Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2730
View
26
Reply

Berat Jodoh

[Copy link]

Author: lilpurplelady       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-2-2017 03:48 PM | Show all posts |Read mode
https://mforum.cari.com.my/forum ... &extra=page%3D1

I bukak 2 thread serentak sbb i musykil sgt, I ada kakak angkat, perfect serba serbi, selanjutnya boleh refer thread dekat atas, tp jodoh tak kunjung tiba, selain drpd manusia, dia cantik yg amat smpi di ganggu oleh putera bunian mengikut kata2 orang berilmu?

Kejadian dia terjadi few years ago, dia mengadu ada something ikut dia kemana2, dekat tempat kerja, rumah, mula2 something tu jauh tp lama2 something tu dekat smpi berani menampilkan diri dekat sebelah sheol, lepas kejadian dimana sheol nmpk yg benda tu berada betul2 sbelah, sheol ajak la ioll teman berubat dgn orang ada ilmu, dah 2 tempat pergi, dan dua2 tempat mengesahkan sheol ni di stalk oleh "Putera Bunian", lepas berubat dah settle, da xde lgik msalah dgn putera bunian tersebut, tp jodoh still berat, nak mintak pendapat, adakah msalah berat jodoh sheol ni berkaitan dengan sheol ni jdk kegemaran putera bunian tu tadik?

Persoalan ioll:

1. Putera alam bunian ni siapa? dan mengapa dia attract to my kakak angkat? ioll nak tahu, factor apakah, tp orang berilmu tu kata sbb sheol cantik. Sheol nmpk mcm early 20s walaupon umur da 30s+++
2. Ada x kaitan benda2 halus suka dgn sheol menyebabkn jodoh sheol berat, Putera alam bunian ni salah satu cth, sbb dr kecik, sheol cerita, mmg benda2 lain suka menghampiri sheol which i dont know la story tu sgt, tp Putera alam bunian tu mmg ioll tahu sbb ioll yg teman sheol berubat


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 04:22 PM | Show all posts
Dia pernah tolak lamaran dari sesiapa ke sebelum ni? Biasa dengar kadang2 org yg ditolak ni tak boleh terima kenyataan & berdendam. Pastu hantar sihir pelalau supaya org lain susah nak dekati org yg dia dendam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba tepek pic kakak angkat uols nk tgk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 05:55 PM | Show all posts
hatikudus replied at 28-2-2017 04:22 PM
Dia pernah tolak lamaran dari sesiapa ke sebelum ni? Biasa dengar kadang2 org yg ditolak ni tak bole ...

Mmg x nafikn ramai yg bkenan dgn sheol, ioll tahu sheol pernah tolak lamaran, tp org yg lamar sheol tu westernize habis, study oversea, takkan la buat benda bukan2 mcm ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 06:07 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 28-2-2017 04:31 PM
Cuba tepek pic kakak angkat uols nk tgk

muka dia bukan jenis cantik biasa2 yg selalu nmpk, muka dia cantik classy, regal look, not the type yg selalu jumpa, dia mcm ada aura cantik yg classy, bukan cantik beauty queen, tp cantik like a real queen
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 06:12 PM | Show all posts
Banyak sebab sebenarnya berat jodoh ni...jadi kena berusaha ke arah itu. Jika dipercayai buatan putera bunian, maka berubatlah. Jika disebabkan sihir which is memang wujud orang yang sakit hati maka ikhtiarlah jugak berubat. Tapi kalau tak ada jugak jodoh, maka belum masanya lagi lah tu.


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
lilpurplelady replied at 28-2-2017 06:07 PM
muka dia bukan jenis cantik biasa2 yg selalu nmpk, muka dia cantik classy, regal look, not the typ ...

Maybe lelaki takut nak dekat sebab nampak high maintanance kot.. Cer tanya pendapat lelaki bila tgk akak you tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
lilpurplelady replied at 28-2-2017 06:07 PM
muka dia bukan jenis cantik biasa2 yg selalu nmpk, muka dia cantik classy, regal look, not the typ ...

Org nak tgk gambar dia. Discribe mmg x tau la camne.. camni cuba suh dia solat istiharahh
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tersekat jodoh sebab sihir kan? Ustaz berubat tu tak boleh hilangkan? Boleh jadi sebab pernah tolak lamaran atau disihir sebab dengki.

