Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6406
View
286
Reply

[Tempatan] "Air Mani Panggang " Tahap Kualiti Bahasa London Standet UITM

[Copy link]

Author: tupaiterbang       Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2017 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 09:34 AM
Sheols sebut betul jah ikut american, acik.kepam.jah telinga sendu di aidilfitri sebab tersumbat d ...

Aku ingat b. i nye mcm CT nurhaliza cakap b.i. tengok elok je yg lain cuma tang salmon tu je rupenye
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:50 PM | Show all posts
sebu replied at 17-2-2017 12:46 PM
Aku ingat b. i nye mcm CT nurhaliza cakap b.i. tengok elok je yg lain cuma tang salmon tu je rupen ...

but then akak enggan cerca pasal sebutan or accent english/bahasa melayu orang sebab lidah masing2 tak sama kekdahnya.
sebutan haus ke tak haus janji boleh faham sudah bagi akak.
ayat tunggang langgang pun akak boleh paham jah maksud bila dengar orang bercakap baik english mahu pun bahasa melayu.

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:52 PM | Show all posts
Edited by Changa at 17-2-2017 12:53 PM

but then bab konsep "main" facebook, "main" whatsapp akak tak boleh terima iya,
facebook itu macam main game ke dek??? or macam main badminton gitu???
kenapa akak rasa terma "main" itu sangat salah konsep penggunaan??
macam bahasa pprt sunni pula.
satu lagi bab owner page di facebook bahasa kan diri "admin", perlu ke??
who are yus???

kau ghase???
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 12:52 PM
but then bab konsep "main" facebook, "main" whatsapp akak tak boleh terima iya,
facebook itu macam  ...

Main forum
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:55 PM | Show all posts

kosa kata hauk sangat dek.

kejap ya akak nak main instagram kejap. choiiii!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:56 PM | Show all posts
kawan akak lagi best..ikan selamon dia sebut
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 12:50 PM
but then akak enggan cerca pasal sebutan or accent english/bahasa melayu orang sebab lidah masing2 ...

Betul jugak kak changa bgtau. Same konsep apek dan yindia dan bangla cakap Melayu.

Contoh: itu hari saya sudah kasi itu barang sama dia.


Asal kita paham khenn..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde masaalah tapi kalau kau budak tesl benda ni memang masaalah sebab kau mengajar orang.persis ajaran sesat gitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:01 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-2-2017 09:13 AM
sejuah mana benarnya kena ikut cara org putih sebut sesuatu perkataan versus phonetic transcription  ...

my hod sebut water as wa-er

nasib la meols hari2 balik train tgk youtube british tanpa subs..nak bg familiar dgn slang.. faham la jugak
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:03 PM | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 09:46 AM
Dah alang-alang thread belajar bahasa kokesen, herb itu pula.apa.sebutan sebenarnya, mostly kokesen  ...

us sebut erbs kan?

my brits colig some sebut erbs, some herbs

different part kot?

msian panggil herbs kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:04 PM | Show all posts
terpaku replied at 17-2-2017 01:01 PM
my hod sebut water as wa-er

nasib la meols hari2 balik train tgk youtube british tanpa subs..na ...

yeahhh

wa  er ...bo  er
water bottle

hahahahahaha

cool....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:07 PM | Show all posts
i tak nampak salah pun cuma may be training dia in the US ko atau tok guru diaorg US kot ...

cuma masa dia terangkan tu dia kena sebut variation in pronunciation ikut mana.

usually commonwealth ikut queen's but who cares now.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:09 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-2-2017 01:04 PM
yeahhh

wa  er ...bo  er

tapi ade certain words dia sebut lak t tu..

contoh cam nama peter kan gigih meols sebut as pe-er.. sekali sheols cakap pe-ter.. sabau jelah
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:11 PM | Show all posts
ctcham replied at 17-2-2017 02:59 AM
korang dah tengok belum video king coco crunch dpt bunga 5 banquet rose   ko rase, confident ...

