Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1781
View
42
Reply

Anak 2 thn belum bercakap

[Copy link]

Author: fromheaven    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-2-2017 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua. Perlu saya hantar speech therapist ke. Anak 2 thn belum ckp any words except mama baba dan air.  
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Boy or girl?
Biase klau boy lambat sikit...at least dh pandai sbut mama papa tu dah ok lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Boy. Tapi dah ramai suggest suruh bawa speech therapist
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
fromheaven replied at 3-2-2017 09:38 AM
Boy. Tapi dah ramai suggest suruh bawa speech therapist

Jumpa the rapist? anak tu ok. Dia pemalu. Tggu lg setahun, anak x boleh paksa paksa
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak kan berharap dgn die. Reduce or no gadgets
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kwn ni pegi assess rupanya doc kata x berckp sbb dia xde apa nk mintak..semua dh disediakab jd watpe die nk buka mulut. Jd kena paksa biar die mntk kalu budak nak sesuatu
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kwn ni pegi assess rupanya doc kata x berckp sbb dia xde apa nk mintak..semua dh disediakab jd watpe die nk buka mulut. Jd kena paksa biar die mntk kalu budak nak sesuatu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila latih dia pun...dia berat mulut nak ikut. Rasa stress sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg pasti klu bawa pi pediatrician mmg semua suggest speech therapist
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Yup..rasa antara faktor gadjet ni. Sbb dia tgk abangnya
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:54 AM | Show all posts
banyakkan bercakap dengan dia..
ajar nursery songs ke..
ajak dia nyanyi sama-sama..
lama-lama nanti petah la dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Thank you ibu ibu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kadang kadang sebab kita compare dgn yg sulung. Tu rasa sedih
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:59 AM | Show all posts
anak jaga sendiri or dengan pengasuh.?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Pengasuh jaga. Orang indonesia . Sekarang doktor suruh hantar nursery biar bergaul
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
late bloomer kot,..bercakap aje dengan dia,selagi dia faham arahan n ade peningkatan vocab iol rase ok je kot,n hantar nursery pun ok jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya rasa sebab saya kurang bercakap kot. Balik dah penat. Tekanan kerja. Kesian tgk dia kadang kadang
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
kena selalu berckp dgn dia....cakap je...berbual wlaupun dia ignorekan kita....lama2 dia akan berckp...selalu buka nursery song...menyanyi sama2... dan minta si abg tu berbual dgn si adik...main dgn adik. dannn kurangkan kasi dia tablet
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 12:09 PM | Show all posts
ala baru 2 thn

lg pun parent sendiri ada tak bercakakp ngan dia
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Drsgonfruit replied at 3-2-2017 09:48 AM
Banyak kan berharap dgn die. Reduce or no gadgets

Bercakap. Sori
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
nayzaron77 replied at 3-2-2017 09:33 AM
Boy or girl?
Biase klau boy lambat sikit...at least dh pandai sbut mama papa tu dah ok lah...

Yup agree sbb kdg2 bdk lambat ckp bila dia jalan dlu
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:05 PM | Show all posts
fromheaven replied at 3-2-2017 09:57 AM
Kadang kadang sebab kita compare dgn yg sulung. Tu rasa sedih

bagi aku.. aku akan bawa anak ke speech therapy... 2tahun should dah boleh cakap byk kalau ada abang or kakak... biar doc diagnose dia ok or speech delay shj.. at least kita tahu awal..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:07 PM | Show all posts
anak aku masa 6bulan belum boleh meniarap.. aku mmg nak bawak jumpa pakar... sebab aku xnak lambat baru aku tahu apa masalah dia... ramai cakap sebab boy.. sbb tu lambat meniarap.. tp x sempat nak jumpa doc dia dah meniarap.. umur 11 bulan terus jalan.. umur 1.5tahun dah borak2...  ada kakak...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:44 PM | Show all posts
normal.....antara 2 hingga 4 tahun.
kalau lepas 4 tahun....boleh check doctor.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2017 07:19 PM | Show all posts
terima kasih semua.

Saya kena banyak komunikasi dengan dia buat masa ini.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063152s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list