Kalau takda elemen sihir, anggap la tiada jodoh di dunia atau memang belum smpai jodoh lagi
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Chop chop, kakak angkat uols pkai tudung x???
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sy penah ada kawan masa tu umur 35, baru berjumpa bakal suami kat internet pastu dia rasa kena rogol dngn jin

g berubat jadi ok, kakak ni cantik lah tapi xla cantik sangat, cuma pelik gak masa tu cantik tapi belum berpunya
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sy penah ada kawan masa tu umur 35, baru berjumpa bakal suami kat internet pastu dia rasa kena rogol dngn jin

g berubat jadi ok, kakak ni cantik lah tapi xla cantik sangat, cuma pelik gak masa tu cantik tapi belum berpunya
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sy penah ada kawan masa tu umur 35, baru berjumpa bakal suami kat internet pastu dia rasa kena rogol dngn jin

g berubat jadi ok, kakak ni cantik lah tapi xla cantik sangat, cuma pelik gak masa tu cantik tapi belum berpunya
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 08:59 AM | Show all posts
adik saya pernah kena
kawan ada..rapat..tp tiba2 xjadi..kami mmg syak dia kena sesuatu sbb pernah tolak cinta lelaki sekampung.
kami usaha berubat masa tu..last2 dgn seorang pakcik ni (dah meninggal pun), ada orang tanam benda depan rumah..dalam bungkusan tapi kami tak nak tgk pun apa dalam tu
alhamdulillah sekarang dah anak 2 adik saya
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
lilpurplelady replied at 28-2-2017 06:07 PM
muka dia bukan jenis cantik biasa2 yg selalu nmpk, muka dia cantik classy, regal look, not the typ ...

Mcm cntik sgt3 je dia..ala2 iras siapa?
Cntik high class?
Yg aku rasa cntik high class mcm madhuri dixit...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 11:17 AM | Show all posts

bercakap pasal jodoh ni....teringat aku
masa aku belajar kat kolej..
aku berjalan jalan dengan kawan kawan kolej di ampang point....
tengah leka tengok booth jualan.. aku terpandang seorang makcik dengan beberapa wanita lain tapi mata dia tajam memandang aku.... kemudian... dia panggil aku....

makcik ni tak pakai tudung pun... rambut pendek paras tengkuk tapi kembang kiranya cantik laa untuk wanita seusia dia... muka berkilat berseri tak pakai bedak aku tengok cekang jer kulit dia...
bibir merah...

bila aku datang pada dia setelah dia panggil... rakan rakan dia pun pandang aku...
kawan aku sorang folo ikut aku temankan aku
yang lain dok ralit baca buku kat kedai buku sebelah....

makcik tuh cakap, aku kena mandi bunga, dia kata aku kena carik 7 jenis bunga putih yang wangi... dan mandi, jumpa dia kat sini seperti waktu ni...nanti dia bawak aku mandikan...
... dia kata aku tak kawin...Dia kata aku tak kan terpikir nak kawin atau tak kan cuba usaha ke arah itu walaupun memang ada perasaan tuh masa dia cakap tuh muka serius dan suara macam garang

tapi aku tak takut rasa macam mak mak nasihat anak jer... dan aku tak pernah pun cari bunga bunga tuh , makcik tuh cakap boleh carik kat chow kit bunga bunga tuh...
tiap tiap hari aku lepak ampang point selepas belajar... tapi dah tak jumpa dah makcik tuh...

Dan... memang betul pun aku susah nak dapat lelaki, tapi aku kawin jugak bila usia aku 30 tahun...
dengan solat mohon dapatkan jodoh yang baik...
anak dah tiga dah wei...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 03:58 PM | Show all posts
aku pn ada kawan yg gaya berat jodoh.. tp tatau la dia ada story skeri meri ker tak...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 07:58 PM | Show all posts
kalau rse something not right tu, pergi la berubat. tapi cri yg btol2 dpt membantu.  buat solat hajat mintk petunjuk sekiranya ade gangguan jin/syaitan. insyaallah, dibuka kan jalan utk berubat.. kalau takde pape, insyaallah mungkin jodoh lambat skit kot
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 05:09 PM | Show all posts
1) tanya pada dia. ada mimpi pelik2 lagi tak.. kalau ada, sila peri sambung berubat
2) buat solat istikharah dan hajat selalu... solat istikharah minta Allah petunjuk bila jodohnya, siapa jodohnya.. InsyaAllah Allah tak lokek dengan hambaNya.. orang akan cakap. aku aku kata ni cliche baq hang. tp yakin dengan ketentuan Allah... bukan semua benda baik dekat mata kita itu adalah sempurna untuk semua waktu.. maksud aku. walau di mata kau dia perfect nauzubillah.. tapi aturan alam yang Allah dah tetapkan adalah lebih indah. mungkin dengan lambat jodoh dia ni.. Allah nak bagi yang terbaik dar kalangan terbaik untuk dia.. atau Allah nak dia meresa apa itu kenikmatan yang diberi.. mungkin Allah nak tunjuk pada dia kebesaran Nya.. who knows better right?

