Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12
Return to list New
2695
View
47
Reply

Anak 2 thn belum bercakap

[Copy link]

Author: fromheaven       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2017 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
All the best . Hope all is well with ur kid
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2017 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you every one
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 03:46 PM | Show all posts
same case pd anak saya. lelaki. masa umur 3thn dia baru bercakap. sblm tu saya hantar pakar cek telinga n doc sahkan dia normal n takde masalah bisu ke apa. suspen sgt sbb ramai yg suruh hantar ke speech therapy. dlm kes anak sy mmg dia just cakap ekkk, ahhhh n nak. tak pandai sebut mamy, daddy. x pasti apa sebabnya n mcm mmg dia belum nak bercakap kata setengah org.

dia ada sorg adik yg selang setahun umurnya. so dia boleh bercakap masa umur 3thn serentak dengan adiknya yg boleh bercakap pd umur 2 thn n Alhamdulillah anak skrg dah umur 10 thn n petah elok je berkata2 tiada masalah pertuturan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2017 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
sumimanis replied at 6-2-2017 03:46 PM
same case pd anak saya. lelaki. masa umur 3thn dia baru bercakap. sblm tu saya hantar pakar cek teli ...

Thank you. You really made my day today and tersenyum sikit. Harap2 dia cuma lambat bercakap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2017 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya dah bawa cek telinga and consult developmental pediatrician.  Semua ok and dia bukan autism. So optionnya adalah bawa jumpa speech therapist
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 09:45 PM | Show all posts
fromheaven replied at 3-2-2017 09:51 AM
Bila latih dia pun...dia berat mulut nak ikut. Rasa stress sgt

Manak dulu sampai sedara mara  ingat bisu...umur budak Dah nak pi sekolah masih kejong jerk.....Tapi bila Dah boleh start cakap...sampai Hari Nee....Tak boleh nak berhenti.....kalau berhenti pun waktu tidur....itu pun dalam keadaan tidur masih kerap kali jugak berdeklamasi sajak.....

So my advice...don't get worked up...

Chilll.....

Ok??


Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2017 07:22 PM | Show all posts
pawie replied at 3-2-2017 04:44 PM
normal.....antara 2 hingga 4 tahun.
kalau lepas 4 tahun....boleh check doctor.

yup... i think it's normal la..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2017 03:59 PM | Show all posts
Kes lebih kurang sama dengan anak saya juga dulu. Dah jumpa paed & cek everything semua normal. Doc suggest hantar pergi tadika (bukan nursery) tak perlu speech therapy cukup dengan hantar ke tadika dan perlu rajin bercakap dengan dia.
Walau pun risau nak hantar ke tadika (sebab rasa dia kecil lagi & xtau cakap pula) saya & husband nekad hantar.
Alhamdulillah lepas 2 bulan hantar anak saya dah boleh cakap banyak.
Doc juga nasihatkan jangan rojak bahasa (bi+bm) takut dia keliru untuk permulaan.
Kalau nak english cakap je english kalau nak bm teruskan je cakap bm.
Sekarang dah nak masuk 2 tahun di tadika dan anak saya boleh cakap 3 bahasa ( bi +bm+cina).


Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:37 AM | Show all posts
nayzaron77 replied at 3-2-2017 09:33 AM
Boy or girl?
Biase klau boy lambat sikit...at least dh pandai sbut mama papa tu dah ok lah...

betul..boy mmg lambat sikit..anak saya 6 tahun pun ada pelat lagi..cuma bykkan boran dengan anak2

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 03:31 PM | Show all posts
Anak sy boy 1 tahun 8 bulan. lambat sangat berjalan..sampai risau. 1 tahun 6 bulan bawa pergi pakar kanak2 katanya normal aje..tunggu 2 tahun kalau tak berjalan, baru dtg semula. Umur 1 tahun 7 bulan baru berjalan.

Tapi bab bercakap potpetpotpet juga walaupon tak difahami.
Sebab org kata lambat jalan..cepat cakap.

Baca doa makan dan doa tido pon ikut kita sebutannya jelas.