serius ni? coco x tahu beza banquet dengan bouquet
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg dgr semen tu orang yg sama sebut huruf "H" sebagai "hash" kot
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:16 PM | Show all posts
terpaku replied at 17-2-2017 01:01 PM
my hod sebut water as wa-er

nasib la meols hari2 balik train tgk youtube british tanpa subs..na ...

i bukan cikgu Bi and i tak tahu english

cuma - u notice bebenda ni kalau dengaq depa sebut perkataan

a) di mana penekanan sukukata ( stressed syllable ) ? sukakata pertama ke kedua....cert dengaq sebutan depa sweater, return, aspirin...
b) sebutan 's' untuk tunjuk plurals ...kita malay tak emphasise sangat tapi in the US cars  - tu carzzz...tebalkan zzz ( sss) tuu..
c) bagi bunyi  akhiran dengan 'g' / 'k' / 't'
make sure kena bunyi

macam  bag...kita malay sebut macam bunyi [bek] in english depa tak faham tau ini penting clear enunciation. so bunyikan bagggg ( the g ) tu

kalau tak depa ingat kita sebut bag as in ' back'
kalau back - u bunyikan K tu

like really
beKK

so bag  versus back

bezakan bunyi belakang tu

huruf t -  aspirated t and non aspirated t , contoh :

tea , too...aspirated

tak aspirated  = sweater...



tu pun kena tengok...



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:17 PM | Show all posts
terpaku replied at 17-2-2017 01:09 PM
tapi ade certain words dia sebut lak t tu..

contoh cam nama peter kan gigih meols sebut as pe-e ...

hahahaahhah cool...gosh....hahahahahahah


macam rhymes
peter peter pumpkin eater...ada kan pantun 4 kerat depa?


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sofiazara replied at 17-2-2017 12:17 PM
gogel dengan gugel pun banyak yg kompius uols

mujur ada pamoga

Ada lg yg hanat selain tu......


Means = maksud
Mean = kejam
Orang kita suka sangat sebut "its mean..."


Angle = sudut
Angel = bidadari
Orang mesia selalu salah eja dua2 ni


Plumber with silent b, tp dibunyikan jugak b tu


Bomber with silent b pun samaaa



#majulahengrisuntuknegara  
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by arrowtotheknee at 17-2-2017 01:32 PM
~boolean replied at 17-2-2017 12:18 PM
Sama hazab dengan yang sebut.."tak dapat KONEK WAIFAIF rumah kau"..

KONEK abah dia..   con ...


Sis, kawan2 aku semua camni. Tepuk dahi aku. Konek siapa entah dorang semua ni sangap   sebutannya kEnekt
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 01:41 PM | Show all posts
Edited by Simunggu at 17-2-2017 01:46 PM

mmm..ini pun jadi masalah??
kalau bahasa londong baik... boleh bagi aku banyak fulus aku sokong..tapi so far tak juga lah...

si-men kah salmon kah semen kah janji org faham ..2 way communication success..habis cerita..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Terkekek2 dgn kedunggu an kak jemah itu..  xpa... pi blajar lagi eh...
Lainkali... x tahu tanya......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2017 02:28 PM | Show all posts
sapa yang kata akak tu pronounce betul mesti bekas alumni bebudak UITM #deepthroat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2017 02:35 PM | Show all posts
wiken ni masak sa-mon

recipe UK


recipe US



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2017 02:35 PM | Show all posts
azimodin replied at 17-2-2017 01:11 PM
serius ni? coco x tahu beza banquet dengan bouquet

iyer la uollss, u pegi tengok kat fb dia pegang masalah maskulin, hauk giler english
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2017 02:40 PM | Show all posts
sofiazara replied at 17-2-2017 12:17 PM
gogel dengan gugel pun banyak yg kompius uols

mujur ada pamoga

dia guna strategi dumb and dumber..bijak bijak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055628s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list