JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
24745
View
1382
Reply

[Pelbagai] ...mana kita punya...(50++ kredits)

  [Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2019 11:23 AM | Show all posts
ipad mini

~abang bagi sebab tolong dia wat assignment ms
  dia sambung study
~almost 7 years
~biasa guna tengok drama korea and online transfer jah and penting sebab
  screen besar sikit daripada phone biasa if nak wat apa2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejadah

Where i got it?
Hadiah no1 kat sekolah agama

How long you have it?
Dari 1997

What you use it for?
Solat

Explain why it is important
Dari tadika dan sekolah agama dengan ustazah yang sama. Yang ajar dari mengenal huruf sampai dapat no1. Cikgu formal pertama dalam hidup. Beliau baru meninggal dalam 5tahun lepas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 02:59 PM | Show all posts
custom made keychain with my name engraved on it
- my BFF
- probably around 10 years
- rarely used. just kept it neatly inside a box
- its the last frenship token

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:17 PM | Show all posts
My car.

-got it from my first salary
-since 2016
-people said i am not wise for purchasing car over house. But thing they dont know I am the only child that can provide the car for my family especially to bring my mom to the hospital at night or attending kenduri kendara in different states. It is important to me because eventho people see the negative side of it, my car has bring so many positive and good memories for our family. Therefore, I am very grateful that I made the decision to own a car over a house.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:36 PM | Show all posts
Kereta
- Beli hasil duit sendiri
- Dah masuk 2 tahun
- Senang nak kemana-mana. Well masa mula2 xnak beli sb xnk terikat dengan commitment. Tapi lama2 bila dah keje, kena pergi sana sini xkan nak harapkan orang hantar dan ambik kan?
- Sangat penting bila dah ada kereta sendiri, dah xpayah nak susah2 kan orang minta amik hantar bagai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 04:22 PM | Show all posts
white shawl
--- got it from arwah nenek
--- more than 20 years.  still look good
---  whenever I feel like to use it
--- shes means everything to me

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 04:36 PM | Show all posts
my own 1st house

- from my hardwork at job
- since 2013
- for my daily secret place... bcoz its my 1st home!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 05:23 PM | Show all posts
Sebentuk cincin emas

- Beli guna duit simpanan keje. Tahun ke2 keje baru dapat neli.
- dah nak masuk 4 tahun usia cincin tu
- Guna few times sb sayang gila. Cincin tu sebentuk tapi ada dua keping. Kena pkai sekali br ada bentuk love tu.
- Sayang sangat sb time tu orang y datang jual barang2 kemas datang umah tunjuk semua set dekat makcik, mertua and nenek mertua. Kita duduk diam perhati aje sb sedor diri memang x mampu nak beli set mahal2 weh. Tapi ntah mcm mn orang jual tu tunjuk cincin emas simple bentuk love tp unik sangat2. Mertua time tu perasan kita minat dia tanya klo menantu nak beli boleh ke bayar beberapa kali. Alhamdulillah rezeki dapat cincin tu tapi kena bayar 2x. 1st barang kemas beli duit hasil sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Book (lives of queen of england)published in 1853
- Got it when i was strolling around in nottinghill market london looking for vintage things
- its been 6 years now since 2013
- finished read it and now i keep it in a glass book shelf
- very important to me since Im a history junkie and really into british history  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Iphone 5
- masih pakai sampai sekarang
- sentimental value
- dpt free from company husband
- dijaga rapi sbb tak de duit nak upgrade baru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta kembara. Dah berusia 19tahun.masa  beli  kat used car kete tu usia dia dah 5 tahun. Kiranya kereta pertamaku. Menyaksikan jatuh bangun hidupku. Pernah rosak kat highway bbrp kali kena towing.Tkde aircond buka tingkap.Menemani hidup zaman awal bekerja, bercinta, kawin ada anak. Sekarang kembara tu ada lagi. Masih setia di garaj sesekali guna bawa gi kedai dekat2.
Sayang sgt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 08:02 AM | Show all posts
Key chain piala dunia  2010 kakak bagi,mmg betuk unik sayang sgt,sekali seseorg sengaja patahkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 04:03 PM | Show all posts
Smartphone (Samsung Note 2)...
--- It's a gift for myself
--- more than 10 years
--- for daily use ( for surfing internet,manage my media social acc, to make call & etc )
--- it is important because it is my first gift to myself that i consider expensive and i just want to reward myself for everything that i had been through.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:10 PM | Show all posts
Laptop Dell
-- laptop pertamaku masa zaman study degree
-- dari tahun 2007..tapi dah kena rembat masa orang masuk pecah rumah
-- guna untuk buat segala assignment masa study degree, membawa kepada zaman master.
-- penting sangat sebab kalau takde laptop tu, memang tak jalan lah assignment ku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
1st laptop

Where i got it?
Turun temurun bapak bagi

How long you have it?
Dari 2001

What you use it for?
Simpan je

Explain why it is important
Kitaorg belajar adik beradik guna laptop ni. Hasil titik peluk bapak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesin jahit portable Epal.

