JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
24881
View
1382
Reply

[Pelbagai] ...mana kita punya...(50++ kredits)

  [Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 7-3-2017 10:57 AM | Show all posts
telekung solat
- arwah mak punya
- since 1995, dah 22 tahun since she passed.. and still masih elok lagi dipakai
- use it for solat while at work/ofc
- sentimental value of course, and also a reminder yg memanggil2 suruh dtg solat and sedekahkan doa kat arwah mak..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 11:04 AM | Show all posts
gambar abah & i
- got it from my dad sendiri
- have had it from last year 2016
- gambar buat jadi kenang-kenangan
- sentimental value sangat cos my dad is not the lovey-dovey type, he's very garang instead. there's one time we showed up wearing the same set of baju.. mcm boria la.. grey pants and black baju. then dia yg excited mintak bergambar sama2, after that dia terus print 2 copies of the picture. 1 for me, 1 for him and he displays it on his work desk. one of the simple memories i have of my dad yg akan dikenang sampai bila2

berbunga-bunga hati rasa bersyukur masih ada abah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
iPhone
- hadiah birthday dr husband
- 5y
- utk kegunaan seharian
- sentimental value tgi sgt..nk d jual syg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kakak_cun at 7-3-2017 08:09 PM

hp

- my hubs bought it for me
- 3 years
- communication, as an entertaiment dikala kebosanan, can use for online banking (pay bills etc). Yg paling penting ada sentimental value for me.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 09:50 PM | Show all posts
jam tangan alba (color gold)

jam analog pertama bapak kasi.

ingat lagi.. hari tu last exam spm.. kebetulan jam casio kite rosak.. kite ngadu la bagitau jam dah takleh pakai.. petangnya bapak balik dari kerja, panggil kite suh pegi dekat dia.. pastu dia bagi jam tu.. happy nya time tu sebab kite jarang dapat hadiah dari parents.. time belajar memang pakai jam tu, cuma kadang2 sorok2 gak sebab segan color emas jam tu tak pudar2 sampai sekarang.. macam menonjol pulak rasa..

sekarang jam tu berumur lebih 15 tahun.. color emas tu utuh lagi cuma banyak calar2 halus jek.. tukar bateri pun baru 2kali.. bateri asal tahan 10tahun..

sayang sangat jam tu.. pakai gak sekali sekala selang seli ngan jam2 yang lain.. bila tengok jam tu teringat kat arwah bapak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:07 PM | Show all posts
rantai leher dengan pendant yang ada initial J.
mak bagi masa kite kecik2 dulu..
rasanya lebih 25tahun dah rantai tu.. emak suh lebur untuk bentukkan baru, tapi sayang la.. walaupun rantai tu halus jek dan pendant nya nipis, tapi kite nak kekalkan bentuk asalnya.. sekarang tersimpan dalam laci, lagipun kite jarang2 nak pakai barang kemas.

cincin belah rotan.
mak dan arwah bapak kongsi bayar sebab first time daughter diorang mintak beli emas.. (ikutkan mak nak bayar sorang, tapi sebab kite beli cincin yang lebih dari bajet dia, bapak kite g tambah)
beli dalam tahun 2014 gitu.. skang ni pun simpan dalam laci, kadang2 je pakai..

koleksi minyak wangi.
sejak dah kerja ni, kite memang gila minyak wangi.. selalu beli kat epot Penang dan epot Kuching.. baru2 ni tambah koleksi lagi beli kat KLIA.. suka pakai, tapi bila dah dekat2 nak habis, sayang nak pakai, tu yang beli baru sokmo..

koleksi karok dengan adik.
selalu kalo kite g karok ngan adik (selalu berdua ngan dia jek) kite akan rakam guna henset.. lepas tu kite akan dengar ulang2 kali.. perfeeling dengar suara sendiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
- Bantal kekabu pemberian arwah nenek
- Dah lebih 10 tahun ada dengan saya..tersimpan..kadang2 buat tido
- Teringat zaman kecik2 dulu selalu tido rumah nenek..nenek bagi bantal tu hasil dia buat sendiri...selalu ikut nenek tengokkan lembu kesayangan dia..angkut rumput nak bagi makan lembu jagaan arwah nenek..kenangan zaman kecik2 dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
xbox

. 5 tahun
. Beli sendiri
. Main game
. Kumpul duit gaji sendiri, sanggup kebulur sbb tu syg sgt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 11:25 AM | Show all posts
my laptop
Bought very cheap 2nd hand after first one was stolen!sabarje la
Had it for 2 years
SO important sbb i do everything on it- keje, gossip , main game

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 12:08 PM | Show all posts
cincin emas;
- pemberian ibu sempena hari lahir
- 17 tahun
- dipakai, sejak abes sekolah sehingga kini, cincin ni tak lekang dijari, cuma bertukar jari jer sebab dah gemss
- sangat bernilai sentimental...family dulu org susah, x penah dapat hadiah birthday & tak penah mintak pun dari makpak. mak yg insist nk beli. so sangat2 appreciate, sebab tu tak penah tanggal sehingga kini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 01:07 PM | Show all posts
Bantal busuk

- dapat bantal tu nenek kasi.

