Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6209
View
286
Reply

[Tempatan] "Air Mani Panggang " Tahap Kualiti Bahasa London Standet UITM

[Copy link]

Author: tupaiterbang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2017 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 17-2-2017 03:14 AM
Tengok byg2 kt kertas tu bam gos

Baru perasan tadi.laju je korang yerrr  
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 17-2-2017 02:08 AM
Takda maknanya sebut Salmon jadik SI-MEN.

Melayu gimana pun lidah takda maknanya nak tergeli ...

mungkin pakai accent scotland kot      ker banyak sgt makan semen  
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:27 AM | Show all posts
ekselen replied at 17-2-2017 10:34 AM
Kan?mentang2 lah uitm tu uni bumiputera sedap2 je ngutuk.walhal byk je grad uitm yg bagus keja bag ...

kan? bangang abadi ...asal uitm je nak kutuk..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:27 AM | Show all posts
GhostWalking replied at 17-2-2017 11:22 AM
Jangan sampau bamgost phonetickan petakkk

keluar bayang bentuk ape plak nnt



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Cer teka ni sebutan apa  
20170217_113415.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:38 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 17-2-2017 11:13 AM
Banquet?         

Faund die syennnnnnn makkkkk

hauk giler english yg lawak tu confident jer dia sebut banquet
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
@chazey      
20170217_114034.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
meklin replied at 17-2-2017 08:09 AM
aku tak dengaq kakak ni sebut "simen/ semen" ( C - men )

Dengaq dia sebut  sa-men

haha.. aku pun sama.. 4x dgr, letak earphone,siap letak speaker kat telinga..xdgr plak dia cakap simen. ngtkan aku sorg je
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
GhostWalking replied at 17-2-2017 11:23 AM
Baru perasan tadi.laju je korang yerrr

Hahahaha gurau pagi jemaat..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ctcham replied at 17-2-2017 11:38 AM
hauk giler english yg lawak tu confident jer dia sebut banquet

Tabik dia bab konfiden tahap everest..   
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya maen saya maen
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:17 PM | Show all posts
gogel dengan gugel pun banyak yg kompius uols

mujur ada pamoga

gok gok minung

moral: english berabuk tak menjamin kau kaya macam vida pamoga atau nelofake. mereka ini english sendu tapi kaya juga sebab ramai peminat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sofiazara replied at 17-2-2017 09:31 AM
by the way, aku rimas bila org tanya

"EH RUMAH KAU ADA WAIFAIF TAK?"

Sama hazab dengan yang sebut.."tak dapat KONEK WAIFAIF rumah kau"..

KONEK abah dia..   connect la..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:26 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 17-2-2017 11:04 AM
Sebab tu le dari zaman sekolah diarahkan guna UK english bukan US english untuk avoid argument cam n ...

point is salah ke idok sebutan nya?
tak perlu nak konsep wajib follow english UK jah etc, hatta ummah UK pun accent pelik2 sebutan nya
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku akui cakap english aku bunyinya melayu sangat..

Walaupun aku gelakkan acik semen uitm ni, realitinya dari segi bercakap aku lebih hauk, cuma sebutan seboleh-bolehnya aku sebut betul. Bila sebutan betul orang boleh faham walaupun englishnya bunyi jawa..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:27 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 17-2-2017 10:38 AM
dengar nyanyian adele utk hello versi uk
nyanyian lionel ritchie versi us

tapi ramai brit punya retis bila nyanyi lagu kokesen, ikut sebutan US.
terutamanya bab sebutan "CAN'T"
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:29 PM | Show all posts
~boolean replied at 17-2-2017 12:26 PM
Aku akui cakap english aku bunyinya melayu sangat..

Walaupun aku gelakkan acik semen uitm ni, r ...

kenapa sis gelakkan sheols?sebutan sheols memang betul pun, telinga acik2 kepam ini jah yang telinga tersumbat or maybe acik2 kepam ini yang sebenar nya tak reti nak sebut dengan betul.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:31 PM | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 12:27 PM
tapi ramai brit punya retis bila nyanyi lagu kokesen, ikut sebutan US.
terutamanya bab sebutan "C ...

yes itu maslah

cannot , can't in UK english is okay discriminant properties tu okay dari segi emphasis tu

tapi US ya rabbi

can or can't  isk nak sama

tu  belum lagipengaruh  accent/dialectal tu or yg cakap ikut hidung sengau / nasals
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:31 PM | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 12:27 PM
tapi ramai brit punya retis bila nyanyi lagu kokesen, ikut sebutan US.
terutamanya bab sebutan "C ...

maybe utk mdh msk market us kot



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:33 PM | Show all posts
~boolean replied at 17-2-2017 12:26 PM
Aku akui cakap english aku bunyinya melayu sangat..

Walaupun aku gelakkan acik semen uitm ni, r ...

hmm? macam mane ye english bunyi jawa?

???
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:34 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-2-2017 12:31 PM
yes itu maslah

cannot , can't in UK english is okay discriminant properties tu okay dari segi  ...
can or can't  isk nak sama
cth ayat : no, i can't

t kt hujung kdg xbegitu kedengaran
ke telinga i yg hausss


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 12:29 PM
kenapa sis gelakkan sheols?sebutan sheols memang betul pun, telinga acik2 kepam ini jah yang telin ...

Entahlah changa...telinga aku tetap dengar semen mungkin telinga banyak taik...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:39 PM | Show all posts
~boolean replied at 17-2-2017 12:35 PM
Entahlah changa...telinga aku tetap dengar semen  mungkin telinga banyak taik...

telinga sis tingtong kot?
sheols memang sebut ikut US: saemen
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 17-2-2017 12:33 PM
hmm? macam mane ye english bunyi jawa?

???

Susah nak terangkan..
Cuma kalau bercakap tu kalau ayatnya pendek orang tak tahu aku tengah cakap english..   sebab bunyinya tak kedengaran english..lebih pada bunyi jawa, ada penekanan pada sesetengah huruf dan lidah tak boleh belit macam sebutan omputih..

Bila bercakap ayat panjang baru orang dapat tangkap 'oh dia ni cakap english rupanya'..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:45 PM | Show all posts
~boolean replied at 17-2-2017 12:41 PM
Susah nak terangkan..
Cuma kalau bercakap tu kalau ayatnya pendek orang tak tahu aku tengah cakap ...

hi i am not making fun of you but i am interested pulak

i mean mind about the lawak bits tu

contoh perkataan

in english ?

word - macam mana you bunyi in javanese influence

may i ask?

i tanya sebab i nak tahu bunyi mana yg lain ada penggantian ke tak  ( mind this  hahaha - this is what i am looking for )


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065828s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list