JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
28034
View
1423
Reply

[Pelbagai] ...mana kita punya...(50++ kredits)

  [Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-12-2017 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
My One n Only Laptop

Where you got it from?
- dr my beloved abahhhh

How long you have had it?
- 7 tahun. My abah belikan masa masuk ipta, guna duit simpanannya (sangat2 terharu bila ingat balik sebab tak pernah minta dia belikan sebab tau benda ni mahal even masa tu teringin sangat nak ada lappy sendiri untuk buat assignment )

What you use it for, n why it is important?
- Opkos guna untuk buat assignment sebab masa tu baru beberapa bulan after register dekat ipta. Lappy ni sangat2 penting bg me sebab dia semacam ada sentimental value gitu. Sampai ada 1 masa tu lappy i problem, i sampai nangis lagi2 bila ingat betapa susahnya abah kumpul duit semata2 nak beli lappy ni untuk anak dia. N sampai sekarang takde niat pun nak beli lappy lain lagi walaupun lappy ni kerap jgk problem. Sanggup repair demi xnak tgk lappy ni tersadai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:33 PM | Show all posts
rantai emas dengan loket love

- mak hadiahkan

- dah 9tahun sampai sekarang still pakai lagi.

- It is soooo important sbb mak beli lepas i  dpt result pmr sbb dpt straight A's. mak kata rantai ni jgn hilangkan sebab rantai ni umpama mak sbb dia selalu ada dengan kita. loket love pulak turun temurun daripada arwah moyang dulu and dapat kat i.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Beg coach
- beli second hand kat fb
- tahun 2013
- itulah beg coach pertama dibeli hasil duit gaji sendiri, rasa seronoknya pakai walaupun second hand.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Tambah lagi:

Gelang emas padu

- dapat dari arwah mak mertua, dia bagi sebelum meninggal dunia pada tahun 2010

- dapat tahun 2009

- arwah mak mertua bagi sebab kesian kat aku yang telah dimadukan oleh anaknya pada tahun
tu ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Meja kayu handmade by ibu saya

Where i got it from?
My mom yg pakukan segala2. Kami org susah. So nak beli yang baru mmg xmampu. My mom ni mcm jantan, die xbrape suke mengemas2 rumah tp bab bertukang2 ni cukup hebat. Kalah my late dad.

How long?
My mom buat sbb waktu tu I da tahun 4/5, kire nak prepare for upsr at that time. Mase tu tahun 1994 kot. Masih rumah kayu buluh and papan lagi. Huhuhu. Sedey plak bile ingt balik. So skang da 2017. 23 tahun da la. Meja tu mcm meja jepun je. Kire kene bersile kalo nak stadi. Tp i seronok giler ade meja sendiri time tu. And now masih ade dirumah my mom(rumah pun da rumah moden da ). Skang buat letak barang2 dapur je. Hihi.

What is it for?
Dulu utk stadi dari darjah 4 smpi form 5. Skang letak barang dapur.

Why it is important?
Rase motivated sgt sbb ade meja stadi. So pulun la stadi bagi dpt A. hahaha. Pastu bile da masuk uni. Da xpki. Tp still gune meja tu utk letak brg2 make up dlm bilik. tp tu dulu la. Skang da kawen bgi. Terletak dirumah ibu je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
white gold bracelet
I got it from my aunty as my 1st year wedding anniversary gift
How long i have it - 10 years
What you use it for - my everyday use
Why is it so important - reminds me of my beloved aunty who her love to me is unconditional

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Album penuh dgn gambar masa di boarding school
How long i have it - 2001 .... 17 years
What you use it for - bila i balik kampung mesti bukak..
Why is it so important - sgt rindukan memori dgn kawan2...teman struggle di tmpt org..sekarang i je plg jauh keja n susah sgt nak jumpa.lbh2 lg da beranak pinak da semua..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 04:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Handphone

Where i got it from?
Hadiah. Arwah ayah hadiahkan sebulan sebelum meninggal.

Since when?
2016.

What do i use for it?
Tengok gambar gambar kenangan dengan ayah. Bila pegang telefon ni rasa macam baru semalam je ayah hadiahkan telefon ni (sentimental value yang sangat tinggi).  Telefon lama dah rosak jatuh atas jalan tar sebab nak papah ayah ke kerusi roda.

Why is it important?
Sebab ayah yang hadiahkan. Ayah bukan jenis yang sesuka hati nak bagi hadiah. Tapi sape sangka kan rupanya ni hadiah terakhir sebelum ayah pergi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
-my pink & white thumbdrive-

I bought it during a PC Fair in PISA Penang when I studied there.
Been using it since then (5 years ++).
Use it to save important stuff for my study and work.

Why is it important to me?
Well.. people say u dont know what u've got until its gone, n that is exactly my case. That lil thing has all the docs n plans I need to do my work, so it makes my life a whole lot easier as I just need to edit them. Hihi..
But
It cant be opened now n im so dead dead dead i dah la banyak kerja kena settle since helloo, new year is comin. I'm stressed out coz I dont know what to do I ni buta teknologi uolss.. so the best thing I can do now is menjoyah kat forum aje lah. Later I'll ask my colleague to check it. Mummyyy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 07:45 AM From the mobile phone | Show all posts
A white gold bracelet with a broken clasp.

Where I got it from
My eldest sister. It was never given to me. I borrowed it and never returned it.

