Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12
Return to list New
1898
View
47
Reply

Makan Gaji atau Berniaga?

[Copy link]

Author: angahsmart       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-3-2017 01:24 PM | Show all posts
gigahertz replied at 1-3-2017 06:07 PM
ko kena rancang betul2 dulu. pasal both side pasar malam / kedai dua dua ni kos agak besar. dengan ...

pasar malam so far boleh la, untung alhamdulillah. actually biz ni pon start dari kitorang meniaga kat pasar malam. sebabnya pakcik bini aku ni otai kat pasar malam (fulltime meniaga pasar malam sahaja).

tang masuk event tu, dah beberapa kali jugak kitorang join. aku ingat lagi event yang every year buat kat depan amcorp mall tu. ape ntah nama dia. food fest kot. penah jugak hantar, cum event tu tak bape kerap kan. lama2 jadi malas nak join. stesen minyak tu aku ada borak jugak dengan abang kat tempat keje aku. jilake btol, keje kerani je. tapi restoran ada 3-4 biji, bini sampai 2. hahahaha. catering so far memang ada yang selalu order kat kitorang (baru2 ni ada buat order untuk event yang King Salman datang malaysia).

aku bukan degil bro, pikir orang umah je. sebab serius aku gi keje daily, balik buat itu ini memang penat. kadang2 sampai stress sebab tak dapat spend time dengan bini / anak2. tang2 renovation tu, aku bersyukur sangat sebab owner bagi kitorang claim untuk benda2 repair (paip tersumbat ke, bocor, etc).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 01:25 PM | Show all posts
tiramisuu replied at 1-3-2017 08:18 PM
Rugi bukak kedai klau bisnes kek shj. Bagi aku better hire org utk jd assistant part time sbb aku tg ...

nak amik pembantu tu opkos sudah dalam perancangan. bila memikir balik tu, aku sendiri tak sanggup kot nak ngadap kat sana 24jam. hahahah. tolong mana2 yang patut, atau buat marketing / business planning pon dah okay kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 01:28 PM | Show all posts
blythes replied at 2-3-2017 12:13 PM
Pada aku, biarlah bini meniaga. Kau teruskan makan gaji. Kena fikir, kalau kerja sendiri nanti takde ...

tu lah. straight to the point info ko. macam2 benefits yang company provide kan. rugi pulak kalau lepas. even kat opis aku pon ada sorang senior ni. pakai selekeh je, jawatan pon kerani je. tapi bisnes kaw2. 1st time aku lepak isap rokok, minum teh dengan dia. macam2 ilmu dia kongsi. camne nak buat loan, camne bisnes dia start daripada bawah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 01:36 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 2-3-2017 01:38 PM

Tunggu bisnes dah bersih 10K baru berenti. Dalam masa skrg, pepandai cipta kredit history yang baik bagi bisnes you. Senang nanti nak minta bantuan ke pinjaman ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 1-3-2017 12:18 PM
Rugi bukak kedai klau bisnes kek shj. Bagi aku better hire org utk jd assistant part time sbb aku tg ...

kalau jualan tinggi. sewa pun tinggi. kos expenses pun tinggi.tu tak termasuk bahan mentah.jualan tinggi baik utk buat loan bank tak tanya banyak.tapi hakikatnya time nak bayar.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
angahsmart replied at 2-3-2017 05:24 AM
pasar malam so far boleh la, untung alhamdulillah. actually biz ni pon start dari kitorang meniaga ...

see. buat kat pasar malam je la. atau kalau nak upgradr sikit masuk uptown...modal ko buka kedai tu boleh cover 2-3 bulan uptown. tapi mmg penat.kalau ko laki bini kerja pakai tie kerja 8pagi ke 5petang kerja ofis. mmg ada sedikit perasaan "penat" atleast kalau bukak kedai tinggal buka pintu.suis on lampu kipas je.

aku pernah bukak kedai bro. yang penat bukak kredai ni bukan pasal layan kusstomer. ko penat nunggu orang beli.kekdang 3-5orang masuk. jangan ingat 5 orang akan membeli. boleh jadi yang membeli 1 orang yang lagi 4 masuk.belek.tanya.letak balik.
ko dah tulis situ avaible perisa vanilla dan starberry dia bantai tanya perisa coklat....so bila kau cakap xde. so takde sales la...situ ko dah rugi. kekadang ada yg nak beli tapi minta ko delivery. depan kau ada cust tengah belek belek kek. macam mana ko nak handle? yang dlm phone tu dah confirm. yg belek tu dia beli ke tidak tak tahu....

