sekolah jenis kebangsaan supaya dia exposed kepada bahasa ketiga, kemudian hantar sekolah/kelas bahasa Arab sebagai bahasa keempat, dan seterusnya....

Selamat berjaya TT.
Oh ya, buku Peter and Jane tu sesuai juga, tapi kalau ada buku yang lain dan sesuai dengan culture kat Malaysia ni lagi bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 09:30 AM | Show all posts
TT, biasakan dr baby utk bertutur dgn BI
dia bgn tido tu tunjuk dan ckp dulu sekeliling dia cam kipas, lampu, susu etc
bila dia dah msk 2 tahun bg dia tgk Disney channel
dulu2 kaka bg anak tgk sesame streets
buku plk kaka beli yg sesuai
cam setengah poremer suh beli peter & jane tu, kaka x pernah beli sbb entahlah
dan TT serta suami kenalah sesama ckp BI yg proper dgn anak
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 01:11 AM | Show all posts
Selalu berkomunikasi dengan anak dalam bahasa Inggeris. Galakkan anak membaca bahan bacaan dalam bahasa Inggeris. Tonton rancangan yg berinformasi dalam bahasa Inggeris.

Tips di atas perlu konsisten.

Kalau tak yakin untuk berkomunikasi dgn anak dalam bahasa Inggeris boleh hantar anak pergi kelas bahasa Inggeris macam British Council khas untuk speaking sahaja.

Good luck.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 08:59 AM | Show all posts
dulu aku pon selalu dok kutuk parents cakap BI kat rumah

sekarang ni aku support tindakan tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2017 06:00 AM | Show all posts
Bukak YouTube lagu english.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2017 09:09 AM | Show all posts
anak2 aku pun pick  up english dari kartun dan sekarang you tube, selain pergaulan dengan kawan2 atau orang dewasa lain.  Aku dan husband memang cakap melayu je.   Tapi cara terbaik pastilah dari perbualan dengan parent sendiri, buat secara konsisten.   Lagi awal pendedahan, lagi cepat anak  dapat.


Sekarang ni aku memang guna you tube, terutama lagu2 yang mudah untuk anak2 belajar bahasa ibunda nenek moyang yang kami  tak  pernah tau.  Mula2  bahasa  dari family belah aku, lagu banjar.   Sekarang ni baru nak mula belajar  bahasa bugis pula dari belah husband aku.    Dalam masa yang sama anak aku pun guna youtube untuk  bahasa german sebab tak de sapa kat rumah untuk dia praktis bersama.  Belajar sendiri2 ni bolehlah setakat yang basic, tapi nak fasih memang kena belajar betul2.

Aku salah seorang mak yang masukkan anak2 ke sekolah cina sebab aku nak mereka fasih, bukan setakat tahu je.  Peringkat menengah, aku hantar ke sekolah yg  ajar bahasa Arab.   Walau tak minat, at least mereka ada basic grammar dan vocab, cukuplah   dapat faham serba sikit  bacaan Quran tanpa tengok terjermahan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2017 01:48 PM | Show all posts
aurorae replied at 13-2-2017 09:09 AM
anak2 aku pun pick  up english dari kartun dan sekarang you tube, selain pergaulan dengan kawan2 ata ...

ko bukan dok luar malaya ka? bila tuh anak ko sekolah cina? from local school gi international school yg 1st language english, ada masalah tak anak2 ko awal2 dulu? btw, umo brp anak ko masuk international school? (ms korang migrate oversea la)....
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 09:20 AM | Show all posts
Edited by aurorae at 14-2-2017 09:30 AM
BingkaUbi replied at 13-2-2017 01:48 PM
ko bukan dok luar malaya ka? bila tuh anak ko sekolah cina? from local school gi international sch ...

aku baru je migrate tak sampai 2 tahun.  Anak2 yang besar masih boleh communicate dalam mandarin esp kalau ada client dari cina datang rumah aku.  diaorang la jadi penterjermah.  Anak2 yang kecil esp yg baru darjah 3 kat sekolah cina dah datang sini, dah ingat2 lupa pula bahasa tu.  Tapi aku yakin anytime dia boleh pick up balik, bila dia berada dalam environment tu.  
Sekarang sekolah rendah memang takde kawan cina.  Tapi sekolah menengah kat sini ada program intensif english, ramai anak2 cina kaya yang datang dari mainland china dan duduk dengan foster family.  Jadi anak2 aku yg sekolah memengah memang boleh sembang cina dengan budak2 tu.


