Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
3490
View
35
Reply

Perkara Lucu Ibu Buat Masa Besarkan Anak-Anak, No.2 Tu Paling Kelakar

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-2-2017 06:22 PM | Show all posts |Read mode
Merasai pengalaman mengandung buat julung kalinya pasti menyeronokkan bagi setiap wanita dan sudah tentu kelahiran anak pertama ini amat mengujakan bagi bakal ibu dan bapa.


Namun, selepas kelahiran anak pertama, pengalaman mengandung kali dua pastinya akan terdapat perbezaan dari segala segi. Majalah Pa&Ma berkongsi perkara lucu yang ibu buat semasa membesarkan anak pertama dan anak kedua.


Foto: www.parents.com


Ambil gambar setiap masa
Anak pertama: Kalau boleh setiap saat nak rakam wajah anak. Seronok tak terkata tengok anak membesar.
Anak kedua: Siapa yang ada banyak masa hendak ambil gambar setiap bulan? Ibu dan ayah sibuk uruskan banyak hal.


Pencapaian anak nak canang satu dunia
Anak pertama: Setiap pencapaian si kecil adalah kejayaan yang mesti dikongsi dengan semua orang.
Anak kedua: Tak sempat hendak kongsi pencapaian anak, tahu-tahu si manja sudah boleh berjalan.


Ibu terlajak rajin
Anak pertama: Sentiasa teruja untuk cuba buat projek kraf dengan anak daripada mana-mana blog atau laman media sosial yang pernah dibaca.
Anak kedua: Buat sahaja aktiviti mewarna atau kraf menggunakan telefon pintar ibu.


Foto: babyclub.asda.com


Menu si manja
Anak pertama: Hanya makanan bayi organik dan resipi disediakan sendiri sahaja yang akan masuk ke dalam perut si manja.
Anak kedua: Biskut coklat cip tak akan mencederakan sesiapa. Jadi, apa salahnya bagi si kecil rasa kalau dia suka.


Tempat tidur
Anak pertama: Anak mesti tidur dalam baby cot, playpen atau katilnya sendiri setiap kali waktu tidur.
Anak kedua: Kanak-kanak memang berdaya tahan, mereka boleh tidur di mana-mana sahaja.


Hasil Karya seni anak
Anak pertama: Setiap penciptaan yang dihasilkan oleh anak ialah karya seni yang bernilai. Semua kena simpan sebagai kenangan!
Anak kedua: Semua yang dihasilkan oleh anak hanya akan menyepahkan rumah dan akhirnya dimasukkan ke dalam tong sampah.


Memang kelakar, tapi tak semua ibu bapa yang begitu. Terpulang kepada masing-masing bagaiaman mahu melayan karenah anak masing-masing. Asalkan mereka membesar dengan bijak dan sihat. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
aku buat kat anak kedua..ambek pic anak ke 2 tiap bulan.. yg no 1 x sempat nak pegang telefon dia dah ambil..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian anak no. 2
Ujung2 bila anak2 dah besar,  anak. No. 2 tu la yg akan jaga parents dia.. Htr gi spital,  bawak jalan2 makan angin
Anak no. 1 lak mereput dlm pusat serenti
Kisah realiti yg akak tgk di klgn kawan terdekat
Kawan akak tu no. 2
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DeeHanania at 3-2-2017 08:12 PM

Istimewa anak sulong pertama, baju2, pampers jenama mahal2,kalo bole nak serba lengkap, semua dpt rasa...
Bila anak2 seterus nya, guna pakai baju2, stroller dari anak2 pertama(kaka@abang),cuma pampers ikut jenama sekarang...
Tetapi anak pertama jugak lebih membuat diri diaorg matang dari usia,bole menjaga adik2... Melindungi&menyayangi adik2...ini melihat pada anak2 kita sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha..standard..tp org kata ank kedua ni berdikari skit...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak kedua biasanya berdiikari n degil
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Aizuzu replied at 3-2-2017 10:17 PM
Anak kedua biasanya berdiikari n degil