ko jangan ingat bukak kedai isnin smpai sabtu orang akan ddatang. diorang akan dtg either ko dah nak tutup atau dtg masa ko cuti ahad.kekadang masa ahadd tu ko ada hal sakit ke kenduri ke time tu ada yg nak membeli. time tu ko rasa macam nak belasah orang ..yang membeli tu kekadang dia dah datang 2-3,hari sebelum. tapi masa tu dia dtg tgk tapi tak tahu pun ada kedai kek kat situ.so tak bawa duit..nak beli la

kedai ko pakai shutter bessi tarik tu atau dah pasang glasss door? kalau ko pasang shutter besi ko nak gi berak dengah solat susah.pasal takde orang nak jaga.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 03:55 PM | Show all posts
angahsmart replied at 2-3-2017 01:25 PM
nak amik pembantu tu opkos sudah dalam perancangan. bila memikir balik tu, aku sendiri tak sanggup ...

maksud aku, better ambil pembantu dr bukak kedai..bagi aku, yg berniaga ni kenal betul2 bisnes dia minat mcm steri ko..kalau bagi ko, ko tak betul2 minat tapi kena hadap 24jam, bosanla melangut je baik jadi tokey yg still keje dan sub kerja kpd org lain berbanding ko buat semua keje..pastu dua dua penat sbb bisnes kena hadap 24jam bukan mcm keje pejabat

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 04:01 PM | Show all posts
gigahertz replied at 2-3-2017 03:41 PM
see. buat kat pasar malam je la. atau kalau nak upgradr sikit masuk uptown...modal ko buka kedai t ...

so true..aku rasa org beli kek ni diorg bkn pokus nk g kedai waktu 9-5, lebih kpd presentation/marketing kek tu secara online..order based on gmbr then pick up je lps abis keje
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 2-3-2017 08:01 AM
so true..aku rasa org beli kek ni diorg bkn pokus nk g kedai waktu 9-5, lebih kpd presentation/mar ...

Kebanyakkan buyer ni dia tanya ko ada kedai takde kedai. bukan nak dtg kedai ko pun.   kalau ko ada kedai pun bila dia dtg dia nak kek tu murah2. dok compare2 harga. padahal tuan kedai nak bayar sewa apa semua tu dia tak tahu.

tapi yang hairanya. kalau bukak niaga yang sama di times square atau pavilion elok je bayar rm50 takde mintak less.takde merungut pun kedai depan jual murah sekian sekian
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 05:42 PM | Show all posts
gigahertz replied at 2-3-2017 05:25 PM
Kebanyakkan buyer ni dia tanya ko ada kedai takde kedai. bukan nak dtg kedai ko pun.   kalau  ...

tu lah. orang umah aku nak bukak kedai sebab dia cakap banyak customer tanya kedai katne (customer yang selalu beli la). lagi 1 dia macam agak kurang selesa sebab customer yang nak buat self-pickup datang kat umah kan, jadi semacam pulak. btw, kedai tu pakai glass door je, boleh la kot orang nak jenguk2 dari lua kot2 gi surau ke ape ke.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 05:43 PM | Show all posts
Lagubestbest replied at 2-3-2017 01:36 PM
Tunggu bisnes dah bersih 10K baru berenti. Dalam masa skrg, pepandai cipta kredit history yang baik  ...

boleh tau tak kenapa kene ada RM10k dulu?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
angahsmart replied at 2-3-2017 09:42 AM
tu lah. orang umah aku nak bukak kedai sebab dia cakap banyak customer tanya kedai katne (customer ...

diorang tanya je.cakap buat online cukup la. tapi mmg kalau ada tender ke atau kontrak nak bagi ko bisnes ko sebut ayat "niaga kat rumah" mmg tak dapat.

metaaliti rakyat malaysia bila ko ada kedai kira ko ni stabil.bisnes ko.maju.kalau ko xde kedai dia ingat ko niaga 1 2 hari pastu lari. niaga kat rumah ni satu buruknya orang dtg ikut suka hati. ko nak tido ke sakit ke tgh malam ke org tak pedulik. kekadang mulut janji pukul 6ptg dtg ambil elok malam pukul 10 ko nak kunci gate timme tu sibuk dia datang.....pastu pulak jiran jiran malaysia ni busy body. kalau dia tgk kejap lelaki muka macam kpop dtg....kejap pompuan rmbut kuning dtg. nanti dia cop ko buat bende tak senonoh

ramai yg tak tahu Steve job pun masa mula.mula dulu buat garage belakang rumah je. mana dia nak tahu bisnes dia global smpai sanggup orang jual buah pinggang beli barang dia.....   