Tempat aku ni ramai Arab, jadi satu-satunya anak aku yg tak sekolah mandarin tp agak fasih Arabnya  boleh praktis dengan best friend dia kat sini.

Anak2 sekolah public.

Anak yg sekolah rendah memang poor sangat english dia, sebab budak2 sekolah cina kampung sekolah dia dulu, level bm dan english sama teruk. Kerani sekolah tanya umur dia berapa pun dia tak faham sebab laju dan ada slang lagi.  Tapi sekarang dia dah bercakap macam budak local.

Anak2 sekolah menengah wajib masuk intensif english dulu, sebab sekolah sini banyak buat research.  Selagi cikgu tak izinkan masuk kelas biasa, stay la kat intensif sampai dua tahun (mostly bebudak dari mainland china macam tu sebab ada yang mula dari abc).  
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 02:19 PM | Show all posts
aurorae replied at 14-2-2017 09:20 AM
aku baru je migrate tak sampai 2 tahun.  Anak2 yang besar masih boleh communicate dalam mandarin e ...

kat kiwi ka ozi ni? huntung la masuk public school, takde mahal sgt kot fee or free?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 02:31 PM | Show all posts
Please don't let them fasih BM 100% dulu. You'll have problem once BI dah jadi bahasa seharian since kecil.
Sad but #truestory anak2 i their BM sgt hauk sekolah sgtlh tak membantu psl belajar kat international school yerrr... mak bapak yg salah dlm hal ni
bila dengar anak2 org bckp BM i is jealous hokay! cuma yg seronok kalau nak ngumpat2 boleh ckp BM hehehehe dan yg tak seronok kalau tgk tv dlm BM yg tak dpt subtitle English terpaksalh jdi translator  
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 04:47 PM | Show all posts
Edited by aurorae at 16-2-2017 03:40 PM
BingkaUbi replied at 14-2-2017 02:19 PM
kat kiwi ka ozi ni? huntung la masuk public school, takde mahal sgt kot fee or free?

oz,  aku pr fees local $100+ tahunan, dan $25 per term.   International  students atau anak expat kalau masuk public school kena bayar fees international $14,000 per year.   
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 04:53 PM | Show all posts
anak kawan aku dia bagi tgk utube je. aku tgk dia post video ank dia tgh main toys ckp  siap slang minah saleh lagi.takde la paham ape dia ckp. tapi boleh tau dia cuba berckp bahase ingeris. ank aku plak aku kemain ckp omputeh ngan dia. hermmm sendu je diknon. kalo aku suruh dia buat ape2 dia paham. tapi dia reply bahse melayu jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 04:59 PM | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 5-2-2017 03:42 AM
Aiyooh berlapang dada saja lah...
Budak2 yg kau tgk keliling kau yg magically pandai speaking walau ...

stuju!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2017 08:38 AM | Show all posts
Edited by ctsueraya at 15-2-2017 08:43 AM
jazaa100 replied at 3-2-2017 07:41 PM
Hukk alahai....