aku cakap atas dasar pengalaman. aku dulu pun selalu mengeluh tentang jodoh tak sampai. sehingga aku tekad solat seikhlas hati hajat dan isitkharah.. sampai Allah tunjukkan bila aku akan dapat jodoh dan dengan siapa. walau aku dah jumpa orangnya.. aku tetap sabar menunggu hati sidia terbuka sendiri dengan izin Allah untuk kawen dengan aku.. alhamdulillah.. sekarang semuanya dah bermula. dan mengikut seperti yang telah digambarkan pada aku dulu.. mudah mudahan semuanya lancar..

aku belajar.. apa erti keikhlasan dalam beribadah.. kebesaran Allah... dan yakin Allah itu adalah sebaik2 pencipta
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 11:25 PM | Show all posts
lepas ioll mntk pndgn2 forumer, ioll ajk sheol mandi bunga last week untuk biar ringan jodoh, bru jah jmpa sheol, sheol kata lepas mandi bunga terus hati tertutup nk kahwin!!!!!!! knp uoll sheol smpi mcm tu sekali? x pelik ke sheol ttutup pintu hati?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 01:00 PM | Show all posts
sebenarnya jodoh ni kerja ALLAH
usaha tuh boleh tapi pertemuan jodoh tuh datang dariNYA
mandi bunga tuh usaha jer
tak perlu nak dirisaukan sangatlah pasal Jodoh berat ni
kalau ada adalah kalau tiada tiadala
bagus TT amik berat soal kakak tu
apa pun solat lah mohon doa
kalau tuan punya badan tak ingin berjodoh tak dapatlah nak dipaksa paksa
kesedaran dari tuan badan sendirik
mungkin tuan badan tuh tak ready  yerlaa banyak faktor lain selain daripada pendamping ni
mungkin takut dapat suami tak baik
mungkin takut tak dapat jadik isteri dan ibu yang baik
mungkin pernah tengok rumahtangga orang tak seronok
selalu baca kisah rumahtangga yang sedih
suami buli isteri
isteri curang
suami curang

mungkin pernah kecewa dengan kekasih
itu semua makan masa nak sedar untuk mendirikan rumahtangga

Institusi perkahwinan bukan boleh dianggap mudah
ianya menyumbangkan kemajuan negara
jika sesebuah keluarga itu bagus ahlinya maka negara akan menuju kemajuan
itupun bergantung faktor ekonomi
untuk mentadbir keluarga, suami isteri kena bijak berbelanja
Perlu kematangan mental dan daya tahan fizikal bila nak berkahwin...

JIka lelaki tidak mahukan kakak cantik tu..
bukan masalah kakak cantik tuh...
masalah itu adalah lelaki itu...

selain itu, wajar kakak cantik tuh menjadi PEMILIH
itu adalah cara dan hak dia
so tiada paksaan dan memaksa sebab dah dewasa dan boleh pikir
usaha pun dah buat let it be..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 02:15 PM | Show all posts
lilpurplelady replied at 28-2-2017 06:07 PM
muka dia bukan jenis cantik biasa2 yg selalu nmpk, muka dia cantik classy, regal look, not the typ ...

takleh imagine la. tempek gambar leh?

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebut berat jodoh teringat ada kwn lelaki dh umur 36 hensem orangnya..nak kata dia ummah lemari rasa dia tulen kot..
Rajin bercinta tapi bila sampai satu stage serius tu dia dtg perasaan cm was2..pastu dia akan diamkan diri dan dtg dan pergi ikut suka hati..ramai dah terkena permainan perasaan dgn dia

Tertanya jgak dia ni berat jodoh ke suka mainkan hati org. Tp dia selalu ckp nak kawen. Tapi itu lah bila sampai je fasa serius dia jadi was2.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 10:59 AM | Show all posts
Cekgushilla replied at 17-3-2017 07:40 PM
Sebut berat jodoh teringat ada kwn lelaki dh umur 36 hensem orangnya..nak kata dia ummah lemari rasa ...

kwn u tu org kedah ke..?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
minahmanja replied at 20-3-2017 10:59 AM
kwn u tu org kedah ke..?

Orang ganu    
Uolls nk bekenalan ke.. cekgu baru stalk dia pnya ig haha yaa ampunnn smua retis mesia hat lawa2 aje dia polo
So kesimpulan cekgu dia berat jodoh sbb memilih hat lawa je hahaha bkn sbb perkara ghaibbb    
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065806s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list