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 07:59 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 2-3-2017 08:26 PM

mahal la nak jawab..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2017 11:32 AM | Show all posts
gigahertz replied at 2-3-2017 05:54 PM
diorang tanya je.cakap buat online cukup la. tapi mmg kalau ada tender ke atau kontrak nak bagi ko ...

tu lah. tadi ada jadi benda lawak sikit. awal2 dulu kitorang bake pakai oven cikai je. kecik sangat. pastu since oven tu kong, kitorang upgrade la sikit beli oven dalam harga RM300+. pastu untuk bukak kedai ni, opkos la kene upgrade oven yang lagi besar. kitorang dapat cari 2nd hand kat kedai bakery melayu, harga dalam RM600+. semalam dah start baking kat kedai, and memang jadi cepat la sebab besar, boleh bakar banyak2. so aku tengah sembang dengan orang umah tadi, macam terdetik pulak.

sebab agaknya nape orang umah aku beriya nak bukak kedai, sebab selama ni kitorang pakai oven yang tak bape besar. oven kedai ni walaupun setingkat, boleh bakar dalam 7-8 kek sekali gus. berkali2 ganda jimat masa. so conclusion nya, aku cakap dengan orang umah aku. aku still akan keje makan gaji, tapi kedai tu memang nak tak nak kene ada/amik pembantu. so kalau agak2 kedai tu lingkup ke ape ke, oven tu memang kitorang akan simpan.

p/s : menyesal tak terpikir nak upgrade oven tu. hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck since dh bukak kedai
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 01:01 AM | Show all posts
good luck tt..

aku pun ada jugak nak buat bisnes sendiri.aku bajet,umur 35 ni baru nak start.bila nak ok,baru benti kerja skrg ni.harap menjadi lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2017 09:00 AM | Show all posts
tiramisuu replied at 3-3-2017 08:10 PM
Good luck since dh bukak kedai

mekasih tuan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2017 09:01 AM | Show all posts
babablec replied at 4-3-2017 01:01 AM
good luck tt..

aku pun ada jugak nak buat bisnes sendiri.aku bajet,umur 35 ni baru nak s ...

goodluck & all the best! pastikan back-up kewangan sentiasa ada (6 bulan gaji punya simpanan)
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 02:13 AM | Show all posts
tt, buatlah accounting. ada je free accounting software online. perniagaan yg tiada proper accounting dikhuatiri termakan duit simpanan tau tau kerugian dah banyak or sebaliknya.

jadinya pertama tama sekali rekodkan segala perbelanjaan / sales / kos. sales (jualan) banyak tak semestinya untung banyak. at the end of the day nak tengok profit menguntungkan ke tidak. taip sahaja free online accounting. salah satu adalah brightbooks. ada limitation yelah sebab percuma kan.

kadang orang pakai formula volume sales (jual banyak utk dapatkan keuntungan yang dikehendaki utk cover overhead/savings/ banyak kerja effort etc). sometimes orang pakai profit margin sales (sales sedikit, tapi profit margin besar). ni bergantunglah. kalau produk tu special tiada orang jual benda sama, bolehlah main profit margin. tapi kalau ramai orang buat nak compete, jual harga murah tapi kena ada volume.

apa pun good luck pada tt. ye saya setuju, jangan berhenti kerja dahulu. buat accounting. simple pun takpe. dari situ boleh nampak keuntungan banyak mana. sampai keuntungan yang way more than your gaji say 5x 10x then berhentilah kerja. tapi kalau hire pembantu lebih elok. sebab you ada sebagai backup. gerai di area rumah saya bibik rumah dia jadi pembantu. balik rumah jadi bibik, siang bibik kerja kedai jual kuih, buat kuih. bagi depa 2 gaji (pembantu kedai/bibik). saya lihat beberapa orang buat begini. so far ok. depa ni work for money.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-3-2017 09:19 AM | Show all posts
munchkin replied at 8-3-2017 02:13 AM
tt, buatlah accounting. ada je free accounting software online. perniagaan yg tiada proper accountin ...

alhamdulillah, mekasih atas nasihat tu. accounting tu memang ada buat jugak. saya dengan orang umah masing2 background accounting. tapi bila dah run business ni, rasa macam lain plak bila nak implement tu. hahahah. tima kasih skali lagi, smoga tuan maju jaya jugak dalam dunia & akhirat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 04:55 PM | Show all posts
All the best TT!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 08:53 AM | Show all posts

Tq so much dear!
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 03:28 PM | Show all posts
Jangan berhenti dulu...kalau dah sampai usia bersara tu lain la....#daripadaorangbutabisnes..ki..ki.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068845s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list