Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2362
View
35
Reply

Lemah Semangat Dibuatnya, Ini 10 Tangga Paling Ngeri Di Dunia

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2017 04:18 PM | Show all posts |Read mode
Climacophobia, dan bathmophobia. Ha, mesti ramai tak pernah dengar dua istilah itu kan? Kedua-duanya merupakan fobia terhadap tangga atau tempat curam.


Tapi kalau kita tengok 10 tangga tertinggi di dunia yang dicatat portal Travel and Leisure ini, kita yang tak fobia ni pun lemah semangat nak daki. Memang menguji keberanian kita!


Kenapa? Jom tengok sebabnya.




1. Angkor Wat, Kemboja

Foto: CNN




Candi Angkor Wat yang dibina untuk agama Hindu di Kemboja ini terkenal dengan tangganya yang curam. Jadi tak hairanlah tali dipasang bagi membantu pengunjung ketika mendaki tangganya. Menurut pemandu pelancong Angkor Wat, tangga di situ sengaja dibina curam sebagai peringatan bahawa syurga itu sukar dicapai.




2. Verruckt, Kansas, Amerika Syarikat (AS)

Foto: Reuters




Kengerian berganda! Gelongsor air tertinggi di dunia ini pernah menyaksikan kematian seorang budak lelaki berusia 10 tahun selepas tercampak dari gelongsor berkenaan dan jatuh pada ketinggian 50 kaki. Gelongsor itu mempunyai ketinggian 168 kaki dengan 264 anak tangga. Berani naik?




3. Air Terjun Pailon del Diablo, Ecuador


Foto: Flickr




Percayalah, anda pasti akan terpedaya dengan seni bina tangga serta keindahan pemandangan air terjun di sini! Bukan mudah ya mahu mendaki tangga batu licin berdekatan air terjun itu.




4. Laluan Kabel Half Dome, California


Foto: http://www.yosemitehikes.com




Half Dome terkenal di kalangan pendaki. Pengunjung perlu mendaki 400 anak tangga vertikal yang hampir menegak 90 darjah dengan bantuan kabel logam. kecuraman tangga ini betul-betul ekstrim! Mereka yang memiliki masalah jantung tak digalakkan mendaki kubah ini ya.




5. Tangga Inca, Machu Picchu, Peru


Foto: Travel + Leisure




Tangga ini dibina suku Inca lebih 500 tahun lalu. Tangga yang kelihatan seperti jurang ini memiliki 600 anak tangga dibuat daripada batu granit.



6. Patung Liberty, New York

Foto: USA Today




Nak jejakkan kaki ke atas mahkota Statue of Liberty? Anda harus mengharungi 377 anak tangga berbentuk lingkaran sebelum boleh menjejaki ke puncak patung itu.




7. Stesen Janakuasa Florli, Norway


Foto: Travel + Leisure




Bukan sahaja gayat kerana memiliki 4,444 anak tangga, malah pengunjung boleh mendengar bunyi kayu retak ketika mendakinya.




8. Gunung Huashan, China

Foto: Boredpanda




Tangga curam dibina mengelilingi gunung itu menyebabkan ia digelar sebagai 'Tangga Syurga'. Sehingga kini, masih belum dapat dipastikan jumlah anak tangga di gunung setinggi 2,154 meter ini. Apa yang menarik, di puncaknya terdapat kedai teh di mana pengunjung boleh menikmati pemandangan sambil bersantai-santai.




9. Balai Cerap Janssen, Mont Blanc, Perancis


Foto: Travel + Leisure




Tak mencabar sangat pun nak panjat ke balai cerap ini, apa yang menakutkan adalah lokasinya yang terletak di gunung tertinggi Pegunungan Alp!




10. Batu Caves, Malaysia

Foto: Pinterest




Malaysia pun ada tangga tinggi melangit juga tau! Gua ibadat bagi penganut agama Hindu ini memiliki 227 anak tangga dengan ketinggian 100 meter.




Selalunya nak panjat tempat-tempat tinggi ni, tidaklah sesusah ketika mahu turun semula. Betul tak? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 05:47 PM | Show all posts
rindu angkor wat.cantik kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm best statue of liberty tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejap tangga ngeri..pastu gelongsong ngeri
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:23 PM | Show all posts
oh my....ketaq lutut.....

batu caves tuh jah aku rasa x scary sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:24 PM | Show all posts
yang nomboq 2 tuh terus kene katup kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:36 AM | Show all posts
Suka suka suka! I takda masalah gayat so no hal tangga-tangga curam tinggi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:22 AM | Show all posts
patah pinggang nak naik tangga
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:33 AM | Show all posts
batu caves naik time thaipusam... mmg mencabar
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 10:05 AM | Show all posts
I ada gayat..tapi kadang2 je datang gayat tu...kadang2 ok je panjat tinggi2...tapi certain time taklah tinggi mana tiba2 je dupdapdupdap terus datang gayat
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:58 AM | Show all posts
Great wall pun kalau masuk dari entrence atau area yang berbeza ada bahagian yang tangganya tinggi menegak dan curam memang cuak sikit masa nak turun
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 04:21 PM | Show all posts
Pada aku naik lagi senang dari turun. Kalau turun lutut nak support badan. Lama2 boleh sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 04:56 PM | Show all posts
nak naik okey lagi sbb memandang ke atas. bab nak turun, mana nk 'brek' kaki. nak pandang ke bawah. fuhhh mencabar weyy
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketar lutut walaupun tgk gambar je..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
siskepoh replied at 16-2-2017 05:47 PM
rindu angkor wat.cantik kat sana.

Yes..sgt cantik..
Teringin sgt nk kesana lg
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
tapii tangga paling ngeri adalah tangga masjid...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 09:08 PM | Show all posts
Pic 2 tuh kalau nk turun mau ketar lutut
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 09:42 PM | Show all posts
mcm rupa tangga nak panjat lady liberty tu? ..tak tunjuk pun
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Lg seriau masa nk turun dr masa nk naik..trsilap kaki langkah, mau berguling jatuh ke bawah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 03:46 PM | Show all posts
tak sangka batu caves masuk dalam senarai
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok je pun dah rasa semput
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 01:42 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tersangat la menggetarkan kepala lutut
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 02:02 PM | Show all posts
gayat yg kt air terjun n gunung tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah naik tangga Batu Caves dan Angkor Wat. Batu Caves biasa je. Angkor Wat tu mmg curam sgt.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
6.612100s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list