- dekat 30++ tahun  ada dalam jagaan i

- guna time nak tidor or golek2..kalau xde macam xlengkap, tak boleh tidor. memandang da uzur bantal tu i terpaksa cari cover (corak sama) sbb ada part da koyak  dimakan waktu.
Bangga sbb nenek ckp  i pandai jaga walau da beranak pinak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 02:17 PM | Show all posts
love ring (for my birthday)

-from my mama
-almost 6 years
-sentimental value.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Handphone
-Got it from my hubby
-3years
-play games,call,fb,whatapps
-because a gift for my birthday

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:14 AM | Show all posts
rantai leher
-arwah nenek yg bagi
-10thn
-sentiasa pkai xprnh tggalkan.. satu2nya kenangan yg ada..

kereta
-my mum bg pnjm
-7thn
-sgt pntg utk bergerak, prgi fkulti, cari bhn kjian, balik kg..

jam tgn
-my dad hadiahkan
-15thn
-xpakai dah sbb dh rosak tp msh simpan.. kenangan sbb hadiah pertama yg iolss dpt sbb dpt rsult upsr yg baik..

jam tgn
-my aunt yg bg
-7thn
-xpkai sbb baru jer rosak ..tp msh smpn.. knangan hdiah sbb dpt rsult stpm yg baik..

handphone sony xperia
-beli sndri
-5thn
-xguna dah sbb selalu hang.. msh smpn.. pntg sbb my first smartphone..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandora bracelets
- gift from hubs
- for 3 years
- I wear it everyday tak pernah bukak. Love it so much. He bought it after I gave birth to our first child

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 03:09 PM | Show all posts
jam tangan

-husben bagi utk hantaran kahwin
-almost 5 years
-sentimental value for me

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:24 PM | Show all posts
laptop dell pink

-ayah bagi lepas abis diploma
-7 tahun
-kerap hang tapi still simpan sebab sayang sgt.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
cikpolop replied at 9-3-2017 04:24 PM
laptop dell pink

-ayah bagi lepas abis diploma

Laptop dell pink aku pun aku sayang beli pakai duit sendiri tapi malangnya lepas 5 tahun dia meninggal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Suami aku
- jodoh yg aku dpt dr sang pencipta
- april ni genap 5 thn Insha Allah...
- dia tempat ku meluahkan apa saja tanpa batasan, dia tempat ku mngumpul pahala dunia, dia tempat ku menumpang bahu dan pelukan kasih sayang, dia telah mmberiku benih anak2 soleh dn solehah

Dia sgt penting buat ku krn dia adalah imamku dan aku berharap dia dpt membimbingku ke jannah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 02:57 PM | Show all posts
Cabinet book

-Hadiah dari my mom
- Since I love books and I have lots of book
- 10 years and it still there
- Pernah letak banyak buku so one of the rack macam patah and my hubby betulkan
- sayang sangat coz it will be the last thing my mom hadiahkan she will no longer to celebrate my bday anymore

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 06:50 PM | Show all posts
Setakat ni I cannot think of any...sebab semua barang is very important. I sangat pantang orang usik barang2 I. Semua barang mcm ada sentimental value.
Kedekut? I bagi je pinjam kalau org mintak. As long as jaga barang tu macam I jaga.
Pastu bile nak pindah mula la susah hati. Sebab nak kene buang itu ini. End up angkut semua
Dah boleh jadi hoarders dah ni... I baju kurung time sekolah dulu pun simpan lagi.

Btw...sesiapa tau kat mana I boleh bagi baju kurung terpakai. Size I kanak2 ribena...so kalau i contribute kat umah anak-anak yatim dorang terima ke? Dengar mcm orang dah tak terima baju terpakai sekarang. Condition tiptop lagi. Cuma byk sangat sebab asyik buat baju je.

Comments

UM ada bekas utk letak baju2 nak let go kat dlm kampusnya  Post time 11-3-2017 05:43 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2017 06:26 PM
Sila lengkapkan...

My Samsung Note Edge..i bought it myself   use it for work other than recreation...i need a large screen now that my eyesight is terrible  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Cincin white gold belah Rotan

- husband (masa tu bf) bagi sebelum dia fly balik ke tanah air
- 9 years dah
- he bought a gift for me to remember him Sebab masa tu nak long distance relationship . Tapi setahun je lepas tu dah kahwin..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
My precious gift from god is my one and only daughter
she is 17 years old
i was pregnant after 3 years of marriage after alot of treatment and medicine traditonally and modern.
she is the most valueable gift i ever had cause thru her i able to feel the pregnancy period, how it feel to deliver a baby normally, the feel to breastfeed a baby and the best word the opportunity to be a mother..yes she is the only child i have...thanks Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 04:46 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061723s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list