Arwah ayah angkat suruh beli mesin jahit kesayangannya, dia sangat memerlukan duit untuk membayar kos rawatan di hospital.  Walau tak pandai dan tak minat menjahit, saya beli juga mesin itu untuk membantu beliau. Kemudian,  saya letak sahaja mesin tu diatas meja...tak berusik.

Takdir Allah, suami jiran meninggal dunia. Saya dan balunya pergi belajar menjahit.  Niat dihati ingin membantu kawan saya itu mencari nafkah untuk membesarkan anak-anak.  Atas sebab tertentu, kawan saya terpaksa berpindah ke kampung dan bekerja di kedai makan.

Takdir Allah jua, tanpa dirancang, saya pula menjadi tukang jahit.  Alhamdulillah, saya dah beli 4 buah mesin jahit yang lain.  Dimana mesin portable jenama Epal tu? ......ada, masih elok dan masih terletak diatas meja yang sama. Saya tak gunakan mesin tu, tapi ia lah pencetus rezeki saya sekarang.

Syukur Ya Allah.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:45 PM | Show all posts
of course handphone bb.. time 2011 tu zaman paling up dengan bb.. ada bb pin..
dengan handphone tu boleh search info secepat mungkin sbb data usage yg sangat low. pakai plan rm20 boleh surf internet 24/7..
lama pakai.dari 2011 sampai 2015.. 4tahun pakai tp orang lain maybe tukar hp tiap2 tahun..
sangat penting untuk belajar.. tapi bila dah start keje tukar hp sebab surrounding keje perlukan hp yg ada pixel tinggi...tapi masih simpan lagi hp tu. dan boleh pakai...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejadah lusoh arwah atok.

Biarpun byk sejadah baru dan cantik, saya tetap akan solat atas yg lusoh dan nipis koyak tu. itulh kasihsyg sy biar pahala sentiasa mengalir utk arwah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:05 PM | Show all posts
My very first iPhone, iPhone 4s which I got in early 2014. The first phone that introduces me into the iOS. I've owned it for about 5 years now and it still can be used with the latest iOS 12. I use it for making calls and for social media usage. FB, Twitter, Instagram, Quora, Whatsapp & Telegram. It is a very important to me since it a medium of connecting with others.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 09:51 PM | Show all posts
Laptop Dell beli tahun 2002 dan broadband maxis. Rasa bangga sangat sbb pakai duit sendiri.

Hp Iphone 5 dan masih pakai sampai sekarang dari tahun 2012, hadiah dpt dari company husband. Nak beli yang canggih mmg tak mampu sbb masih ada keperluan lain yang perlu diutamakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
-telekung solat.
-from my ma.
-11 years.
-guna sejak masuk asrama masa form 4. Sebelum masuk asrama,solat tak lengkap. Bila dah masuk asrama,sebab peer pressure solat pun cukup 5 waktu. Sejak tu jadi selalu guna telekung ni. Even masuk uni sampai fly overseas bawak juga telekung ni.
Ada sentimental value, sebab masa gagal, masa sedih masa nangis dalam solat pakai telekung ni.
-and hopefully setiap kali saya guna telekung ni ma dapat pahala. Everlasting pahala.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:59 AM | Show all posts
drawstring ala-  velvet pouch

beli long-long time ago
almost 20 years kot
sampai skrg guna as cosmetic pouch, sbb ringan & sturdy, walaupun dah buruk sangat mmg tahap wajib ganti
tapi still sayang sebab sgt senang, boleh sumbat macam2 tapi tak nampak too bulky atau berat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:24 AM | Show all posts
1. cincin kawin
2. dpt sbb kawin
3. dah 15 tahun dah pakai
4. sbb dapar dari somi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:32 AM | Show all posts
Laptop

Where i got it?
gift from my mother masa masuk U

How long you have it?
Dari 2005

What you use it for?
fully utilize during uni life

Explain why it is important
Given by a mother who is a housewife and da tentu dari saving dia. pengorbanan seorang ibu yang sanggup tak beli apa2 untuk dr sndr but children's education is always her priority!now masa untuk balas jasa, alhamdulillah we all siblings tak pernah lupa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:44 AM | Show all posts

Handbag

Where i got it?
Husbeng

How long you have it?
since 2004

What you use it for?
everything - travel, baby's bag, working

Explain why it is important
we bought it in Paris

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047957s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list