Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
827
View
32
Reply

Bimbang Diserang Lagi, Menara Eiffel Diganti Dinding Kaca Kalis Peluru?

[Copy link]

Author: CARI-LTS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2017 06:34 PM | Show all posts |Read mode
Susulan ancaman keganasan yang kekal tinggi di bandaraya ini, pihak berkuasa tempatan merancang membina dinding kaca kalis peluru di sekitar Menara Eiffel.


Memetik laporan Daily Mail, Timbalan Datuk Bandar, Jean-Francois Martins berkata, Majlis Perbandaran Paris akan memulakan pembinaan itu pada ikon ibu negara Perancis.

"Ancaman ganas kekal tinggi di ibu negara dan binaan yang menjadi mercu tanda perlu diberi perlindungan keselamatan khas."


Menurutnya, binaan dinding kaca di sekeliling Menara Eiffel itu akan menghalang mana-mana individu atau kenderaan yang cuba untuk melancarkan serangan di kawasan tumpuan pelancong itu.


Jelasnya lagi, dinding setinggi 2.5 meter menelan kos 20 juta euro (RM95 juta) yang menggantikan pagar besi sedia ada akan mula didirikan pada musim luruh ini.


Sejak dua tahun lalu, Perancis sering menjadi sasaran serangan ganas yang didalangi kumpulan militan Daesh hingga memaksa kerajaan terus menguatkuasakan perintah darurat sehingga kini. - CARI

sumber foto: http://www.recordonline.com

sumber foto: http://www.recordonline.com
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Eiffel tower ni pada asalnya dibina oleh nikola tesla kan, menara komunikasi yg dibina untuk berhubung dengan exterestial luar bumi.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:17 PM | Show all posts
apa2 pon ak still xmau g sana...kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 16-2-2017 08:17 PM
apa2 pon ak still xmau g sana...kahkahkah

tp i teringin nak pegi    
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:42 PM | Show all posts

Paris is so overrated. You akan menyesal kalau pergi. Serious.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:46 PM | Show all posts
Bina dinding kaca kalis peluru dekat Eiffel Tower buat apa? Ketatkan kawalan immigration tu dulu. Immigration longgar mmg senanglah militan nak masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang kata paris ni kotor kan.. kalau dpt pergi free baru pergi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:06 AM | Show all posts
armin replied at 17-2-2017 12:49 AM
Orang kata paris ni kotor kan.. kalau dpt pergi free baru pergi.

my colleague pi dia kata benda yg sama.

tulah ....i mean poor Paris kan...selepas satu satu...macam tak selamat dah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:07 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 16-2-2017 11:42 PM
Paris is so overrated. You akan menyesal kalau pergi. Serious.

memang horror ye Paris? okay , good. to know. thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:18 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 05:07 PM
memang horror ye Paris? okay , good. to know. thanks.

Bagi I secara peribadi horror. I tak tahulah pandangan org lain. Sebab kalau pergi bercuti, dua benda ni I titik beratkan. Kebersihan dan keselamatan. Dekat Paris, keselamatan mmg totally out. Kena hati-hati 24 jam sebab kebarangkalian untuk di 'pickpocket' sangat tinggi. So, nak jalan-jalan pun tak enjoy. Dari sudut kebersihan pun sama lebih kurang. And nothing special in Paris. Better pergi Nice and Monaco.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:24 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 01:18 AM
Bagi I secara peribadi horror. I tak tahulah pandangan org lain. Sebab kalau pergi bercuti, dua be ...

tu tempat monalisa and the gang bertenggek tu tak special ke?

okay...hehehe...

river seine tak lawa, ke?


well u know i haven't been. tak kisah pun nak pi ke tak paris ni. hahaha. least of my concern really.

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:30 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 05:24 PM
tu tempat monalisa and the gang bertenggek tu tak special ke?

okay...hehehe...

Tak minat Mona Lisa. River Seine tu pun biasa je lebih kurang thames river. Takda yang wow pun.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:43 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 01:30 AM
Tak minat Mona Lisa.  River Seine tu pun biasa je lebih kurang thames river. Takda yang wow pu ...

then kenape paris tu dikatkan dgn romanticnya  dan awat yg makcik gertrude stein ? ka yg sampai mengkampungkan paris...??thames tu i understand dulu kotoq sampai cholera pun. hahaha well u know they learnt.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:44 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 01:30 AM
Tak minat Mona Lisa.  River Seine tu pun biasa je lebih kurang thames river. Takda yang wow pu ...

how about parks ?


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:51 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 05:43 PM
then kenape paris tu dikatkan dgn romanticnya  dan awat yg makcik gertrude stein ? ka yg sampai me ...

