Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123
Return to list New
2136
View
66
Reply

Nak galakkan anak bertutur dalam Bahasa Inggeris di rumah

[Copy link]

Author: surideena       Show all posts   Read mode

Post time 20-2-2017 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watch the cartoon?" "Help me to carry the groceries"
Bukannya sekerat2 "adik eat guna spoon ke?" "Mummy nak wash car kat luar" "help to jaga ur sister"
Not helping at all ok. Same goes to bm. Kalau boleh galakkan guna bm standard. Atau sekali sekala perbetulkan ayat dorang. Atau tanya..kalau nak cakap guna ayat yg betul mcm mana?
Bm n bi dua2 penting. Walau bahasa utama kat rumah ialah bm, x semestinya dlm pelajaran bm dia bgs. Sama jugak dgn bi. Makin2 la sekarang silibus gila kat skolah. Kecik2 lagi dah diajar tatabahasa level mengarut padahal kalau tahap 1 tekankan pada penguasaan perkataan dan pembinaan ayat2 ringkas.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:50 PM | Show all posts
start dari awal. sy start dri anak lahir lg. sekarang dah 2 tahun. mmg english 1st language dia. second is arab (husband) third language dia malay tu pun mak sy ajar.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 05:01 PM | Show all posts
ok je TT nak mcm tu..kena speaking lah dgn anak2..budak2 ni lain ,ada yg senang absorb kot tv..tp setgh parent tak suke anak2 asyik melangut depan TV.

Elok je TT punya intention, biar je dia. Org melayu berapa kerat sgt fluent speaking english? cuba la tgk race lain ...speaking je sepanjg masa..grammar mcm taik..takde nye geng2 diorg mengutuk...

Last 10 years sy from private U ,budak chinese present fluent je...org melayu tergagap-gagap...after 10 yrs berlalu,same jugak eh scenario dia...

Tak perlu condemn pun niat masing2...sebab tu la ramai tak pandai speaking,baru nk start..org duk kutuk,hek eleh speaking mnde nye...

i support u TT.. my company ni malay company, nak present in english tergagap2..interview pon tergagap nk ckp haa...ni baru je tau...tak dinafikan bebudak melayu terer je menulis semua in english...tp public speaking hancuss....

Yg mana anak2 korang dah speaking english tu takpela bagus la tu dah pandai...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2017 05:57 PM | Show all posts
sy pun bekerja di syarikat yang majarotinya melayu. Dalam meeting, walaupun semua melayu masih lagi nak berbahasa inggeris,  100% in English pulak. Boss yang melayu tu sound semua kena guna bahasa inggeris. Bukan nak mengagungkan bahasa orang tetapi permintaan dan keadaan yang menyebabkan bahasa inggeris tu penting.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 10:15 AM | Show all posts
mcm saya xberapa kisah sgt psai nak ajar bi kat anak..tp sbb anak saya since 4 tahun dia suka tgk youtube pasai ryan toy review & peppa pig..tau2 dia vocab dia lg byk in english..mula2 xperasan pun..lma2 tgk dia ckp..byk guna word english..so kt umah sometimes mmg saya ckp bi ngn dia..dia paham cuma nk jwb dia guna bm la..bila ckap why bla..bla..dia akan reply because...bila fmly mmbr ramai tau dia quite ok in english semua suh antar tadika yg guna medium english..but saya just antar tadika kemas..sbb pd saya as long as dia rajin layan ryan toy review..in shaa Allah..bi dia will b ok..so TT..utk anak saya..cara byk tgk citer english byk tlg..n pelan2 saya ckp kt umah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2017 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
My niece dulu were weak in english so what happened the grandpa spoke to her solely in english. End up she improves alot. Best way to master a language is by embracing it - cakap, dengar frequently. Lelama pandailah.

Cam orang yg suka tgk cerita korea, selalu2 dengar pun dah boleh pick ip few words, camtu la kekdahnya.

Sama la cam English. Try to hv at least one person (familymembers) speaks consistently in english ngan anak u tu. Insyaallah cepatla dia pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 11:59 PM | Show all posts
anak ak antor tadika english je.. kitorg x ckp english pun kt rumah.. haha.. 1st month die kata teacher akan repeat arahan dlm bahasa melayu kat die sbb takut die x paham.. masuk 2nd month die dh faham n start converse in english kt rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 03:11 PM | Show all posts
surideena replied at 22-2-2017 05:57 PM
sy pun bekerja di syarikat yang majarotinya melayu. Dalam meeting, walaupun semua melayu masih lagi  ...



Bagus mcm tu..company kami kalau vendor luar baru ber english...kalo sesama sendiri,semua nk bermelayu aje..sedap ckit kot hantam org guna melayu,sampai maksud...