Semoga anak puan cepat bercakap juga.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 12:31 PM | Show all posts
fromheaven replied at 3-2-2017 10:00 AM
Pengasuh jaga. Orang indonesia . Sekarang doktor suruh hantar nursery biar bergaul

anak i pun 2yo, sebelum ni ddk dgn pengasuh.. cakap pun tak sgt, walaupun kita dok borak2 dgn dia.. lepas tu hantar dia g school.. alhamdulillah, npk perubahan dia. byk bercakap..bila kita tanya dia pun boleh la jawab..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 03:13 PM | Show all posts
fromheaven replied at 6-2-2017 07:50 AM
Saya dah bawa cek telinga and consult developmental pediatrician.  Semua ok and dia bukan autism. So ...

u bawak pg kat mana ye? blh share tak?

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 04:46 PM | Show all posts
ada anak buah perempuan... umur dah 2 tahun. tapi tak pernah dengar dia sebut perkataan walaupon ujung2. even perkataan 'nak' pon tak pernah. hanya menjerit kosong aje biasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 10:22 AM | Show all posts
my son turn 2 years this month. sama jugak... tak kuar perkataan lg kt mulut dia.
NAK je dia pandai ckp....yg lain2 semua bahasa german. very talkative, tp tak paham ape dia ckp.
dulu meniarap pon lambat masa 7 bulan kot, jalan pon lambat, 1tahun 6bulan. ehh..segalanya la lambat. nnt nak set date jugak la ngan pead. my fren sorg ada jugak anak dia speech delay, dia mmg pegi semua test bagai. and i raise my concern jugak....takut kot2 anak i autism ke ape. tp so  far semua org kata nampak my son normal jer. but we really never know until jumpa pakar kan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:21 AM | Show all posts
pawie replied at 3-2-2017 04:44 PM
normal.....antara 2 hingga 4 tahun.
kalau lepas 4 tahun....boleh check doctor.

setuju sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 03:25 PM | Show all posts
my youngest son baru jer start berckp masa umur 2 tahun..now dh 2 tahun setengah umurnya...dh petah pun sblm dia mula berckp..i was worried gak sbb his 2 elder brothers memang dh start bercakap masa umur setahun lebih lg...
different kids different stage of development gitu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 12:11 PM | Show all posts
anak kecik saya...dah 2y5mths...

pon cakap sikit2 je...nyanyi didi ke, upin ipin ke...lancar...tapi ujung2 aje la dia sebut

padahal kakak2 dah besa...7ys, 9ys n 12ys....rajin bercakap dgn dia...n kakak2 dia terus bercakap lancar umur 2ys lebih...

n balik amek dia kt umah bb siter pon saya selalu tanya borak2...

ada kala time mood dia ok...dia beriya bercerita

apacepece....apecepece....lenggok nada bukan main lg...tp saya buat2 la faham...ulang2 yang sama...heheheh...pon kekadang rekod, ini la peluang nak dengar dia ckp mcm ni...da pandai ckp nanti tak de dah nak lalui time mcm ni lagi...



Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Masing2 ade tahap sendiri...jgn risau sgt...insyaalah sume ok
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 11:20 AM | Show all posts
My daughter turns 2 next month. Same problem. Pun tak pandai ckp lg. Sbb sbelum ni mak mentua jaga kan. Maybe sbb dia sorg2. skrg dah hntar pengasuh. Baru 2bulan hntar. Risau jugak. Kalau mmg normal takpe lah kot. Sbb dia 10bulan dah berjalan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 03:05 PM | Show all posts
anak2 sy pun jenis lambat cakap..umur 3 thun pun masih x jelas butir bicara..tp bila masuk 4 tahun, hantar tadika, elok jek , terus petah bercakap..so mommy2 jgn risau yer..setiap anak lain2 perkembangan dia..insya-Allah ok jek tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 10:21 AM | Show all posts
Maintain eye contact bila we communicate dgn our kids.
It helps them to focus to us and watch us speak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 01:17 PM | Show all posts
To parents.. blh beritahu kat mana buat speech therapy tu? kena jumpa pead dulu lah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 01:18 PM | Show all posts
Risau jugak .. anak dah umur 19 bulan tp still ckp bahasa jerman... kejap ada butir nya.... kejap xde .. kalau ikut abang dia.. mmg ada speech delay.... dlm 3 thn baru ok....
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062003s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list