Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123
Return to list New
3723
View
72
Reply

Nak galakkan anak bertutur dalam Bahasa Inggeris di rumah

[Copy link]

Author: surideena       Show all posts   Read mode

Post time 20-2-2017 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watch the cartoon?" "Help me to carry the groceries"
Bukannya sekerat2 "adik eat guna spoon ke?" "Mummy nak wash car kat luar" "help to jaga ur sister"
Not helping at all ok. Same goes to bm. Kalau boleh galakkan guna bm standard. Atau sekali sekala perbetulkan ayat dorang. Atau tanya..kalau nak cakap guna ayat yg betul mcm mana?
Bm n bi dua2 penting. Walau bahasa utama kat rumah ialah bm, x semestinya dlm pelajaran bm dia bgs. Sama jugak dgn bi. Makin2 la sekarang silibus gila kat skolah. Kecik2 lagi dah diajar tatabahasa level mengarut padahal kalau tahap 1 tekankan pada penguasaan perkataan dan pembinaan ayat2 ringkas.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:50 PM | Show all posts
start dari awal. sy start dri anak lahir lg. sekarang dah 2 tahun. mmg english 1st language dia. second is arab (husband) third language dia malay tu pun mak sy ajar.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 05:01 PM | Show all posts
ok je TT nak mcm tu..kena speaking lah dgn anak2..budak2 ni lain ,ada yg senang absorb kot tv..tp setgh parent tak suke anak2 asyik melangut depan TV.

Elok je TT punya intention, biar je dia. Org melayu berapa kerat sgt fluent speaking english? cuba la tgk race lain ...speaking je sepanjg masa..grammar mcm taik..takde nye geng2 diorg mengutuk...

Last 10 years sy from private U ,budak chinese present fluent je...org melayu tergagap-gagap...after 10 yrs berlalu,same jugak eh scenario dia...

Tak perlu condemn pun niat masing2...sebab tu la ramai tak pandai speaking,baru nk start..org duk kutuk,hek eleh speaking mnde nye...

i support u TT.. my company ni malay company, nak present in english tergagap2..interview pon tergagap nk ckp haa...ni baru je tau...tak dinafikan bebudak melayu terer je menulis semua in english...tp public speaking hancuss....

Yg mana anak2 korang dah speaking english tu takpela bagus la tu dah pandai...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2017 05:57 PM | Show all posts
sy pun bekerja di syarikat yang majarotinya melayu. Dalam meeting, walaupun semua melayu masih lagi nak berbahasa inggeris,  100% in English pulak. Boss yang melayu tu sound semua kena guna bahasa inggeris. Bukan nak mengagungkan bahasa orang tetapi permintaan dan keadaan yang menyebabkan bahasa inggeris tu penting.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 10:15 AM | Show all posts
mcm saya xberapa kisah sgt psai nak ajar bi kat anak..tp sbb anak saya since 4 tahun dia suka tgk youtube pasai ryan toy review & peppa pig..tau2 dia vocab dia lg byk in english..mula2 xperasan pun..lma2 tgk dia ckp..byk guna word english..so kt umah sometimes mmg saya ckp bi ngn dia..dia paham cuma nk jwb dia guna bm la..bila ckap why bla..bla..dia akan reply because...bila fmly mmbr ramai tau dia quite ok in english semua suh antar tadika yg guna medium english..but saya just antar tadika kemas..sbb pd saya as long as dia rajin layan ryan toy review..in shaa Allah..bi dia will b ok..so TT..utk anak saya..cara byk tgk citer english byk tlg..n pelan2 saya ckp kt umah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2017 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
My niece dulu were weak in english so what happened the grandpa spoke to her solely in english. End up she improves alot. Best way to master a language is by embracing it - cakap, dengar frequently. Lelama pandailah.

Cam orang yg suka tgk cerita korea, selalu2 dengar pun dah boleh pick ip few words, camtu la kekdahnya.

Sama la cam English. Try to hv at least one person (familymembers) speaks consistently in english ngan anak u tu. Insyaallah cepatla dia pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 11:59 PM | Show all posts
anak ak antor tadika english je.. kitorg x ckp english pun kt rumah.. haha.. 1st month die kata teacher akan repeat arahan dlm bahasa melayu kat die sbb takut die x paham.. masuk 2nd month die dh faham n start converse in english kt rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 03:11 PM | Show all posts
surideena replied at 22-2-2017 05:57 PM
sy pun bekerja di syarikat yang majarotinya melayu. Dalam meeting, walaupun semua melayu masih lagi  ...



Bagus mcm tu..company kami kalau vendor luar baru ber english...kalo sesama sendiri,semua nk bermelayu aje..sedap ckit kot hantam org guna melayu,sampai maksud...