Tp sy suka je semua org kene ckp english...sebab ada waktu n ketika ,bila meeting kami nmapak our bosses,mcm lack of idea gitu  bila kena speaking.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:51 PM | Show all posts
katak hijau replied at 20-2-2017 12:15 AM
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watc ...

setuju sgt!!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 06:00 PM | Show all posts
bagus TT nak ajar anak cakap english... belajar english ni plus point actually.. kot2 esk keja MNC company kan senang nak cakap dengan orang..

pada yg ckp x semestinya pandai ckp english pandai kat sekolah tu kasar bunyinya... to me english tu mmg x menentukan tahap kepintaran murid sekolah. tp bnda tu ialah skills utk masa dpn.. tp jgn lah nak ckp kita ni hadap sgt nak ckp org putih.. support je la niat TT tu..

tapi TT kena make sure english dan bahasa malaysia anak TT seiring la. baru bagus.. sbb i think kat sekolah bahasa malaysia is wayyy harder than english..

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:16 AM | Show all posts
Baca story books is much better than watching movies.
Anak kawan aku pak dia mat saleh mak melayu.. kat rumah speaking berabuk.. masuk darjah satu menulis hancus.. cakap mmg bergegar.. sama la kat universiti aku ni.. ramai je students yg berborak dalam English ala2 students high school musicals tapi bila part jawab soalan dalam English.. grammar ke mana spelling ke mana..  
Tapi kalau anak2 yang rajin baca buku or anything English, kadang2 cakap mmg tak berapa sebab mungkin dia malu takut salah pronunciation, tapi bila menulis ayat2  memang cantik tersusun.. senang nak faham sbb dah biasa dengan structure ayat.
Tapi tu lah.. sekarang ni nak interview pun dalam English.. nak tak nak kau kena buat one English day per week kat rumah.. hari tu semua org kena cakap English.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 03:27 PM | Show all posts
cuba ajar anak bercakap or expose anak bertutur english dari rumah..boleh jgk ajar ank tgok cartoon2 in english..budak2 lg cepat belajar apa yg diajar..nnt dah besar bru nk ajar mmg ssah dah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 05:22 PM | Show all posts
For my opinion, I suggest you to  let your child listen to English songs, watch English drama or series because people these days are more likely to entertainment.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
katak hijau replied at 20-2-2017 12:15 AM
Satu tips...kalau nak speaking biar la dlm full sentence.. "why didnt u tell the truth?" "Did u watc ...


Yes, setuju. Jangan campur aduk bi bm dlm satu ayat. Guna 1 bahasa saja untuk satu ayat penuh. Nanti anak x dpt tangkap n bina struktur ayat dengan betul.





Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 09:41 AM | Show all posts
Ok apa yang tt tu nak usahakan. Meols sokong sangat.Bagus la ada perasaan nak suruh anak pandai dalam bahasa inggeris. Bahasa melayu tu memang sah2 la kita dok pulun hari2. Memang penting pun bahasa INggeris sebagai bahasa kedua. KIpidap..#sayasokong!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:31 AM | Show all posts
ronapink replied at 3-2-2017 08:17 PM
betul tu..

tapi orang2 yg berpendapat berspeaking london tu urban,

saya rasa awak dah salah anggap ni. Kita digalakkan belajar apa jua selagi tidak bertentangan dengan agama. Bahasa Melayu adalah bahasa ibunda dan bahasa inggeris adalah keperluan buat masa sekarang. Urban itu mungkin atas pandangan anda sahaja tapi bagi orang yang berfikiran matang belajar bahasa lain selain melayu adalah satu keperluan. Bahasa Inggeris adalah bahasa dunia...jika kita dedahkan anak2 sedari kecil mungkin mereka akan lebih fasih dengan cepat. Memang kita boleh hantar mereka bila belajar bila dah besar tapi itu akan memakan masa dan belanja. Guna cara yang simple..ajar yang asas sahaj dirumah Insya Allah mereka akan cepat mahir. Ini susah kalau orang melayu fikir cakap bahasa inggeris Urban ni...kat tempat aku belambak aje pakcik2 pencen, budak2 muda yang lepas habis belajar..jadi nelayan separuh masa. Hidup cara kampung gak tapi bila tiba untuk berbahasa inggeris mereka akan guna. Takkan lah ko gi pasar nak beli ikan nak cakap inggeris Dik..itu baru URBAn tapi Urban berlagak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:44 AM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 08:31 AM
saya rasa awak dah salah anggap ni. Kita digalakkan belajar apa jua selagi tidak bertentangan deng ...

wei zaman bila punya post ni..

masing2 pandangan..

tiap sesuatu ada pro n cons..ada baik ada buruk..

ada orang cakap...bukan saya cakap,urban tu..

nak pandai ke tak pandai, atas usaha memasing juga..

anak doc, anak tak bijak jg, anak nelayan anak penoreh ada yg fly ke obc..

sbb tu saya kata memasing pandangan..

apa2 je la pendapat, saya pun xde anak xde rumahtangga lagi..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055799s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list