Setuju sgt yg ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sebab tu la terjadinya second / middle child syndrome..
selalu rebel, baran, attention seeker & problematic..
tapi positif side independent & bijak berfikir sebab ada space sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Preknen #1 lain. Slalu x sihat, muntah2
Preknen #2 cam x preknen melainkan perut je naik  
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 3-2-2017 07:57 PM
Kesian anak no. 2
Ujung2 bila anak2 dah besar,  anak. No. 2 tu la yg akan jaga parents dia.. Htr gi ...

Betul lah kaka. Jiran lama iols camni lah. Dah kuar pusat,mak dia ingat berubah skali dia curik vacuum umah pegi jual. Keje kuar masuk pusat. Skrg ni dh tua dah abg tu,sakit2. Nasib masa dok pusat ada belajar ngaji. Boleh lah ngaji di hujung usia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 09:50 PM | Show all posts
nice info..thank you
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 3-2-2017 11:51 PM
sebab tu la terjadinya second / middle child syndrome..
selalu rebel, baran, attention seeker & pro ...

Setuju.. Middle child syndrome. Anak no 2 ni mmg cepat matang dan independent..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
pengaminLF replied at 4-2-2017 10:49 PM
Setuju.. Middle child syndrome. Anak no 2 ni mmg cepat matang dan independent..

paling obvious kalau 1st & 2nd tu same gender..
kalau lain gender kurangla sikit sebab treatment anak laki ngan pompuan lain sikit..
tapi setakat yg diperhati, 2nd child boleh jadik yg paling bermasalah dan yg paling berjaya..
anak sulung ngan last biasanya manja..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 10:16 AM | Show all posts
ramai ke idok yg sentap?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Realitinya mmg begitu
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Realitinya mmg begitu
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Begitu jugak atuk nenek. Cucu 1st kemainnn duk manja 2nd cucu lantak ko lah labu nak main dlm baruh ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:32 AM | Show all posts
huhuhu..ada btol gak apa yg ditulis tu..itu dikatakan pgalaman mgajar
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Belum berkesempatan ada anak kedua
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:46 AM | Show all posts
aku selalu ambil gambar bila anak2 tidur.
tapi simpan sendiri jelah.
tak ada nak tayang kat socmed.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 04:41 PM | Show all posts
masa pregnant anak pertama rajin borak2 ngn baby dalam perut. skrg pregnant anak kedua x sempat borak tau2 dah nak beranak
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 09:26 AM | Show all posts
kaka x brp nk igt ttg anak sulung sbb lps bersalinkan dia dan cukup 40 hr kaka fly sambung belajar dan dia stay dgn makcik dia kat mesia
tp klu anak no 2 dan 3 mmg kaka igt coz kaka yg tgk diaorg membesar
dr segi pampers sama, susu pun sama
yg x sama baju sbb yg no 2 boy dan no 3 girl
stroller dan bouncer mmg guna yg no 2 shj
lampin dan kain bedung tu ada yg recycle dan ada yg br
bab amik gambar itu lbh byk ms no 2, no 3 ms baby kurang
but lain2 tu sama jer, xde beza
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 05:34 PM | Show all posts
Huhu.. kesian yang nombor dua kan.  Kurang dapat perhatian.  Sedar2 tengok dia dah besar..   
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2017 07:46 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 3-2-2017 07:57 PM
Kesian anak no. 2
Ujung2 bila anak2 dah besar,  anak. No. 2 tu la yg akan jaga parents dia.. Htr gi ...

tak semua macam tu, my sis yang sulong sekarang jaga my parents...adik badik lain semua duk jauh2...my sis yg sulong paling berjasa dalam keluarga kami sampai sekarang...

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:33 AM | Show all posts
yang 1st = kuat merajuk
yang 2nd = hyper
yang 3rd=paling garang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059029s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list