Gertrude Stein tu zaman lama tu. Zaman dulu mmg Paris ni cantik dan terjaga. Since border control Paris yang tak terkawal, Paris sekarang dah tak sama macam Paris dulu. Keadaan dah berubah tak macam dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:55 AM | Show all posts

Kalau parks bagi I okeyh. Lebih kurang sama dengan parks lain dekat Europe juga.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:56 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 01:51 AM
Gertrude Stein tu zaman lama tu.  Zaman dulu mmg Paris ni cantik dan terjaga. Since border co ...

u know bila nampak paris eiffel tu i tingat citer sabrina - the julia - harrison ford version - and that la vien rose song. hahaha. media is so powerful.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:59 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 01:55 AM
Kalau parks bagi I okeyh. Lebih kurang sama dengan parks lain dekat Europe juga.

i see...okay. that is good to know.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:01 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 05:56 PM
u know bila nampak paris eiffel tu i tingat citer sabrina - the julia - harrison ford version - an ...

Hahaha I faham. I pun sama sebenarnya banyak terpengaruh dengan cerita, novel dan gambar-gambar. But satu tempat yang I boleh confirmkan cantik ialah Switzerland. Apa yang you nampak dalam gambar itulah Swiss. Sangat cantik, bersih dan sangat selamat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:06 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 02:01 AM
Hahaha I faham. I pun sama sebenarnya banyak terpengaruh dengan cerita, novel dan gambar-gambar. B ...

i see...it must be. mahal pun. never been. dulu seorang medical student buat elective bagi i rasa roti from dark? wheat ? i dunno sedap gak. itu je i ingat about swiss, i mean as in physical perceptual experience- a slice of bread. hahaha

italy you know - those northern region with lake and hilly landmarks? tak okay ke , you? lake marjorie Lake semua semua tu?


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:17 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 06:06 PM
i see...it must be. mahal pun. never been. dulu seorang medical student buat elective bagi i rasa  ...

Kalau Italy yang I pernah visit Rome, Venice, Florence, Milan, Cinque Terre and Lake Como. Other parts of Italy I belum pernah jejak lagi. But I prefer Italy than France. Italy lagi banyak benda you boleh explore so sangat berbaloi. Trust me, in Italy, you'll spend more money on food.

Btw, do you mean Lake Maggiore, Italy? Kalau Lake Maggiore, Italy I belum sampai lagi. My plan next trip nak pergi Dolomites.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
kembali ke paris selepas meningalkan nya 20 tahun lalu. tp frust giler bila tengok paris today dah seindah dulu. ramai nya bangsa pengotor kat sini. nak naik eiffel tower , masuk kedai shoping pun semua beg dan poket diperiksa pak guard, mana duk risau kena pick pocket lagi.


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
kali pertama pergi 20 tahun lalu mase student kt uk. indah nya paris mase tu.baru ni pergi lagi. tp terkejutnya aku paris dah tak mcm dulu. tak akan rindu lagi nak kesana.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 07:30 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 17-2-2017 02:17 AM
Kalau Italy yang I pernah visit Rome, Venice, Florence, Milan, Cinque Terre and Lake Como. Other p ...

eh sorry budak tu from vienna austria, swiss pulak.
what do u think about Milan? boleh compare and contrast with Rome?

lake como is nice, yg pasal italy tu because my colleague is from the northern part of italy, elena namanya. dia memang suka lepak alps waktu winter skiing. and mas alast summer dia pilih venue nikah (civil ) kat one of those lakes...maggiore tu laa cantik venue
u tengok areas situ wow..breathtaking giler...so niceeeeeeeeeeeeeeee....



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 03:48 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-2-2017 11:30 PM
eh sorry budak tu from vienna austria, swiss pulak.
what do u think about Milan? boleh compare an ...

Kalau you minat shopping, Milan is the best for you. Milan macam kota London and Paris juga. Untuk penggemar shopping, they will adore Milan. Milan is just a city. Cuma dekat Milan ada satu kedai gellato sedap dekat city centre. I lupa nama kedai tu. Tapi, sangat famous.

I prefer Rome than Milan. Dekat Rome banyak historical buildings and you can visit Vatican City at the same time. Boleh tengok swiss guard sekali. Kalau you minat history, culture and architecture I recommend you Rome. Rome pun banyak tempat makan yang sedap-sedap juga. One thing pasal Rome, banyak pekerja bangladesh. But they are good. Kalau diaorang tahu you Malaysian you confirm akan dilayan dgn baik. In case, kalau you sesat you can ask all those bangladeshi. They are really helpful.


Wow, kawan you kahwin dekat Lake Maggiore. So interesting. I pun mmg penggemar nature. Nak kena letak dalam list ni nak melawat Lake Maggiore. Cara you cerita sangat menarik tempat tu.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057390s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list