Tp sy suka je semua org kene ckp english...sebab ada waktu n ketika ,bila meeting kami nmapak our bosses,mcm lack of idea gitu  bila kena speaking.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:51 PM | Show all posts
katak hijau replied at 20-2-2017 12:15 AM
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watc ...

setuju sgt!!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 06:00 PM | Show all posts
bagus TT nak ajar anak cakap english... belajar english ni plus point actually.. kot2 esk keja MNC company kan senang nak cakap dengan orang..

pada yg ckp x semestinya pandai ckp english pandai kat sekolah tu kasar bunyinya... to me english tu mmg x menentukan tahap kepintaran murid sekolah. tp bnda tu ialah skills utk masa dpn.. tp jgn lah nak ckp kita ni hadap sgt nak ckp org putih.. support je la niat TT tu..

tapi TT kena make sure english dan bahasa malaysia anak TT seiring la. baru bagus.. sbb i think kat sekolah bahasa malaysia is wayyy harder than english..

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:16 AM | Show all posts
Baca story books is much better than watching movies.
Anak kawan aku pak dia mat saleh mak melayu.. kat rumah speaking berabuk.. masuk darjah satu menulis hancus.. cakap mmg bergegar.. sama la kat universiti aku ni.. ramai je students yg berborak dalam English ala2 students high school musicals tapi bila part jawab soalan dalam English.. grammar ke mana spelling ke mana..  
Tapi kalau anak2 yang rajin baca buku or anything English, kadang2 cakap mmg tak berapa sebab mungkin dia malu takut salah pronunciation, tapi bila menulis ayat2  memang cantik tersusun.. senang nak faham sbb dah biasa dengan structure ayat.
Tapi tu lah.. sekarang ni nak interview pun dalam English.. nak tak nak kau kena buat one English day per week kat rumah.. hari tu semua org kena cakap English.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 03:27 PM | Show all posts
cuba ajar anak bercakap or expose anak bertutur english dari rumah..boleh jgk ajar ank tgok cartoon2 in english..budak2 lg cepat belajar apa yg diajar..nnt dah besar bru nk ajar mmg ssah dah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 05:22 PM | Show all posts
For my opinion, I suggest you to  let your child listen to English songs, watch English drama or series because people these days are more likely to entertainment.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
katak hijau replied at 20-2-2017 12:15 AM
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watc ...


Yes, setuju. Jangan campur aduk bi bm dlm satu ayat. Guna 1 bahasa saja untuk satu ayat penuh. Nanti anak x dpt tangkap n bina struktur ayat dengan betul.





Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 09:41 AM | Show all posts
Ok apa yang tt tu nak usahakan. Meols sokong sangat.Bagus la ada perasaan nak suruh anak pandai dalam bahasa inggeris. Bahasa melayu tu memang sah2 la kita dok pulun hari2. Memang penting pun bahasa INggeris sebagai bahasa kedua. KIpidap..#sayasokong!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:31 AM | Show all posts
ronapink replied at 3-2-2017 08:17 PM
betul tu..

tapi orang2 yg berpendapat berspeaking london tu urban,

saya rasa awak dah salah anggap ni. Kita digalakkan belajar apa jua selagi tidak bertentangan dengan agama. Bahasa Melayu adalah bahasa ibunda dan bahasa inggeris adalah keperluan buat masa sekarang. Urban itu mungkin atas pandangan anda sahaja tapi bagi orang yang berfikiran matang belajar bahasa lain selain melayu adalah satu keperluan. Bahasa Inggeris adalah bahasa dunia...jika kita dedahkan anak2 sedari kecil mungkin mereka akan lebih fasih dengan cepat. Memang kita boleh hantar mereka bila belajar bila dah besar tapi itu akan memakan masa dan belanja. Guna cara yang simple..ajar yang asas sahaj dirumah Insya Allah mereka akan cepat mahir. Ini susah kalau orang melayu fikir cakap bahasa inggeris Urban ni...kat tempat aku belambak aje pakcik2 pencen, budak2 muda yang lepas habis belajar..jadi nelayan separuh masa. Hidup cara kampung gak tapi bila tiba untuk berbahasa inggeris mereka akan guna. Takkan lah ko gi pasar nak beli ikan nak cakap inggeris Dik..itu baru URBAn tapi Urban berlagak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:44 AM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 08:31 AM
saya rasa awak dah salah anggap ni. Kita digalakkan belajar apa jua selagi tidak bertentangan deng ...

wei zaman bila punya post ni..

masing2 pandangan..

tiap sesuatu ada pro n cons..ada baik ada buruk..

ada orang cakap...bukan saya cakap,urban tu..

nak pandai ke tak pandai, atas usaha memasing juga..

anak doc, anak tak bijak jg, anak nelayan anak penoreh ada yg fly ke obc..

sbb tu saya kata memasing pandangan..

apa2 je la pendapat, saya pun xde anak xde rumahtangga lagi..


Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 10:41 AM | Show all posts
Edited by chikumanis at 5-4-2017 10:43 AM

bercakap dalam english ketika dirumah? ni dari pengalaman sy...

anak 1st memang tak reti nak cakap dalam english. setakat yes no, bye, hello, good morning n night, afternoon tu dia kompius sikit pukul berapa start dan end...lepas tu dia masuk darjah 1 pun dia keras tak nak belajar english. adik dia plak, masuk kemas masa 4tahun, naik 5tahun masuk tadika private yang mana cikgu dia memang praktikkan english dan cina (kata cikgu subjek wajib). baru bulan 2 dekat tadika, adik dia dah mula cakap english dengan sy, abg n nenek dia. surprisingly, adik dia berani hentam kromo je english dia. it just a simple word macam, ibu, may i wash my hand, please? ibu, can i go to toilet? ibu, i want to eat rice. kita faham maksud ayat dia kan sbb tu ayat yang senang nak paham. lepas tu yang baru abg dia nampak berani sikit nak speaking in english.

so, kalau nak praktikkan bercakap english (bukan sebab urban), kena ada sorang yang mulakan. kalau boleh, jangan dibetulkan ayat anak2 tu di depan orang ramai, nanti jadi mcm komen2 dlm ni lah...nak jadi urban la, nak show off la, nak itu lah...nak ini lah...kalau kena dengan atok diorang plak, susah2 aku ajar jawa sudah!
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 10:02 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 07:03 AM
Kannn.....

Pd aku lah kan pink...tak perlu lah nk berspeaking london sgt kat rumah...bila sampa ...

bak kata doctor my baby,
dari babylah patut ajar banyak bahasa sebab baby bukan
cam kita yang dewasa ni, baby memang ada keupayaan serap
banyak ilmu dari lahir...

so far 12 months, my baby tak da masalah nak
faham simple ayat dalam 3 bahasa berlainan..
sebab dari lahir kami dah latih.


Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 11:56 AM | Show all posts
pengalaman mzz sendiri masa kecik2 dulu..dibesarkan dengan buku, lagu and drama ummah kokesen
because my parents sangat tak suka local entertainment..
then masuk tadika Catholic..mzz sorang ja malay
then sekolah methodist...kawan2 majoriti Chinese

alhamdulillah my English kira ok lah juga..

anak mzz sekarang suka sangat tengok chu chu tv..mzz download banyak2 bagi dia tengok
so far simple terms macam eat, sleep, come to ibu, don't, no, yes tu dia faham lah
kalau nak introduce dia tu animals ke apa mzz akan cakap cat, bird, dog etc

pernah terbaca somewhere untuk baby better guna 1 word instead of full sentence
untuk train dia familiar dengan bahasa tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 02:13 PM | Show all posts
ajar benda2 basic n simple...lama2 akan jadi sebati
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 01:17 AM | Show all posts
Luangkan masa baca buku BI dgn anak, sebelum tidur adalah waktu terbaik. Kalau anak masih kecil 1-3 tahun, guna buku dgn gambar berwarna warni, yang ada pop up, jadi anak tu lama sikit attention span dia.... dan kita kena bacakan buku tu sambil perkenalkan perkataan baru.

Dah besar sikit boleh guna yg ada tulisan e.g. Peter & Jane. Tapi kalau boleh cari buku  yg diminati anak e.g. princess, transformer, hello kitty. Create story sama2 sambil tambahkan vocab dia.

Proses ni mmg lama dan kena sabar, kena luang masa...guna perkataan yang diperkenalkan masa membaca tu dlm aktiviti seharian, masa bermain, masa melukis, etc..... budak2 kecik ni bila banyak repetition, dia senang jer ingat...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 06:16 PM | Show all posts
iols masa anak sulung mmg speaking dgn dia..bg dia tgk video2 english bg dia familiar..kelemahan dia, dia jadi lambat nk bercakap..sbb kt taska cakap bahasa melayu..so bila dia nk berkomunikasi dgn budak lain, byk argumen tentang nama benda..3 tahun pun masih x jelas dia cakap apa..tp umur 4 tahun bila hantar dia sekolah, baru mula petah bercakap..n bercakap dual languange..n skrg dia 6 tahun..walaupun dah fully cakap bm kt rumah, dia masih boleh speaking sikit2 bila perlu..utk anak no 2, iols dah mcm malas nk speaking..so anak no 2 cepat sikit bercakap (fully bm) walaupun x lancar lagi..iols target dia dah besar sikit baru nk terapkan english..mcm kakak dia iols mmg dah suruh baca peter n jane..n she copes well..

mmg papehal parents kena rajin..kalau x rajin mcm iols ni, nasibla..huhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060035s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list