Ada kwn aku siap amik maid pilipin nk bg ank dia pandai english...siang mlm c ...

setuju berdasarkan pengalaman iols sendiri

iols mak ayah org kampung jah okeh, mmg takde maknanya mak aku nak speaking bagai
tapi iols ni Alhamdulillah, dari kecik memang suka bahasa ( Melayu dan Inggeris)
so iols belajar kat sekolah je
kat sekolah menengah pun takdelah sokmo speaking bagai
SPM alhamdulillah dapat A2 for english (ni bukan nak riak tau, tapi nak bagitau realiti)
tapi iols perasan iols good in writing but speaking ada kureng sikit,hehe

pastu kat UNI, dapat kawan2 yang memang background sekolah yang TOP kat KL, mostly speaking lancar
so dengan depa, aku rojak  ckp English + Malay
tapi disebabkan iols science course, memang MOSTLY PRESENTATION all in ENGLISH
pastu bila masuk kerja, skill bertambah sebab aku jadi telemarketer (serious aku rasa kerjaya ni paling bagus untuk  improve english communication)
so now aku memang takde masalah nak berkomunikasi dalam second language (ENGLISH) ni
hatta kat rumah aku ckp melayu sahaja

Bagi budak2 plak, aku tengok sepupu aku yang sekolah kg dan sekolah bandar
dedua ok je english depa
yang sekolah kg (katanya ade cikgu omputeh dtg, nak tak nak kene ckp omputih, pronounciation dia best aku dgr, sebab aku suka betulkan kalau depa salah sebut)

yang sekolah bandar (siap dlm insta pun tulis penuh bahasa inggeris uols, not bad at all)
walhal kat umah makcik2 aku ajar sepupu aku cakap melayu je, hihi

aku yakin semua ibu bapa nak yang terbaik untuk anak2, tak kisahlah medium apapun, janji anak tu selesa dan tak tertekan

kesimpulannya, boleh je nak pandai bahasa..tapi stillah practise makes perfect

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:36 AM | Show all posts
parents perlu komunikasi dalam english..cerita sume in english..budak2 cepat absorb masa tgk kartun
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 04:45 PM | Show all posts
Edited by BingkaUbi at 17-2-2017 04:47 PM
MainemHu replied at 14-2-2017 02:31 PM
Please don't  let them fasih BM 100% dulu. You'll have problem once BI dah jadi bahasa seha ...

sama lerr anak2 haku.... jgnkan BM, bahasa ibunda pung cuma paham jah, kalu dengar depa cakap ke longkang lerr....


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 04:48 PM | Show all posts
aurorae replied at 14-2-2017 04:47 PM
oz,  aku pr fees local $100+ tahunan, dan $25 per term.   International  students atau anak expat  ...

oh okay...... tq
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 11:09 AM | Show all posts
BingkaUbi replied at 17-2-2017 04:45 PM
sama lerr anak2 haku.... jgnkan BM, bahasa ibunda pung cuma paham jah, kalu dengar depa cakap ke l ...

susah rite?   kekadang aku give up jadi translator psl aku pula hilang concentration tengok cerita tu

to TT yg nak tips tu, i cuma letak my 1st child depan tv tengok disney junior (strictly that channel only) since baby almost everyday. Thats about it! my 2nd child were more exposed to BM and telah jadi dia punya 1st language until dia start bercakap2 dgn my 1st maka hilanglah kamus BMnya!
Then my 3rd.... i said ok, this time i nak tekankan BM and siap2 pesan yg 1st and 2nd utk bwa adik diorang ckp BM walaupun hauk and i juga letak kat environment yg bercakap fully BM but..... boleh pula dia pick up BI daripada BM hanya dengan selalu dengar yg 1st dan 2nd mcm burung murai berkicau ckp BI

bagus memang bagus anak2 fasih BI cuma terasa syg psl lemah dlm BM despite dah hantar tusyen BM. well, agak memalukan disitu anak melayu tusyen BM we can always learn other language at anytime but utk tak fasih bahasa ibunda sendiri is like a slap in the face. Once my anak ckp pada i, kwn dia chinese tpi ckp BI tak pandai ckp cina walaupon bkn org putih so i said to her, u are malay arent u? then why tak pandai ckp BM? ur dad and i neither org putih rite...? dia cuma senyum tau takpe


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058030s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list