How long have i had it for
Since 2004

What do i use it for
I rarely wore it even when the clasp was working. I wear it when i feel happy .  i wear it when i feel sad. The determining factor is when my heart tells me to wear it

What do i use it for
Its part of me in the strangest way. Ive moved countless times and that bracelet is the first thing i pack. I use it as a reminder of good old times.

Why is it important?
Took me a long time to understand myself.
There is a big gap between me and my sister. 9 years. I took it when i was 18 to feel more matured and more stylish as her. But the reason i kept it is. Well.i guess. To feel closer to her.
Its hard to completely love my sister. She has a lot of secrets and things she always hides from others. She doesnt joke. She doesn't give out hugs. I love her. And it makes me sad i cant make her happy.  Maybe to compensate my failure, i bting a piece of her with me. Wherever i go.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 10:40 AM | Show all posts
aku sejenis sayang brg2 walaupun aku xjage brg tu..as long as aku mesti simpan brg tu walaupun brg tu dh xblh gune..sbbnye..pd aku sume brg2 tu xkire aku beli or org bagi,,bnd tu ade memori tsendiri walau sekeping kertas ,,,,

kalau brg yg dr org lain,,aku rse mcm syg nak buang sbb mesti org tu usaha nak bagi kite brg tu kan..n kalau brg sndiri,,syangnye duit titik peluh sndiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 10:54 AM | Show all posts
Describe something you own which is very important to you.

- scars from personal relationship wars

Where you got it from?

- from someone that should have nurtured, but instead betrayed me

How long you have had it?

- seemed like forever

Why you used it for; and explain why it is important to you?

- to teach me to never ever trust people, coz what they say today, will matter not to them tomorrow.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Gold necklace.

- Got it from = My late father.
- How long you have had it = 23 years.
- What you use it for = Previously using it as its function, which that necklace never once left me in any situation. But now, I have put it neatly in my box since its too precious.
- Why it is important to you = That necklace is the last prize from my late father. Yes he ever try to replace it with a better necklace but the fate didnt give us enough time together. My parents divorced and we lived separately and the day that we promise to change the necklace was the day he leaves me. Though the new necklace has already been bought by him, but it never reach me. Somebody took it although my name on it. And my mum ever tried to replace it, but I never allow her to do that.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Cincin Belah Rotan
- Hadiah dari teman lelaki
- Kononnya dia lah hero menyelamatkan aku dari derita
- Tapi eventually dia buat hidup aku lagi menderita
- Dia tinggalkan aku tanpa sebab
- Block all kind of  communications..hp, Fb, whatsapp
- Untuk hilangkan memory cinta kami berdua.. aku gadai kan cincin tu dan tak pernah tebus hingga kini
- 2 tahun jugak aku struggle untuk lupa kan dia...Alhamdulillah berjaya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2018 09:31 AM | Show all posts
I cherished my wedding shoes
-by Christy Ng je, lacey 5 inch gold color stiletto
-have it for almost 5 years
-obviously worn during my wedding ceremony, very precious because my mom gave it to me, I am going to keep this for life, maybe inherit to my daughter

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2018 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
My wedding dress

Got it from - my late mother in law
How long u have it - Almost 5 years
What u use it for - obviously for my wedding reception. But i dh ada my favorite dress so i refused to wear it. Just pakai for post wedding photography. Time tu ada bitter sikit dgn arwah my mil psl baju tu but in the end dia mengalah.
Why it is important to u - rasa bersalah yg teramat sgt. Genap setahun kawin, my mil meninggal coz kanser. Then after that baru dpt tau dia travel ke italy semata2 nak carik the best wedding dress for me (coz my husband is her favorite son). So, i pack n simpab elok2 n i wish nanti dpt diwariskan pd my daughter for her wedding day. Once my mil dah takde baru i realized yg baju tu cantik sgt. I yg bodoh sbb ego nk sgt pakai baju yg i pilih sendiri.. sobs!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Baju arwah abah

- dapat dari almarinya la lepas arwah meninggal
- dah 7 tahun la dari sejak arwah takda
- tak guna pun cuma simpan dalam almari baju sendiri. Pindah ke mana pun mesti bawa baju tu.
- baju ni la antara kenangan paling kuat sebab ni baju favourite arwah. Lusuh dah bajunya tapi tetap itu la yang dia suka pakai. Baju lain dah sedekah ke orang. Baju ni mmg tak bagi. Mana pun pindah tetap bawak. 7 tahun berlalu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 09:34 AM | Show all posts
periukTanah replied at 2-1-2018 04:18 AM
Baju arwah abah

- dapat dari almarinya la lepas arwah meninggal


Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Jam alba tali hitam harga 60 ringgit.
Mak aku belikan masa aku tingkatan 3 nak periksa PMR.
Mak aku belikan dari duit jual kuih dia...Sedihnyaaaaa...!!!
Syukur alhamdulillah, aku lulus, ambik SPM pun gred bagus, sambung belajar ke u lagi...

Harap2 arwah mak aku berbangga dgn aku...dan tak terkilan keluar banyak belanja masa aku sekolah dulu...Alfatihah buat mak dan bapak aku....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Baju yang melambak lambak dari tah sepuluh tahun dulu,  sayang plak nak bagi kat org sebab baju yg boleh recycle balik.  Akibatnya wardrobe penuh.
Masalah plak kita ni suka pakai  baju berulang... Especially baju yg kita suka.. Aisshh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048378s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list